Quantcast

VU+ UNO 4K - špičkový Ultra HD satelitní přijímač za zajímavou cenu (2.)

| Tisk

V dnešní recenzi se vrátíme k horké novince výrobce VU+ a to k satelitnímu přijímači VU+ Uno 4K. Čtenářům webu Parabola.cz jsem slíbil v úvodní recenzi tohoto přijímače, že se k přijímači opět vrátím, jakmile se objeví neoficiální firmware od vývojového týmu VTI pro tento model.

A to se právě stalo, světlo světa spatřila nová verze firmwaru VTI 11.0 určená pro všechny přijímače značky VU+. V recenzi si popíšeme, co tato verze firmwaru přináší a hlavně jak se chovala s přijímačem VU+ Uno 4K v praxi.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ UNO 4K, přední panel (foto výrobce)

Dle informací od oficiálního distributora značky VU+ firmy AB-COM, s.r.o. se tato horká novinka na trhu rychle uchytila a zákazníci o ní projevují velký zájem. První skladové zásoby byly prakticky ihned rozprodány.

Připomeňme si, ze satelitní přijímač VU+ Uno 4K má na trhu nejpříznivější poměr výkon/cena mezi všemi přijímači umožňující příjem SD, HD a Ultra HD (UHD) programů.

Ale jak už jsem se uvedl v úvodní recenzi toho vskutku povedeného satelitního přijímače je příjem UHD programů pouze taková třešnička na dortu a přístroj toho dokáže opravdu hodně. A to zejména díky velmi silnému hardware, jehož srdcem je nový výkonný dvoujádrový ARM procesor Broadcom s hodnotou 12000 DMIPS a s taktovací frekvencí 1,7 GHz!


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ UNO 4K, boční panel (foto výrobce)

Ale k pořádnému hardware je také třeba pořádný řídící firmware. A ten právě přichází od týmu VTI. Ten sice nebyl první neoficiální firmware pro tento přijímač, to byl Open ATV, ale osobně dávám zcela jednoznačně přednost VTI.

VTI je založený na originálním továrním firmwaru a značně rozšiřuje jeho možnosti. Open ATV je zatím na tom u tohoto přijímače na začátku a má spoustu dětských nemocí, kterými firmware VTI netrpí.

Image VTI 11.0

Vývojový tým VTI se nenechal zahanbit a přináší již velmi slušně odladěný firmware, kde jsou plně funkční všechny základní funkcionality přijímače. Instalace firmwaru do přijímače byla zcela bezproblémová.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ UNO 4K, zadní panel (foto výrobce)

První změna je vidět ihned na první pohled při spuštění úvodního průvodce. VTI zvolilo nový výchozí skin (Full HD), musím říci že jsem zvyklý na původní skin „Atile HD“, který je naštěstí také nainstalován, stačí jen tento skin zvolit. S tímto skinem pracoval přijímač naprosto bez potíží.

Samozřejmě si můžete nainstalovat jakýkoliv skin, který se Vám líbí nebo na který jste zvyklý. Nicméně nutno upozornit, že ne všechny skiny budou fungovat bez potíží. Dokonce ani SD skin označený „750S“, který je již nainstalovaný, zatím nepracuje v pořádku a způsobuje restarty přijímače. Ale to jistě VTI časem odladí. Aktualizace VTI je docela častá.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ UNO 4K, dálkové ovládání (foto výrobce)

Obraz i zvuk je brilantní jak na SD, HD tak i na UHD kanálech. Plně funkční byl i analogový AV výstup s velmi pěkným obrazem včetně správného zobrazení poměru stran. Přijímač umožňuje současně používat oba výstupy tedy HDMI výstup, tak i analogový AV výstup.

Prodleva při přepínání mezi programy je cca 1-2 sec. podle typu programu. Nicméně i tohle se dá ještě zrychlit a to pomocí již nainstalovaného pluginu „Fast Channel Change“. Jakmile tento plugin zapnete, přepínání je rychlostí blesku.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ UNO 4K, Info lišta

Přijímač totiž začne současně využívat všechny tunery co má k dispozici, takže je vysoce chvályhodné mít oba vstupy duálního satelitního FBC tuneru zapojeny ke konvertoru. V tomto okamžiku má přijímač k dispozici 8 demodulátorů (2 tunery fyzické a 6 virtuálních).

