Quantcast

Strong SRT 7502 - novinka s certifikací Skylink Ready

| Tisk

Na našem trhu se objevil další satelitní přijímač, který úspěšně prošel certifikací podle nejnovější technické specifikace 1.5 u satelitního operátora Skylink. Jedná se o jednotunerový Full HD satelitní přijímač Strong SRT 7502 s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto a možností nahrávání pořadů.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Strong SRT 7502, přední panel (foto výrobce)

Přijímač je předurčen pro příjem programů satelitního operátora Skylink, ale je možné ho použít také pro příjem satelitní televize freeSAT od společnosti UPC DTH. Přístroj umožňuje příjem SD a HD kanálů v normách DVB-S a DVB-S2 v kompresích MPEG-2 a MPEG-4/H.264.

Strong SRT 7502 pracuje ve Full HD rozlišení 1920x1080p. U přijímače s certifikací Skylink Ready nemůže chybět funkce FastScan, která nám umožňuje automatické dolaďování programů satelitního operátora Skylink, včetně detekce domovského transpondéru M7/Skylink, ze kterého jsou FastScan tabulky vysílány.

Nahrávání lze uskutečnit na připojený flash disk nebo pevný disk připojený do portu USB 2.0. Je možné nahrávat pouze program, který momentálně sledujete. Přijímač je určen zejména pro méně náročné zákazníky, čemuž odpovídá i nízká pořizovací cena.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Strong SRT 7502, zadní panel (foto výrobce)

Přijímač dokáže přehrát některé multimediální soubory a k dispozici je také funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Přijímač splňuje přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v režimu deep stand-by , která je pod 1 W.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou malé 170 x 39 x 128 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze jedna dvoubarevná stavová dioda (červená- pohotovostní stav, zelená- provoz), displej zde není. Dále jsou zde tlačítka pro základní obsluhu přijímače a jeden USB 2.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Strong SRT 7502, dálkové ovládání

Čtečku karet vestavěného dekodéru IRDETO najdeme na pravém boku přijímače.

Na zadním panelu je vstup satelitního tuneru (výstup není), analogový AV výstup pro připojení k starším CRT TV v provedení SCART, audio koaxiální konektor S/PDIF, HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a konektor pro připojení napájecího adaptéru.

Přístroj nemá síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Strong SRT 7502, Info lišta

Součástí balení je také krátký český, slovenský a anglický návod k obsluze a napájecí adaptér 12V/1,5A. Kompletní návod je k dispozici na webu strong , výrobce na to skutečnost upozorňuje i v přibaleném krátkém návodu s tím, že tak šetří naši přírodu. HDMI kabel není součástí balení.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední firmware 1.0.0 z 20.10.2016. Menu je k dispozici v češtině, slovenštině, angličtině a maďarštině.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Strong SRT 7502, EPG

Úvodní průvodce instalací přijímače je velmi jednoduchý i pro laiky, vše funguje automaticky včetně detekce DiseqC portů, pokud se přijímá více družic pomocí multifocusu. Samozřejmostí je detekce tzv. domovského transpondéru M7/Skylinku.

Přijímač umožňuje uložit do paměti max. 4000 programů. K dispozici je 8 favoritních (oblíbených) seznamů, které si můžete libovolně přejmenovat. Zde si můžeme programy libovolně přesouvat a mazat. Hlavní seznam naladěný pomocí funkce Fastscan nelze editovat, což je podmínka Skylink Ready.

Důležité je, že hlavní seznam je propojen s favoritními listy, takže pokud dojde ke změně technických parametrů nějakého programu, tak se změna automaticky projeví i ve vašem favoritním listu.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Strong SRT 7502, Hlavní menu

Podle návodu k obsluze je rozsah symbolových rychlostí SR použitého tuneru 2-45 Msym/s v obou normách DVB-S i DVB-S2. Rychlé vyhledávaní programů Skylinku pomocí funkce FastScan je možné také spustit ručně z menu přijímače. Funkci FastScan jako takovou není možné vypnout, což certifikace umožňuje, zaleží na výrobci, jak se rozhodne. Nicméně osobně nevidím žádný důvod pro vypínání této užitečné funkce.

