Quantcast

DI-WAY IRD-265HD - první Skylink Ready přijímač s HEVC

| Tisk

V dnešní recenzi vám představím další satelitní přijímač, který získal certifikaci Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace 1.5. Jedná se o horkou novinku, která nese název DI-WAY IRD-265HD. Tento satelitní přijímač jako první z kategorie Skylink Ready přijímačů přináší podporu nového kodeku HEVC/H.265.


obrázek

▲ Obr č. 1 - DI-WAY IRD-265HD

DI-WAY IRD-265HD je jednotunerový Full HD satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto. Díky dovozci těchto přijímačů firmě Sapro, s.r.o. z Třince máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.

Přijímač je primárně určen pro příjem českých a slovenských programů satelitního operátora Skylink. Je ho možné, ale také použít pro příjem služby freeSAT satelitního operátora UPC DTH. DI-WAY IRD-265HD pracuje ve video rozlišení až 1080p. Umožňuje příjem programů v normách DVB-S a DVB-S2 a v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově také v HEVC/H.265.


obrázek

▲ Obr č. 2 - DI-WAY IRD-265HD: přední panel

O kodeku H.265/HEVC se v současné době intenzivně hovoří především v souvislosti s novým pozemním digitálním vysíláním v normě DVB-T2. Vláda ČR schválila postupný přechod na tuto novou normu a od roku 2021 již bude pozemní digitální vysílání u nás pouze v normě DVB-T2/HEVC.

Ale i na satelitech se postupně kodek HEVC/H.265 dostává ke slovu, oproti kompresi MPEG-4 satelitní operátor ušetří prakticky polovinu datového toku, při zachované kvalitně obrazu. V současné době se HEVC používá pouze u Ultra HD (UHD) programů. Nicméně technické testy HD nebo SD vysílání s kodekem HEVC/H.265 již běží, ale to si popíšeme dále v článku i jak přijímač v těchto testech obstál.


obrázek

▲ Obr č. 3 - DI-WAY IRD-265HD: zadní panel

Ale nyní se vraťme k prezentovanému přijímači. Pomocí USB 2.0 portu lze k přijímači připojit externí pevný disk nebo flash disk a uskutečnit tak nahrávání svého oblíbeného programu. Přístroj umožňuje jeden HD (nebo SD) program nahrávat a druhý HD (nebo SD) program současně sledovat. Jste jen omezeni jednou frekvencí, protože má přijímač zabudovaný jeden tuner.

DI-WAY IRD-265HD má také některé multimediální funkce. Je zde k dispozici funkce DLNA klient a dvě aplikace Wikipedie a předpověď počasí. K dispozici je také funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).


obrázek

▲ Obr č. 4 - DI-WAY IRD-265HD: dálkové ovládání

Jako všechny přijímače Skylink Ready, tak i tento přijímač je vybaven funkcí FastScan, která nám umožňuje automatické dolaďování programů satelitního operátora Skylink. Divák se nemusí o nic starat a má vždy k dispozici aktuální nabídku programů. Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je pod 0,5W.

Popis přijímače


Přijímač se dodává v černém provedení a má pěkné moderní elegantní provedení. Rozměry přijímače jsou pouhých 180 x 31 x 120 mm (Š x V x H). Na předním panelu najdeme pouze jednu dvoubarevnou LED diodu, která indikuje stav přijímače, displej zde není. Žádná tlačítka pro základní obsluhu přijímače zde nehledejte, ty se nachází na horním krytu přijímače v jeho přední části.


obrázek

▲ Obr č. 5 - DI-WAY IRD-265HD: pohled pod kapotu

Čtečku karet vestavěného dekodéru IRDETO nalezneme z boku přijímače.

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru (výstup chybí), USB port, S/PDIF konektor optický, tři cinch konektory analogového AV výstupu pro připojení k starším CRT TV a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Dále je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je také pěkně zpracovaný český návod k obsluze, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/1,5A.


obrázek

▲ Obr č. 6 - DI-WAY IRD-265HD: Seznam programů

Příjem programů a chování přijímače


Nejprve jsem si aktualizoval řídící software přijímače, který je dostupný na webu dovozce zde.

