Quantcast

Jaké bude využití tzv. UNI čteček u CZ/SK satelitních operátorů?

| Tisk

Velká část satelitních přijímačů prodávaných po celém světě je vybavena tzv. univerzálním dekodérem. Většinou má takovýto satelitní přijímač vestavěnu jednu nebo dvě tzv. UNI čtečky, do kterých se vkládá dekódovací karta. Lépe vybavené satelitní přijímače mají kromě vestavěného univerzálního dekodéru k dispozici alespoň jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.

Takovýto univerzální dekodér má tu výhodu, že je schopen pracovat s celou řadou dekódovacích karet, které používají různá kódování, kterými satelitní operátoři zabezpečují svoje programy. Takovýto dekodér je ovšem nelicencovaný a tudíž výrobce ani prodejce negarantuje funkčnost takového dekodéru s určitou kartou satelitního operátora.

Univerzální dekodéry najdeme jak v nelinuxových (zpravidla velmi levných), tak i v linuxových satelitních přijímačích. U těch velmi levných přijímačů bývají často různé problémy se správnou komunikací s dekódovací kartou. Vždy zaleží na konkrétní značce přijímače. Majitelé nekvalitních levných satelitních přijímačů mívají často výpadky v dekódování programů (např. Skylink) a často používají tzv. refresh karty (pomocí zákaznické linky nebo pomocí přístupu přes zákaznické konto u operátora), tedy opětovné zaslání všech oprávnění na dekódovací kartu.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Příjem programu Cinemax 2 HD z nabídky Antik Sat na přijímači VU+ UNO 4K

Samozřejmě tyto refreshe pokud jsou ve značném množství, značně zatěžují celý systém podmíněného přístupu, nepřispívají ke spokojenosti zákazníků a žádný operátor z toho proto nemá velkou radost. Např. u satelitního operátora Skylink je možné provést refresh karty pomocí zákaznické zóny nebo pomocí SMSky jednou za 15 minut. U rakouských karet ORF má možnost provést refresh zákazník přes zákaznickou zónu nejvýše 3x denně.

Každý operátor si to nastavuje podle svého a je třeba říci, že Skylink je v tomhle ohledu velmi benevolentní. U ruského operátora Trikolor TV lze refresh přes zákaznickou zónu provést jednou za 5 dnů! Někteří satelitní operátoři umožňují provést refresh jen pomocí zavolání na zákaznickou linku.

Nutno zdůraznit jednu věc, za normálního stavu, tedy plně funkčního kódovacího systému na straně operátora a licencovaného dekodéru na straně zákazníka, není žádný refresh třeba.

Mezi levnými satelitními přijímači najdeme i kvalitní produkty, které pracují s dekódovací kartou bez problémů. U linuxových satelitních přijímačů se správnou (!) konfigurací čtečky nebývají s dekódováním zpravidla žádné problémy.

Navíc linuxové přijímače se vyznačují řadou funkcí, které jinde nenajdete a na které si zákazník rychle zvykne a považuje je za samozřejmost. Linuxové přijímače umožňují nahrávat více programů současně a to jak volné tak i kódované programy. Karta je ve čtečce sdílená, tudíž zajišťuje dekódování všech nahrávaných programů (max. 7-8 podle typu přijímače). Navíc pokud přijímač obsahuje více tunerů, tak můžeme nahrávat současně z libovolných frekvencí (transpondérů).


obrázek

▲ Obr č. 2 - Přehled programů satelitního operátora Antik Sat na přijímači VU+ UNO 4K

Další oblíbená funkce u linuxových přijímačů se jmenuje FBC, tzv. Full Band Capture. O této technologii tunerů jsem zde již několikrát podrobně psal. Zjednodušeně řečeno duální FBC tuner má k dispozici 8 demodulátorů a umožňuje tak nahrávat současně až 8 programů z různých frekvencí. S touto technologií přišel jako první výrobce linuxových přijímačů VU+. Ten je v současnosti jednoznačným leaderem mezi linuxovými přijímači.

Další velmi pěknou vlastností linuxových přijímačů je možnost streamování programů po síti do PC, jiného satelitního přijímače nebo do mobilního zařízení.

Náš největší satelitní operátor Skylink v posledních čtyřech letech již prodává výhradně karty se zvýšeným zabezpečením a nedávno zvýšil zabezpečení i u některých svých starších dekódovacích karet Irdeto. Je možné, že postupně toto zabezpečení bude aplikovat na další karty svých zákazníků. To i zde na webu parabola.cz zvednulo vášnivé diskuze některých čtenářů, kteří právě používají karty tohoto operátora v UNI čtečkách.