Ale pozor u kódovaných programů, zde je někdy vhodné tuto funkci vypnout, protože způsobuje ztrátu obrazu, při některém přepnutí se objeví jen černá obrazovka. Vždy záleží jakým způsobem je dekódovaní programu řešeno, tedy jestli použitím softcamu (Oscam) nebo pomocí dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ UNO 4K, Seznam kanálů

Oba tunery pracovaly výborně a chovaly se shodně s továrním softwarem. Tunery jsou schopné vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S a cca 1,6-45 Msym/s v normě DVB-S2(QPSK + 8PSK).

Multimediální prostředí KODi 16.1 není na rozdíl od továrního softwaru nainstalováno. Nicméně lze jej snadno nainstalovat, protože je online k dispozici v pluginech. To jsem také učinil, přes HDMI i analogový AV výstup běžela aplikace zcela bez problémů.

Dostal jsem otázku od jednoho uživatele, jak jsou na tom satelitní UHD přijímače s funkcí HbbTV. Obvykle testuji jen hybridní vysílání HbbTV České televize. Tento krát jsem si tedy vyzkoušel všechny HbbTV na českých a slovenských programech. HbbTV ČT, STV (RTVS), Nova, Prima, Markíza a Óčko bylo zcela funkční a díky silnému hardware přijímače byla také odezva velmi rychlá.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ UNO 4K, EPG

Provedl jsem tytéž testy na satelitním přijímači VU+ Solo 2 se stejným výsledkem. Internetový prohlížeč ChromiumOS a přehrávač videí Youtube pracovaly zcela bez potíže a byli správně zobrazovány na obou výstupech (HDMI + analog A/V).

Co se týká přehrávání multimediálních souborů, bez problému pracují videa typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv a wmv. Je již k dispozici i audio wma na rozdíl od továrního softwaru. Co ještě chybí je podpora DTS audio, na to si budeme muset počkat s některou aktualizací VTI. Oznámení o nové aktualizace VTI se vám objeví přímo na obrazovce, pokud tuto funkci máte povolenu v menu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ UNO 4K, EPG

Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 4K, testoval jsem řadu videí s různým rozlišením v HEVC a přehrávání bylo zcela bez potíží. Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Jellyfish-40-Mbps.mkv 10bit“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps, uložené na USB pevném disku, který jsem měl připojený k přijímači.

Funkce PIP (obraz v obraze) již doznala drobného vylepšení. S původním továrním firmwarem nebylo možné v malém PIP okně zobrazit UHD program, to již možné je, ale obraz je trhaný. V hlavním okně je UHD program zcela v pořádku. U HD nebo SD programů není žádné omezení a PIP funguje bezvadně.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ UNO 4K, EPG

K dispozici je samozřejmě oblíbený plugin Fastscan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.

Dále jsem se podíval na možnost transkódování streamu do chytrého telefonu nebo tabletu. I tato funkce je ve VTI plně funkční. Bug je pouze u UHD kanálů, které nelze zatím streamovat ani transkódovat. Takže i zde bude třeba upravit software VTI.

V jedné diskusi jsem si povšimnul stesku jednoho čtenáře, že s přijímačem není možné přijímat pozemní digitální vysílání, protože zatím není k dispozici výměnný FBC hybridní tuner. Starší tunery bez technologie FBC nelze v tomto přijímači použít, protože slot pro vložení FSB tuneru má jinou velikost a tvar.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ UNO 4K, Hlavní menu

Ale i zde samozřejmě má VU+ dokonce svoje vlastní řešení a to připojení externího VU+ USB Turbo tuneru, který jsem v minulosti na Parabola.cz také představil.

