Quantcast

Openbox S3 CI HD - výborný FULL HD satelitní přijímač za atraktivní cenu

| Tisk

logo V dnešní recenzi si představíme horkou novinku od oblíbené ukrajinské firmy Openbox. Jedná se o satelitní přijímač Openbox S3 CI HD. Je to jednotunerový satelitní přijímač určený pro běžného nenáročného zákazníka. Přijímač má řadu funkcí, které byste u konkurence v této cenové třídě jen těžko hledali.

Distributorem přijímačů značky Openbox je slovenská firma AB-COM, s.r.o., díky které se můžete nyní s přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Openbox S3 CI HD, Přední panel (foto výrobce)

Na našem trhu jsou přijímače Openbox už léta zabydlené a jedná se o spolehlivé přijímače, se kterými nejsou žádné problémy. Firma Openbox se řádně stará o technickou podporu i pro své starší modely, což je v dnešní době více než chvályhodné.

Tento přijímač je pokračovatelem oblíbeného modelu Openbox S3 Mini HD. Tento krát se firma Openbox rozhodla pro přijímač klasických rozměrů, tedy poctivý „kus železa“ a musím říci, že nejen konstrukce přijímače se velmi povedla.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Openbox S3 CI HD, Přední panel (foto výrobce)

Software je shodný s modelem Openbox S3 Mini HD. Srdcem přijímače je moderní dvoujádrový procesor ALI 3516. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p a umožňuje příjem SD a HD programů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Škoda jen, že zde není už podpora komprese H.265/HEVC.

Tento přijímač je ideální pro všechny nenáročné zákazníky a to i satelitních operátorů Skylink nebo freeSAT, kteří nechtějí mít satelitní přijímač Skylink Ready nebo zákaznický box od UPC DTH. Tyto přijímače mají řadu omezení jako je velmi dlouhý start přijímačů, pomalé přepínání programů, nemožnost si setřídit programy podle svého v hlavním seznamu programů a v neposlední řadě nemožnost přenášet a spouštět nahrávky v PC nebo v jiném zařízení.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Openbox S3 CI HD, Zadní panel (foto výrobce)

Žádná z těchto omezení Openbox nemá. Máte zde naprostou svobodu a volnost. Nehledě na to, že těch povedenějších satelitních přijímačů Skylink Ready by se dalo spočítat na prstech jedné ruky. Openbox S3 CI HD má vestavěný univerzální dekodér a navíc má i jeden CI+ slot pro vložení téměř libovolného dekódovacího modulu.

Přijímač je vybaven dvěma USB porty. Jeden je na předním panelu, který je vhodný pro aktualizace firmwaru, zálohy seznamu programů atd. Druhý port nalezneme na zadním panelu přijímače, kam je vhodné připojit záznamové zařízení, např. USB pevný disk.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Openbox S3 CI HD, Dálkové ovládání (foto výrobce)

Openbox je tradičně vybavený tzv. režimem „Dual Display“. S tímto přijímačem můžete sledovat současně obraz (v rozlišení 576i) na vašem starším CRT televizoru přes analogový A/V výstup přijímače a sledovat obraz (v rozlišení 1080p) na vašem moderním LCD nebo plazma televizoru přes HDMI výstup. Dokonce je zde ještě starý dobrý RF modulátor (a ten již prakticky dnes na žádném přijímači nenajdete), takže vlastně můžete přijímač připojit k televizoru třemi různými způsoby.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 260 x 45 x 200 mm (Š x V x H). Odklopné víčko je průhledné a tvoří celý přední panel přijímače. Pod odklopným víčkem se nachází tlačítka pro základní obsluhu přijímače, čtyřmístný LED displej, jeden USB 2.0 konektor, čtečka univerzálního dekodéru karet a jeden CI+ slot.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Openbox S3 CI HD, Pohled pod kapotu

Přijímač je možné umístit mimo dosah dálkového ovládání, třeba za televizor, protože součástí balení je externí IR čidlo pro příjem povelů z dálkového ovládání.

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru, analogový A/V výstup je v podobě tří cinch konektorů, optický audio S/PDIF konektor, USB 2.0 konektor, servisní RS232 port, port pro připojení externího IR čidla, komponentní video výstup YPbPr a kolébkový vypínač.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Openbox S3 CI HD, Info lišta

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze, kabel 3x cinch, HDMI kabel a externí IR čidlo.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Openbox S3 CI HD, EPG

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nainstaloval poslední dostupný alternativní software verze 117 (z 1.9.2016). Menu je k dispozici v 11 jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Alternativní software je úplně shodný jako tovární software, má navíc jen funkci emulace kódovaných programů (např. kódovací systém PowerVU) a také funkci sdílení dekódovací karty, z přijímače umožňuje vytvořit server nebo plnohodnotný klient pomocí protokolu newcamd.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Openbox S3 CI HD, EPG

Tyto funkce jsou umístěny ve dvou skrytých menu. Do menu pro sdílení karet se dostanete stisknutím tlačítko MENU a zadáte 1113. Komunikace je možná přes sériový port RS232 mezi přijímači Openbox (i se staršími modely) nebo přes síť LAN.