Software bude v nejbližší době dostupný také přímo na satelitu, prostřednictvím služby OTA, kterou přijímač podporuje si tak můžete aktualizovat svůj přijímač. Testování přijímače proběhlo s verzí softwaru 00.04 z 12.7.2016.

Při prvním zapnutí se vám objeví průvodce prvotní instalací přijímače. Vše probíhá zcela automaticky a bez problémů. Oceňuji výborně zpracovanou funkci Auto DiseqC. Pokud používáte příjem z více družic pomocí DiseqC přepínače, tak jistě tuto funkci oceníte, automaticky najde přijímané družice, v mém případě dokonce nalezl i družici Thor, se kterou mají automatiky přijímačů většinou potíže.


obrázek

▲ Obr č. 7 - DI-WAY IRD-265HD: Info lišta

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Tradičně jsem podrobil přijímač docela náročnému testování a musím říci, že si vedl docela dobře. Přijímač je horkou novinkou na trhu, takže nějaké drobné chyby jsem nalezl, ale celkové mohu říci, že jsem byl s přijímačem spokojen.

Přijímač si automaticky zjišťuje parametry tzv. domovského transpondéru M7 (Skylinku), ze kterého se vysílají data FastScanu a OTA (aktualizace softwaru přes satelit). Máte tak jistotu, že funkce Fastscan bude stále funkční a programy se vám budou v přijímači automaticky aktualizovat a o nic se nebude muset starat.

DI-WAY IRD-265HD umožňuje uložit do paměti max. 5000 programů. Programy naladěné pomocí funkce FastScan nelze editovat, tedy přesouvat nebo mazat. Proto má přijímač k dispozici 9 favoritních (oblíbených) seznamů. Každý favoritní seznam si můžete přejmenovat.


obrázek

▲ Obr č. 8 - DI-WAY IRD-265HD: Informace o programu

Podle návodu k obsluze má tuner přijímače umožnit ladění programů v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s v normě DVB-S a v rozsahu SR 10-45 Msym/s v normě DVB-S2(QPSK i 8PSK). Tradičně jsem ověřoval skutečný stav. V normě DVB-S odpovídá údaj v návodu se skutečností. V normě DVB-S2 je situace oproti návodu značně lepší, rozsah SR je cca 2-45 Msym/s při obou modulacích QPSK i 8PSK.

Přijímač si hravě poradil s naladěním programů s velmi vysokou symbolovou rychlostí jako třeba ruský paket MTS na satelitu ABS-2 na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s. Libovolné SCPC programy od SR 2 Msym/s nečili přijímači žádné problémy v naladění.


obrázek

▲ Obr č. 9 - DI-WAY IRD-265HD: Podrobné info o pořadu

Protože tento přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak jsem chtěl vyzkoušet funkcionalitu na satelitních programech vysílaných v HD nebo v SD rozlišení. Tento levný přijímač pochopitelně neumí rozlišení 4K, kde je několik UHD programů volně k dispozici.

Pravidelně vysílané programy v HD nebo SD kvalitě s kodekem HEVC ještě nejsou k dispozici, satelitní operátoři čekají, až bude na trhu dostatečné množství přijímačů s tímto kodekem. Nicméně jsou už k dispozici technické testy takovýchto programů, některé kódované, některé volné.


obrázek

▲ Obr č. 10 - DI-WAY IRD-265HD: EPG

Na družici ABS-2 na pozici 75° východně byly v době testování tohoto přístroje aktivní dva nekódované testy v HEVC ruského telekomunikačního operátora MTS a to jeden program v HD kvalitě (1 HD Music Television) a jeden program v SD kvalitě (Russian MusicBox). Oba programy přijímač hravě naladil a zobrazil.

