Quantcast

Openbox AS2 - satelitní HD přijímač s Androidem a podporou HEVC

| Tisk

V této recenzi si představíme nový multimediální HD satelitní přijímač Openbox AS2 s operačním systémem Android 4.4.2 (KitKat), který se objevil na našem trhu koncem minulého roku. Tento model navazuje na předchozí typ Openbox AS1, který jsem také na webu parabola.cz představil. Tento inovovaný model přináší řadu vylepšení a to zejména použitím výkonnějšího hardware.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Openbox AS2, přední panel (foto výrobce)

Implementace Androidu se v Openboxech povedla, což se zdaleka nedá říci o jiných značkách. Skloubit multimediální část s tou satelitní představuje pro výrobce docela náročný úkol.

Tak jako u modelu Openbox AS1, tak i u AS2 je satelitní část přijímače založena na již dávno odladěném softwaru, který byl již použitý v předchozí řadě přijímačů Openbox série SX. Multimediální část přijímače je čistě založená na Androidu.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Openbox AS2, zadní panel (foto výrobce)

Openbox AS2 je jednotunerový multimediální HD satelitní přijímač, jehož srdcem je moderní výkonný čtyřjádrový procesor Hisilicon Hi3796MV100. U předchozího modelu AS1 byl použitý pouze dvoujádrový procesor.

Příjem SD a HD programů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 je nyní nově doplněn o kompresi HEVC/H.265 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Přijímač pracuje do video rozlišení 1080p (nejedná se 4K přijímač).

Flash paměť má velikost 8GB a RAM DDR3 je o velikosti 1GB. K dispozici je UPNP/DLNA klient a funkce AirTivi+. Tato funkce převzatá ze série Openboxu SX umožňuje streamování live TV vysílání do mobilního zařízení (smartphony, tablety) nebo do PC. Samozřejmostí je také kompletní ovládání přijímače na dálku.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Openbox AS2, dálkové ovládání (foto výrobce)

Openbox AS2 má k dispozici jednu čtečku univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Nahrávání je možné na flash disk nebo externí USB pevný disk. Nově je zde použit vysokorychlostní port USB 3.0.

Samozřejmostí je také záznam na NAS (síťové datové úložiště). Přijímač umožňuje nahrávat až 3 HD programy současně, omezeni jste jen jednou frekvencí (jedná se jednotunerový přijímač). Přijímač má k dispozici síťové rozhraní Ethernet 100 Mbit/s, podporuje připojení WI-FI nebo 3G USB adaptéru.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Openbox AS2, IR čidlo (foto výrobce)

Protože se v přijímači používá operační systém Android, je k dispozici celá řada různých aplikací vyvinutá pro tento operační systém. V základu je již nainstalovaný webový prohlížeč, Youtube přehrávač, aplikace „Počasí“ apod. Díky přístupu do aplikace „Google Play Market“ máme k dispozici více než milión aplikací.

Nainstalovat lze také multimediální prostředí KODI, které se vyznačuje rychlou odezvou a bezproblémovou funkcí nainstalovaných aplikací. To co v Enigmě 2 v KODI nefunguje, tak zde pracuje bez problémů.

Přijímač je napájen pomocí externího adaptéru 12V/2,5A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Openbox AS2, držák na TV (foto výrobce)

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 220 x 35 x 145 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze čtyřmístný displej, žádná tlačítka nejsou k dispozici. Na rozdíl od předchozího modelu AS1 přijímač nemusí být v přímém dosahu dálkového ovládání (protože lze k němu připojit externí IR čidlo), lze ho umístit za televizor nebo připevnit na zadní panel televizoru.

Tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje se nachází na boku přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Openbox AS2, Info lišta

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru, analogový A/V výstup je v podobě jack konektoru, optický audio S/PDIF konektor, konektor pro připojení externího IR čidla, jeden USB 3.0 konektor, jeden USB 2.0 konektor, slot pro micro SD kartu a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru. Nalezneme zde také čtečku univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot.

