Quantcast

SILVER SKY IRHD - satelitní přijímač s certifikací Skylink Ready

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme další nový satelitní přijímač, který získal certifikát Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace 1.5. Výrobcem přístroje je korejská firma Crenova Multimedia. Jedná se o jedno tunerový Full HD satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto.


obrázek

▲ Obr č. 1 - SILVER SKY IRHD, Přední panel (foto výrobce)

Díky dovozci těchto přijímačů slovenské firmě Systém ABC z Topolčan máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit. Přijímač SILVER SKY IRHD je primárně určen pro příjem českých a slovenských programů satelitního operátora Skylink. Nicméně ho lze používat i pro satelitní službu freeSAT satelitního operátora UPC DTH.

Přijímač umožňuje příjem SD a HD kanálů vysílaných v normách DVB-S a DVB-S2 v kompresích MPEG-2 a MPEG-4/H.264. Novou kompresi H.265/HEVC přijímač nepodporuje. Přístroj pracuje ve FULL HD rozlišení až 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 2 - SILVER SKY IRHD, Zadní panel

Přijímač má integrovaný licencovaný dekodér Irdeto a umožňuje nahrávat jeden HD (SD) program a na druhý HD (SD) program z téže frekvence se dívat. Nahrávání je možné na externí USB pevný disk nebo flash disk připojený do USB 2.0 portu přijímače

Jsou zde k dispozici i některé multimediální funkce, jako je příjem internetových rádií. Samozřejmostí je i funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Protože se jedná o Skylink Ready přístroj, tak musí splňovat všechny požadavky dané technickou specifikací 1.5 satelitního operátora Skylink.

Všechno běží zcela automaticky, k dispozici je funkce FastScan, díky které se automaticky aktualizují programy Skylinku. Uživatel se nemusí o nic starat, všechno se naladí samo při jakékoliv změně FastScan tabulky operátorem.

Přijímač je napájen pomocí externího zdroje 12V/2A, který je součástí balení.


obrázek

▲ Obr č. 3 - SILVER SKY IRHD, Dálkové ovládání

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 195 x 40 x 145 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný 7 segmentový displej, dvě stavové LED diody a tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače. Pod odklopným víčkem nacházíme čtečku integrovaného dekodéru IRDETO.

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstup a výstup satelitního tuneru), audio S/PDIF konektor optický, tři cinch konektory analogového AV výstupu pro připojení k starším CRT TV a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Dále je zde HDMI konektor ve verzi 1.3 pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a jeden USB 2.0 port.

Součástí balení je také český a slovenský návod k obsluze, 3x cinch kabel, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - SILVER SKY IRHD, Pohled pod kapotu

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware verze 5.5.1:034 z 13.7 2016. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Vzhled menu je prakticky identický jako u jiných přijímačů vyráběných firmou Crenova Multimedia. Přijímač není náročný na jeho obsluhu.

Prvotní instalace je už starý známý průvodce, kde stačí jen neustále potvrzovat položené dotazy. Nechybí ani automatická detekce DiseqC přepínače, pokud uživatel přijímá více družic přes Diseqc přepínač. Pokud automat selže, lze zvolit družice ručně. V mém případě našel všechny družice v pořádku kromě družice Thor, s tou si jen málokterá automatika poradí.

Jakmile všechno potvrdíte, dojde k automatické detekci tzv. domovského transpondéru M7/Skylinku, ze kterého se vysílají FastScan tabulky pro všechny země, kde působí M7 Group. Poté dojde k naladění programů podle této tabulky.


obrázek

▲ Obr č. 5 - SILVER SKY IRHD, Info lišta

Přijímač je dle návodu k obsluze schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S a v rozsahu SR 10-45 Msym/s pro normu DVB-S2 při modulacích 8PSK a QPSK. Jako již tradičně jsem praktickými testy provedl kontrolu těchto parametrů. Skutečnost je samozřejmě jiná a to příznivější. Tuner přijímače naladil programy v rozsahu SR cca 1,5 - 45 Msym/s v obou normách DVB-S i DVB-S2(8PSK+QPSK).