Ať chceme nebo ne, kodek HEVC představuje další budoucí etapu satelitního vysílání. Ano pro nás je to trochu brzo, když si uvědomíme, že teprve letos se bude u nás končit s vysíláním v MPEG-2 a většina nových satelitních přijímačů podporuje kompresi MPEG-4 nikoliv HEVC/H.265. Nicméně v posledních měsících je už patrný obrat a výrobci satelitních přijímačů začínají vyrábět přijímače s podporou HEVC/H.265.


obrázek

▲ Obr č. 11 - DI-WAY IRD-265HD: Instalace - Ruční hledání

Ale vraťme se zpět k samotnému přijímači. Funkci FastScan lze v menu přijímače také vypnout, od tohoto okamžiku je přijímač plně pod vaší kontrolou, budete moci editovat i hlavní seznam programů, příjemné je, že po vypnutí funkce FastScan nedojde k vymazání všech programů. Ovšem nutno počítat s drobnou chybou v softwaru, že čísla předvoleb zůstávají taková, jaká byla v tabulce FastScan i když programy budete přesouvat.

Nicméně pokud uživatel si vypíná funkci FastScan, lze očekávat, že si programy bude umět naladit ručně sám, není tedy nic jednoduššího než všechny programy vymazat a začít pěkně od začátku, pak už je číslování předvoleb v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 12 - DI-WAY IRD-265HD: Instalace - Rychlé hledání - funkce FastScan

Pokud funkci FastScan necháte zapnutou, máte k dispozici až 9 oblíbených seznamů, kde si programy setřídíte podle svého uvážení a číslovaní předvoleb je pěkně od 1. Editor programů pracuje výborně, lze označit více programů současně a s nimi pak manipulovat, přesouvat, nebo mazat, to značně usnadňuje práci a zdaleka ne všechny Skylink Ready přijímače tuto funkci mají (většinou umí označit jen jeden program).

Samozřejmě, že si ručně můžete doladit naprosto cokoliv a to z jakékoliv družice, pokud ji přijímáte. Seznam transpondérů lze u každé družice editovat, změnit název družice nelze ani přidat úplně novou družici, nicméně seznam družic je opravdu velmi obsáhlý.


obrázek

▲ Obr č. 13 - DI-WAY IRD-265HD: Aktualizace kanálů - FastScan

Obrazová kvalita se mi jevila jako velmi dobrá, příjemné je, že jsou současně použitelné oba AV výstupy, tedy jak HDMI tak i CVBS. Analogový video výstup CVBS zobrazoval obraz v pořádku ve správném poměru stran.

Vyhledávání programů je standardní. Rychlost přepínání programů je cca 2-3 sec. Přijímač má plnou podporu protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS). Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Tato indikace se nachází v informačním proužku a v menu instalace.


obrázek

▲ Obr č. 14 - DI-WAY IRD-265HD: Nastavení antény

V menu instalace/nastaveni antény však tato indikace nepracuje úplně v pořádku, signalizace pulzuje, objeví se údaje o stavu signálu a poté spadnou na nulu, to se neustále opakuje. Pokud přejdete do menu instalace/ruční hledání, tak zde je již vše v pořádku.

Další elegantní možností zobrazení ukazatelů síly a kvality signálu, je 3x stisknutí tlačítka Info“, zde se vám zobrazují i některé technické detaily vysílaného programu, jako je použitý video kodek, audio kodek, PIDy atd. Podle mého názoru nejlepší metoda, jak si trvale na obrazovce zobrazit stav signálu.


obrázek

▲ Obr č. 15 - DI-WAY IRD-265HD: Bootování přijímače

Dálkové ovládání je lehké a padne pěkně do ruky, tlačítka se dobře mačkají, směrovost dálkového ovládání je příjemně široká. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Titulky se uloží jen do vypnutí přijímače.