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor již ve verzi 1.4 a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze, napájecí zdroj 12V/2,5A, HDMI kabel, externí IR čidlo, AV redukce jack – 3x cinch a montážní sada pro připevnění přijímače na zadní panel televizoru.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Openbox AS2, Detailní informace o programu

Příjem programů a chování přijímače

Nejprve jsem přijímač aktualizoval na poslední verzi firmwaru 2.0.22 z 15.12.2016. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Po nainstalování nového softwaru se doporučuje provést tovární nastavení přístroje.

Přijímač podporuje protokol DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS) a umožňuje uložit do paměti 10000 televizních a rádiových programů. Při prvním spuštění přijímače se objeví klasický průvodce instalací přijímače. Po jeho skončeni jste dotázaní, zda chcete online aktualizovat transpondéry na všech družicích (musíte byt připojeni k internetu).


obrázek

▲ Obr č. 8 - Openbox AS2, EPG

Vyhledávat programy můžete ručně nebo to nechat na automatickém vyhledávání. V návodu k obsluze nenaleznete údaj, v jakém rozsahu symbolových rychlostí SR tuner přijímače pracuje. Testováním tuneru jsem zjistil, že tuner pracuje v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (8PSK/QPSK).

Openbox AS2 si hravě poradil s příjmem extrémně vysokých přenosových rychlostí jako např. příjem ruské placené televize MTS, kde se používá SR 45 Msym/s na družici ABS-2 na pozici 75° východně. Ani příjem SCPC programů nečinil přijímači žádné obtíže, programy s SR pod 2 Msym/s se mi naladit již nepodařilo.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Openbox AS2, Hlavní menu

Přijímač neobsahuje funkci FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink. Zde si pomůžeme tak, že vyhledáme ručně programy z domovského transpondéru M7 – kmitočet 12070 a zapneme při vyhledávání funkci NIT (síťové vyhledávání). Automaticky se nám vyhledají všechny frekvence Skylinku/M7.

Dálkové ovládání je v černém provedení a je použitý podobný typ co byl u modelu AS1, rozdíl je pouze v tom, že některá tlačítka jsou jinak umístěna. Úhel rozsahu použití dálkového ovládání je dostatečné široký. Pokud nám tento typ dálkového ovládání nevyhovuje, dá se koupit typ, který se používal pro přijímače Openbox série SX. Toto ovládání je poněkud robustnější a navíc je univerzální, tedy lze s ním ovládat nejen přijímač ale i TV.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Openbox AS2, Nastavení antény

Nicméně pro plnohodnotné a komfortní ovládání přijímače v jeho Android části doporučuji ještě zakoupit nějakou bezdrátovou klávesnici a myš. Ale v nouzi postačí i dodané dálkové ovládání, které má k dispozici i kurzor myši.

Po dobu testování tohoto přijímače jsem používal bezdrátovou optickou myš Canyon CMSW1G a bezdrátovou klávesnici Amiko Mini Keyboard Wireless WLK-100. Obě zařízení pracují s přijímačem bez potíží.

Síla a kvalita signálu je zobrazována klasickým proužkovým ukazatelem a v procentech. Software přijímače se postupně odlaďuje, stabilita není úplně na 100%, ale i tak jsem byl s přijímačem velice spokojen. Přepínání mezi programy je v rozsahu cca 2-3 sec. Pokud chcete přijímač restartovat, tak není třeba přijímač odpojovat od napájení, ale stačí delší stisknutí červeného tlačítka pro zapnutí//vypnutí přijímače na dálkovém ovládání. Objeví se vám nabídka s možností restartu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Openbox AS2, Indikátor úrovně a kvality signálu

Obraz na SD a HD programech byl výborný. Vyzkoušel jsem i analogový AV výstup, součástí balení je příslušná redukce jack -3x cinch pro propojení přijímače s televizorem

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se v OSD teletextu zobrazují v pořádku, bez diakritiky na velkých písmenech.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala také korektně.

