Quantcast

Dreambox DM525 S2 - kvalitní linuxový přijímač s CI slotem

| Tisk

Německá firma Dream Property GmbH (dříve Dream Multimedia) opět přichází s další novinkou a to satelitním přijímačem Dreambox DM525 S2. Tentokrát se jedná o jednoduchý cenově dostupný Full HD satelitní přijímač s podporou komprese HEVC/H.265. Je to takový mladší bratříček modelu Dreambox DM520 S2, který jsem zde na webu parabola.cz také prezentoval.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Dreambox DM525 S2, přední panel (foto výrobce)

Server parabola.cz se opět stává prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi tohoto přijímače. Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.

Dreambox DM525 S2 je založený právě na předchozím modelu Dreambox DM520 S2, který se na trhu velmi dobře uchytil. To se konec konců dalo čekat. Příznivá cena spolu s kombinací pověstné kvality značky Dreambox udělala na trhu své. A samozřejmě perfektní softwarová podpora nejen ze strany výrobce, ale i řady týmů připravující alternativní image pro modely Dreambox.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Dreambox DM525 S2 (foto výrobce)

Dreambox DM525 S2 je jednotunerový satelitní přijímač s operačním systémem Dreambox OS, což je označení pro Enigmu 2 ve verzi jádra OE2.2. Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom BCM73625 s hodnotou 2000DMIPS a taktovací frekvencí 751 MHz. Přijímač obsahuje paměť Flash 512 MB a RAM 512MB.

Oproti modelu DM520 S2 je tento přijímač navíc vybavený CI slotem! Ten si vyžádali samotní uživatelé a výrobce jim takto vychází vstříc a opět za atraktivní cenu. Továrna použila stejný elegantní dizajn jako u modulu DM520 S2, který si uživatelé oblíbili. Nejen, že přijímač vypadá pěkně, ale nemusí mít žádný aktivní ventilátor, díky perfektní konstrukci s velkým množstvím ventilačních otvorů.

Dreambox DM525 S2 umožňuje přijímat SD a HD programy v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově také v kompresi HEVC/H.265 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p. Samozřejmě neumí rozlišení 4K, na to si budeme muset počkat až u modelu Dreambox 900 HD.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dreambox DM525 S2 s příslušenstvím (foto výrobce)

Satelitní DVB-S2 tuner je integrován přímo na základní desce přijímače a nelze jej tedy vyměnit, továrna však přichází na trh zároveň s modelem Dreambox DM525 C/T2 se zabudovaným hybridním tunerem, který umožňuje příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T/T2 nebo příjem kabelového digitálního vysílání v normě DVB-C.

Tím, že má přijímač k dispozici CI slot, bude umožňovat i příjem kódovaného pozemního televizního vysílání v normě DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265, se kterým se i u nás v budoucnu počítá. Každopádně tento přijímač je připraven jak pro volné tak i kódované vysílání v normě DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265 a je tak vhodný pro použití v budoucnosti, která nás čeká.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Dreambox DM525 S2, zadní panel (foto výrobce)

Přijímač má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru karet a umožňuje nahrávání na připojený externí USB pevný disk, flash disk nebo vzdálené datové úložiště (NAS).

V továrním softwaru nechybí nainstalovaná podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV, webový prohlížeč Opera a funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Rovněž je již nainstalována podpora pro komunikaci se zařízeními na protokolu UPnP.

Přijímač Dreambox DM525 S2 je napájen externím napájecím adaptérem 12V/2,5A.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s kompaktními rozměry pouhých 196 x 126 x 41 mm (W x D x H). Na předním panelu se nachází pouze čtečka vestavěného univerzálního dekodéru a dvoubarevná stavová LED dioda v podobě dotykového tlačítka sloužícího pro zapnutí a vypnutí přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Dreambox DM525 S2, dálkové ovládání

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup satelitního tuneru), servisní konektor RS 232 je v provedení Mini USB, digitální optický audio výstup S/PDIF, dva USB 2.0 konektory, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru. Navíc je zde jeden CI slot pro vložení dekódovacích modulů. Analogové výstupy opět úplně chybí.