Přijímač má pouze jeden režim vypnutí přijímače a to hluboký spánek. Zapnutí přijímače chvíli trvá, tak jako u všech licencovaných Irdeto přijímačů, v tomto případě do naskočení dekódovaného obrazu cca 55 sec. Po vypnutí přijímače bliká stavová LED dioda, která signalizuje, že přijímač provádí kontrolu dostupnosti nového softwaru na družici a kontrolu tabulky FastScan, tento stav trvá cca 65 sec.


obrázek

▲ Obr č. 16 - DI-WAY IRD-265HD: Video nastavení

To je vše v souladu s technickou specifikací Skylink Ready. Poté přijímač přejde do režimu hlubokého spánku, kde svítí pouze červená LED dioda a odběr je nižší než 0,5W. Dioda svití „decentně“ v obou stavech, což se mě líbilo, že nepůsobí rušivě. Po opětovném zapnutí se ale přijímač nepřepne na naposledy sledovaný program. Pokud jste ve favoritním seznamu, tak i po opětovném zapnutí přijímače zůstanete v tomto seznamu, pouze opět ne na naposledy sledovaném programu.

Plně funkční je také funkce „audio description“ (zvukový komentář pro nevidomé). Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech.


obrázek

▲ Obr č. 17 - DI-WAY IRD-265HD: Nastavení jazyka

Elektronický programový průvodce nemá s českými a slovenskými znaky také žádný problém. Perfektně se zobrazuje i azbuka satelitních operátorů MTS, Trikolor nebo NTV+ včetně názvu programů. Programy je možné zobrazit pouze v režimu zobrazení mřížka, ve kterém se nám ukazuje 7 programů s pořady v časové ose.

Zobrazení EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu není k dispozici. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

▲ Obr č. 18 - DI-WAY IRD-265HD: Editor programů - funkce mazání

Přijímač podporuje i přehrávání některých nejběžnějších typů multimédií. Jedná se o formáty MKV, AVI, MP4 a MOV. Z audio formátů podporuje přehrávání souborů MP3 a WAV.

Obrázky ve formátu JPEG se zobrazují ve správném poměru (pouze na HDMI výstupu) a načítání je rychlé, zvládne zobrazit obrázky i ve velkém rozlišení. Navíc přijímač bez problému zvládnul přehrát testovací videa s kodekem HEVC/H.265 do rozlišení 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 19 - DI-WAY IRD-265HD: Zkušební vysílání SD v HEVC

DI-WAY IRD-265HD překvapivě zvládnul bez trhání přehrát i testovací MKV video „Jellyfish-40-Mbps-hd-hevc.mkv“ s vysokým datovým tokem 40Mbps v ve video rozlišení 1080p, uložené na USB pevném disku, který jsem měl připojený k přijímači.


obrázek

▲ Obr č. 20 - DI-WAY IRD-265HD: Zkušební vysílání HD v HEVC

Samozřejmě, že přehrání konkrétného souboru, záleží na tom, z jakých kodeků byl soubor vytvořen. Přijímač neumí přehrát audio DTS. Z multimediálních aplikací jmenujme přístup do databáze Wikipedie a zobrazení předpovědi počasí. Jediné co by se mohlo přijímači vytknut je absence HbbTV – hybridní televizní vysílání.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na programech France Televison v rámci nabídky Fransat na družici Eutelsat 5 West A).


obrázek

▲ Obr č. 21 - DI-WAY IRD-265HD: Podrobné informace o HD programu v HEVC

Přijímač disponuje funkcí DLNA klient, takže pokud máte ve vaší síti nějaký DLNA server, tak se na něj můžete hravě připojit. Ventilační otvory se nacházejí po boku přístroje a na spodní straně přijímače. Zahřívání přijímače je standardní, i když by jistě přijímači prospěly ventilační otvory také na horním krytu, procesor je chlazen pasivním chladičem.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto


Přijímač má vestavěný certifikovaný dekodér Irdeto. Vyzkoušel jsem ICE/Irdeto karty všech CZ/SK operátorů co tento systém podmíněneho přístupu používají, tedy karty Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka / Plustelka. Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží.

V tomto menu se můžeme přesvědčit, zda je karta správně vložena, je zde možné zobrazit stav oprávnění na jednotlivé služby na kartě, které máte předplaceny (zde je drobná chybka, nezobrazují se všechny produkty na kartě).


obrázek

▲ Obr č. 22 - DI-WAY IRD-265HD: Systémové informace

Nechybí zde ani poštovní schránka, kam operátor může zasílat uživateli některá sdělení. Naleznete zde i funkci rodičovská kontrola dekódovací karty. Rodičovská kontrola na hodnotu 18 let je nastavena v systému Irdeto na všech erotických kanálech Skylinku (kromě programu Leo TV).

