Quantcast

Dreambox DM525 Combo - kvalitní kombinovaný přijímač s CI slotem a HEVC

| Tisk

Na našem trhu se nedávno objevil další přijímač od oblíbené německé firmy Dream Property GmbH (dříve Dream Multimedia). Tato firma tentokrát přichází s kombinovaným přijímačem Dreambox DM525 Combo, který umožňuje příjem nejen SD a HD programů satelitního vysílání v normách DVB-S a DVB-S2, ale také příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T/T2 a kabelového vysílání v normě DVB-C.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Dreambox DM525 Combo, přední panel (foto výrobce)

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Dreambox DM525 Combo, zadní panel (foto výrobce)

Přijímač umožňuje příjem v kompresích MPEG-2, MPEG-4 a také v HEVC/H.265. Video rozlišení je FULL HD, tedy 1080p (nejedná se tedy o 4K přijímač). Tento combo přijímač patří do modelové řady přijímačů Dreambox DM520 S2 a DM525 S2, které jsem zde na webu parabola.cz také prezentoval.

Dreambox DM525 Combo je dvoutunerový přijímač s operačním systémem Dreambox OS, což je označení pro Enigmu 2 ve verzi jádra OE2.2 nebo OE2.5. Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom BCM73625 s hodnotou 2000DMIPS a taktovací frekvencí 751 MHz. Přijímač obsahuje paměť Flash 512 MB a RAM 512MB.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dreambox DM525 Combo, dálkové ovládání (foto výrobce)

Tím, že má přijímač k dispozici CI slot, bude umožňovat i příjem kódovaného pozemního televizního vysílání v normě DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265, se kterým se i u nás v budoucnu počítá. Každopádně tento přijímač je připraven jak pro volné tak i kódované vysílání v normě DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265 a je tak vhodný pro použití v budoucnosti, která nás čeká.

Přijímač má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru karet a umožňuje nahrávání na připojený externí USB pevný disk, flash disk nebo vzdálené datové úložiště (NAS). Nechybí funkce jako je příjem hybridního vysílání HbbTV, HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV), UPnP, webový prohlížeč Opera apod.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Dreambox DM525 Combo, pohled pod kapotu

Přijímač Dreambox DM525 Combo je napájen externím napájecím adaptérem 12V/2,5A.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s kompaktními rozměry pouhých 196 x 126 x 41 mm (W x D x H). Na předním panelu se nachází dvoubarevná stavová LED dioda v podobě dotykového tlačítka sloužícího pro zapnutí a vypnutí přijímače a čtečka vestavěného univerzálního dekodéru


obrázek

▲ Obr č. 5 - Dreambox DM525 Combo, Info lišta

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup satelitního tuneru), dva IEC konektory (vstup a výstup hybridního tuneru), digitální optický audio výstup S/PDIF, servisní konektor RS 232 je v provedení Mini USB, dva USB 2.0 konektory, CI slot pro vložení dekódovacího modulu, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru. Analogové výstupy opět nejsou k dispozici.

Dále zde najdeme ještě HDMI konektor ve verzi 1.4a pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Dreambox DM525 Combo, Seznam programů

Součástí balení je také stručný průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2,5A.

Příjem programů a chování přijímače

Software do tohoto přijímače je shodný s předchozími přijímači Dreambox DM520 S2 a DM525 S2. Je k dispozici verze s jádrem OE2.2 i s novým jádrem OE2.5. Samozřejmě tohle je Dreambox, takže alternativních softwarů je dostatek.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Dreambox DM525 Combo, Single EPG

Rozhodnul jsem se otestovat image Merlin 4. Tým Merlin patří mezi mé favority a jsem velmi rád, že po docela dlouhé přestávce se opět objevily image od tohoto týmu. Merlin 4 je založený na originálním továrním firmwaru OE 2.5 a má implementováno mnoho různých funkcí, které umožňují využívat přijímač naplno.