V menu naleznete i možnost dolaďovaní programů pomocí tzv. NIT tabulky a pomocí PMT, což jsou v tomto případě zcela zbytečné funkce, od kterých již mnozí výrobci úplně upustili. Jejich výchozí nastavení je na hodnotu vypnuto.

Přijímač umožňuje automatické ladění družic nebo ruční ladění programů, transpondéry na jednotlivých družicích lze editovat, název družice lze přejmenovat. Nové programy se přidávají do hlavního seznamu od pozice 4001, což je v souladu s certifikací Skylink Ready.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Strong SRT 7502, Hlavní menu - Systém

Od pozice 4001 lze programy i editovat, tedy přesouvat nebo mazat, čísla programů se neaktualizují podle aktuálního pořadí. Aktualizace však pracuje správně v oblíbených skupinách.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech.
Rychlost přepínání programů je cca 2-3 sec. Přijímač má plnou podporu protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS).

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, tak jako titulky. Levá nebo práva audio stopa se ukládá vždy globálně pro všechny programy, což není ideální řešení.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Strong SRT 7502, Podrobné informace o programu

Nechybí ani funkce „audio decription“ (zvukový komentář pro nevidomé), pokud ji daný vysílatel poskytuje. Lze si nastavit i úroveň audia tohoto komentáře, což je jistě pro naše nevidomé spoluobčany chvályhodné.

Dálkové ovládání působí robustním dojmem. Tlačítka se dobře mačkají, odezva je slušná a směrovost dálkového ovládání prakticky neomezená, což je velmi příjemné.

Elektronický programový průvodce EPG zobrazuje správně české a slovenské znaky. Ke grafickému zpracování EPG bych jistě mohl mít výhrady, ale vzhledem k ceně přístroje je zpracování adekvátní. K dispozici je pouze jeden režim zobrazení EPG a to ten, kde vidíme EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Strong SRT 7502, Seznam programů

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Poměrně často se stává, že informace o aktuálním pořadu se v info liště neobjeví i když je přes tlačítko EPG je k dispozici. Někdy se v podrobných informacích o pořadu nezobrazil poslední znak v textu.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 14 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, včetně diakritiky na velkých písmenech. Teletext je poměrně úzký a při přepínaní na jinou stánku se zastavuje čas teletextu.

Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a přehrát hudbu ve formátu MP3.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Strong SRT 7502, Manuální vyhledávání programů

Přístroj podporuje přehrávání AV souborů typu avi, mkv, a mp4. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. DTS audio přehrát neumí.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na některých rádiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

Zahřívání přijímače je malé. Ventilační otvory jsou k dispozici na horním i spodním krytu přijímače.

Pokud přijímač vypnete, tak po 3 minutách automaticky přechází do „hlubokého spánku“. Start přijímače pak trvá cca 45 sec. Přijímač neumí automatický přechod na zimní nebo letní čas, je nutno manuálně volit v menu.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Strong SRT 7502, Vyhledávání programů pomocí funkce FastScan

Aktualizaci řídícího softwaru přijímače bude možné provést přes satelit Astra 3B (funkce OTA) pokud bude nový software vysílán.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto

Přijímač má vestavěný certifikovaný dekodér Irdeto. Tradičně jsem otestoval ICE/Irdeto dekódovací karty všech CZ/SK satelitních operátorů, tedy karty Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka / Plustelka. Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží.

