Quantcast

Slovenské Rádio Viva skončí. Náhradou bude Inforádio

| Tisk

logo Na Slovensku se v tomto týdnu konalo největší licenční řízení v posledních deseti letech. Uvolnily se totiž dvě kmitočtové sítě po celoplošných stanicích a jedné regionální frekvence s výrazným dosahem. Nejstarší soukromé rozhlasové stanici Fun radio byla licence prodloužena o dalších 16 let. Jinak je tomu u Rádia Viva, které nebyla prodloužena vysílací licence. Informuje o tom RadioTV.cz.

Kmitočtovou síť Rádia Viva získala úplně neznámá společnost Corporate Legal, která se doposud v rozhlasovém vysílání nepohybovala. Společnost provozující Rádio Viva bude muset koncem příštího roku odevzdat frekvence nové společnosti, která hodlá provozovat program pod názvem Inforádio.

O kmitočty Rádia Viva usilovaly celkem 4 subjekty. Mezi nimi nechyběl ani stávající držitel licence. O licenci se ucházela i servisní společnost Viva Production House, která nyní zajišťuje chod vysílání Rádia Viva.

Rádio Viva vysílá prostřednictvím terestrických vysílačů v pásmu VKV (FM). V celé Evropě, v severní Africe a na Středním východě je slyšet i ze satelitu Astra 3B z kapacity provozované společností Towercom.

technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,836 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S


modulace: QPSK
service ID: 5129
audio PID: 1619
CA systém: žádný, FTA

Je to poprvé v historii, kdy na Slovensku nebyla prodloužena celoplošná licence a stanice bude muset skončit své vysílání dobrovolně a to z důvodu vypršení vysílací licence.

Rádio Viva kdysi vysílalo i v Praze na kmitočtu 92,6 MHz. Později českou licenci odkoupila společnost Radio Investments a na frekvenci spustila hip hopové Rádio Spin.

redakce





Reklama




Vybrané články