Quantcast

GoSAT GS 7070PVRi - první dvoutunerový přijímač Skylink Ready s podporou HbbTV a HEVC

| Tisk

Na našem trhu se satelitní technikou se objevil první dvoutunerový satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto, který je primárně určený pro příjem satelitní televize Skylink. Přijímač nese označení GoSAT GS 7070PVRi.

Přijímač mně ochotně zapůjčila firma Pluton elektroprodejna z Třebíče, která je zároveň autorizovaným prodejcem stále oblíbenější značky GoSAT.


obrázek

▲ Obr č. 1 - GoSAT GS 7070PVRi (foto výrobce)

Značku GoSAT snad není třeba čtenářům webu parabola.cz nijak zvlášť představovat.

Jedná se o spolehlivé satelitní přijímače s certifikací Skylink Ready s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto. Všechny přijímače s vestavěným dekodérem Irdeto a s certifikací Skylink Ready měly doposud jednu společnou vlastnost a to jeden vestavěný tuner a tak velmi omezené možnosti při současném nahrávání více programů.


obrázek

▲ Obr č. 2 - GoSAT GS 7070PVRi, přední panel (foto výrobce)

Navíc licenci od Irdeta na duální nahrávání má jen velmi málo značek, jednou z nich je právě značka GoSAT.

GoSAT GS 7070PVRi získal certifikát Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace 1.5. Přijímač je primárně určen pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu operátora Skylink. Přístroj je také možné použít pro příjem satelitní služby freeSAT operátora UPC DTH.

Přijímač umožňuje příjem SD a HD kanálů v kompresi MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově také v kompresi HEVC/H.265. Přijímač umožňuje satelitní příjem v normách DVB-S a DVB-S2 a pracuje ve Full HD video rozlišení 1080p.

Srdcem přijímače je procesor MStar K5, paměť NOR 4MB, paměť flash NAND 256 MB a paměť RAM 512 MB.


obrázek

▲ Obr č. 3 - GoSAT GS 7070PVRi, zadní panel (foto výrobce)

GoSAT GS 7070PVRi umožňuje nahrávat dva HD (SD) programy současně a třetí HD (SD) program sledovat, přičemž můžete nahrávat ze dvou nezávislých frekvencí (transpondérů). To je právě výhoda dvoutunerového přijímače.

Nahrávat je možné na USB pevný disk, připojený k portu USB 2.0 na zadním panelu přijímače. Nahrávání na flash disk není možné z důvodu rychlosti.

Přijímač GS 7070PVRi má také některé multimediální funkce. Je vybaven několika aplikacemi jako Youtube, RSS čtečkou zpráv a informacemi o počasí. K dispozici je funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).


obrázek

▲ Obr č. 4 - GoSAT GS 7070PVRi (foto výrobce)

Tyto multimediální funkce jste mohli najít také u jednotunerového satelitního přijímače GoSAT 7060HDi, ale u dnes prezentovaného modelu GS 7070PVRi je navíc jedna významná funkce a to je podpora hybridního televizního vysílání HbbTV.

Jako všechny přijímače Skylink Ready, tak i tento přijímač je vybaven funkcí FastScan, která nám umožňuje automatické dolaďování programů satelitního operátora Skylink. Divák se nemusí o nic starat a má vždy k dispozici aktuální nabídku programů. Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je pod 1W.


obrázek

▲ Obr č. 5 - GoSAT GS 7070PVRi, pohled pod kapotu

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém lesklém provedení a má moderní futuristický vzhled ve tvaru létajícího talíře UFO. Rozměry přijímače jsou 250 x 40 x 175 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný display v červeném provedení a dvě stavové diody (červená - pohotovostní stav, zelená - provoz). Čtečku karet vestavěného dekodéru IRDETO nalezneme z levého boku přijímače.

