Quantcast

VU+ ULTIMO 4K - nejvýkonnější satelitní UHD přijímač na trhu

| Tisk

Firma AB-COM, s.r.o. jako oficiální distributor značky VU+ přichází na náš trh s další očekávanou novinkou a to satelitním přijímačem VU+ Ultimo 4K. Jedná se již v pořadí o třetí satelitní přijímač značky VU+, který umožňuje příjem Ultra HD (UHD) programů.

Server parabola.cz se stává prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi tohoto luxusního přijímače.

Tentokráte chtěla továrna VU+ přijít na trh s přijímačem, který jednoduše bude nejlepší ze všech nehledě na jeho cenu. Tak vzniknul VU+ Ultimo 4K s opravdu extra nadupaným hardwarem a stává se tak nejvýkonnějším a nejlépe vybaveným satelitním UHD přijímačem na trhu.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ ULTIMO 4K, přední panel (foto výrobce)

VU+ tak nyní svými modely UHD satelitních přijímačů obsáhne všechny kategorie zákazníků, od cenově citlivějších až po ty extra náročné. VU+ Solo 4K je takový zlatý střed, nedávno představený VU+ Uno 4K má nejlepší poměr výkon/cena a dnes si podrobně popíšeme to co, umí tahle „letadlová loď“ VU+ Ultimo 4K.

Přijímači vévodí čtyřjádrový ARM procesor Broadcom s hodnotou neuvěřitelných 20000 DMIPS!! Výrobce VU+ zde poprvé ze všech výrobců použil čtyřjádrový procesor, doposud jsme se mohli setkat u satelitních přijímačů s dvoujádrovými procesory. Předchozí přijímače měly procesory s výkonem maximálně 12000 DMIPS, jako například bráška tohoto přijímače VU+ Uno 4K.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ ULTIMO 4K, zadní panel (foto výrobce)

A když už výrobce nasadil takový super výkonný procesor, tak by to ještě chtělo něco, co bude kralovat vzhledu přijímače a to je samozřejmě luxusní velký barevný 4“ LCD TFT displej. A ten se továrně velmi povedl. Zobrazuje nám, co jen budete chtít, od různých informací přes logo programu až po živé vysílání programu!! Obrázek živého vysílání je moc pěkný a bez jakýchkoliv problémů je přijímač schopen zobrazit plynule i UHD programy na displeji, což je jistě velmi příjemné.

Přijímač disponuje i analogovým audio výstupem a to z toho důvodu, abyste mohli využít nouzově sledování programu na displeji a měli k dispozici i zvuk pro případ, že nemáte k dispozici TV. VU+ Ultimo 4K má zabudovaný dvojitý univerzální dekodér a dva CI sloty pro vložení libovolných dekódovacích modulů.

Pevný disk lze samozřejmě zabudovat do přijímače a to o velikosti 3,5“ nebo 2,5“. Takže můžeme použít disky obou rozměrů, z tohoto důvodu nemohla být uplatněna tzv. „šuplíková metoda“ výměny disku jako je v přijímači VU+ Solo 4K.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ ULTIMO 4K, dálkové ovládání (foto výrobce)

Přijímač obsahuje ohromné paměti Flash (eMMC) 4GB a RAM 3 GB (DDR3 DRAM). Samozřejmostí je ethernet 1 Gbps a vestavěný WI-FI adaptér 300 Mbit/s pracující na frekvenci 2,4 nebo 5 GHz! A to není všechno, integrovaný je i Bluetooth 4.

VU+ Ultimo 4K je standardně dodáván s jedním dvojitým výměnným FBC satelitním tunerem, který umožňuje příjem obou norem DVB-S i DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a v kompresi HEVC/H.265. Přijímač pracuje v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K).

Výrobce u tohoto modelu opět zvolil technologii výměnných tunerů a v přijímači jsou k dispozici celkem tři sloty pro vložení tunerů. V prodeji tak jsou různé varianty přijímače podle osazení tunery. Dva sloty jsou určené pro FBC tunery a jeden slot je určený pro starší tunery, které nepodporují FBC technologii. Jaké kombinace tunerů jsou možné, si popíšeme dále v recenzi.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ ULTIMO 4K, pohled pod kapotu

V originálním softwaru od výrobce je k dispozici podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV, HDMI CEC, webový prohlížeč Chromium OS a řada dalších funkcí. Nechybí ani již nainstalované multimediální prostředí KODI nebo funkce transcoding.