Seznam naladěných programů si můžete zálohovat na USB disk a poté ho naimportovat do dalšího přijímače (nebo ho mít jako zálohu pro svůj přijímač). Ideální je, aby zde byla stejná verze řídícího softwaru, některé verze nemusí být mezi sebou kompatibilní.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Openbox AS2, Seznam programů

Navíc je k dispozici editor pro PC, kde si můžete takovýto zálohovaný přehled programů v pohodlí PC editovat a poté opět vrátit (naimportovat) pomocí flash disku do přijímače.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Výhradu bych měl k malému písmu, které bohužel nejde zvětšit, jak to bylo možné v předchozích verzích řídícího firmwaru pro model Openbox AS1.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Openbox AS2, Správce programů

Openbox AS2 podporuje přehrávání ohromné škály video souborů typů: MKV, DivX, Xvid, MOV, TS, AVI, VOB, MPEG 1/2/4, H.264, H.263, TP, M2TS, RM, RMVB, BD-ISO, DAT, ASF, TRP, FLV, WMV, ASF, MP4, 3GP, VC-1, MJPEG, RV10.

Z audio souborů zvládne opět nestandardní množství typů: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WAV, MIDI, AMR-NB, AMR-WB, QCP, WMA, M4A. Openbox AS2 zvládne přehrávat fotografie typu JPG, BMP, GIF, PNG, TIFF. Titulky jsou podporovány formáty IDX, SSA, SRT, SUB, SMI.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Openbox AS2, Režim PIP

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Navíc u tohoto přijímače velmi záleží také na tom, jaký multimediální přehrávač použijete. Osobně doporučuji vše pouštět v multimediálním prostředí KODI, které si zde snadno můžete nainstalovat.

DTS audio umí přijímač přehrát. Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na testovacím audio streamu Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+ ).


obrázek

▲ Obr č. 15 - Openbox AS2, Indikace nahrávaných programů

Openbox AS2 tak jako jeho předchozí model Openbox AS1 podporuje také funkci PIP (obraz v obraze). V režimu PIP lze zobrazit libovolné dva HD (SD) programy z jednoho transpondéru.

Pokud k přijímači připojíme vhodný USB DVB-T2 tuner (např. MyGicaT230), tak získáme navíc možnost příjmu pozemní digitální televize.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Openbox AS2, Záznamy na HDD

Ventilačních otvorů je dostatek ze všech stran přijímače, což se mně líbilo. I když je přijímač rozměrově menší než předchozí model Openbox AS1, tak se jen mírně zahřívá, napájení je řešeno externě pomocí napájecího adaptéru. Upgrade přijímače se provádí pomocí USB flash disku, bohužel na předním panelu není žádný USB port, takže musíme pro upgrade použít některý ze zadních USB portů.

Upgrade přijímače se dá také provést online přes internet, pokud je aktualizace k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Openbox AS2, KODI

Využití Androidu v praxi

Openbox AS2 tak jako jeho starší bráška Openbox AS1 je založený na operačním systému Android 4.4.2 (KitKat) a umožňuje instalovat aplikace z různých zdrojů. Můžete instalovat aplikace buď ručně přes souborový prohlížeč, nebo můžete využívat vlastní „Market“ firmy Openbox a nebo „Google Play Market“, kde je k dispozici více než milión aplikací.

Je čistě na uživateli jaké aplikace si nainstaluje. Osobně doporučuji nainstalovat multimediální prostředí KODI, které když doplníte vhodnými neoficiálními repozitáři, tak se dostane k řadě velmi zajímavých aplikací. Tento přijímač sice nemá podporu HbbTV, ale k aplikaci „iVysílání“ České televize se hravě dostanete, jakmile si nainstalujete příslušnou aplikaci z „Google Play Marketu“. Totéž platí o archívu TV Nova nebo TV Prima.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Openbox AS2, Video doplňky v KODI

Prostředí Androidu nebo přímo KODI je vhodné pro aplikace, které umožňují příjem internetové televize IPTV, existuje řada aplikací, které tyto služby nabízí, často však za nějaký poplatek. Další úrovní ve sledování IPTV je využití tzv. ACE streamů, zde je zapotřebí mít nainstalovanou příslušnou aplikaci „ACE Stream Engine“.