Na pravém boku přijímače je k dispozici jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru 1, vstup satelitního tuneru 2, USB port, S/PDIF konektor optický, tři cinch konektory analogového AV výstupu pro připojení k starším CRT TV a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Dále je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 6 - GoSAT GS 7070PVRi, info lišta

Součástí balení je také pěkný český a slovenský návod k obsluze, HDMI kabel, propojovací kabel mezi tunery a napájecí adaptér 12V/2A.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední firmware 1.05, se kterým byl přijímač testován Skylinkem a splnil náročné požadavky technické specifikace 1.5 pro Skylink Ready přijímače. Menu je graficky téměř identické s modelem GoSAT GS 7060HDi, navíc se zde objevily některé položky. Ale to si vše podrobně popíšeme dále. Menu je k dispozici v češtině, slovenštině, angličtině a němčině.

Na přijímač jsem se docela těšil, dvoutunerový Irdeto přijímač Skylink Ready na trhu chyběl a navíc zde je i podpora stále populárnějšího hybridního televizního vysílání HbbTV. Výrobce přijímačů GoSAT společně s dovozcem velmi úzce spolupracují, takže softwarová podpora je pro tuto značku trvale zajištěna již mnoho let! To bohužel o většině konkurenčních výrobků říci nelze.


obrázek

▲ Obr č. 7 - GoSAT GS 7070PVRi, podrobné informace o pořadu

V úvodním průvodci instalací přijímače je nově jedna položka a to dotaz, zda chce používat oba tunery a v jakém režimu, tedy jestli nezávisle na sobě (zde musíte mít TWIN konvertor na parabole a z něho dva koaxiální kabely vedeny do satelitního přijímače) nebo v režimu „smyčka“.

V tomto režimu propojíte výstup prvního satelitního tuneru se vstupem druhého tuneru krátkým koaxiálním kabelem, který je součástí balení přijímače. Přijímač v tomto režimu umožňuje nahrávat současně dva programy ze dvou transpondérů se stejnou polarizací a ve stejném pásmu.


obrázek

▲ Obr č. 8 - GoSAT GS 7070PVRi, EPG

Takže to není plnohodnotné využití obou tunerů, jako v prvním případě, kde můžete nahrávat z libovolných dvou transpondérů, ale pokud nemůžete přidat ke stávajícímu rozvodu druhý koaxiální kabel, tak stále máte širší možnosti při nahrávaní než majitelé jednotunerového přijímače, kteří jsou při nahrávání omezeni pouze jednou frekvenci (transpondérem).

Při startu přijímače je samozřejmostí automatické zjišťování parametrů tzv. domovského transpondéru M7, ze kterého se vysílají tabulky programů FastScanu a OTA (aktualizace softwaru přes satelit). Poté již probíhá kontrola tabulky FastScan a pokud je novější, tak je automaticky stáhnutá do přijímače.

Zákazník se tak nemusí o nic start, nové programy se mu automaticky objeví v přehledu programů, a pokud dojde k nějaké změně technických parametrů stávajících programů, tak ji díky funkci FastScan vůbec nepostřehne.


obrázek

▲ Obr č. 9 - GoSAT GS 7070PVRi, seznam programů

Přijímač umožňuje uložit do paměti max. 6000 programů. Samozřejmostí je vybavení funkcí AutoDiseqC, tedy přijímač si ihned v úvodním průvodci automaticky zjistí, zda máte příjem i z jiných družic, které přepínáte pomocí příkazů DiseqC.

Programy naladěné pomocí funkce FastScan nelze editovat, tedy přesouvat nebo mazat. Jinak by FastScan nemohl fungovat. Proto má přijímač k dispozici 8 favoritních (oblíbených) seznamů. Do každého seznamu můžeme uložit až 200 programů a libovolně si je setřídit podle svého uvážení. Každý favoritní seznam můžete přejmenovat.