Nechybí ani HDMI konektor ve verzi 1.4a pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je také stručný průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2,5A.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Dreambox DM525 S2, pohled pod kapotu

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední oficiální firmware dostupný na stránkách výrobce (z 15.10.2016). Tento přijímač je sice horkou novinkou, ale software se dá použít z předchozího modelu Dreambox DM520 S2. To je výhoda, protože zde už je mnoho věcí odladěno. Výrobce pouze přidal s posledními softwary podporu pro komunikaci s CI slotem.

V době testování tohoto přijímače byly k dispozici alternativní image od týmů Powersat, HDFreeaks, OoZoon, TS image, Dream Elite, NewNigma 2, Open ATV, OpenDroid a OpenPLi. Právě posledně jmenovaný image Open PLi není oficiálně od týmu PLi podporován, ale našly se nějaké šikovné ruce, kterým se podařilo právě tento velmi oblíbený image upravit tak, aby byl použitelný v Dreamboxu DM520/525.

Samozřejmě nesmím opomenout na plugin Gemini od proslulého týmu IHAD, který je úzce spojený s továrnou. Ten se nainstaluje do čistého oficiálního image z továrny.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Dreambox DM525 S2, info lišta

Většina softwarů je založena na verzi jádra OE2.2 pro který jsou často potřebné jiné verze pluginů, než pro klasické image s OE2.0. Výjimkou jsou image Open ATV a Open PLi, které jsou založený na verzi jádra OE2.0.

Škoda, že můj oblíbený tým Merlin to asi už vzdal, delší dobu se již neobjevují žádné image ani pro jiné modely Dreambox od tohoto kdysi legendárního týmu. Nicméně na výběr je široká škála jiných image, které jsem jmenoval výše, takže je opravdu z čeho vybírat.

Osobně preferuji Gemini s posledním oficiálním firmwarem, takže to byl můj hlavní testovací image. Z dalších image jsem neodolal vyzkoušet již zmíněný image Open PLi a samozřejmě osvědčený image Open ATV.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Dreambox DM525 S2, detailní info o programu

Po prvním spuštění vás přivítá tradiční průvodce v nenáročném HD skinu. Nabízí již pouze jeden video výstup a to HDMI. Animace oken menu je ve výchozím stavu vypnuta a dá se posléze zapnout v menu a změnit na jiný typ animace. Došlo i k pokroku v počeštění menu, nyní jsou téměř všechny položky v menu přeloženy, nicméně osobně mě použitý styl překladu nevyhovuje.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné do 2 sekund. V přijímači je použit stejný typ integrovaného satelitního tuneru jako v modelu DM520 S2.

Satelitní tuner byl schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S i v DVB-S2 při obou modulacích QPSK a 8PSK. Nic jiného jsem ani nečekal, protože tento skvělý výsledek byl i u staršího bratříčka DM520 S2.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Dreambox DM525 S2, single EPG

Takže naladit multiplexy s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR není pro přijímač žádný problém. Typickým příkladem takového vysílaní je multiplex BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně.

Nicméně zde jsem narazil na drobnou chybu v ovladačích, obraz programů se symbolovou rychlostí SR 45 Msym/s v normě DVB-S2 při modulaci 8PSK byl trhaný. Ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo bez potíží.

Citlivost/selektivita satelitního tuneru je vynikající, kontrola tentokrát proběhla na nedávno spuštěném satelitu Badr 7 na pozici 26° východně, kde ve svazku MENA je už u nás signál dost slabý. Tak jako vždy jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, který přijímači nečinil žádné potíže.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Dreambox DM525 S2, multi EPG

V úvodu článku jsem se zmínil i o modelu Dreambox DM525 C/T2, který má integrovaný hybridní tuner. Tento model přijímače je určen pro uživatele, kteří mají zájem pouze o digitální pozemní vysílání v normě DVB-T, ale také i v nastupující normě DVB-T2. Přijímač podporuje také kodek HEVC/H.265, který se bude používat od roku 2021 v ČR místo dosavadního vysílání v DVB-T/MPEG-2.

A protože se stále častěji u nás hovoří o zakódování některých pozemních HD programů v DVB-T2, které byly doposud šířené v SD verzi, tak se jistě bude hodit i vestavěný CI slot v přijímači! Do tohoto slotu se pak vloží příslušný dekódovací modul. Obdobně jako tomu je/bude v Německu a Rakousku.