Kvalita IPTV vysílání je různá a zaleží na poskytovateli služeb, nicméně zdarma žádné zázraky čekat nelze. Na tomto místě vás, ale jako vždy musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Osobně jsem si na přijímači vyzkoušel IPTV služby DIGI2GO společnosti DIGI CZ a Antik TV GO společnosti Antik Telekom. Příslušné aplikace pro obě služby pro operační systém android jsou k dispozici zcela zdarma v Google Play Marketu. Obě služby pracovaly zcela korektně.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Openbox AS2, Systémové informace v KODI

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI/CI+ slotem

Pro zprovoznění univerzálního dekodéru je třeba nainstalovat plugin „Mcas“. Ten se nachází v aplikaci „Addon Linker“, kterou musíte nejprve také nainstalovat. Zde se zadává adresa serveru „d.openboxfan.com“. Poté se vám objeví některé pluginy, které slouží pro dekódování. Je mezi nimi i výše uvedený „Mcas“

S tímto pluginem fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink, ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto Skylink (do série 4288xx) nebo karty Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Openbox AS2, Souhrn informací v KODI

Při jakékoliv změně dekódovací karty v interním dekodéru doporučuji restartování přijímače, aby začala karta korektně pracovat. Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat výhradně satelitní přijímače nebo dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI/CI+ slotu tohoto přijímače.

Přijímač samozřejmě umožňuje také funkce sdílení a emulace některých prolomených kódovacích systémů. Oba pluginy (XCam a Coconut) jsou online volně dostupné k nainstalování v aplikaci „Addon Linker“. Na tomto místě vás však musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Pokud budete chtít vložit dekódovací modul s označením CI+, tedy dnes běžně prodávané moduly Irdeto Skylink Ready nebo modul DIGI Nagra CI+ musíte nejprve u tohoto přijímače nainstalovat plugin „Cat Eye2“ (Kočičí oko 2). Tento plugin najdete v aplikaci „Addon Linker“. Pozor, bez spuštěného tohoto pluginu nebude žádný CI+ modul pracovat, i když je zpětně kompatibilní s CI rozhraním! To je taková zvláštnost Openboxů AS1 a AS2.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Openbox AS2, Market Openboxu

Bez tohoto pluginu fungují pouze staré CI dekódovací moduly, u nás nejčastěji byly používané moduly Cryptoworks. Při každém vložení CI+ dekódovacího modulu musí proběhnout úspěšná autentifikace modulu. Může se stát, že proces není úspěšný a skončí chybovým hlášením. V tomto případě je třeba restartovat přijímač nebo použít jiný CI+ modul.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotin DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží. U modulu Neotin DUAL Skylink Ready byla funkční i funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence, tedy jsem mohl nahrávat dva kódované programy např. CT1 HD a CT2 HD. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.

Dále jsem vyzkoušel nový CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval perfektně. Stejný modul používá i náš satelitní operátor DIGI CZ pro svoji platformu Nová DIGI CZ.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Openbox AS2, Aplikace

V přijímači jsem úspěšně vyzkoušel i některé zahraniční CI+ dekódovací moduly (které nelze používat v běžném CI rozhraní) a které mají přísné restrikce (např. šifrování nahrávky, časové omezení platnosti nahrávky, zakázání převíjení při přehrávání apod.) ze strany satelitního operátora. Tyto restrikce jsou u tohoto přijímače softwarově „vypnuty“, což je pro uživatele velmi příjemné.

Nejprve jsem vyzkoušel francouzský modul Neotion Fransat CI+ 1.3 pro příjem platformy Fransat z Eutelsatu 5 West A na pozici 5° západně. Příjem byl zcela bez potíží. Další francouzský modul Aston Minisat HD, který také slouží pro příjem Fransat nahlásil chybu v komunikaci.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Openbox AS2, Aplikace Antik TV GO

Dále jsem vyzkoušel ruský dekódovací modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 pro příjem programů největší satelitní platformy v Evropě ruské Trikolor TV na pozici 36° východně. Modul pracoval s přijímačem bez potíží. Na rozdíl od většiny linuxových přijímačů byl u HD programů Trikoloru obraz naprosto v pořádku, plynulý, bez žádného trhání v dynamických scénách.

Přijímač sice podporuje kompresi HEVC/H.265, ale pouze do hloubky 8 bitů. Tedy některé programy vysílané v rámci nabídky Trikolor vysílané v HD/HEVC/10 bit není možné přijímat. Je to dané použitým HW přijímače.