Funkci FastScan lze v menu přijímače také vypnout, od tohoto okamžiku je vše v rukou zákazníka. Přijímač je vybaven funkci „Skylink aktualizace“. Tato funkce vám jednorázově proladí všechny frekvence co Skylink používá a automaticky najde i nové (!) frekvence, pokud by je Skylink začal používat.


obrázek

▲ Obr č. 10 - GoSAT GS 7070PVRi, editace favoritního seznamu

To je docela zajímavá volba, nicméně se nezbavíte naladění „nechtěných“ kanálů pro jiné operátory. Takže je na uživateli jakou možnost zvolí. Osobně doporučuji nechat funkci FastScan zapnutou a vytvořit si např. favoritní list „Skylink“, kam si přidáme pouze ty programy, které máme předplaceny.

Při změně parametrů vysílání nějakého programu se vše automaticky projeví i ve favoritním listu, kde máme programy seřazené podle svého uvážení. Pokud zákazník satelitní televize Skylink platí pouze servisní poplatek a má tak k dispozici jen balíček Digital, tak žádný favoritní list ani nepotřebuje (pokud nepotřebuje měnit pořadí programů), protože prvních 69 předvoleb je vyhrazeno pro balíček Digital.

Samozřejmě, že si ručně můžete doladit naprosto cokoliv a to z jakékoliv družice, pokud ji přijímáte. Takovéto programy se objeví od pozice 4000. Seznam transpondérů lze u každé družice editovat, lze změnit i název družice nebo přidat úplně novou. Vyhledávání je velmi rychlé.


obrázek

▲ Obr č. 11 - GoSAT GS 7070PVRi, hlavní menu

Přijímač umožňuje i příjem SD a HD programů v novém kodeku HEVC. Takovéto programy vysílané v HEVC naleznete již v různých placených platformách, např. Flix TV, Trikolor TV, MTS atd. Antik Sat bude překlápět všechny svoje SD a HD programy z MPEG-4 do HEVC již příští měsíc a v této chvíli probíhá u jeho zákazníků výměna přijímačů.

Pro účely testování jsem na tomto přijímači úspěšně přehrál několik nahrávek z programů HD/SD v HEVC z nabídky Trikolor TV.


obrázek

▲ Obr č. 12 - GoSAT GS 7070PVRi, instalace - typ připojení tuneru

Rychlost přepínání programů je cca 3-4 sec mezi kódovanými programy, přijímač je tedy o něco málo pomalejší než předchozí modely GoSAT, důvodem je implementace funkce HbbTV. Přijímač má plnou podporu protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 (USALS) a také Unicable.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem v informačním proužku, v menu naleznete i indikaci v procentech. Úroveň kvality signálu je zobrazována docela nízká (rozhodně nečekejte 100%) i při velmi silném signálu. Pozor, je to pouze kosmetická záležitost a na „funkci tuneru“ to nemá vliv. I při hodnotě kvality signálu kolem 8% je příjem v normě DVB-S ještě stabilní!

Citlivost/selektivitu tuneru jsem důkladně prověřoval na velmi slabých transpondérech z družice Badr 6/7 na pozici 26° východně. S výsledkem jsem byl velmi spokojený.

Dálkové ovládání je klasika, která se používala u modelu GS 7060HDi. Směrovost dálkového ovládání je příjemně široká, tlačítka se dobře mačkají.

Elektronický programový průvodce je dobře a přehledně zpracován. Programy je možné zobrazit ve dvou režimech. V prvním režimu vidíme EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu. Druhý režim zobrazuje klasickou mřížku, ve které se nám ukazuje 9 programů s pořady v časové ose.


obrázek

▲ Obr č. 13 - GoSAT GS 7070PVRi, instalace - úprava transpondéru

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu (přepínání je tlačítky šipka vlevo a vpravo). Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, tak jako titulky. Lze zapnout funkci „audio description“ (zvukový komentář pro nevidomé), pokud je vysílán. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech.

