Quantcast

Proton se zřítil po startu se satelitem Express AM4R

| Tisk

Rusko přišlo o další telekomunikační satelit. Několik minut po startu se zřítila nosná ruská raketa Proton, která měla za úkol vynést na orbitální dráhu nejnovější výkonnou telekomunikační družici Express AM4R. Satelit měl pokrývat i střední Evropu.

Raketa Proton s horním stupněm Breeze M odstartovala z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) se svým pasažérem podle plánu ve čtvrtek 15.5.2014 ve 23:42 hodin středoevropského času. Ze zatím neznámých důvodů při startu Protonu selhaly motory třetího stupně. Speciálně vytvořená komise nyní analyzuje telemetrická data a zjišťuje příčinu abnormality. Informovala o tom Roskosmos.




Satelit Express AM4R měl zajistit přenos televizního a rozhlasového vysílání, přístupu k širokopásmovému přenosu dat, telefonii v Rusku a zemích bývalého Sovětského svazu. Satelit byl součástí kosmického programu Ruska pro období let 2006 až 2015 a měl poskytovat služby po dobu 15 let.

Express AM4R na bázi platformy Eurostar 3000 zhotovila a dodala společnost EADS Astrium na základě objednávky RSCC. Satelit byl vybaven 28 transpondéry v Ku pásmu, 30 v C pásmu, 2 v Ka pásmu a 3 v L pásmu. Satelit měl sloužit na pozici 80°E a nahradit původní plánovaný satelit Express AM4, jehož start se rovněž nezdařil. Proto byl objednán identický satelit a pojmenován Express AM4R. Na pozici 80°E z technických důvodů postupně ukončily provoz satelity Express AM2 a Express MD1. Rusko je nyní bez funkčního satelitu na této pozici.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Původně plánované pokrytí Express AM4R, C pásmo, fixed beam, zdroj RSCC


obrázek

▲ mapa č. 2 - Původně plánované pokrytí Express AM4R, Ku pásmo, fixed beam




obrázek

▲ mapa č. 3 - Původně plánované pokrytí Express AM4R, Ku pásmo, multi beam

redakce





Reklama




Vybrané články