Pokud chceme, aby na naší dekódovací kartě byla rodičovská kontrola aktivní, musíme si nejprve na ní vytvořit tzv. uživatelské profily, kterým jsou přiděleny uživatelské piny. Poté můžeme sledovat erotické programy Skylinku pouze po vložení master pinu nebo uživatelského pinu (pro věk 18 let) na kartě.

Spolupráce s externím pevným diskem


K přijímači jsem připojil osvědčený pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený přímo z přijímače. Formátování v samotném přijímači proběhlo bez problémů. Lze nahrávat na média naformátovaná souborovým systémem FAT32 nebo NTFS.

Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. Opět oceňuji, že zde není žádná nepříjemná signalizace nahrávání trvale na obrazovce nebo blikaní LED diody. Nahrávání je signalizováno v seznamu programů a také v pravém horním rohu obrazovky, které se objeví po stisknutí tlačítka „Info“ a za pár sekund opět zmizí.


obrázek

▲ Obr č. 23 - DI-WAY IRD-265HD: Záznamy na HDD

Pokud chcete používat flash disk doporučuji nějaký typ s vysokou rychlostí zápisu. Přijímač umožňuje jeden HD (SD) program současně nahrávat a zároveň druhý HD (SD) program sledovat. Omezeni jste pouze na jednu frekvenci, protože se jedná o jednotunerový přístroj.

Nahrávky (jedná se o soubory s příponou „.trp“) jsou z licenčních důvodů daných Irdetem šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. na jiném přijímači stejné značky nebo v PC. Záznam obsahuje také všechny vysílané zvukové stopy, titulky, podrobné informace o pořadu a teletext data. Pro přímý přístup na disk je k dispozici na dálkovém ovládání tlačítko „Media“.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 32x. Zpomalené převíjení není k dispozici. K dispozici je i „rychlopřesun“ na časové ose pomocí tlačítek šipka vlevo a vpravo. Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv).

Pokud nahráváme z programů, které jsou v EPG označeny nějakou věkovou úrovní (např. 12 let) bude nahrávka automaticky uložena na disku pod pinem (master pin nebo uživatelský pin) dekódovací karty. Pro její přehrávání je tedy nutné vždy nejprve zadat pin. Pokud na kartě nemáme vytvořeny žádné uživatelské profily, musíme zadávat master pin karty. Trvalé odemčení takového záznamu nelze provést.


obrázek

▲ Obr č. 24 - DI-WAY IRD-265HD: Nastavení uživatelských věkových profilů na kartě Irdeto

Závěr


DI-WAY IRD-265HD je Full HD satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto a s certifikací Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace 1.5. Bezproblémově pracuje se všemi ICE/Irdeto kartami CZ/SK satelitních operátorů Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka / Plustelka.

Tento přijímač jako první z kategorie Skylink Ready přijímačů nabízí podporu kodeku HEVC/H.265, který představuje budoucnost v satelitním vysílání. Přístroj má jednoduchou obsluhu a je určen pro všechny nenáročné uživatele. Umožňuje jeden program nahrávat a druhý sledovat z téže frekvence.

Velmi chvályhodná je také softwarová podpora ze strany dovozce přijímačů značky DI-WAY, což bohužel není v dnešní době zcela běžným standardem.




obrázek

▲ Obr č. 25 - DI-WAY IRD-265HD: Status přístupové karty

Dovozce těchto přijímačů firma Sapro, s.r.o., která také zajišťuje záruční servis značky DI-WAY, nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu.

Závěrem bych rád poděkoval za vynikající spolupráci při testování přístroje dovozci těchto přijímačů firmě Sapro, s.r.o., která mi přijímač zapůjčila a také technikům firmy E4C Group s.r.o., která zajišťuje technické zázemí pro satelitního operátora Skylink.

Doporučená maloobchodní cena: 1999,- CZK s DPH.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články