Quantcast

Jak fungují mezinárodní kanály v Evropě

| Tisk

Na českém a slovenském trhu se zabydlují první mezinárodní kanály v blízkém jazyce - v češtině a slovenštině. Mezinárodní verze programů najdeme i v jiných zemích. Některé takové stanice v Evropě si představíme v tomto článku.

Nova International a Markíza International byly vůbec prvními mezinárodními kanály v blíézkém jazyce, které začaly vysílat na Slovensku, resp. v České republice. Stanice byly spuštěny v únoru loňského roku. V září následovala stanice JOJ Family pro český trh a v lednu letošního roku pak Prima PLUS pro Slovensko. Všechny vyjmenované stanice mají základ v programovém schématu národní verze hlavního programu příslušné televizní skupiny, akviziční tituly jsou na mezinárodních verzích nahrazeny reprízami úspěšných titulů vlastní produkce. Ze čtveřice uvedených stanic se tři z nich vysílají jako placené. Volně je poskytována jen stanice JOJ Family. Ta je dostupná i na klasickou pozemní anténu v DVB-T multiplexu 4.

Mezinárodní kanály jsou běžné po celém světě. Některé z nich mají v názvu slova jako "International", "World" či "Monde", jiné zmínku o své široké distribuci v názvu nezdůrazňují.

Jak definovat pojem "mezinárodní verze"? Jde o program, který je připraven v jedné zemi a je určen k distribuci mimo krajinu vysílatele. Takže například program Nova International vzniká v Česku ale vysílá se pro diváky na Slovensku. Podobně Markíza International se připravuje na Slovensku pro diváky v České republice.

Mezinárodní kanály můžeme rozdělit na bezplatné a placené, dále podle zaměření - mix vlastní tvorby, plnoformátové (včetně akvizic) a zpravodajské.

Některé mezinárodní kanály si nyní představíme. Zaměříme se zejména na international verze vybraných televizních programů ze sousedních zemí a také z některých dalších států.

Německo

U našich západních sousedů se vysílá zpravodajský a informační kanál DW-TV (Deutsche Welle TV) v anglickém a německém jazyce. Stanice je poskytována zcela zdarma a volně je dostupná na satelitech Astra a Eutelsat (pozice 19,2°E, 31,5°E, resp. 13°E).

Německá mediální skupina RTL Group provozuje mezinárodní stanici RTL International od ledna 2016. Program stanice je sloužen výrazně z pořadů vlastní tvorby RTL. Vysílání je poskytováno za poplatek divákům v USA, Kanadě, Jižní Africe či v Austrálii. Nedávno RTL oznámila, že její mezinárodní kanál na konci dubna skončí z důvodu nízkého zájmu diváků. Projekt placeného mezinárodního programu nevyšel.


obrázek

▲ Obr č. 1 - RTL Österreich

Hlavní německé komerční televizní skupiny RTL Group a ProSiebenSat.1 provozují většinu svých programů také v "mezinárodní" verzi pro rakouský trh. Programy jako RTL Österreich, RTL2 Österreich, VOX Austria, Sat.1 Österreich, Pro Sieben Österreich se prakticky výrazně neliší od německých programových verzích. Na rakouských verzích je jiná reklama a některé pořady vlastní tvorby. Rakouští diváci by patrně nepřijali programově výrazně "očesanou" verzi stanice s ohledem na skutečnost, že většina domácností sleduje televizní programy přes satelit a má možnost sledovat i původní německé verze komerčních stanic, které jsou v SD bezplatné.

Německé programy ve verzích pro rakouský trh provozuje také i Viacom International Media Network - stanice VIVA a Comedy Central a dále také Disney Channel, TLC, DMAX či N24.

Otevřený rakouský trh pro německé privátní televize může být i hlavním důvodem, proč se rakouským komerčním televizím nedařilo. V Rakousku před léty skončila stanice Austria 9 (byla nahrazena stanicí Sixx Austria) a stejná komerční skupina ProSiebenSat.1 má nyní převzít i konkurenční kanály ATV a ATV2. Mnohem menší rakouský trh nedokázal uživit žádnou celoplošnou plnoformátovou televizi. Rakouské komerční televize nedokázaly investicemi do programu konkurovat programům z velkého německého trhu.

Polsko

Polská veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) provozuje pro diváky mimo území Polska stanici s názvem TVP Polonia. Jde o program složený výhradně z pořadů vlastní tvorby a nabízený bezplatně v Evropě ze satelitního systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E.


obrázek

▲ Obr č. 2 - TVP Polonia

V Polsku provozuje mezinárodní kanál také komerční vysílatel. Polská televizní skupina TVN divákům mimo Polsko nabízí stanici iTVN. Jde o mezinárodní kanál složený z pořadů vlastní produkce TVN. Program je poskytován operátorům televizních sítí jako placený.

Rakousko

Rakouský veřejnoprávní vysílatel ORF provozuje svůj dedukovaný program ORF2 ve verzi pro Evropu. Všechny programy ORF jsou na satelitu Astra (19,2°E) zakódované a určené výhradně pro rakouské domácnosti. Jeden z programů poskytuje divákům i za hranicemi Rakouska - ORF2 Europe. Jde víceméně o stanici ORF2 s výjimkou některých pořadů, které nemůže vysílat do Evropy z důvodu omezení vysílacích práv. ORF2 Europe je šířena zdarma ( FTA).

