Quantcast

Kdo je to satelitní pirát?

| Tisk

V dnešním článku bych rád navázal na článek "Jaké bude využití tzv. UNI čteček u CZ/SK satelitních operátorů?" který opět vzbudil bouřlivou diskusi některých čtenářů webu parabola.cz. Objevilo se mnoho otázek, na které by určitě stálo odpovědět. Pro některé jedince (a to nutno zdůraznit) je to neustále výživné téma.

V prvé řadě si mnoho čtenářů vytrhlo jen určité fragmenty z textu a s těmi pak „zápasili“. Cílem článku bylo shrnout prostá fakta a nabídnout seznam satelitních operátorů u nás, kteří doposud umožňují příjem svých platforem v tzv. UNI čtečkách. Takže bych spíše čekal diskusi nad jejich nabídkou a cenami a jaké mají s nimi čtenáři vlastní zkušenosti.

Ale opět se téma otočilo na největšího satelitního operátora u nás a to na Skylink, který působí na některé jedince jako „červený hadr na býka“. No takže ta první otázka je nasnadě, je majitel satelitního přijímače s univerzálním dekodérem automaticky pirát? Samozřejmě, že ne, je to úplný nesmysl. Pokud si divák řádně platí za nabídku programů svému satelitnímu operátorovi, je to jistě vše v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Současné nahrávání programů z více transpondérů s využitím CI modulu Irdeto na přijímačích VU+ UNO 4K, image VTI

Osobně vlastním několik linuxových přijímačů, protože jsem velmi náročný zákazník. Nicméně používám i zařízení doporučovaná satelitními operátory. Někoho to možná překvapí, ale mám trvale zapojený i Samsung EVO-S, který sice není žádný „divočák“, ale na sledování pořadů z archívu Skylink Live je výborný. Pro sledování archívu Antik TV GO zase používám hybridní satelitní přijímač MINI3.

Nicméně nic to nemění na faktu, že přijímač s univerzálním dekodérem není doporučován žádným satelitním operátorem. Každý operátor má svůj seznam doporučovaných zařízení, kde garantuje příjem své platformy. U satelitního operátora Skylink jsou takováto zařízení uvedena v seznamu na jejich webu zde.

Všechny tyto přístroje mají platný certifikát Skylink Ready. V minulosti byl některým satelitním přístrojům certifikát odebrán z důvodu dlouhodobé nekomunikace ze strany výrobce a dovozce s operátorem. Je sice možné, že na takovýchto zastaralých zařízeních s neaktuálním softwarem nebude možno zvýšené zabezpečení využít, Irdeto však poskytuje řadu alternativ zabezpečení i u těchto přístrojů, které Skylink může alternativně použít, aniž by jakkoli poškodil uživatele starších certifikovaných přístrojů.

Úkolem operátora není kontrovat technickou kvalitu provedení satelitních přijímačů, ale prověřit soulad s technickou specifikací Skylinku pro Skylink Ready přijímače. Je zcela na dovozcích co a jak si nechají vyrobit. Na trhu je celá řada certifikovaných přijímačů a jsou mezi nimi i docela povedené přístroje.

Z těch levných je to určitě minule představený AB CryptoBox Smart, který se někomu zdál až příliš levný a že nic neumí. No ale to byl také cíl dovozce firmy AB-COM, s.r.o., oslovit cenově citlivé zákazníky, kterým stáčí jen přepínat programy satelitní televize Skylink a občas si něco nahrát.

No největším prohřeškem přijímače bylo, že má v názvu slovo „Smart“, ano osobně bych volil třeba „Simple“, ale tohle diváka opravdu nebude zajímat. Na druhou stranu jsou zde i přijímače Skylink Ready pro náročné jako Gosat GS7070 nebo nově připravovaný Gosat GS7075 Combo.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Nastavení rozhraní CI modulu pro operátora Skylink na přijímačích VU+ UNO 4K, image VTI

Zde najdeme funkci hybridního vysílání HbbTV, duální tuner, možnost nahrávání dvou programů současně z různých multiplexů atd. Takovéto přijímače ale taky mají svou cenu, výrobce musí za všechny licence řádně zaplatit, tedy licenci Irdeto, licenci Dual PVR, licenci HbbTV atd. A navíc nutno podotknout, že i následná technická podpora něco stojí.