Při ladění SCPC programů s nízkou přenosovou rychlostí neukazoval měřič síly a kvality signálu žádnou úroveň nebo se úroveň objevila až za nějakou dobu. Je třeba na to nehledět a zkusit daný transpondér dát naladit.

I s vysokou přenosovou rychlostí nemají dnešní tunery problémy, tedy i s naladěním transpondérů se symbolovou rychlostí SR 45 Msym/s, kterou používá např. ruský telekomunikační operátor MTS na družici ABS-2 na 75° východně, neměl přijímač žádný problém.


obrázek

▲ Obr č. 6 - SILVER SKY IRHD, Seznam programů

Přijímač má k dispozici 8 favoritních (oblíbených) seznamů, což je minimum, které stanovuje technická specifikace Skylinku. Pokud používáte funkci FastScan nelze s programy nijak manipulovat, přesouvat je nebo mazat. Na to má uživatel k dispozici právě favoritní seznamy, kde si může programy třídit podle svého uvážení.

Přijímač i po vypnutí a opětovném zapnutí přijímače zůstává na předvolbě, kterou jste měli navolenou a taktéž zůstává i v příslušné favoritní skupině, pokud jste v ní právě byli přepnuti. Pouze při úplném odpojení přijímače ze sítě dojde k zapnutí na předvolbě č.1, ale jste přepnuti v seznamu, ve kterém jste byli naposledy, což je velmi důležité.

Funkci FastScan lze v přijímači také vypnout. Poté dojde k automatickému smazání všech programů a ladění programů je v rukou uživatele. Uživatel má možnost zapnout tzv. dynamickou aktualizaci kanálů. Od této funkce výrobci dnes již běžně upouští, protože je v podstatě k ničemu. Pouze zpomaluje chod přijímače a neustále dolaďuje všechny programy, tedy i ty které nejsou určeny pro Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 7 - SILVER SKY IRHD, EPG

Nabídka editace hlavního seznamu programů se vám nabídne pouze, pokud je funkce FastScan vypnuta. Velmi užitečná funkce v editoru programů je možnost označení více programů současně, můžete tak programy hromadně přesouvat nebo je mazat.

Seznam transpondérů družic lze libovolně editovat, transpondéry lze mazat nebo přidávat. Družice přidávat nelze a nelze změnit ani jejich název. Nicméně seznam družic je velmi bohatý. Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech.

Rychlost přepínání programů byla standardní, cca 3 sec mezi kódovanými programy. Obraz i zvuk je velmi dobrý. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 programů. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS) a také UNICABLE.


obrázek

▲ Obr č. 8 - SILVER SKY IRHD, EPG

Dodané dálkové ovládání funguje dobře, směrovost je široká, tlačítka se dobře mačkají. Reakce na povely z dálkového ovládání jsou upokojivé.

Zvuková stopa i titulky se ukládají na danou předvolbu. Nelze uložit levý nebo pravý audio kanál na předvolbu. Přijímač umí řádně zpracovat i audio stopy se zvukovým komentářem pro nevidomé, používané na programech ČT a RTVS.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku bez diakritiky na velkých písmenech. Elektronický programový průvodce nemá s češtinou ani slovenštinou žádný problém. Programy je možné zobrazit ve dvou režimech. Základní zobrazovací režim je klasická mřížka s deseti programy najednou se zobrazenými událostmi v časové ose. Druhý režim nám zobrazuje události jediného programu na více dní dopředu.


obrázek

▲ Obr č. 9 - SILVER SKY IRHD, Podrobné informace

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu včetně upozornění věkové klasifikace pořadu, pokud je vysílána. Podrobné informace o pořadu se zobrazovaly korektně. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Multimediální využití přijímače je minimální. S většinou mých zkušebních AV souborů si přijímač neporadil. MKV video naskočilo na několik sekund a poté přehrávání samo skončilo. TS soubory nevidí vůbec apod. Bez problémů jsem přehrál pouze formáty mp4 a trp.


obrázek

▲ Obr č. 10 - SILVER SKY IRHD, Hlavní menu - Instalace

Z audio formátů funguje přehrávání souborů MP3. Přijímač neumí přehrát audio DTS. Obrázky ve formátu JPEG se zobrazují ve správném poměru, ale pouze na HDMI výstupu, na analogovém AV výstupu jsou zobrazovány ve špatném poměru stran.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka). Přijímač nezvládnul zpracovat audio stopy Dolby Digital+ (E-AC3) (testováno na programech France Televison v rámci nabídky Fransat na družici Eutelsat 5 West A).