Přijímač automaticky posune hodiny s příchodem letního času, není třeba žádný zásah uživatele.

V softwaru přijímače jsem našel pouze dvě drobné chyby, které dovozce ochotně přislíbil opravit. Pokud nastavíte video rozlišení na hodnotu 576p nebo 720p, tak při přehrávání záznamů z HDD (jak na HDMI, tak na CVBS výstupu) je obraz deformovaný. Není ale důvod tyto video rozlišení vůbec používat, nastavíte si hodnotu1080i nebo 1080p a je vše v pořádku. Výchozí hodnota z továrny je nastavena na 1080i, takže běžný uživatel nic nepozná.


obrázek

▲ Obr č. 14 - GoSAT GS 7070PVRi, menu Nastavení

Druhá drobná chybka se projevuje pouze na analogovém video výstupu CVBS, pokud přijímač zapnete z hlubokého spánku na SD (na HD je vše v pořádku) programu a používáte režim zobrazení „letterbox“, tak se obraz objeví v režimu „fullscreen“, stačí jen přepnout na jiný program a vrátit se zpět a již je obraz zobrazen v pořádku.

V menu můžete nastavit rychlý start přijímače (výchozí nastavení) nebo aby přijímač při vypnutí přešel do úsporného režimu (hluboký spánek) se spotřebou pod 1W. Do hlubokého spánku se přijímač přepne až po cca 1 minutě od vypnutí přijímače. Pokud byste tedy omylem přístroj vypnuli, tak vám do jedné minuty od vypnutí zapne okamžitě.

Aktualizaci řídícího softwaru přijímače bude možné provést přes satelit Astra 3B (funkce OTA) pokud bude nový software vysílán. Aktualizaci bude možné provést také pomocí USB portu. Nově bude možné aktualizovat přijímač také přes internet.

Přijímač se při provozu mírně zahřívá. Ventilační otvory jsou na všech stranách přijímače, i když na horním krytu bych si jich dovedl představit více. Velikost přijímače je větší než u předchozích modelů GoSAT, což přispívá k lepší cirkulaci vzduchu a tím i k chlazení přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 15 - GoSAT GS 7070PVRi, menu Irdeto - rodičovská kontrola

Multimediální funkce

Přijímač má i podporu přehrávání některých multimédií. Jedná se o formáty MKV, AVI, MP4 a MOV. Můžeme přehrát i videa s kodekem HEVC až do rozlišení 1080p.

Z audio formátů podporuje přehrávání souborů MP3. Obrázky ve formátu JPEG a BMP se zobrazují ve správném poměru (pouze na HDMI výstupu), přijímač zvládne zobrazit obrázky i ve vysokém rozlišení.

Samozřejmě, že přehrání konkrétného souboru, záleží na tom, z jakých kodeků byl soubor vytvořen. Přijímač neumí přehrát audio DTS. Zpracování AAC i HE-AAC audio stop bylo bez potíží. Přijímač nepodporuje audio Dolby Digital+ (E-AC3).

K dispozici je také funkci ZOOM - přiblížení obrazu. Z multimediálních aplikací jmenujme přístup na Youtube, RSS čtečka a Počasí. Přehrávání videí na Youtube je bezproblémové

Tento přijímač disponuje podporou HbbTV - hybridní televizní vysílání. V pravém dolním rohu se vám automaticky objeví ikona, pokud na daném programu je HbbTV vysíláno. Vyzkoušel jsem HbbTV dostupné u českých a slovenských programů, kde bylo k dispozici v nabídce Skylink. Pro správnou funkci HbbTV je vhodné přijímač po zapnutí nechat minimálně cca 1 minutu v běžném provozu a až poté začít HbbTV pouštět.


obrázek

▲ Obr č. 16 - GoSAT GS 7070PVRi, přehrávání videa v HEVC

Asi neoblíbenější funkcí je aplikace „iVysílání“, která je součástí HbbTV České televize. Jedná se o video archív pořadů ČT. HbbTV ČT pracovalo zcela bez potíží. Poté jsem si vyzkoušel HbbTV na programu Óčko, kde se vysílají přes HbbTV live streamy programů Óčko Gold a Óčko Express. Je to jediný způsob jak se přes satelit k těmto hudebním programů dostat.

