Quantcast

HDTV přijímač IR007 Skylink ready

| Tisk

Nyní bych Vám představil další z testovaných Skylink ready přijímačů. Stoupenci uničteček, emu a share ať raději nečtou dále, nerad bych aby se jim příliš zvyšoval krevní tlak. Tento přijímač má standardní parametry a výbavu a je určen pro běžné uživatele satelitní TV našich providerů.

Základní technické parametry dle výrobce:

Vstupní tuner: konektor F, rozsah 950 - 2150 MHz,
vstupní úroveň -65 až -25dBm. Demodulace QPSK/8PSK
MPEG stream/dekódováni AV: dle ISO/IEC 13818-1,
max.dat.tok 90Mbit/s, rozlišení videa 576p, 720p, 1080i, 1080p,
Přenosová rychlost: 1 – 45 Msps
Celkem 10000 předvoleb pro TV a rádio programy, 8 favoritních skupin
Napájení : 230V/50Hz, spotřeba max 36 W, pohotovostní menší jak 1W

Čelní panel:


obrázek

Na čelním panelu jsou tři tlačítka – zapnutí/vypnutí a krokokování programů (CH+ a CH-), dále alfanumerický VFD displej (je to jeden z mála Skylink ready přístrojů s alfanum. displejem). Vedle displeje je víčko, pod nímž je Irdeto čtečka a CI slot.

Ve stand-by režimu svítí kontrolka vedle tlačítka power (docela intenzívně, až rušivě), displej za provozu zobrazuje název stanice, ve vypnutém stavu nezobrazuje nic, pokud je navolen tzv. pasivní režim (vysoká úspora v pohot. režimu, ale dlouhý start – cca 30vteřin). Pokud se navolí v menu režim Aktivní, pak v pohotovostním režimu displej zobrazuje čas a start trvá jen cca 3 vteřiny.
Při startu v pasivním režimu se zobrazuje logo Skylink ready:


obrázek

Zadní panel přijímače, přípojná místa:


obrázek

Přijímač má standardní přípojná místa – F konektor pro vstup signálu a LOOP-OUT smyčku, USB port pro ext. disk nebo flesku, HDMI výstup, 1xSCART výstup, YPbPr výstup a videovýstup. Audio je navíc v analogové podobě na CINCH konektorech a v digitální na optickém konektoru. Dále je zde konektor pro externí Irčidlo a servisní RS232 konektor. Úplně vpravo je síťový přívod a vypínač.

Dálkový ovladač:


obrázek

Je jednoduchý, přehledný a dobře padne do ruky. Reakce na jeho povely je velmi dobrá, není nutné přesně namířit na přijímač.

Obsah balení
V krabici je vlastní přijímač, dálkový ovladač+baterie, HDMI kabel a český návod

Zvláštní funkce, dané značkou Skylink ready
Dynamická aktualizace programů – jde o službu, která má zajišťovat v případě jakékoliv změny ve vysílání ze strany operátora automatické přeladění přijímače. Službu je možné v menu Nastavení uživatele vypnout. Pokud je zapnutá, přijímač na konec aktuálního seznamu doplňuje nové programy na transpondérech providera. Stávající programy se nerozhazují, zůstává zachováno to pořadí, jak si programy porovnáte. Pokud však některý program vymažete a automatika je zapnutá, během chvilky bude na konci channel listu opět. Normálně to nevadí, ale někteří uživatelé mají na konci seznamu placené programy, které si předplácí jen občas a budou se jim tam motat např. mutace BG/DUT apod.... Na druhé straně – pro laiky, kterým dělá přeladění problém a služby odborných firem jsou pro ně drahé je to ideální řešení.

PVR funkce – přijímač podporuje PVR na externí USB disk. Nahrávání funguje i na rychlou flešku, ale všeobecně se doporučuje použít externí pevný disk. Zkoušel jsem USB flešky Kingstone a externí disk Toshiba, napájený z USB portu – nahrávání startovalo bez problémů, nahrávky byly pořízené v pořádku. Zkusil jsem i starší disk Seagate Freeagent s externím zdrojem, fungoval také ale bylo potřeba nejdřív zapnout napájení a poté disk připojit k přijímači jinak nebyl vůbec detekován. Tento disk měl ovšem problémy i s jinými přijímači. O vhodném disku by měl případné zájemce informovat prodejce. Přijímač je jednotunerový, lze tedy nahrávat jen právě sledovaný pořad. Nelze ani přepnout na jiný program v rámci TP ev.pásma a polarizace. Programy jsou sice přístupné, ale v momentě přepnutí se zobrazí upozornění o přerušení nahrávání.

Nahrávka je na disku vy složce MyRecord ve formátu TRP. Každá nahrávka na disku je pojmenována názvem stanice a datem. Neobsahuje název pořadu z EPG.


obrázek

Vzhledem k tomu, že nahrávku stejně nelze přehrát mimo přijímač, tak to až tak nevadí. Při zobrazení nahrávek na disku přes přijímač je zobrazen název pořadu dle EPG :


obrázek

Hlavní menu

Hlavní menu přijímače má celkem 7 položek. Ovládání je poměrně jednoduché, i když v některých situacích je potřeba číst nápovědu ve spodní části nabídek. Na LCD/Plazma je menu pěkně čitelné, přes SCART na CRT televizoru je čitelnost mnohem horší. Týká se jak menu tak EPG. Je to sice zvláštní připojovat HD přijímač k CRT, ale i tento případ může nastat (SD přijímače se již téměř neprodávají, nákup nové TV je v plánu až později apod...).