Samozřejmě do tohoto image jsem nainstaloval oblíbený plugin Gemini od proslulého týmu IHAD, který je úzce spojený s továrnou.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Dreambox DM525 Combo, Multi EPG

Většina alternativních softwarů je založena na verzi jádra OE2.5 pro který jsou často potřebné jiné verze pluginů, než pro klasické image s OE2.0. Výjimkou jsou image Open ATV a Open PLi, které jsou založený na verzi jádra OE2.0. Snad jen poznámku k image PLi, nejedná se o originál image týmu PLi a tento tým se také od těchto verzí image pro nové Dreamboxy distancuje.

Pokud preferujete spousta pluginů je ideální asi image Open ATV 6.0, ten je sice v beta verzi, ale už dost slušně odladěný. Neoficiální image PLi není pro tento přijímač vhodný, řada funkcí tam nepracuje včetně hybridního tuneru.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Dreambox DM525 Combo, Detailní info o pořadu

Veškeré testování přijímače tedy proběhlo s image Melrlin 4 z 24.1.2017. Nemá smysl popisovat chování tohoto Dreamboxu, protože je a musí být shodné s předchozími modely Dreambox DM520 S2 a DM525 S2, které jsem již zde podrobně představil.

Přijímače jsou hardwarově prakticky identické. Tento model má navíc oproti DM525 S2 k dispozici nejen satelitní, ale také hybridní tuner, který umožňuje příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T/T2 a kabelového vysílání v normě DVB-C.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Dreambox DM525 Combo, Hlavní menu

Takže jsem pouze prověřil satelitní část, podíval se na aktualizace, které se objevili od mého posledního testování modelu DM525 S2 a zjistil, že přijímač funguje tak jak má. Aktualizace se týkaly jen detailů spojených s opravou příjmu IPTV vysílání, opravou nefunkční AAC stopy u některých programů apod.

Satelitní tuner byl schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S i v DVB-S2 při obou modulacích QPSK a 8PSK. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné do 2 sekund.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Dreambox DM525 Combo, Sat finder

Nezbývalo nic jiného než prověřit příjem digitálního pozemního vysílání v normách DVB-T a DVB-T2. Tuner naladil všechny multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu včetně DVB-T2 multiplexu z vysílače Kahlenberg z Rakouska. Citlivost tuneru je výborná, to poznám právě podle možnosti příjmu DVB-T2 vysílání z Rakouska, který je už v mé lokalitě příjmu na hraně.

Přijímač byl také úspěšně otestován v Praze, kde se na 50. kanále experimentálně vysílá v normě DVB-T2. Přijímač zvládnul naladit toto experimentální vysílání Českých radiokomunikací v automatickém režimu vyhledávání a zobrazil také správně všechny zde vysílané zkušební programy. To je jistě důležitá a potěšující informace. S tímto přijímačem budete moci tedy bezproblémově přijímat vysílání v normě DVB-T2/HEVC.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Dreambox DM525 Combo, Vyhledávání transpondérů

Jen pro zajímavost, při této příležitosti byly v Praze otestovány zde nedávno představené kombinované přijímače Octagon SF4008 a Mutant HD51 pro příjem tohoto experimentálního pozemního vysílání DVB-T2/HEVC. V režimu automatického vyhledání nebylo hledání úspěšné u obou přijímačů. Bylo nutné použít manuální vyhledávání, které již bylo úspěšné. Nutné je samozřejmě zadat správné parametry tohoto multiplexu (frekvence a PLP ID).

Obrazová kvalita na HD i SD programech je excelentní, tady platí to samé co u všech Dreamboxů. Dálkové ovládání je univerzální a používá se starý známý typ RC10. Co se týká HbbTV, Youtube, UPnP, DLNA a dalších věcí platí, vše co jsem již napsal v předchozí recenzi pro Dreambox DM525 S2 zde. Stručně řečeno, vše funguje tak jak má.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Dreambox DM525 Combo, Příjem programu Bridge HD v kompresi HEVC

Funkcionalita přijímače s image Merlin 4 byla stabilní a bezproblémová, to jsem konec konců čekal, je vidět že i Merlin 4 na jádře OE2.5 pokračuje v tradici předchozích výborných image týmu Merlin. Pro zálohování celého image se používá plugin „dBackup“, nyní již ve verzi 0.71.