Nicméně nutno podotknout, že provozovatele Skylinku k tomu vedou velmi závažné důvody v podobě pirátství, které se bohužel v CZ/SK regionu stalo jakýmsi národním sportem. Zcela oprávněnou snahou M7 je tedy zabezpečit svoje programy tak, aby byly dostupné pouze řádně platícím zákazníkům.

Karty Irdeto se zvýšeným zabezpečením lze použít pouze v licencovaném dekodéru Irdeto, univerzální dekodéry nelze použít! Takovéto karty tedy pracují v přijímačích s vestavěným dekodérem Irdeto a v dekódovacích modulech Irdeto. Všechny doporučené přijímače a moduly jsou opatřeny certifikátem Skylink Ready a zaručují tak bezproblémový příjem programů satelitní televize Skylink. Na tuto skutečnost upozorňuje Skylink dlouhodobě.

Nicméně je pravdou, že Skylink Ready přijímače často nevyhovují náročnějším zákazníkům. Ale tak je to u všech satelitních operátorů na světě. Boxy nabízené operátorem jsou jednoduché a prakticky poskytují jen základní funkce. Proto slušný operátor nabízí také dekódovací modul, který je možné vložit do vlastního přijímače (nebo TV) ovšem bez garance řádné kompatibility modul - přijímač (TV).

Řádný dovozce/prodejce by měl mít otestované, které moduly v jeho nabízených přijímačích budou fungovat správně.

Rád bych čtenáře upozornil na horkou novinku z řady Skylink Ready přijímačů a to na model AB CryptoBox Smart, který bude mít velmi příznivou cenu a brzy ho představíme v recenzi na webu webu parabola.cz.

Problematika dekódovacích modulů je poměrně velmi složitá, nikoliv jednoduchá, jak si mnozí představují. Vždy zaleží jak má výrobce satelitního přijímače odladěnou CI/CI+ sběrnici a zda jsou drivery napsané právě pro funkčnost konkrétního modulu. Není modul jako modul.

Většina modulů Irdeto Skylink Ready nepodporuje funkci dualdecrypt, tedy současné nahrávání dvou programů s omezením na jeden transpondér. Moduly, které mají licenci s dualdecryptem však mají poměrně často problém v linuxových přijímačích, právě s touto funkcí. Je to otázka driverů u konkrétních přijímačů.

OperátorCena kartyAktivační poplatekCena základního balíčkuObsah základního balíčkuDalší balíčkyPoužití v UNI STBPoznámka
ANTIK SAT19,20,-€grátis0,99,-€ (Pro začátek/měsíc)všechny základní SK programy + CT1,2,Kinosvet,Slagr TV, Senzi, Noe,Lux
ze základních programů v HD: STV1,2, CT1,Sport, JOJ, Markiza,Dajto
Rodiná zábava: 7,90,-€,
Domáca pohoda: 7,90,-€,
Všetko, čo potrebuješ: 11,90,-€,
Filmový zážitok: 9,40,-€
*1)
ANOnutnost HEVC STB
Skylink SK19,90,-€39,90,-€55,60,-€ (Digital/1rok)všechny základní SK programy + CT1,2,:D,Sport+Barrandov skup.,
ze základních programů v HD: CT1,2,24:D,Sport, STV1,2, Markiza, Dajto, Doma, JOJ, JOJ+, WAU, TA3 Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov
SMART, MULTI,KOMBI atd.ANO/NEu karet se zvýšeným zabezpečením pouze přes licencovaný modul Irdeto
Skylink CZ499,- CZK999,-CZK1198,-CZK (Digital/1rok)všechny základní CZ programy + STV1,2,
ze základních programů v HD: CT1,2,24:D,Sport, STV1,2, Nova, Nova Cinema, Nova Action, Prima, Prima Zoom, Prima Cool, Prima MAX, Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov
SMART, MULTI,KOMBI atd.ANO/NEu karet se zvýšeným zabezpečením pouze přes licencovaný modul Irdeto
freesat SKgrátis (smlouva)5,-€10,-€ (Medium HD/měsíc)všechny základní SK programy + CT1,2,:D,sport + pay tv *2)
ze základních programů v HD: STV1,2, CT1,2,:D,Sport, JOJ, Markiza,Dajto, Wau, Doma,M1
freesat plus *3),
Prémiové balíčky *4)
ANOfreesat karta - 25- €/rok,
jednoráz. aktivace 20,- €,
15 SD programů -pouze hlavní SK kanály +CT1,2 (chybí Wau, Dajto)
freesat CZgrátis (smlouva)1,-CZK249,-CZK (Medium HD/měsíc)základní CZ SD programy + STV1,2, chybí Kino Barrandov, Barrandov Plus, Nova Gold, Nova 2, Prima MAX,Kinosvet + pay tv *5)
ze základních programů v HD: CT1,2,:D,Sport, STV1,2, Nova, Prima
freesat plus *6),
Prémiové balíčky *7)
ANOfreesat karta - 500,- CZK/rok,
jednoráz. aktivace 500,- CZK,
15 SD programů -pouze hlavní CZ kanály +STV1,2 (chybí CT:D, ostatní Novy, Prima MAX,ZOOM, ostatní Barrandovy)
FLIX SK49,90,- €, předplacená karta na 6 měsíců (Dobrá TV)grátisnení uvedeno (Dobrá TV/1 měsíc)všechny základní SK programy + CT1,2,:D,Sport+Barrandov, Kino Barrandov + pay tv *8)
ze základních programů v HD: STV1,2, CT1,Sport, Markiza, Dajto, JOJ
Po uplynutí 6 měsíců možnost vybrání více balíčků, prodloužení předplacené karty nebo měsíční platbu.ANOnutnost HEVC STB
FLIX CZ499,- CZK (bez smlouvy +1 měsíc grátis Dobrá TV)grátis299,- CZK (Dobrá TV/1 měsíc)všechny základní CZ programy + STV1,2, chybí Brarrandov Plus + pay tv *9)
ze základních programů v HD: STV1,2, CT1,Sport, Nova, Prima
Lepší TV (+21 programů navíc), HBO MaxPack, AKTIVNÍANOnutnost HEVC STB