Druhé skryté menu vyvoláte pomocí tlačítku MENU a zadáte 1117, objeví se menu pro emulaci kódovaných programů. Firma Openbox si zakládá na opravdové jednoduchosti i u těchto funkcí, což je jistě oprávněně trnem v oku řadě satelitních operátorů. Na tomto místě vás, ale jako vždy musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Openbox S3 CI HD, Podrobné informace o pořadu

Přijímač umožňuje uložit do paměti 7000 televizních a 2000 radiových programů. Umožňuje uložit 4000 transpondérů a 96 družic. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS).

Velikost menu si můžete nastavit v několika hodnotách tak jak je u Openboxů už tradicí, to se mě velmi libí a prakticky u žádného jiného výrobce jsem se s tímto nesetkal. Takže menu a veškeré údaje na obrazovce jsou perfektně čitelné i na menších TV.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Openbox S3 CI HD, Seznam programů

V návodu k obsluze nenaleznete údaj, v jakém rozsahu symbolových rychlostí SR tuner přijímače pracuje. Experimentální metodou jsem zjistil, že tuner pracuje v celém pásmu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (8PSK/QPSK). To je jistě dobrá zpráva.

Přijímač si tak hravě poradí s vysokými SR jako např. 45 Msym/s, kterou používá ruský telekomunikační operátor MTS pro svou DTH službu na satelitu ABS-2 na pozici 75° východně. Také příjem SCPC programů s nízkou symbolovou rychlostí nečinil tuneru žádné potíže.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Openbox S3 CI HD, Hlavní menu

Citlivost/selektivita tuneru byla tradičně kontrolována na programech BBC na družici Astra 2 (28° východně), které jsou šířeny v britském vyzařovacím svazku. Opět s výborným výsledkem v porovnání s referenčním přijímačem.

Vyhledání programů je možné automatické nebo manuální. Automatika vyhledá všechny zadané transpondéry na družici, seznam transpondéru lze samozřejmě editovat. Druhá možnost je použít ruční vyhledávání transpondéru.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Openbox S3 CI HD, Informace o signálu

V případě ladění programů satelitního operátora Skylink/M7 doporučuji vyhledat tzv. domovský transpondér M7 – frekvence 12070 – a před vyhledáváním povolit síťové vyhledávání. Tím se vám automaticky naleznou všechny transpondéry, které M7 používá.

Pak již stačí si programy uspořádat podle svého a ty nepotřebné smazat. Celý setting programů se samozřejmě dá jednoduše zálohovat na USB flash disk. To je výhodné i pro prodejce, že si vytvoří jednou takovýto setting a pak už jenom tento setting programů „ládují“ do dalších přijímačů. Zákazník tak dostává předladěný přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Openbox S3 CI HD, Vyhledávání programů

Programy lze přidávat do dvanácti favoritních listů, kde v každém listu může být maximálně 500 programů. Dálkové ovládání se používá stále stejné jako u předchozích modelů, proč něco měnit když to dobře funguje. Směrovost dálkového ovázání je široká, tlačítka se dobře mačkají a ovládání je přehledné.

Přepínání mezi programy bylo svižné (cca 2-3 sec). Obrazová kvalita byla na HD i SD programech velmi dobrá. Firmware umí zobrazit i detailní technické informace o kanále, včetně používaného video rozlišení, bitrate apod.

Po dobu testování se přijímač choval stabilně. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu (přepínání je kurzorovými šipkami vlevo a vpravo). Podrobné informace nejsou nikterak oříznuty. Načítání EPG chvíli trvá, tak jako u všech modelů Openbox.

Není k dispozici klasická mřížka s programy, kde by byly události umístěné v časové ose. K dispozici je seznam událostí na několik dní pro jeden program, který si zvolíte nebo aktuální/následující události u několika programů.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Openbox S3 CI HD, Technické informace o programu

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Azbuka se na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala naprosto korektně. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a také v decibelech a v procentech. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku. Totéž platí o azbuce, aniž byste museli znakové sady někde přepínat.