Doba startu přijímače (bootování) s image Merlin 4 je cca 52 sekund. Během testování přijímače jsem nenarazil na žádnou závažnou chybu, i když jsem se docela snažil. Dreambox si své přijímače dokáže odladit ke spokojenosti zákazníka. Rychlost přijímače plně odpovídá použitému hardwaru a cenové hladině, ve které se tento přijímač nachází.

Snad se zastavím pouze u jedné jediné věci a to u konstrukčního zpracování přijímače, které je opět perfektní, tak jako u předchozích modelů DM520 S2 a DM525 S2. Velké množství ventilačních otvorů po všech stranách přijímače, procesor osazen masivním pasivním chladičem, napájení externí. Zahřívání přijímače je tak naprosto minimální.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Dreambox DM525 Combo, Menu Nastavení

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Zde pouze zopakuji některá nejdůležitější fakta. Opět platí vše, co jsem zde již napsal v recenzi přijímače DM525 S2. Pevný disk nelze do přijímače zabudovat. Nahrává se na USB zařízení, pevný disk nebo flash disk. Samozřejmostí je nahrávání na externí síťové úložiště NAS.

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Samsung V-NAND SSD 850 EVO s kapacitou 500 GB, připojený přes redukci přímo do USB 2.0 portu přijímače. Spolupráce s diskem byla zcela bez potíží.

Nahrávání i přehrávání SD i HD programů také bez problémů. Vyzkoušel jsem nahrávat současně 10 programů, z toho 8 kódovaných, což přijímači nečinilo žádné problémy. U kódovaných programů platí u tohoto přijímače maximum 8 současně nahrávaných programů.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Dreambox DM525 Combo, Pluginy

U tohoto modelu je výhoda, že máte k dispozici dva tunery. Takže můžete nahrávat třeba nějaký pořad ze satelitu a současně sledovat pozemní digitální vysílání. Přijímač můžete ovládat přes webové rozhraní, funguje také streamování kanálů po síti např. do PC.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI/CI+ slotem

Dreambox DM525 Combo disponuje jednou čtečkou dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru a jedním CI slotem pro vložení dekódovacího modulu. Protože se používá architektura MIPS je možno použít pro oživení univerzálního dekodéru jakýkoliv softcam. Opět slušný prodejce již zákazníkovi nainstaluje vhodný softcam podle jeho typu dekódovací karty.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Dreambox DM525 Combo, Plugin pro zálohování image

Bez problémů fungují pod softcamem Oscam naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink, ICE Irdeto freeSAT, čisté karty Irdeto Skylink (do série 4288xx), karty Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu, který se nachází na zadním panelu přijímače.

Tradičně jsem vyzkoušel některé naše dekódovací moduly. CI+ modul DIGI Nagra pro dekódování programů satelitní nabídky Nová DIGI SK pracoval bez potíží. Stejný modul používá naše platforma DIGI CZ. Ani s moduly Skylink Ready přijímač neměl žádné potíže.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Dreambox DM525 Combo, Blue panel

U modulu Neotin DUAL Skylink Ready byla funkční i funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence, tedy jsem mohl nahrávat dva kódované programy např. CT1 HD a CT2 HD. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované. Funkci Dualdecrpyt je ale nutné nejprve v menu přijímače povolit.

S příslušným pluginem lze softwarově zprovoznit rozhraní CI+, i na tomto místě jsem byl s funkcionalitou velmi spokojen, tady se od předešlého testu modelu Dreambox DM525 S2 udělal velký kus práce.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Dreambox DM525 Combo, Webový prohlížeč

Závěr

Dreambox DM525 Combo je kvalitně provedený kombinovaný přijímač, který umožňuje příjem satelitního, pozemního a kabelového digitálního vysílání. Nespornou výhodou je podpora kodeku HEVC/H.265. K dispozici je univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu také potěší.

Dreambox je osvědčená značka satelitních přijímačů a je mezi mnoha fanoušky satelitního příjmu velmi populární. I u tohoto modelu zůstává velmi příznivý jeho poměr výkon/cena.

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde.




obrázek

▲ Obr č. 19 - Dreambox DM525 Combo, O Dreamboxu

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet Skylink ICE, Skylink Irdeto a freeSAT ICE nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.
Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Maloobchodní cena: 4790,- CZK

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články