Popis přijímače

Přijímač má luxusní černé provedení s rozměry úctyhodných 380 x 290 x 78 mm (Š x H x V). No tak podle velikosti je to již pořádný „kus poctivého železa“. Přednímu panelu vévodí již zmíněný LCD TFT 4“ displej, který se nachází uprostřed. K dispozici je jedno podsvícené dotykové tlačítko pro zapnutí a vypnutí přijímače.

Vpravo pod odklopným víčkem nalezneme dvě čtečky univerzálního dekodéru, dva CI sloty pro vložení dekódovacích modulů a jeden USB 2.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ ULTIMO 4K, Info lišta

Na zadním panelu je řada F nebo IEC konektorů označené jako LNB IN (vstupy tunerů), jejich počet závisí na počtu vložených tunerů, maximum je 6 konektorů. Dále zde najdeme optický S/PDIF konektor, analogový audio výstup, analogový video výstup bohužel chybí, dva USB 3.0 porty, klasický RS 232 konektor je nahrazen RJ11 konektorem, síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s a konektor pro připojení napájecího zdroje se síťovým vypínačem.

HDMI konektory zde najdeme hned dva a to ve verzi 2.0. Jeden je vstupní (pro připojení externího zdroje AV signálu) a jeden HDMI konektor je výstupní pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel, spojený napájecí a datový kabel pro připojení pevného disku, šroubky i s gumičkami pro montáž pevného disku a externí napájecí zdroj 12V/5A.

Příjem programů a chování přijímače

Oproti přijímači VU+ Uno 4K jsem měl nyní pro testování výhodu, protože k VU+ Ultimo 4K je už k dispozici neoficiální software VTI 11.0 určený i pro tento přijímač. S tímto softwarem také proběhnul kompletní test přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ ULTIMO 4K, Seznam kanálů

Image VTI je založený na originálním továrním firmwaru a podstatně rozšiřuje funkcionality přijímače. Takže jako první věc jsem do přijímače právě nahrál image VTI. Výrobce VU+ měl již situaci značně zjednodušenu, protože je to již jeho třetí model s ARM architekturou. Takže software VTI je již velmi dobře odladěn a už se dolaďují jen některé detaily. Přesto o aktualizace VTI není nouze.

Nyní se očekává, že přijdou další vývojové týmy se svými firmwary jako oblíbený Open ATV, Open PLi a řada dalších.

Samozřejmě výkon VU+ Ultimo 4K je znát při každé operaci s přijímačem. Prodleva při přepínání mezi programy je cca 1-2 sec. podle typu programu. Nicméně i tohle se dá ještě zrychlit a to pomocí již nainstalovaného pluginu „Fast Channel Change“. Jakmile tento plugin zapnete tak je přepínání s rychlostí blesku.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ ULTIMO 4K, Single EPG

Přijímač totiž začne současně využívat všechny tunery co má k dispozici, takže je vysoce chvályhodné mít všechny vstupy tunerů zapojeny ke konvertoru.

Nutno podotknout, že funkce „Fast Channel Change“ se stále odlaďuje. Při přepínání mezi kódovanými programy může dojít ke ztrátě obrazu, při některém přepnutí se objeví jen černá obrazovka. Vždy záleží jakým způsobem je dekódovaní programu řešeno, tedy jestli použitím softcamu (Oscam) nebo pomocí dekódovacího modulu.

Situace nyní, ale už vypadá velmi dobře, při testování VU+ Ultimo 4K a použité softcamu Oscam jsem téměř žádné problémy při zapnuté této funkci nezaznamenal.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ ULTIMO 4K, Detailní info o pořadu

Ale vraťme se ještě k výměnným tunerům. Jak jsem v úvodu recenze napsal, přijímač má k dispozici celkem tři sloty pro vložení tunerů. Já jsem přijímač měl v maximálním možném osazení tunery. Jak taková plná palba vypadá a co dokáže?

Sloty pro tunery jsou na zadním panelu přijímače popsány písmeny: A, B a C. Sloty A a B mohou být osazeny tunery výhradně s technologií FBC (Full Band Capture). K dispozici máme duální satelitní FBC tunery DVB-S/S2 nebo duální kabelové FBC tunery DVB-C.

