Quantcast

Formuler F4 Turbo Combo - kvalitní kombinovaný přijímač s CI slotem a HEVC

| Tisk

V dnešní recenzi si přestavíme další linuxový přijímač značky Formuler. Tyto přijímače vyrábí známá korejská forma Fortis. Po úspěšných modelech Formuler F1, F3, a F4 přichází na řadu model Formuler F4 Turbo Combo. Přijímač umožňuje příjem SD a HD programů satelitního vysílání v normách DVB-S a DVB-S2, ale také příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T/T2 a kabelového vysílání v normě DVB-C.

Díky prodejci těchto přijímačů firmě IPON s.r.o. z Rokycan, která nabízí široký sortiment z oblasti satelitní techniky, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Formuler F4 Turbo Combo, přední panel a dálkové ovládání (foto výrobce)

Přijímač umožňuje příjem v kompresích MPEG-2, MPEG-4 a také v HEVC/H.265. Video rozlišení je FULL HD, tedy 1080p (nejedná se tedy o 4K přijímač). Satelitní tuner je v přijímači napevno zabudovaný a hybridní tuner je vložený ve výměnném slotu. K dispozici je také model Formuler F4 Turbo, který má tento slot neobsazen.

Hybridní tuner umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T/T2 a digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C. Formuler F4 Turbo Combo disponuje jedním CI slotem pro vložení dekódovacího modulu a jednou univerzální čtečkou dekódovacích karet.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Formuler F4 Turbo Combo, zadní panel (foto výrobce)

Díky vestavěnému CI slotu bude tento přijímač umožňovat i příjem kódovaného pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC, o kterém se u nás diskutuje. Srdcem přijímače je dvoujádrový procesor Broadcom BCM73625A0 s hodnotou 2000DMIPS a taktovací frekvencí 751 MHz. Přijímač obsahuje paměť Flash 256 MB a RAM 512MB.

Přijímač umožňuje nahrávání na připojený externí USB pevný disk, flash disk, micro SD kartu nebo na vzdálené datové úložiště (NAS). Nechybí funkce jako je příjem hybridního vysílání HbbTV, HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV), UPnP, webový prohlížeč Opera apod.

Přijímač Formuler F4 Turbo Combo je napájen externím napájecím adaptérem 12V/2A. V režimu deep stand-by (hluboký spánek přijímače) je spotřeba přístroje pod 0,5W.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s kompaktními rozměry 220 x 145 x 35 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází dvoubarevná stavová LED dioda a čtyřmístný 7 segmentový displej. Z boku naleznete tlačítko sloužící pro zapnutí a vypnutí přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Formuler F4 Turbo Combo, pohled pod kapotu

Přijímač se dá snadno uchytit na zadní panel TV, příslušný VESA držák je součástí balení. Samozřejmě v tomto případě je třeba do přijímače zapojit externí IR čidlo pro příjem povelů z dálkového ovládání.

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup satelitního tuneru), dva IEC konektory (vstup a výstup hybridního tuneru), digitální optický audio výstup S/PDIF, servisní konektor RS 232, dva USB 2.0 konektory, CI slot pro vložení dekódovacího modulu a čtečka vestavěného univerzálního dekodéru.

Dále zde najdete analogový AV výstup v podobě jack konektoru, slot pro micro SD kartu, konektor pro připojení externího IR čidla a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Nechybí zde samozřejmě HDMI konektor ve verzi 1.4 pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Formuler F4 Turbo Combo, Info lišta

Součástí balení je také stručný průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel, AV redukce jack - 3x cinch, externí IR čidlo, VESA držák a napájecí adaptér 12V/2A.

Příjem programů a chování přijímače

Tovární software tvoří ořezaný image od týmu Open ATV. Pro značku Formuler existuje celá řada alternativních softwarů. Je zde i podpora oblíbeného týmu Open PLI, který připravuje své image pouze pro vybrané značky přijímačů.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Formuler F4 Turbo Combo, Přehled programů

Rozhodnul jsem se otestovat nejprve image Open PLI a poté Open ATV. Přijímač s těmito softwary pracoval bez potíží. Open PLI má jednodušší menu a obsluhu, nicméně je zde chybně implementována podpora hybridního televizního vysílání HbbTV (nelze spustit pořady v aplikaci „iVysílání“ České televize).

Z tohoto důvodů jsem zůstal u image Open ATV, kde HbbTV pracuje bez omezení. Zvolil jsem verzi Open ATV 5.3, která je dobře odladěná.

Nejprve jsem se soustředil na satelitní část. Satelitní tuner byl schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S i v DVB-S2 při obou modulacích QPSK a 8PSK. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné do 2 sekund.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Formuler F4 Turbo Combo, Multi EPG

Nalezení multiplexů s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR je pro přijímač hračkou. Typickým příkladem takového vysílaní je multiplex BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně.

Ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo bez potíží. Subjektivně působí obraz v SD i HD kvalitě velmi dobrým dojmem. Citlivost/selektivita použitého satelitního tuneru je výborná, kontrola proběhla na programech BBC na družici Astra 2 na pozici 28,2° východně.

Vyzkoušel jsem také analogový AV výstup. S image Open PLI zcela bez problémů, poměr stran obrazu byl v pořádku. V Open ATV je chyba v zobrazení HD programů, které přijímač přepíná do režimu fullscreen.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Formuler F4 Turbo Combo, Informace o programu

V image Open ATV i Open PLI si lze snadno doinstalovat podporu funkce FastScan, ta nám umožňuje rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.

Přijímač podporuje příjem vysílání v kompresi HEVC/H.265. Takovéto programy v SD nebo HD kvalitě nejsou na satelitech volně k dispozici, pouze jen občasné feedy. Postupně však někteří operátoři placené televize začínají tento kodek používat i pro své SD a HD programy, např. ruský Trikolor TV, MTS nebo náš Flix TV. A je jen otázkou času jeho další hromadné nasazení právě u SD a HD programů.

Je potřeba si uvědomit, že tento přijímač není určen pro příjem UHD programů, kde se primárně HEVC používá. Nicméně těchto programů je jako šafránu a použitelných ještě méně. Takže pro běžného nenáročného uživatele, který netouží po 4K vysílání bohatě stačí FULL HD přijímač s podporou HEVC, kterým je dnes představovaný přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Formuler F4 Turbo Combo, Tunery

Navíc kodek HEVC se u nás používá v pozemním digitálním vysílání DVB-T2 a od roku 2021 se již bude vysílat pozemně jen v této kompresi.

Dále jsem pokračoval v otestování příjmu digitálního pozemního vysílání v normách DVB-T a DVB-T2. Tuner naladil všechny multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu včetně DVB-T2 multiplexu z vysílače Kahlenberg z Rakouska. Citlivost tuneru je výborná, to poznám právě podle možnosti příjmu DVB-T2 vysílání z Rakouska, který je už v mé lokalitě příjmu na hraně.

Samozřejmostí je bezproblémový příjem DVB-T2 přechodové sítě č.12 Českých Radiokomunikací (v mé lokalitě 28. kanál), kde se používá kodek HEVC. Zde se aktuálně vysílá 14 našich komerčních programů. Všechny programy naladil přijímač v automatickém režimu ladění.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Formuler F4 Turbo Combo, Hledání signálu

Naše programy se vysílají v netradičním rozlišení 960 x 540p, audio AAC-HE. Ke kvalitě vysílání, kterou v této přechodové síti předvádí České Radiokomunikace, bych se radši nevyjadřoval, jedním slovem mazanice, snad ve finálních sítích to bude jinak.

Dálkové ovládání se používá stejné jako u předchozích modelů značky Forrmuler. Směrovost dálkového ovládání je příjemně široká, tlačítka se dobře mačkají, ergonomie také perfektní. Reakce na povely je výborná.

Výchozí nastavení zobrazení displeje se mě vůbec nelíbilo. Je zobrazováno číslo předvolby, které se po několika sekundách změní na zobrazení času. To se však dá v image Open ATV hravě změnit, dá se nastavit, aby v provozu trvale zobrazovalo číslo předvolby a v pohotovostním stavu čas. Rovněž se dá vypnout červená LED dioda v hlubokém spánku, která svítí docela hodně.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Formuler F4 Turbo Combo, Plugin Fast Scan

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, tak jako i znaky ruské a mnohé další, stačí si jen navolit správnou znakovou sadu pro teletext.

Plugin pro přehrávání videí z Youtube je třeba si nainstalovat, bez problému funkční, tak jako řadu dalších pluginů. Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV.

Přijímač přehraje AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Formuler F4 Turbo Combo, Příjem programu v DVB-T2/HEVC

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Přijímač má podporu přehrávání DTS audia.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na některých radiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+ ).

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Tady se stále opakuji dokola. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, jaký se rozhodnete používat.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Formuler F4 Turbo Combo, Příjem programu v HD/HEVC (MTS, 75°E)

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Je třeba mít správně vyplněný soubor „encoding.conf“ o nové transpondéry. Nicméně na některých programech freSATu (kde se vysílá EPG ve více jazykových verzích) bylo EPG v maďarštině.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je rychlé, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.

Doba startu přijímače (bootování) je s nainstalovaným image Open ATV cca 55 sekund, pokud použijete Open PLi tak se tato doba zkrátí na cca 35 sec. To je docela slušné s procesorem s výkonem pouhých 2000 DMIPS, odtud pravděpodobně pramení slovo „Turbo“ v názvu přijímače.