Openbox má i některé multimediální funkce. Přehraje soubory avi, mov, mkv, mp4, m2t a m2ts. Mé starší testovací soubory DivX nezvládnul, nicméně vyšší verze DivX je podporována. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Openbox S3 CI HD, Servisní informace

Přijímač zvládnul bez trhání přehrát testovací MKV video „Jellyfish-40-Mbps.mkv“ s vysokým datovým tokem 40Mbps ve video rozlišení 1080p.

Openbox rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a přehrát hudbu ve formátu MP3. Na analogovém výstupu byly fotografie zobrazovány se špatným poměrem stran, na HDMI výstupu bylo vše v pořádku. DTS audio není podporováno.

Zpracování AAC audio stop je bez problémů. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na programech France Televison v rámci nabídky Fransat na družici Eutelsat 5 West A).

Přijímač se v provozu jen mírně zahřívá. Ventilační otvory jsou na všech stranách přijímače. Upgrade přijímače se provádí pomocí USB flash disku. Pro editaci programů je nejlepší použít PC a program PolarEditOpenbox.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Openbox S3 CI HD, Editor kanálů

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Přijímač má k dispozici dva USB 2.0 porty. Openbox dokonce podporuje rozšíření až na 4 USB porty pomoci USB hubu. Pro účely nahrávání jsem tentokrát použil moderní SSD pevný disk SATA 3 Kingston HyperX 240 GB, který jsem připojil přes příslušnou redukci k zadnímu USB 2.0 portu přijímače.

Komunikace s tímto moderním diskem byla naprosto bezproblémová. Formátování disku lze provést přímo přijímačem a zvolíte si, jakým souborovým systémem to má být provedeno, k dispozici je FAT32 a NTFS. Samozřejmě jsem zvolil NTFS.

Poté jsem otestoval osvědčený rychlý flash disk Kingston DTR 3.0 G2 s kapacitou 32 GB. Opět zcela bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Openbox S3 CI HD, Tvorba favoritní skupiny

U přijímačů značky Openbox je jedna taková zvláštnost. Nahrávání na disk musíte nejprve povolit v menu přijímače! I když pak disk odpojíte (např. kvůli přenosu nahrávek do PC), tak si již přijímač bude tento typ pamatovat. Totéž se musí povolit pro funkci Timeshift – časový posun – pokud ji byste chtěli používat.

Vytvořené nahrávky jsou s příponou „.ts“ a je možné je přenášet kamkoliv a přehrávat na PC. Pro přehrávání v PC jsem použil program Media Player Classic, lze použít i program VLC media player. Nahrávky obsahují pouze video a audio složky, nikoliv EPG a TXT data ani titulky.

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 24x. K dispozici je i zpomalené převíjení záznamů v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Openbox S3 CI HD, Nastavení obrazu

Další multimediální vlastností přijímače je možnost přehrávání některých IPTV streamů (Openbox podporuje pouze protokol http) – internetové vysílání televizních programů. Vytvoříte si textový soubor s příponou „.m3u“ a do něho zapíšete linky na IPTV programy. Tento soubor pak naimportujete do paměti přijímače. Zde se pak objeví zvláštní seznam pouze s IPTV programy.

Openbox zvládnul přehrát i IPTV streamy s variabilním video rozlišením. Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps a je možné připojit i WI-Fi dongle (není součástí balení). Jako doporučený WI-Fi dongle se požívá model Openbox AIR.

Přijímač podporuje také připojení externího USB 3G modemu a má funkci DLNA. Funkce DLNA nabízí široké možnosti využití se zařízeními, které tuto technologii také podporují, např. PC, tablety, chytré telefony. Můžete pak spustit video, audio soubory, obrázky co máte např. v iPhone na Openboxu a tím pádem je sledovat na vašem televizoru.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Openbox S3 CI HD, Nastavení čtečky

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI+ slotem

Jak už jsem několikrát popisoval, princip funkce univerzálního dekodéru u přijímačů Openbox je jiný, než u klasických univerzálních čteček, které jsou založené na Conaxu.

V menu přijímače si nejprve zvolíme, pro jaký kódovací systém máme dekódovací kartu, kterou chceme vložit do tohoto dekodéru. Poté restartujeme přijímač a vložíme dekódovací kartu. V případě vložení dekódovací karty typu ICE Irdeto satelitního operátora Skylink nebo freeSAT volíme v menu CA systém Cryptoworks nebo Irdeto.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Openbox S3 CI HD, CI+ Podmíněný přístup

Dekódovací karta ICE pracuje v obou režimech. Pokud máte k dispozici starší kartu Irdeto Skylink řada nižší než 4288 volíte v menu přijímače CA systém Irdeto. Totéž platí, pokud použijete kartu Irdeto RTVS nebo Volná telka / Plustelka. A jede to jako z praku včetně zápisů oprávnění na kartu.