▲ Tabulka č. 1 - Přehled DTH platforem na českém a slovenském trhu s využitím UNI čteček

Vysvětlivky (ceny bez slev a akcí):
*1) ANTIK SAT: Rodiná zábava: Pro začátek + RiK, Sport 1, Sport 2 HD, AutoMotoSport, Spektrum, Film Europe, AMC, Film+, CS Film, Jim Jam, Minimax, Duck TV, Ocko, Brava HD, DJAZZ, Dusk
*1) ANTIK SAT: Domáca pohoda: Pro začátek + Joj Cinema HD, Filmbox, Filmbox Extra HD, Filmbox Premium, Filmbox Family, Fimbox Plus, FightBox HD, FilmBox Arthouse, FashionBox, DocuBox HD, Erox, Eroxxx, 360 TuneBox, Disney, Nickeloden, VH-1, Ocko, Nat Geo, Nat Geo Wild, Fine Living, Travel Ch.
*1) ANTIK SAT: Všetko, čo potrebuješ: Pro začátek + Rodiná zábava + Domáca pohoda
*1) ANTIK SAT: Filmový zážitok: HBO HD, HBO 2, HBO3, Cinemax 1 HD, Cinemax 2 HD + HBO GO
*2) freeSAT SK: Medium HD - 97 programů- 10 € mesačne
*3) freeSAT SK: freeSAT plus HD - 148 programů -10 € mesačne
*4) freeSAT SK: Prémiové balíčky
*5) freeSAT CZ: Medium HD - 97 programů- 249,- CZK měsíčně
*6) freeSAT CZ: freeSAT plus HD - 148 programů -249,- CZK měsíčně
*7) freeSAT CZ: Prémiové balíčky
*8) FLIX SK: Dobrá TV
*9) FLIX CZ: Dobrá TV



Mezi moduly Irdeto s podporou dualdecryptu patří Neotion Irdeto DUAL, Technisat Technicrypt IRDETO (V2 - výrobce Neotion, V1 - výrobce SmarDTV) a nový modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink.

Snad jen za poznámku stojí, že tzv. profesionální moduly Irdeto se chovají v linuxových přijímačích tak, že mají opět omezení při nahrávání více programů současně na jeden transpondér! Tyto moduly jsou určeny pro CATV nebo do PC, kde to funguje jinak.

V tabulce vidíte cenové a programové srovnání základních nabídek satelitních operátorů, kteří umožňují provozovat jejich dekódovací karty v UNI čtečkách a využívat tak plnohodnotně vícetunerové linuxové přijímače. Ale opět je nutno zdůraznit, že tato funkce není do budoucna garantována. Pro srovnání je zde i satelitní operátor Skylink, kde lze očekávat postupný přechod na vyšší zabezpečení karet Irdeto.

Konečná volba satelitního operátora je vždy na zákazníkovi.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články