Na editaci programů v PC lze použít např. DremboxEdit nebo DreamSet. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Formuler lze použít libovolného FTP klienta. Záloha image přijímače v image Open ATV proběhla zcela bez potíží, tak jako následná obnova přijímače z této zálohy.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Formuler F4 Turbo Combo, Nahrávky na HDD

Konstrukční zpracování přijímače je výborné. Velké množství ventilačních otvorů je po všech stranách přijímače. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/2A. Zahřívání přijímače je standardní.

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Pevný disk nelze do přijímače zabudovat. Pro účely nahrávání je k přijímači nutné připojit přes rozhraní USB 2.0 externí pevný disk nebo flash disk. Samozřejmostí je nahrávání na externí síťové úložiště NAS. Další možností je nahrávání na micro SD kartu, lze použít kartu o kapacitě až 32 GB.

Doporučuji volit flash disky s velkou rychlostí zápisu. Formuler podporuje formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Rozhraní e-SATA není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Formuler F4 Turbo Combo, HbbTV ČT

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Samsung 850 EVO s kapacitou 500 GB, připojený přes redukci přímo do USB 2.0 portu přijímače. Spolupráce s diskem byla výborná. Nahrávání i přehrávání SD i HD programů probíhalo zcela bez potíží.

Vyzkoušel jsem nahrávat současně 8 HD programů, což je strop u tohoto přijímače. Díky dvěma tunerům můžeme současně nahrávat programy jak ze satelitu, tak i z pozemního digitálního vysílání.

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Formuler F4 Turbo Combo, YouTube Player

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG. Bohužel není k dispozici funkce PIP (obraz v obraze).

Přijímač můžete ovládat přes webové rozhraní, funguje také streamování kanálů po síti např. do PC. Funkce transcoding není k dispozici, tu nalezneme u mnohem dražších přijímačů.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI/CI+ slotem

Formuler F4 Turbo Combo disponuje jednou čtečkou dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru a jedním CI slotem pro vložení dekódovacího modulu. Protože se používá architektura MIPS je možno použít pro oživení univerzálního dekodéru jakýkoliv softcam. Slušný prodejce již zákazníkovi nainstaluje vhodný softcam podle jeho typu dekódovací karty.

Bez problémů fungují pod softcamem Oscam naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink, ICE Irdeto freeSAT, čisté karty Irdeto Skylink (do série 4288xx), karty Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu, který se nachází na zadním panelu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Formuler F4 Turbo Combo, Internetový prohlížeč Opera

Tradičně jsem vyzkoušel některé naše dekódovací moduly. CI+ modul DIGI Nagra pro dekódování programů satelitní nabídky Nová DIGI SK pracoval bez potíží. Stejný modul používá naše platforma DIGI CZ. Ani s moduly Irdeto Skylink Ready přijímač neměl žádné potíže.

U modulu Irdeto Neotion DUAL Skylink Ready byla funkční i funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence, tedy jsem mohl nahrávat dva kódované programy např. CT1 HD a CT2 HD. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.

Funkci Dualdecrypt je ale nutné nejprve v menu přijímače povolit. Pozor, modul musí pracovat v režimu „CI legacy“, výchozí nastavení „auto“ je nefunkční, pokud nemáte nainstalovánu podporu pro CI+ moduly (image Open ATV).

S příslušným pluginem lze v image Open ATV softwarově zprovoznit rozhraní CI+, i na tomto místě jsem byl s funkcionalitou velmi spokojen. Formuler je totiž jeden z mála značek linuxových přijímačů, která bez problémů spolupracuje s CI+ modulem Irdeto ruského operátora MTS na 75° východně a to včetně správného dekódování obrazu.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Formuler F4 Turbo Combo, Informace o systému

Ruský operátor MTS totiž používá velmi vysokou symbolovou rychlost 45 Msym/s v normě DVB-S2 a při dekódování takového vysílání pomocí dekódovacího modulu si „vylámou zuby“ i věhlasné značky jako Dreambox nebo VU+.



Závěr

Formuler F4 Turbo Combo je kvalitně provedený kombinovaný přijímač, který umožňuje příjem satelitního, pozemního a kabelového digitálního vysílání. Velkým plusem je podpora kodeku HEVC/H.265. K dispozici je univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

Prodejce těchto přijímačů firma IPON s.r.o nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu v těchto provedeních:

* Formuler F4 Turbo Combo - 4190,- Kč s DPH
* Formuler F4 Turbo - 3490,- Kč s DPH

Firma IPON s.r.o. dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka, kde v přijímači je již zdarma nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet Skylink ICE, Skylink Irdeto a freeSAT ICE nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru. Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články