Slot C může být osazen libovolným tunerem, který nepodporuje technologii FBC. Zde můžeme použít tyto tunery z dílny VU+: duální satelitní tuner DVB-S/S2, single satelitní tuner DVB-S/S2, duální hybridní tuner DVB-C/T/T2 a single hybridní tuner DVB-C/T/T2.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ ULTIMO 4K, Multi EPG

Já jsem použil dva duální satelitní FBC tunery ve slotech A a B a ve slotu C jsem použil duální hybridní tuner. Duální hybridní tuner umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T/T2 nebo příjem kabelového digitálního vysílání v normě DVB-C.

V tomto okamžiku jsem měl k dispozici 18 tunerů/demodulátorů!! 6 tunerů bylo fyzických (4 satelitní, 2 hybridní) a 12 satelitních virtuálních tunerů. Každý duální FBC satelitní tuner má k dispozici 6 dalších virtuálních tunerů a protože jsem měl fyzicky dva kusy osazeny, tak jsem dostal právě těch 12 virtuálních tunerů. No tak to už je pořádný „kombajn“.

K čemu tolik tunerů? Tunery lze využívat pro současné nahrávání více programů z různých transpondérů a družic, streamování programů po síti a pro transcoding programů. Tento přijímač umožňuje tzv. dual trascoding, tedy můžete transkódovat dva programy současně do dvou zařízení.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ ULTIMO 4K, Hlavní menu

Jak pracuje FBC technologie jsem již několikrát popisoval v předchozích recenzích přijímačů VU+ tady na Parabola.cz. Tuto moderní technologii zatím zvládnul pouze výrobce VU+, žádná konkurenční značka ji doposud nemá.

Je třeba si uvědomit, že základní varianta přijímače VU+ Ultimo 4K je pouze s osazeným slotem A duálním FBC satelitním tunerem, což jistě mnohým zákazníkům bude stačit. Další velmi žádanou variantou bude pěkný kombo přijímač, tedy osazení slotu A duálním satelitním FBC tunerem a slotu C duálním hybridním tunerem. A to už máme 10 tunerový přijímač!! Můžete tak nahrávat programy ze dvou pozemních multiplexů současně a k tomu maximálně 8 satelitních programů z různých frekvencí, omezeni jste jen možnostmi technologie FBC. A to už je slušná palba.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ ULTIMO 4K, Satfinder

Přesný výčet různých povolených kombinací tunerů najdete na webu výrobce zde.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Duální satelitní FBC tuner umožňoval vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S a cca 1,6-45 Msym/s v normě DVB-S2(QPSK + 8PSK).

Přijímač tak bez problémů naladí multiplexy s vysokou přenosovou rychlostí SR jako např. ruský paket MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně. Ani s příjmem většiny SCPC kanálů s nízkou přenosovou rychlostí SR nebyly žádné problémy.

Citlivost/selektivita dvojitého výměnného satelitního tuneru je vynikající, což je jistě také příjemné, testováno na programech BBC na satelitu Astra 2 na pozici 28,2° východně. Rovněž příjem v C pásmu přijímači nečinil žádné problémy. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál.

Duální hybridní tuner naladil všechny dostupné pozemní multiplexy v mé lokalitě příjmu včetně DVB-T2 vysílání rakouské ORF, tuner má vysokou citlivost, tak jako externí USB Turbo tuner VU+. A i ten jsem vyzkoušel připojit k tomuto přijímači, opět funkcionalita tuneru bez problémů, nic není třeba instalovat.


obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ ULTIMO 4K, FastScan

Kvalita obrazu je excelentní, tak jako u předchozích UHD modelů VU+. K přijímači lze připojit i klasickou Full HD LCD TV nebo Plazma TV a nemusíte mít 4K televizor. Na výstupu HDMI si můžete nastavit rozlišení např. 1080i nebo 1080p, HDMI 2.0 je zpětně kompatibilní se staršími revizemi HDMI. Samozřejmě pokud nechcete degradovat kvalitu obrazu z Ultra HD (4K) vysílání, tak musíte použít 4K televizor a rozlišení nastavit na 2160p, nicméně i na Full HD TV je obrázek vynikající.

Dálkové ovládání se používá osvědčený typ, co se používal u předchozích modelů VU+. Tento typ je výborný, kvalitně provedený a má široký úhel rozsahu použití.