Snad jen připomenu, že přijímač musí být připojen k internetu, po kterém data HbbTV přichází. I v návodu k obsluze je tato skutečnost uvedena s důrazem na dostatečné a stabilní připojení k internetu.

Připojení k internetu je možné přes 100 Mbit/s ethernet kabel nebo také pomocí vhodného WI-FI adaptéru (tato funkce není garantována). Osobně jsem vyzkoušel tento WI-FI adaptér, který pracoval bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 17 - GoSAT GS 7070PVRi, Youtube přehrávač

Přijímač lze také ovládat přes smartphone. Díky dovozci jsem měl k dispozici dvě aplikace pro Android, ty budou umístěny ke stažení na webu gosat.cz. Jedna aplikace slouží jako dálkové ovládání přijímače pomocí smartphone a druhá jako časovač záznamů (možnost ručního zadání časovače nebo pomocí EPG). Obě aplikace jsou pěkně zpracovány a pracovaly bez problémů.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto

Přijímač má vestavěný licencovaný dekodér Irdeto. Vyzkoušel jsem ICE/Irdeto karty všech CZ/SK operátorů, tedy karty Skylink, freeSAT a RTVS. Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží včetně dekódovací karty M7 Irdeto, která nepracuje v nelicencovaných přijímačích.

V tomto menu se můžeme přesvědčit, zda je karta správně vložena, je zde možné zobrazit stav oprávnění na jednotlivé služby na kartě, které máte předplaceny. Nechybí zde ani poštovní schránka, kam operátor může zasílat uživateli některá sdělení. Naleznete zde i funkci rodičovská kontrola dekódovací karty.

Rodičovská kontrola je velmi propracovaná a má tři úrovně. První úroveň vychází ze samotného systému Irdeto, kde M7 má nastaveno na všech erotických kanálech (kromě programu Leo TV) věkovou úroveň 18 roků. Další úrovně jsou aktivace rodičovského zámku podle data věku u pořadu v EPG a aktivace rodičovského zámku podle názvu kanálu (je v něm „18+“, všechny erotické kanály M7 takto označuje).

Pokud však chceme, aby byla rodičovská kontrola byla funkční, musíme si nejprve na dekódovací kartě vytvořit nějaké uživatelské profily, kterým jsou přiděleny uživatelské piny. Poté můžeme sledovat erotické programy Skylinku pouze po vložení master pinu nebo uživatelského pinu (pro věk 18 let) na kartě.

Spolupráce s externím pevným diskem

K přijímači jsem tentokrát připojil pevný SSD disk 2,5“ Samsung 850 EVO s kapacitou 500 GB, vložený do redukčního šuplíku a připojený do portu USB 2.0 (zatížení max. 1A), který se nachází na zadním panelu přijímače. Pouze tento port je určený pro nahrávání a lze k němu připojit pouze pevné disky, flash disky nelze pro nahrávání z důvodu rychlosti použít!


obrázek

▲ Obr č. 18 - GoSAT GS 7070PVRi, záznamy na HDD

Z boku přijímače se nachází ještě jeden USB 2.0 port (zatížení max. 500 mA), který je určen výhradně pro flash disky v režimu čtení, na flash disku můžeme mít třeba fotky z dovolené, různé video soubory apod.

Formátování pevného disku v přijímači proběhlo bez problémů. Při formátování jste přijímačem vyzváni, abyste si zvolili velikost části disku, která bude sloužit pro nahrávky a velikost, která bude pro multimédia.