Obrazová kvalita na HD i SD programech je excelentní, prostě tohle je originální Dreambox. Dálkové ovládání je univerzální a používá se starý známý typ RC10, tak jako u všech přijímačů Dreambox. RC10 má moderní vzhled, boky z leštěného hliníku a na konci dálkového ovládání podsvícený název „dreambox“.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Dreambox DM525 S2, přehled programů

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, tak jako i znaky ruské a mnohé další, stačí si jen navolit správnou znakovou sadu pro teletext.

Pokud si zvolíte image na bázi jádra OE2.2, tak pro manuální instalaci musíte používat pluginy s příponou „.deb“. Pokud si zvolíte image na základě OE2.0 (image Open ATV nebo Open PLi), tak musíte používat pluginy s příponou „.ipk“. Nicméně přes menu „Pluginy“ se dostanete online k celé řadě oblíbených pluginů, které jsou připraveny k okamžité instalaci do Dreamboxu.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Dreambox DM525 S2, hlavní menu

Na zálohování celého image přijímače se v prostředí OE2.0 a OE2.2 pro Dreamboxy používá plugin „dBackup“, v době testování přijímače byl již ve verzi 0.61, ten je nutný si stáhnout z internetu a ručně nainstalovat. Zálohování proběhlo zcela v pořádku a i následná obnova přijímače z této zálohy proběhla také bez potíží.

Pokud použijete image Open ATV, tak zde je již tento plugin nainstalován. Flashování přijímače se provádí v tzv. rescue módu pomocí webového rozhraní v PC. Do rescue modu se dostane tak, že vypnete přijímač síťovým vypínačem, opět ho zapnete a ihned (!) stisknete a držíte dotykové tlačítko stand-by.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Dreambox DM525 S2, konfigurace tuneru

Po chvíli se na obrazovce vašeho TV objeví nápis Dreambox a IP adresa, kterou zadáte do vašeho webového prohlížeče. Zde stisknete tlačítko „Firmware upload“ a naleznete si příslušný image ve vašem PC, který chcete do přijímače poslat, potvrdíte a nakonec se objeví informace, že flashování přijímače proběhlo úspěšně.

Hybridní televize HbbTV je již v případě oficiálního softwaru nainstalována. Otestování na aplikaci „iVysílání“ České televize proběhlo bez potíží. Plugin pro přehrávání videí z Youtube je třeba si nainstalovat. Přehrávač neumí přehrávat VEVO videa.

V případě použití image Open ATV je nutné si pluginy HbbTV a Youtube nainstalovat, jsou k dispozici online v menu pluginy. Pokud byste chtěli použít image Open PLi, tak budete mít s HbbTV problém, nejde spustit žádný pořad v iVysílání ČT, nefunguje ani přehrávání videí z Youtube a ani běžně podporované AV soubory nejdou spustit, chyba bude v driverech, které musí autor tohoto image opravit. Ale jak už jsem uvedl na začátku, s tímto image nemá oficiální vývojový tým Open Pli nic společného.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Dreambox DM525 S2, vyhledávání transpondéru

S továrním softwarem s pluginem Gemini nebo v image Open ATV přehrajete AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 atd. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Rozlišení 4K pochopitelně nepodporuje. Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Jellyfish-40-Mbps.mkv“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps, uložené na USB pevném disku, který jsem měl připojený k přijímači.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Přijímač s originálním firmwarem nemá nainstalovánu podporu přehrávání DTS audia. Příslušný plugin pro OE 2.2 je dostupný na internetu, po jeho ručním nainstalování byl zvuk DTS zcela v pořádku.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka a také na testovacím audio streamu Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na programech France Televison v rámci nabídky Fransat na družici Eutelsat 5 West A).


obrázek

▲ Obr č. 15 - Dreambox DM525 S2, manuální vyhledávání

V přijímači Dreambox DM525 S2 je také integrován UPnP/DLNA Media Server. Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, jaký se rozhodnete používat. Online je jich k dispozici přes menu pluginy více než dost.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Není potřeba doplňovat soubor „encoding.conf“ o nové transpondéry, v novém jádru OE2.2 se o nic již starat nemusíte. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu (v menu lze aktivovat EPG až na 28 dní), pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Dreambox DM525 S2, pluginy

Na předním panelu je zabudována dvoubarevnou dioda, která nám určuje stav, ve kterém se přijímač nachází. Ve stand-by je barva červená, provoz signalizuje modrá barva, v hlubokém spánku dioda nesvítí vůbec. Při nahrávání bliká, pokud to tak nechcete, tak pomocí pluginu „LED manager“ si to můžete změnit.