Elektronický programový průvodce je výborný, tady není po čem psát, Enigma 2 je Enigma 2. Výrobce nyní nasadil nový Full HD skin, mě osobně spíše vyhovuje skin Atile HD, který je již také nainstalován, stačí si ho jen zvolit. Samozřejmě si lze nainstalovat třeba skin HD glass, který je také dost oblíbený, ale zabírá více systémových prostředků, což je však v případě tohoto high endového přijímače irelevantní.


obrázek

▲ Obr č. 13 - VU+ ULTIMO 4K, Nabídka možnosti

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí jen mít správně doplněný soubor „encoding.conf“ o nové transpondéry. Azbuka se na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS zobrazovala také korektně a byla v pořádku i na displeji, to byla opravdu pastva pro oči. Picony se pěkně zobrazují na displeji podle LCD skinu, který si vyberete.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky. Perfektně funguje také azbuka na ruském teletextu na programu Pervij kanal (ORT) na družici Express AMU-1, pozice 36° východně.

V image VTI 11.0 je již nainstalovaná podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV. Tradičně jsem vyzkoušel HbbTV České televize, aplikaci “iVysílání“, vše bez problémů, rychlé, elegantní.


obrázek

▲ Obr č. 14 - VU+ ULTIMO 4K, Transcoding

Rovněž v image VTI je nainstalovaný webový prohlížeč Chromium OS. Ten má docela slušné odezvy a oproti konkurenčnímu prohlížeči Opera, který umožňuje zobrazit jen text s obrázky, umí tento webový prohlížeč pouštět videa např. z Youtube pomocí integrovaného HTML5 přehrávače.

Do image VTI lze doinstalovat multimediální prostředí KODI 16.1. To funguje také dobře, nicméně používá přehrávač z Enigmy a ne ten určený pro KODI, což je značné omezení. Navíc funkcionalita řady pluginů je ukončena chybou při spuštění.

K dispozici je také již nainstalovaný přehrávač Youtube, plně funkční včetně přehrávání VEVO videí. Funkce DLNA server nebo DLNA/uPnP prohlížeč je nutné si nainstalovat.


obrázek

▲ Obr č. 15 - VU+ ULTIMO 4K, Blue panel

Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Tento přijímač umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv a wmv. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

VU+ Ultimo 4K umožňuje také přehrát videa s kodekem HEVC/H.265. Bez problému jsem přehrál všechny testovací videa s různým rozlišením až do 4K. Samozřejmostí pro tuhle vlajkovou loď VU+ je přehrávání videí s vysokým datovým tokem.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka a také na testovacím audio streamu Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+ ).

Prozatím ještě nelze přehrát DTS audio stopu, zde se čeká na aktualizaci VTI v tomto směru.


obrázek

▲ Obr č. 16 - VU+ ULTIMO 4K, Pluginy

Funkce PIP (obraz v obraze) je plně funkční s malým omezením u UHD programů. Dva HD nebo SD programy současně není problém v režimu PIP zobrazit. Pokud zobrazíte dva UHD kanály v režimu PIP, tak v malém okně není obraz plynulý.

Plugin pro transkódování streamu do chytrého telefonu nebo tabletu je již také v image VTI nainstalován. Tento přijímač se pyšní funkcí Dual transcoding. Můžete tedy současně transkódovat dva streamy současně do dvou zařízení, třeba do PC a mobilního telefonu.

K dispozici je široká škála nastavení parametrů transkódovaného streamu. Samozřejmostí je i klasické streamování programů (tedy v originální kvalitě) do PC nebo z/do jiného linuxového přijímače. Pro tento účel se používá v menu položka „Kanály-přenos z jiného přijímače“.

Stále ve VTI není opravena chyba, která způsobuje, že nelze streamovat kanály v UHD kvalitě ani je transkódovat. S SD ani HD programy žádný problém nebyl. Ze zajímavých pluginů ve VTI nechybí ani již nainstalovaný plugin Fastscan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.

Tento přijímač má k dispozici HDMI vstup, který je již softwarově zprovozněn. Jako externí zdroj signálu jsem použil satelitní přijímač VU+ Solo 2. Obraz z tohoto přijímače jsem tak dostal do VU+ Ultimo 4K buď do hlavního okna, nebo jde dát do malého PIP okna.


obrázek

▲ Obr č. 17 - VU+ ULTIMO 4K, Volba VFD skinu

Obraz byl plynulý a zcela v pořádku. Dokonce z tohoto zdroje můžete nahrávat!! Takovýto záznam má v názvu „HDMI IN“.

Přenosová rychlost mezi VU+ Ultimo 4K a PC dosahovala na 1 Gbit/s lince přes FTP kolem 80 MB/s, tedy naprostá spokojenost. Přijímač je možné ovládat pomocí webového rozhraní v PC nebo pomocí mobilního zařízení, příslušné aplikace jsou k dispozici zdarma.