Musím říci, že mě přišlo docela úsměvné, když někdo píše, jak vyzraje nad nějakým placeným operátorem, tím že mu stačí jen DVB-T/T2. Ono anonymně na internetu se píše řada věcí a skutečnost pak doma bývá úplně jiná. Mě je jenom udivuje proč už na tom DVB-T není takový divák dávno a proč má potřebu to demonstrativně sdělovat světu.

Zde bych jenom rád připomenul, že není vůbec rozhodnuto, zda komerční stanice v DVB-T2 zůstanou bezplatné. Pokud se budeme řídit tolik opěvovaným západním vzorem, jako je Německo nebo Rakousko, tak se máme na co těšit. A jakmile bude vysílání kódované, tak opět bude problém s nahráváním více programů současně.

Jiná kategorie jsou diváci, kteří vždy byli na DVB-T a nikdy neměli potřebu si předplácet nějaké programy a to takových je jistě velmi hodně, preferují jiný způsob zábavy než sledování televize.

Ale vraťme se k tomu pirátství, které určitě trápí většinu satelitních operátorů, nikoliv jenom Skylink. Jedná se o neautorizovaný příjem programů operátora prostřednictvím tzv. sdílení. Takovýchto pirátských serverů co nabízí služby sdílení programů je celá řada. Pak zde máme IPTV služby, které nelegálně přebírají obsah ze satelitního vysílání nebo od kabelových operátorů. Nicméně zde je to podmíněno, že musíte mít kvalitní internetové připojení a za ně musíte platit svému operátorovi.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Cryptované a decryptované záznamy na HDD na přijímači VU+ UNO 4K, image VTI

Takže čas od času musí každý satelitní operátor v boji proti pirátům zvýšit zabezpečení svých programů. Samozřejmě by to nemělo dopadnout na zákazníky, kteří si za programy řádně platí a používají doporučené zařízení operátorem. Takováto zařízení jsou i dekódovací moduly. Ten je vložen do CI/CI+ slotu TV přijímače nebo ve vlastním satelitním přijímači.

Problematiku dekódovacích modulů a jejich omezení při nahrávání více programů současně jsem rozebíral minule. Je tedy nějaké řešení? Tento problém musí řešit nejen divák u nás, ale všude, kde satelitní operátor nabízí dekódovací moduly a neumožňuje používání svých dekódovacích karet v univerzálním dekodéru. A ať chceme nebo ne, takovýchto satelitních operátorů je absolutní většina.



Na základě požadavků německých diváků přišel výrobce satelitních linuxových přijímačů VU+ s řešením, které implementoval v poslední verzi softwaru VTI 11.0.2. Jedná se o to, že současné nahrávání programů z různých transpondérů probíhá v zakódovaném stavu a následné decryptování nahrávek proběhne ve stanovený čas divákem. Tato funkce byla implementována pouze pro modely přijímačů VU+ s podporou 4K vysílání.

Jedná se tedy o luxusní linuxové přijímače VU+ Solo 4K, VU+ Uno 4K a VU+ Ultimo 4K, kde všude je k dispozici duální FBC satelitní tuner, který umožňuje nahrávání až z 8 různých transpondérů současně. Tato funkce je primárně učena pro německé satelitní operátory Sky Deutschland, HD+ a rakouskou platformu HD Austria. Nicméně ji lze využít pro libovolného operátora, pokud se v menu VTI nastaví správná konfigurace.

V případě satelitního operátora Skylink musí byt decryptování nahrávek v systému Irdeto provedeno nejpozději do 26 hodin od jejich uskutečnění. V menu softwaru VTI je mnoho nastavení, jak má tato funkce pracovat. Decryptování záznamu trvá stejnou dobu jako je délka záznamu.

Co dodat závěrem? Použiji stejnou větu jako minule. Výběr satelitního operátora, kabelového operátora či jiného poskytovatele služeb je vždy na zákazníkovi.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články