V menu přijímače se můžeme přesvědčit, zda je karta správně vložena a jaká oprávnění jsou na dekódovací kartě. Je zde k dispozici i poštovní schránka, kam operátor může zasílat uživateli některá sdělení. Naleznete zde i funkci rodičovské kontroly dekódovací karty.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Strong SRT 7502, Editace seznamu stanic

Rodičovskou kontrolu nastavenou v systému Irdeto na hodnotu 18 let používá M7/Skylink na všech svých erotických programech kromě programu Leo TV. U tohoto přijímače je rodičovská kontrola stále aktivní, i když nejsou na dekódovací kartě vytvořeny tzv. uživatelské profily a je třeba zadávat master pin dekódovací karty.
Pokud nejsou na dekódovací kartě zákazníkem vytvořeny uživatelské profily, neměl by přijímač požadovat zadávání master pinu dekódovací karty. Implementace rodičovské kontroly je zde tedy přísnější, než vyžaduje certifikace. Přijímač se pravděpodobně napevno řídí podle názvu programu, kde pokud je uvedeno „18+“, tak automaticky požaduje zadat pin dekódovací karty.

K dispozici je také rodičovská kontrola podle data věku u pořadu v elektronickém programovém průvodci EPG, ta je ve výchozím stavu deaktivována.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Strong SRT 7502, Nastavení paměťového úložiště

Spolupráce s externím pevným diskem

Port USB 2.0 je k dispozici pouze na předním panelu přijímače.

Disk je možné zformátovat přímo v menu přijímače a to souborovým systémem FAT32 nebo NTFS. Nahrávat můžete pouze ten program, na který se zároveň i díváte. Samozřejmě, že je možné naprogramovat nahrávání přes časovač nebo přímo pomocí EPG.

Nejprve jsem vyzkoušel rychlý flash disk Kingston DTR3.0 G2 32GB, funkčnost zcela bez potíží. Poté jsem připojil můj osvědčený pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený přímo z přijímače. Formátování v samotném přijímači proběhlo bez problémů. Funkčnost zcela bez závad.

Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. Pro HD záznamy jsou jistě vhodné flash disky s vyšší rychlostí zápisu nebo rovnou použít externí USB 2.0 pevný disk. V přehrávači záznamů jsou nahrávky setříděny nikoliv podle data nahrávky, ale podle abecedy, což není ideální, protože to stěžuje orientaci v nahrávkách.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Strong SRT 7502, Časovač

Nahrávky jsou z licenčních důvodů daných Irdetem z kódovaných programů šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. na jiném přijímači stejné značky nebo v PC. Záznam je ve formátu TS a obsahuje také všechny vysílané zvukové stopy a titulky. Podrobné informace o pořadu a teletext data nejsou na nahrávce k dispozici.

U nahrávek z nekódovaných programů však u tohoto přijímače žádné omezení není, lze je přenášet a přehrávat i v PC. Jen málo výrobcům Skylink Ready přijímačů se podaří odladit software tak, že je toto umožněno.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Strong SRT 7502, Záznamy na HDD

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 32x. Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv). Při spuštění nahrávky se objeví Info lišta, která sama nezmizí. Lištu je nutné skrýt ručně pomocí tlačítka „Info“.

Při přehrávání záznamů z erotických programů Skylinku a také z programů, kde je v EPG vyznačeno věkové omezení pořadu, je nutné zadání master nebo uživatelského pinu dekódovací karty. Tyto nahrávky lze však následně trvale odemčít.

Závěr

Strong SRT 7502 je jednoduchý Full HD satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto a s certifikací Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace 1.5. Bezproblémově pracuje se všemi ICE/Irdeto kartami CZ/SK satelitních operátorů Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka / Plustelka.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Strong SRT 7502, Informace o přijímači



Přístroj umožňuje také nahrávat na flash disk nebo na externí USB 2.0 disk.

Závěrem bych rád poděkoval za vynikající spolupráci při testování přístroje firmě E4C Group s.r.o., která zajišťuje technické zázemí pro satelitního operátora Skylink.

Distributor přístrojů značky Strong pro ČR, firma Omko Digital a.s., nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo ve svých kamenných prodejnách nebo prostřednictvím e-shopu zde .

Maloobchodní cena: 1799,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články