Doba startu přijímače (bootování) je cca 44 sekund. Přístroj se zahřívá minimálně, více v oblasti tunerů, zejména pokud jsou použity všechny tři. Pouze v této části jsou nad tunery v horním krytu přijímače ventilační otvory. V oblasti u pevného disku je velké množství ventilačních otvorů, ale pouze na spodní straně přijímače. Zde si myslím, že výrobce zbytečně šetřil na ventilačních otvorech na horním krytu přijímače.

Zdroj je externí, což už dnes začíná být standardem. Procesor je chlazen masivním mega chladičem. Záloha celého image se dá snadno provést přímo přes nabídku pro zálohování ve VTI, celá záloha trvala cca 7 minut.

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI sloty

Přijímač má vestavěné dvě čtečky dekodéru Xcrypt a dva CI sloty pro vložení dekódovacích modulů. Pro oživení dekodéru je třeba nainstalovat vhodný softcam. Pro ARM architekturu existují softcamy Gbox, Oscam a Mgcamd.


obrázek

▲ Obr č. 18 - VU+ ULTIMO 4K, Webový prohlížeč Chromium OS

Všechny tyto softcamy jsem osobně vyzkoušel a pracovaly bez potíží. U Gboxu je větší omezení v počtu současně nahrávaných programů, Mgcamd je pouze klient. Ideální je použít vhodnou verzi Oscamu.

Ten je nutno správně nakonfigurovat, aby pracoval korektně s dekódovací kartou. Instalace softcamu a jeho konfigurace je tedy v rukou uživatele nebo slušného prodejce, který již vše nachystá pro zákazníka podle typu jeho dekódovací karty.

Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink nebo ICE Irdeto freeSAT. Funkční jsou také čisté karty Irdeto Skylink (do série 4288xx) nebo karty Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Takovouto kartu operátor Skylink doporučuje používat výhradně v certifikovaných modulech Irdeto Skylink Ready.

Modul s vloženou kartou pak dáte do jednoho ze dvou volných CI slotů, které naleznete pod odklopným víčkem na předním panelu přijímače. Vyzkoušel jsem dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Irdeto s kartou Skylink. Pozor, aby modul pracoval v přijímači korektně je nutné v menu přijímače nastavit hodnotu „podpora vysoké přenosové rychlosti“ na „ANO“.


obrázek

▲ Obr č. 19 - VU+ ULTIMO 4K, HbbTV ČT - iVysílání

U modulu Neotion DUAL Irdeto nepracovala funkce Dualdecrypt na rozdíl od továrního firmwaru. Důvod je velmi jednoduchý, VTI již má implementovanou podporu pro CI+ moduly, takže je chování jiné než v klasickém CI rozhraní. Tuto chybu v CI+ implementaci se ještě týmu VTI nepodařilo opravit.

Otestoval jsem také CI+ modul DIGI Nagra pro dekódování programů Nová DIGI TV satelitního operátora Digi Slovakia, modul pracoval s přijímačem bez problémů. Stejný dekódovací modul používá pro svou platformu náš satelitní operátor DIGI CZ.

Pro naše dekódovací moduly CI+ Irdeto Skylink Ready nebo CI+ Nagra DIGI není CI+ sběrnice třeba, tyto moduly pracují bez potíží i v běžném CI slotu. Jinak je to u mnoha dekódovacích modulů zahraničních, které pracují pouze v CI+ slotu. Výsledky testů takovýchto modulů byly stejné, jako jsem již popsal v recenzi u přijímače VU+ Uno 4K.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Do přijímače lze vestavět pevný disk o velikosti 3,5“ nebo 2,5“. Příslušný spojený datový a napájecí kabel včetně šroubků pro uchycení disku jsou součástí balení. Montáž disku je tak na samotném zákazníkovi nebo na prodejci.

Přijímač má také k dispozici 3 USB porty. Dva porty USB 3.0 jsou na zadním panelu přijímače, jeden port USB 2.0 se nachází na předním panelu přijímače pod odklopným víčkem. Ten se hodí třeba pro flashování přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 20 - VU+ ULTIMO 4K, PIP

Kromě nahrávání na pevný disk je možné nahrávat na externí USB pevný disk, flash disk připojený do některého z portů USB nebo na externí síťové úložiště NAS. Pro účely testování jsem zvolil můj oblíbený SATA SSD pevný disk Kingston HyperX 240 GB, který jsem vestavěl do přijímače.