Doba startu přijímače (bootování) je cca 50 sekund. Tento čas se může prodloužit doinstalováním některých pluginů a celkovým zatížením přijímače. Na editaci programů v PC lze použít např. DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox lze použít libovolného FTP klienta.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Dreambox DM525 S2, pluginy v Gemini 3.3

Konstrukčně je přijímač perfektně zpracován, velké množství ventilačních otvorů po všech stranách přijímače. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/2,5A. Procesor je osazen masivním pasivním chladičem, chlazení je tedy zajištěno výhradně pasivní cestou a plně to dostačuje. Zahřívání přijímače je minimální.

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Pevný disk nelze do přijímače zabudovat. Pro účely nahrávání je tedy k přijímači nutné připojit přes rozhraní USB 2.0 externí pevný disk nebo flash disk. Samozřejmostí je nahrávání na externí síťové úložiště NAS.

Doporučuji volit flash disky s velkou rychlostí zápisu. Dreambox DM525 S2 podporuje formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Rozhraní e-SATA není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Dreambox DM525 S2, Gemini panel

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Kingston HyperX 240 GB, připojený přes redukci přímo do USB 2.0 portu přijímače. Spolupráce s diskem byla výborná. Nahrávání i přehrávání SD i HD programů bylo zcela bez potíží.

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače. V tomto případě jsme omezeni jedním tunerem, tedy můžete nahrávat programy pouze z jedné frekvence. Vyzkoušel jsem nahrávat současně 8 HD kódovaných programů, což přijímači nečinilo žádné problémy.

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované. U kódovaných programů platí u tohoto přijímače maximum 8 současně nahrávaných programů.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Dreambox DM525 S2, CAM modul - nastavení

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu – Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG. Přijímač můžete ovládat přes webové rozhraní, funguje také streamování kanálů po síti např. do PC. Funkce transcoding není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Dreambox DM525 S2, příjem HbbTV České televize

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI/CI+ slotem

Dreambox DM525 S2 disponuje jednou čtečkou dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru. Dekodér je třeba softwarově oživit, tak jak bývá u linuxových přijímačů zvykem. Lze použít prakticky jakýkoliv softcam od Scam až po Oscam, to je čistě v rukou uživatele nebo slušného prodejce, který již vše nachystá pro zákazníka podle typu jeho dekódovací karty.

Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink nebo ICE Irdeto freeSAT. Pokud použijete softcam Oscam a vhodně ho nakonfigurujete lze bez potíží používat čisté karty Irdeto Skylink (do série 4288xx) nebo karty Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu, který se nachází na zadním panelu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Dreambox DM525 S2, Nahrané pořady na HDD

Z našich CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+, Neotin DUAL Skylink Ready a SmarDTV Irdeto CI+. Všechny moduly pracovaly zcela bez potíží. U modulu Neotin DUAL Skylink Ready byla funkční i funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence, tedy jsem mohl nahrávat dva kódované programy např. CT1 HD a STV1 HD. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.

Dále jsem vyzkoušel nový CI+ modul DIGI Nagra, který opět pracoval perfektně. Doba přepínání i u kódovaných programů s modulem byla cca 2 sec., což je velmi slušné. Pro povolení funkce Dualdecrpyt (pokud ji daný modul umožňuje) je nutné v menu „CAM modul -nastavení“ nastavit položku „Rozšířená podpora programů“ na hodnotu „ANO“. Tento překlad v továrním softwaru se mi vůbec nelíbí, mnohem lépe je to v image Open ATV pojmenováno jako „Podpora dekódování více programů“.