První položkou v menu je volba, která se jmenuje Editovat kanály. Slouží pro editaci programů a favoritních skupin (může být max. 8 fav.skupin). Mazat a přesouvat programy lze po jednom nebo označit více programů naráz.


obrázek


obrázek

Editace programů v přijímači

Další volbou je Instalace. Tato volba obsahuje tři další položky – Automatické ladění, Manuální ladění a Rychlé skenování Skylink. Ladění je rychlé, je podporováno ladění i podle sítě. Při pohybu v menu doporučuji sledovat nápovědu – barvy tlačítek. Např. na položku spustit ladění se nedá najet šipkami, ale je nutné stlačit červené tlačítko na DO :


obrázek

Třetí položkou hlavního menu je Nastavení uživatele. Obsahuje běžné položky – nastavení času, zobrazování OSD, nastavení A/V výstupu, jazykové nastavení, zapnutí nebo vypnutí dynamické aktualizace.


obrázek

Čtvrtá položka se jmenuje multimédia. Obsahuje tři položky – časovač, nastavení PVR (posunutí nahrávání, zapnutí Timeshiftu,..) a poslední položka obsahuje služby, vztahující se k disku (informace o disku, testování rychlosti disku a formátování disku). Něco jako přehrávač multimédií zde nenajdete. Podle mě nešťastně pojmenovaná volba menu.


obrázek

Pátá položka menu se jmenuje Přístupová rozhraní. Jde o službu pro práci s CI moduly. Zkoušel jsem Mascom s verzí FW 1.23 a Skylink Irdeto SMIT v kombinaci CS Link Irdeto + Skylink Irdeto a CS Link cryptoworks v Mascomu a Skylink irdeto ve čtečce. Přepnutí programu sice trvá poněkud déle (cca 4-5 vteřin), zejména pokud jde o program, který mohou dekódovat obě karty, ale program je zobrazen bez rušivých hlášek. Max. se zobrazila hláška „předplatné na program vypršelo“ která do několika vteřin zmizela a program běžel bez problémů.

Následující položka menu se týká přímo karty Irdeto, je samozřejmě jedno, jestli CS Link nebo Skylink:


obrázek


obrázek

V mém případě byla vložena ve čtečce karta Skylink Irdeto. Přijímač zde dokáže zobrazit běžné údaje o kartě případně zprávy od providera.

Poslední, sedmá položka menu se jmenuje Systém. Obsahuje 4 volby – Informace (zobrazuje jméno modelu a verze SW přijímače – v mém případě šlo o HW verzi 5.01, SW verzi 5.3.20 a verzi loaderu 3.02, datum aktualizace 15.12.2011 – na této verzi byl tedy přijímač testován)

Další volba je aktualizace software. Umožňuje aktualizovat firmware přijímače, setting a provést zálohu settingu.

Funkce tovární nastavení provede reset do výrobního nastavení nebo je možné zde naráz smazat jen všechny programy.



Poslední je OTA – služba pro aktualizaci FW přes družici.


obrázek

Vnitřní provedení

Tentokrát jsem přijímač nemohl rozdělat, takže detailní posouzení kvality použitých komponent není možné. Takže jen obecně – za provozu přijímač docela hřeje, má na horním krytu mnoho chladicích otvorů. Doporučuji zajistit řádné větrání. Kvalita použitých součástek – viditelných pouze přes větrací otvory bude spíš průměrná. Více není možné bez demontáže poznat.

Podpora DiSEqC přepínačů a protokolů

Přijímač podporuje Diseqc 1.0/1.1 a motor (Diseqc 1.2 i USALS). Spolupráci s motorem jsem zběžně otestoval – fungovala celkem bez problémů. Monobloky Inverto a Smart fungovaly také bez problémů, stejně jako relátka EMP a DSC. Přijímač nepodporuje kombinaci povelů diseqc 1.0 a 1.1, takže na nějaké složité přepínací kaskády je možné zapomenout. Nefungoval EMP168 ve verzi V1.

Závěrem

Průměrný, jednoduchý, běžně vybavený přijímač, hodně podobný přijímači Zirkon Starline. Jako jeden z mála Skylink ready má alfanumerický displej. PVR je opět omezené na přehrávání jen v přijímači. Bezproblémová spolupráce s CI moduly se také může někdy hodit. Po celou dobu cca jednoměsíčního testování se nějaké zásadní problémy nevyskytly. Jediné co mě mrzí že nemůžu podrobněji posoudit HW kvalitu. Diakritika v menu, epg i teletextu je rovněž zcela v pořádku. Záměrně nehodnotím kvalitu obrazu. Tu do značné míry určuje i výsledný zobrazovač a každému se líbí něco jiného. Mě se např. vůbec nelíbí současná obrazová kvalita placené nabídky a to ani na tomto přijímači ani na mém Vantage 8000S.Nicméně - pro zákazníky, požadující primárně příjem našich programových platforem CS Link a Skylink lze přijímač doporučit.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články