Komunikace s diskem byla bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD, HD a UHD programů bylo také v pořádku. VU+ Ultimo 4K podporuje formáty disku EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Rozhraní e-SATA není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 21 - VU+ ULTIMO 4K, YouTube přehrávač

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na výsledné velikosti datového toku. Vyzkoušel jsem současně nahrávat mix 23 (!) UHD, HD a SD kanálů naprosto bez potíží. Strop je právě maximálně 23 kanálů (a to v jakékoliv kvalitě). Tedy zcela stejná hodnota jako u přijímače VU+ Uno 4K.

Přijímač tento náročný zátěžový test zvládnul zcela bez potíží. Velkou výhodou je množství tunerů v přijímači, takže můžete nahrávat programy z různých transpondérů nebo pozemních multiplexů. V mém případě plného osazení přijímače tunery jsem měl k dispozici 18 tunerů!! Fyzických tunerů byly dva duální satelitní a jeden duální hybridní, to výsledné velké číslo počtu tunerů pak udělají tunery virtuální díky technologii FBC.


obrázek

▲ Obr č. 22 - VU+ ULTIMO 4K, KODI - info o HW

V praxi jistě tolik programů nahrávat nebudete, tento test slouží pouze na ověření výkonu přijímače. Např. pro současné nahrávání z libovolných transpondérů satelitního operátora Skylink vám stačí jeden duální satelitní FBC tuner, omezeni budete „jen“ 8 transpondéry.

Tradiční omezení je u kódovaných programů, kde tento přijímač zvládne nahrávat maximálně 7 kódovaných programů současně. Přijímač samozřejmě nahrává v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena.

VU+ Ultimo 4K nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC nebo na libovolném jiném linuxovém přijímači ve vaší síti.


obrázek

▲ Obr č. 23 - VU+ ULTIMO 4K, Nahrané pořady na HDD

Převíjení SD, HD i UHD záznamů pracuje bezvadně. K dispozici jsou také numerická tlačítka pro přesun po skocích v záznamu. V image VTI je již nainstalován příslušný střihový plugin, který umožňuje i střih UHD nahrávek.

Samozřejmostí je funkce Timeshift – nahrávání s časovým posunem. I tato funkce pracuje správně, aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu, od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem stop.

Závěr

VU+ Ultimo 4K je v současnosti nejvýkonnějším a nejlépe vybaveným high endovým satelitním přijímačem na trhu, který podporuje také příjem Ultra HD programů s kodekem HEVC/H.265. Přijímač je určen pro nejnáročnější uživatele, kteří požadují vysoký nadstandard.

Přijímač se může pochlubit svým extra výkonem, možností zabudovaní až tří tunerů (2x duální FBC tuner) v různých kombinacích, funkcí dual transcoding, luxusním barevným 4“ displejem s možností zobrazování živého vysílání. To vše s dvojitým univerzálním dekodérem a dvěma CI sloty pro vložení dekódovacích modulů.


obrázek

▲ Obr č. 24 - VU+ ULTIMO 4K, O přijímači

Nahrávací možnosti jsou díky technologii FBC tunerů prakticky neomezené. Přijímač si hravě poradí s přehráváním multimedií včetně videí s vysokým datovým tokem.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.

Tento satelitní přijímač je možné zakoupit na e-shopu prodejce v různých variantách:

Pro zákazníky z ČR:

* VU+ Ultimo 4K (1x Dual FBC-S/S2 tuner)
* VU+ Ultimo 4K (2x Dual FBC-S/S2 tuner)
* VU+ Ultimo 4K (1x Dual FBC-S/S2 tuner + 1x Dual C/T/T2)
* VU+ Ultimo 4K (1x Dual FBC-S/S2 tuner + 1TB HDD)



Pro zákazníky z SR:

* VU+ Ultimo 4K (1x Dual FBC-S/S2 tuner)
* VU+ Ultimo 4K (2x Dual FBC-S/S2 tuner)
* VU+ Ultimo 4K (1x Dual FBC-S/S2 tuner + 1x Dual C/T/T2)
* VU+ Ultimo 4K (1x Dual FBC-S/S2 tuner + 1TB HDD)

Doporučená maloobchodní cena základní verze (1x Dual FBC-S/S2 tuner) : 15190,- CZK s DPH nebo 549 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články