Firma Dream Property nemá CI+ licenci, tak jako většina výrobců linuxových přijímačů (výjimkou jsou značky Formuler a Mutant). Existuje však možnost pomocí speciálního pluginu CI+ rozhraní softwarově oživit. U nás používané CI+ moduly Irdeto Skylink Ready nebo DIGI Nagra jsou zpětně kompatibilní s rozhraním CI. Tedy není důvod CI+ rozhraní používat.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Dreambox DM525 S2, informace o hardware

Nicméně existuje celá řada zahraničních modulů CI+, které pracují výhradně v CI+ slotu, obyčejný CI slot nelze použít. A právě pro tento případ lze využít softwarového oživení CI+ sběrnice. Zatím je podpora teprve na začátku, tento přijímač je novinkou na trhu. V Německu jsou CI+ moduly pro platformy Sky a HD+.

V režimu CI+ jsem osobně vyzkoušel dekódovací moduly Irdeto Skylink Ready od firmy SMIT a SmarDTV, zatím nejsou podporovány moduly značky Neotion. Nepracuje ani ruský modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 nebo francouzský modul Neotion Fransat CI+ 1.3.

Ruský modul MTS Irdeto CI+ 1.3 je funkční, ale jak jsem uvedl výše, přijímač má prozatím problémy se zobrazováním programů s velmi vysokou symbolovou rychlostí 45 Msym/s, zde se musí ještě odladit drivery. V režimu CI+ nedekódoval ani modul DIGI Nagra CI+ 1.3, který v režimu CI pracoval bez potíží. Takže tady je ještě co odlaďovat, ale je pochopitelné, že tohle už je pouze pro satelitní nadšence.

Veškeré testy doposud probíhaly s originálním image založeném na verzi jádra OE2.2 s pluginem Gemini. Následně jsem se rozhodnul vyzkoušet image Open ATV, který by se mohl chovat při použití CI+ modulů jinak, protože je založený na OE2.0 a je používán jejich vlastní plugin pro zprovoznění sběrnice CI+.

Vývojový tým Open ATV má tento plugin velmi dobře propracován, prakticky nejlépe ze všech týmu. Je zde volba několika režimu CI+ sběrnice a to klasická CI, poté CI+ 1.2 a CI+ 1.3.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Dreambox DM525 S2, o Dreamboxu

A můj předpoklad se splnil, chování bylo jiné. Fungovaly úplně všechny naše CI+ moduly Irdeto Skylink Ready v režimu CI+ 1.3 a to včetně modulů značky Neotion. Bez problému v režimu CI+ 1.3 pracoval také DIGI modul Nagra CI+ 1.3 a také i francouzský modul Neotion Fransat CI+ 1.3.

Dokonce správně pracoval i ruský modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3, včetně obrazu bez trhání na HD programech, což mě příjemně potěšilo. Ruský modul MTS Irdeto CI+ 1.3 byl funkční, nicméně se opakoval výše popsaný problém se zobrazováním programů s vysokou SR 45 Msym/s. Problém je v aktuálních driverech, které ještě potřebují pro tyto specifické účely odladit. Nicméně tohle se týká jenom fajnšmekrů, kteří si oblíbili ruské pay tv platformy.

Závěr

Dreambox DM525 S2 je další povedený přijímač z dílny dnes již legendární firmy Dream Property. Tento linuxový přijímač navazuje na úspěšnou řadů Dreamboxů, která byla zahájena modelem Dreambox DM520 S2.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Dreambox DM525 S2, nastavení prostředí

Přijímač vyniká vysokou stabilitou a softwarovou podporou nejen ze strany výrobce, ale i řady týmů zabývajících se alternativními softwary pro linuxové přijímače. Podpora nového kodeku HEVC/H.265 jistě potěší a navíc máme k dispozici jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacích modulů. Velmi příznivý je také jeho poměr výkon/cena.

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde.

V nabídce nadále zůstává i oblíbený starší bratříček tohoto přijímače model Dreambox DM520 S2, který můžete zakoupit zde.

Oba přijímače jsou nabízeny ve dvojím provedení, buď s vestavěným satelitním tunerem (model DM520/525 S2), nebo s vestavěným hybridním tunerem (model DM520/525 C/T2).


obrázek



▲ Obr č. 25 - Dreambox DM525 S2, info o kanálu

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet Skylink ICE,Skylink Irdeto a freeSAT ICE nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.

Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Maloobchodní cena pro Dreambox DM525 S2: 4290,- CZK
Maloobchodní cena pro Dreambox DM520 S2: 3790,- CZK

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články