Část disku určená pro nahrávky se naformátuje linuxovým systémem EXT3, část disku určená pro multimédia se naformátuje systémem NTFS, je to z důvodu snadného kopírování multimediálních souborů z PC na tento disk.

Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. Přijímač umožňuje dva HD (SD) programy současně nahrávat a zároveň třetí HD (SD) program sledovat nebo si pustit nějaký záznam z HDD. A pokud máte zapojeny oba tunery, můžete vesele nahrávat ze dvou různých frekvencí (transpondérů), např. nahrávat pořady z Nova HD a ČT1 HD současně a na Primu HD se dívat.

Nahrávky jsou z licenčních důvodů daných Irdetem z kódovaných programů šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. na jiném přijímači stejné značky nebo v PC. Záznam obsahuje také všechny vysílané zvukové stopy, titulky, podrobné informace o pořadu a teletext data. Pro přímý přístup na disk je k dispozici na dálkovém ovládání speciální tlačítko.


obrázek

▲ Obr č. 19 - GoSAT GS 7070PVRi, HbbTV České televize - aplikace iVysílání

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x a 16x. Zpomalené převíjení je v rychlostech ½, ¼ a 1/8. V záznamech lze vytvářet záložky a skákat po záložkách. Elegantní je také „rychlopřesun“ pomocí tlačítek šipka vlevo a vpravo na časové ose. Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv).

Při prvním spuštění nahrávání jste dotázáni na master pin karty, který se ukládá do paměti přijímače.

Pokud nahráváme z programů, které jsou v EPG označeny nějakou věkovou úrovní (např. 12 let) bude nahrávka automaticky uložena na disku pod pinem (master pin nebo uživatelský pin) dekódovací karty. Pro její přehrávání je tedy nutné vždy nejprve zadat pin. Trvalé odemčení takového záznamu nelze provést.

Doporučuji nejprve, než začnete nahrávat tuto funkci deaktivovat a to v menu „Nastavení PVR“, položka „Zámek PVR“ nastavit na hodnotu „Vyp“. Opět velmi příjemná funkce, kterou u konkurence jen tak nenajdete.


obrázek

▲ Obr č. 20 - GoSAT GS 7070PVRi, menu Aktualizace software

Závěr

GoSAT GS 7070PVRi je první dvoutunerový Full HD satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto a s certifikací Skylink Ready na našem trhu. Bezproblémově pracuje se všemi ICE/Irdeto kartami CZ/SK satelitních operátorů Skylink, freeSAT a RTVS.

Přijímač má podporu hybridního televizního vysílání HbbTV, přístup na Youtube a řadu užitečných funkcí. Výhodou je jednoduchá obsluha i pro méně technicky zdatné uživatele. Dvoutunerový přijímač s Irdetem a podporou HbbTV je to nejlepší co nyní na trhu pro Skylink nebo Freesat najdete a to za velmi rozumnou cenu.

GoSAT GS 7070PVRi umožňuje nahrávat na externí pevný disk dva HD (SD) programy a zároveň třetí HD (SD) program sledovat ze dvou různých transpondérů. Přijímače GoSAT se těší díky dovozci těchto přístrojů výborné softwarové podpoře.

Pokud si přijímač zaregistrujete na webu www.gosat.cz, získáváte záruku na 3 roky. Pozor, registraci je nutné provést nejpozději 14 dnů od data prodeje přijímače! Prodlouženou záruku na 3 roky mohou nabízet pouze vybraní prodejci!


obrázek

▲ Obr č. 21 - GoSAT GS 7070PVRi, informace o přijímači



Závěrem bych rád poděkoval za vynikající spolupráci při testování přístroje dovozci značky GoSAT firmě Tipa spol. s.r.o.

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna, která mi přijímač k testům zapůjčila, je autorizovaným prodejcem značky GoSAT a nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:

GoSAT GS 7070PVRi

Maloobchodní cena: 3990,- Kč (doprava zdarma !)

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články