Přijímač podporuje řadu kódovacích systému jako Irdeto, Seca Mediaguard, Viaccess, Nagravision, Conax, Cryptoworks, Videoguard a DRE-crypt. Pro zajímavost v režimu Videoguard pracuje s dekódovací kartou freesat UK.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. No, a protože zde máme k dispozici jeden volný CI+ slot, tak můžeme vložit certifikovaný modul Irdeto a do něho kartu M7 Irdeto Skylink. Tedy s tímto přijímačem jste vždy připraveni.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Openbox S3 CI HD, Nastavení CI+ modulu

V poslední době se začíná hovořit o geoblokaci některých českých a slovenských privátních programů a ne jenom hovořit, ale také i někteří operátoři již konají a to i náš oblíbený Skylink. Takže začíná vznikat problém použití dvou stejných karet Skylink s různými regiony (českým a slovenským) v jednom satelitním přijímači.

Stejné dekódovací karty mají většinou tendenci se mezi sebou „hádat“ a vypisovat různá chybová hlášení. Některé moduly dokáží tyto hlášení potlačit přímo zakázáním hlášení v menu modulu, ale zdaleka to neumí všechny moduly, co jsou u nás na trhu. U Openboxu nemusíte mít žádnou obavu, v menu přijímače je přímo funkce, která povoluje/zakazuje systémové hlášky vloženého modulu.

Protože tento přijímač má podporu CI+ (!) rozhraní, tak jsem vyzkoušel některé CI+ moduly a byl jsem zvědav, jak si s nimi přijímač poradí. Navíc někteří zahraniční operátoři používají pomocí CI+ různá omezení. Nahrávka musí být vždy šifrovaná, nelze ji přehrávat v PC nebo dokonce je určena doba její platnosti (to je třeba u ruského satelitního operátora Trikolor TV), pak již ji nelze přehrát ani tam kde byla vytvořena.

Jsou i další „chuťovky“ ze strany satelitních operátorů jako je zablokovaná možnost rychlého převíjení záznamu atd. Vše je na operátorovi jaké omezení nastaví pro své zákazníky.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Openbox S3 CI HD, Záznamy na HDD

Z našich CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotin DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží. Byla funkční i funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence, tedy jsem mohl nahrávat dva kódované programy např. CT1 HD a STV1 HD. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.

Dále jsem vyzkoušel následující dekódovací moduly: DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3, Neotion Fransat CI+ 1.3, MTS Irdeto CI + 1.3 a Digi modul Nagra CI+ 1.3. Moduly DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 a Neotion Fransat CI+ 1.3 nejsou zpětně kompatibilní s rozhraním CI, takže v běžných CI slotech satelitních přijímačů vůbec nepracují!

Modul MTS Irdeto CI+ 1.3 sice je zpětně kompatibilní se starším CI rozhraním, ale je vysoce háklivý na použitou sběrnici a s většinou přijímačů má problém, pokud se chytne, jako např. v linuxových přijímačích VU+, tak přijímač nezvládá dekódovat obraz (místo obrazu je jen armáda zelených čtverečků), protože ruský operátor MTS používá na družici ABS-2 velmi vysokou symbolovou rychlost 45 Msym/s a dekódovat obraz při této rychlosti už není pro přijímač vůbec jednoduché.

Openbox S3 CI HD pracoval se všemi výše uvedenými moduly zcela bez obtíží, dekódování bylo v pořádku a to i u MTS, což je naprosto vynikající výsledek. Navíc veškerá omezení satelitních operátorů nebyla funkční. Tedy nahrávky byly trvale dešifrované s možností je přenést a přehrát v PC.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Openbox S3 CI HD, Informace o HDD

Závěr

Openbox S3 CI HD je jednoduchý FULL HD satelitní přijímač určený zejména pro méně náročné zákazníky, kteří požadují bezproblémové sledování nebo případné nahrávání satelitních programů. Přijímač vyniká svou jednoduchou obsluhou a stabilitou provozu.

K dispozici je jedna čtečka vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Další výhodou přijímače je možnost připojení ke starším televizorům pomocí RF modulátoru nebo pomocí analogového AV výstupu s tím, že současně můžeme mít připojený přes HDMI port moderní LCD nebo Plazma televizor.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Openbox S3 CI HD, Systémové informace



Tento satelitní přijímač je možné zakoupit na e-shopu prodejce zde:

Openbox S3 CI HD (pro zákazníky z ČR)

Openbox S3 CI HD (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 1890,- CZK s DPH nebo 69,90 € s DPH.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články