Nakonec jsem otestoval ruský modul MTS Irdeto CI+ 1.3 pro příjem ruské placené televize MTS na pozici 75° východně. Také tento modul pracoval s přijímačem v pořádku. Dokonce pracovalo i dekódovaní zakódovaných programů z transpondérů s vysokým datovým tokem 45 Msym/s, který MTS na většině transpondérů používá. Takovýto úkol většina linuxových přijímačů s Enigmou 2 nezvládne.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Openbox AS2, Aplikace Google Play Market

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. K přijímači je možné připojit pomocí USB portu flash disk nebo externí pevný disk. K dispozici je jeden rychlý USB 3.0 port a jeden USB 2.0 port. Jako ideální se samozřejmě jeví připojení rychlého USB 3.0 flash disku, v mém případě jsem použil Kingston DTR3.0 G2 s kapacitou 32GB. Formátování je možné přímo z menu přijímače. Je možné zvolit formát FAT32 nebo NTFS.

V USB 2.0 portu měl jsem připojený USB hub na 4 porty, zde jsem měl vložené USB přijímače nano-stick pro bezdrátovou klávesnici a bezdrátovou optickou myš. Na zadním panelu přijímače také najdeme slot pro micro SD kartu, na tu však nahrávat nelze. Na micro SD kartě můžete mít celou řadu multimediálních souboru např. obrázky nebo různá videa, které můžete spouštět.


obrázek

▲ Obr č. 25 - Openbox AS2, Aplikace Počasí

Přijímač umožňuje nahrávat maximálně tři (HD nebo SD) kódované programy současně a čtvrtý kódovaný program sledovat, omezeni jste jen pouze jednou frekvencí (přijímač je jednotunerový). Přijímač umožňuje také nahrávání na vzdálené síťové úložiště (NAS).

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 2x, 3x, 4x a 5x. K dispozici je i zpomalené převíjení záznamů v rychlostech 1/2x a 1/3x. Také je možné se pohybovat v záznamu po skocích pomocí kurzorových tlačítek doleva a doprava, délku skoku si můžeme ručně nastavit nebo nechat na automatice.

Openbox AS2 podporuje také připojení externího USB 3G modemu a má funkci DLNA. Tak jako u modelu AS1 je zde k dispozici technologie AirTivi+. Pomocí této technologie můžete streamovat živé televizní vysílání z Openboxu do svého mobilního zařízení (smartphony, tablety) nebo do PC. A zároveň můžete dálkově ovládat váš přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 26 - Openbox AS2, YouTube player

Zdarma je k dispozici ke stažení aplikace AirTivi+ jak pro mobilní zařízení založené na iOS, tak i na Androidu. Verze aplikace AirTivi + pro Windows má podobné intuitivní rozhraní jako na mobilních zařízeních.

Openbox AS2 má také k dispozici funkci timeshift – nahrávání s časovým posunem. Tuto funkci je třeba v menu přijímače nejprve povolit. Vytvořené nahrávky jsou s příponou TS a můžete je kamkoliv přenášet a tam je i přehrávat. Nahrávky obsahují kompletní stream, tedy všechny audio složky, EPG, TXT data a titulky.

Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps a je možné připojit i WI-Fi dongle (není součástí balení). Jako doporučený WI-Fi dongle se požívá model Openbox AIR.


obrázek

▲ Obr č. 27 - Openbox AS2, Webový prohlížeč

Openbox AS2 má také vestavěnou podporu pro bluetooth zařízení csr8510.

Závěr

Openbox AS2 je FULL HD multimediální satelitní přijímač s podporou kodeku HEVC/H.265. Operačním systémem je oblíbený Android ve verzi 4.4.2 (KitKat). Přijímač má vestavěný univerzální dekodér karet a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Jako jeden z mála satelitních přijímačů na trhu podporuje také technologii CI+.


obrázek

▲ Obr č. 28 - Openbox AS2, Systém

Tento přijímač je nejen satelitním přijímačem, ale zároveň i skvělým multimediálním centrem postaveném na nepřeberném množství aplikací pro Android. Nespornou výhodou je bezproblémová funkčnost multimediálního prostředí KODI.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.



Výrobek je možné si zakoupit na e-shopu prodejce:

* Openbox AS2 HD (pro zákazníky z ČR)

* Openbox AS2 HD (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 3050,- CZK s DPH nebo 110 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články