Francie

Z Francie je provozován globální kanál TV5 Monde. V Evropě dostupný ve verzích Europe a FBS (France, Belgie a Švýcarsko). TV5 Monde je projekt, který byl v 80. letech založen pěti veřejnoprávními a komerčními televizními stanicemi - TF1, France 2, France 3, švýcarskou SRG SSR/TSR a belgickou RTBF. Stanice vysílá dodané pořady jednotlivými televizními skupinami - vysílá se zpravodajství, informace, magazíny, soutěže i filmy. Vysílá zdarma. Na některých platformách (u nás freeSAT CZ/SK) je program zakódován a dostupný jen pro abonenty.

Francie má také mezinárodní zpravodajský kanál. Jmenuje se France 24 a aktuálně se vysílá ve třech jazycích - francouzsky, anglicky a arabsky. Během letošního roku bude spuštěna i španělská verze.


obrázek

▲ Obr č. 3 - France 24

France 24 vysílá obvykle nekódovaně. U nás je program France 24 v anglické jazykové verzi součástí placené nabídky freeSATu. Program je poskytován z kapacity operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc).

Podobně jako německé komerční televize v Rakousku i některé francouzské komerční televize provozují své programy v "mezinárodní" verzi pro francouzsky hovořící oblast Francie. Tyto mezinárodní verze se příliš neliší od verzí pro francouzský trh. Navíc řada programů jako TF1 Suisse, NT1 Suisse, M6 Suisse, W9 Suisse a další vysílají nekódovaně přes satelity Eutelsat.


obrázek

▲ Obr č. 4 - W9 Suisse

Španělsko

Španělská veřejnoprávní televize provozuje dva mezinárodní kanály - program složený z pořadů vlastní tvorby TVE Internacional a také zpravodajský kanál Canal 24 Horas. Obě stanice je možné sledovat zdarma ze satelitního systému Astra na pozici 19,2°E.

Itálie

Italská veřejnoprávní televize RAI vysílá své tři hlavní SD okruhy Rai1, Rai2 a Rai3 volně (některé pořady jsou na satelitu Eutelsat Hot Bird zakódovány z důvodu omezení vysílacích práv). Podobně volně se vysílají i některé tématické programy Rai. Přesto Rai provozuje i televizní kanál pro mezinárodní publikum. Jmenuje se Rai Italia a je poskytován mimo území Evropy (Severní a Jižní Amerika, Afrika, Asie a Austrálie).

Největší italská komerční skupina Mediaset, vlastník známých stanic jako Italia 1, Rete 4, Canale 5, provozuje rovněž i mezinárodní stanici. Jmenuje se Mediaset Italia a je poskytována jako placená v Evropě a v Severní Americe.

Stanice Mediaset Italia se zaměřuje na pořady vlastní produkce z vysílání výše uvedených tří komerčních stanic.

Velká Británie

Z Velké Británie se do celého světa vysílá známý zpravodajský kanál BBC World News v anglickém jazyce. Stanice se vysílá z řady satelitů, včetně Astra a Eutelsat, tj. na pozicích 19,2°E a 13°E. Na Astře je rovněž dostupný v HD rozlišení.


obrázek

▲ Obr č. 5 - BBC World News

BBC Worldwide poskytuje vedle BBC World News na mezinárodní trhy také několik placených programů jako BBC Entertainment, BBC Brit, BBC Earth, BBC First či CBeebies.

Další země

Také na Ukrajině se provozují mezinárodní programy. Ukrajinská mediální skupina 1+1 Media Group provozuje stanici 1+1 International. Ta je na satelitu Astra 4A (4,8°E) zakódována. Ze stejného satelitu je ale možné přijímat národní programy jako 1+1 či 2+2.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Pervyj kanal Europa



Mezinárodní kanál provozuje také švédská veřejnoprávní televize SVT. Stanice se jmenuje SVT World. Program je určen pro Švédy,kteří žijí mimo území Švédska. SVT World je poskytován operátorům televizních platforem jako placený program. Z důvodu nízkého zájmu diváků a operátorů tento mezinárodní program skončí a bude nabízen jen providerům ve Finsku.

Zatímco v Rusku mohou diváci sledovat národní verzi programu Pervyj kanal složený se zpravodajství, nagazínů, seriálů a atraktivních domácích a zahraničních filmů, pro diváky v různých částech světa připravuje upravenou mezinárodní verzi - pro země SNS program Pervyj kanal SNG a pro diváky v Evropě Pervyj kanal Europa. Evropská verze se liší v tom, že vysílá jen pořady vlastní tvorby a to zejméma zpravodajství.

Druhá veřejnoprávní televize v Rusku - VGTRK - provozuje mezinárodní program RTR Planeta. Vysílá volně přes satelitní systém Eutelsat na 13°E. Vysílá vybrané pořady vlastní tvorby. V mezinárodní verzi funguje také sesterský dětský program Karusel International či zpravodajská Rossija 24.

Kanály s mezinárodním dosahem

Euronews je známý mezinárodní zpravodajský kanál, který může divák sledovat v některém ze třinácti jazyků - anglicky, německy, italsky, španělsky, francouzsky, turecky, portugalsky, rusky, arabsky, persky, ukrajinsky, řecky a maďarsky. Stanice se vysílá zdarma z několika satelitních systémů. V Evropě na satelitech Astra (19,2°E) a Eutelsat (13°E).

redakce





Reklama




Vybrané články