Tento externí VU+ USB Turbo tuner umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T/T2 nebo digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C. Instalace je velmi jednoduchá, stačí jen připojit tento tuner do jednoho ze dvou USB 3.0 portů, restartovat přijímač, nakonfigurovat tuner v menu VTI a už můžete tuner používat. Opět spolupráce tuneru s tímto přijímačem byla zcela bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ UNO 4K, VTI menu

Tuner naladil všechny dostupné pozemní multiplexy v mé lokalitě příjmu, tuner je stejně rychlý jako by se používal interní typ, což je velmi příjemné. Vyzdvihnul bych zde velmi vysokou citlivost tuneru, která je lepší než u vloženého DVB-T2 tuneru v mém satelitním přijímači Formuler F1. S VU+ USB Turbo tunerem jsem naladil i DVB-T2 vysílání rakouské televize ORF, kde je příjem v mé lokalitě již na hraně a s Formulerem F1 byl již příjem nemožný.

Takto jsem získal v přijímači vlastně devátý tuner (8 satelitních a 1 hybridní). Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265 jste tak připraveni na budoucí standard pozemního digitálního vysílání DVB-T2/HEVC, který se bude u nás od roku 2021 používat.

Doba startu přijímače (bootování) se softwarem VTI a řadou nainstalovaných pluginů je cca 30 sekund. Vyzkoušel jsem si udělat zálohu celého image včetně všech nainstalovaných pluginů, ta proběhla úspěšně, trvala přes 7 minut a byla velká kolem 289 MB.


obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ UNO 4K, VTI panel

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI/CI+ slotem

Se softwarem VTI přichází možnost si jednoduše nainstalovat softcam pro oživení čtečky dekódovacích karet přijímače. K dispozici je online softcam gbox a řada verzí oscamů. Instalace softcamu a jeho konfigurace je v rukou uživatele nebo slušného prodejce, který již vše nachystá pro zákazníka podle typu jeho dekódovací karty.

Pod vhodnou (!) verzí oscamu bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink nebo ICE Irdeto freeSAT. Funkční jsou také čisté karty Irdeto Skylink (do série 4288xx) nebo karty Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka. Rovněž jsem úspěšně vyzkoušel klienta mgcamd upraveného pro ARM procesor.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě!


obrázek

▲ Obr č. 13 - VU+ UNO 4K, Pluginy

Takovouto kartu satelitní operátor Skylink doporučuje používat výhradně v certifikovaných modulech Irdeto Skylink Ready.

Dekódovací modul s vloženou kartou pak dáte do volného CI slotu na zadním panelu přijímače. Vyzkoušel jsem dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Irdeto s kartou Skylink. Pozor, aby modul pracoval v přijímači korektně je nutné v menu přijímače nastavit hodnotu „High bitrate support“ na „ANO“.

U modulu Neotion DUAL Irdeto nepracovala funkce Dualdecrypt na rozdíl od továrního firmwaru. Důvod je velmi jednoduchý, VTI již má implementovanou podporu pro CI+ moduly, takže je chování jiné než v klasickém CI rozhraní. Tuto chybu v CI+ implementaci je tedy nutno týmem VTI opravit.


obrázek

▲ Obr č. 14 - VU+ UNO 4K, Aktualizační menu

Také nový CI+ modul DIGI Nagra pro dekódování programů Nová DIGI TV satelitního operátora Digi Slovakia se choval jako by byl vložený do CI+ slotu, dekódování proběhlo bez potíží. PIN dekódovací karty lze uložit do paměti přijímače a poté již není třeba ho zadávat u pořadů věkově omezené na hodnotu 18+ v EPG, což je velká výhoda.

Satelitní operátor DIGI CZ, který používá stejný dekódovací modul, rodičovský zámek vůbec nepoužívá a to ani u porno programů vysílaných 24 hodin, což je pravděpodobně v rozporu s platnou legislativou.

Pro naše dekódovací moduly CI+ Irdeto Skylink Ready nebo CI+ Nagra DIGI není CI+ sběrnice třeba, tyto moduly pracují bez potíží i v běžném CI slotu. Jinak je to u mnoha dekódovacích modulů zahraničních, které pracují pouze v CI+ slotu. Samozřejmě jsem neodolal a některé takovéto CI+ moduly vyzkoušel.


obrázek

▲ Obr č. 15 - VU+ UNO 4K, Plugin Fast Channel Change

Nejprve jsem vyzkoušel ruský dekódovací modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 pro příjem programů největší satelitní platformy v Evropě ruské Trikolor TV. Modul pracoval s přijímačem bez potíží. Mohl jsem tak sledovat programy vysílané v HD/HEVC a samozřejmě programy v UHD/HEVC.

Bohužel všechny VU+ přijímače v této době nejsou zcela kompatibilní s vysílacím video standardem u HD programů platformy Trikolor TV. Tato nekompatibilita se projevuje občasným trháním HD obrazu v dynamických scénách nebo při živém přenosu. U SD a UHD programů Trikolor TV je vše v pořádku. Jediným řešením pro tuto velmi specifickou situaci je použití abonentského přijímače Trikolor TV nebo v případě linuxového přijímače značku Dreambox.

Dále jsem vyzkoušel francouzský modul Neotion Fransat CI+ 1.3 pro příjem platformy Fransat z Eutelsatu 5 West A na pozici 5° západně. Příjem byl zcela bez potíží. Další francouzský modul Aston Minisat HD, který také slouží pro příjem Fransat se vůbec v přijímači nedetekoval. Moduly je tedy třeba vybírat s opatrností.


obrázek

▲ Obr č. 16 - VU+ UNO 4K, Příjem programu Tricolor Ultra HD

Ruský modul MTS Irdeto CI+ 1.3 byl také funkční, ale většina linuxových přijímačů včetně značky VU+ má problém se zobrazováním kódovaných programů s velmi vysokou symbolovou rychlostí 45 Msym/s, která se u satelitního operátora MTS používá.

Jen pro zajímavost firmware Open ATV zatím CI+ pro VU+ Uno 4k vůbec nepodporuje.

Spolupráce s externím pevným diskem

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Kingston HyperX 240 GB, připojený přes redukci přímo do USB 3.0 portu přijímače. Spolupráce s diskem byla výborná. Nahrávání i přehrávání SD, HD a UHD programů bylo zcela bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 17 - VU+ UNO 4K, Příjem programu Bridge HD v HEVC

Platí vše, co jsem napsal v úvodní recenzi pro tento přijímač. Samozřejmě ve VTI je k dispozici nainstalovaný střihový plugin pomocí kterého můžete nahrávky stříhat a poté přenášet a zpracovávat do PC.

Tak jako s továrním firmwarem tak i s VTI jsem vyzkoušel současně nahrávat mix 23 (!) UHD, HD a SD kanálů naprosto bez potíží. Strop je právě maximálně 23 kanálů (a to v jakékoliv kvalitě). Přijímači tento náročný zátěžový test nečinil žádné potíže.


obrázek

▲ Obr č. 18 - VU+ UNO 4K, Konfigurace USB turbo tuneru

Tradiční omezení je u kódovaných programů, kde tento přijímač zvládne nahrávat maximálně 7 kódovaných programů současně. Na jednom slovenském webu jsem četl v pěkné recenzi pro tento přijímač číslovku 8, což není pravda, vždy je potřeba si danou skutečnost ověřit testováním u každého přijímače. Ale to je samozřejmě jen detail.

Důležité je, že přijímač nahrává v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena. Převíjení záznamů pracuje bezvadně u SD, HD a UHD nahrávek. Výhody technologie FBC použitého satelitního tuneru jsem podrobně popisoval v prvním seznámení s tímto přijímačem. Stačí mít tedy konvertor Twin LNB a osazené oba vstupy duálního FBC tuneru a můžete vesele nahrávat až z 8 různých transpondérů současně nebo plnohodnotně využívat funkci PIP.

Závěr

Co říci závěrem? Firmware VTI 11.0 se povedl a dlouhodobá technická podpora ze strany vývojového týmu VTI ve spolupráci s továrnou je jednou s hlavních výsad značky VU+. Jistě přijdou časem i další vývojové týmy se svým firmware, zejména zajímavý bude image Open PLI, takže si uživatel může vybrat, podle toho co mu vyhovuje nejlépe.


obrázek

▲ Obr č. 19 - VU+ UNO 4K, O přijímači

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.



Tento satelitní přijímač je možné zakoupit na e-shopu prodejce:

VU+ Uno 4K (FBC-S/S2 tuner) (pro zákazníky z ČR)

VU+ Uno 4K (FBC-S/S2 tuner) (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 7490,- CZK s DPH nebo 269 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články