K dispozici je přehrávání internetových rádií, příslušný seznam rádií si můžete editovat a tak i přidávat nová internetová rádia. Bohužel mě při připojení k síti LAN přijímač vždy zkolaboval, takže jsem uvedenou funkci nemohl vyzkoušet, zřejmě bug ve firmwaru nebo kusová záležitost.


obrázek

▲ Obr č. 11 - SILVER SKY IRHD, Menu FastScan

V menu přijímače můžete nastavit rychlý start přijímače, nebo aby přijímač při vypnutí přešel do „hlubokého spánku“ se spotřebou pod 1W (v tomto režimu svítí na předním panelu přijímače červená LED dioda a musím říci, že pro mě už dost silně).

Doba bootování přijímače z „hlubokého spánku“ je poměrně dlouhá (cca 70 sec.). Navíc po zapnutí přijímače není z počátku uvedeno žádné upozornění na obrazovce, až po notné chvíli se objeví název přijímače na obrazovce.

Doporučuji používat rychlý start přijímače, zbavíte se nejen té červené LED diody, ale naběhnutí přijímače bude otázkou cca 15 sekund. Pozor, při každém zapnutí a vypnutí přijímače probíhá kontrola aktuálnosti tabulky FastScan a při vypínání také kontrola přítomnosti nového softwaru na družici, to samozřejmě zabere nějaký minimální čas (na displeji je to zobrazováno pohybujícím se čárkou - segmentem displeje).


obrázek

▲ Obr č. 12 - SILVER SKY IRHD, FastScan - Hledání programů

Takto se chovají všechny přijímače Skylink Ready podle poslední technické specifikace 1.5, každý výrobce si s tímto požadavkem M7 poradil jinak, někdo má kontrolu rychlejší někdo pomalejší. V tomto případě to byl takový horší průměr.

Aktualizaci řídícího softwaru je teoreticky možná několika způsoby, zaleží na tom, který způsob výrobce ve spolupráci s dovozcem umožní. Přijímač umožňuje aktualizaci řídícího softwaru přímo ze satelitu (funkce OTA) pokud bude nový software vysílán.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto

Přijímač má vestavěný licencovaný dekodér Irdeto. Vyzkoušel jsem ICE/Irdeto karty všech CZ/SK satelitních operátorů používající podmíněný přístup Irdeto, tedy dekódovací karty ICE Skylink, Irdeto M7, ICE freeSAT, Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka. Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 13 - SILVER SKY IRHD, Automatické hledání satelitů

V menu přijímače najdeme položku označenou jako „Irdeto CA status“. Zde se můžeme přesvědčit, zda je karta správně vložena, je možné zobrazit stav služeb na dekódovací kartě, které máte předplaceny.

Také je zde rodičovský zámek, který lze použít u všech erotických programů Skylinku (kromě Leo TV). Ke zprovoznění rodičovského zámku je nutné si nejprve na dekódovací kartě založit tzv. uživatelské profily, kterým jsou přiděleny uživatelské piny. Pak již bez znalosti pinu master pinu nebo uživatelského pinu (pro 18 roků) nemůžeme sledovat erotické programy Skylinku.

V menu přijímače najdete i další úroveň rodičovské ochrany, která zjišťuje přítomnost informace o věku v EPG datech vysílaného programu. Pokud tuto funkci aktivujete, bude vyžadován pin při sledování takovýchto pořadů s věkovým omezením nastaveným v EPG. Ve výchozím stavu je tato funkce vypnuta.


obrázek

▲ Obr č. 14 - SILVER SKY IRHD, Editace seznamu transpondérů

Nahrávání, spolupráce s USB pevným diskem

K přijímači lze připojit USB pevný disk nebo flash disk, který připojíme k portu USB 2.0, který se nachází na zadním panelu přijímače. Přijímač má pouze jeden USB port, což je docela málo. Připojil jsem můj osvědčený pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený přímo z přijímače.

Formátování v přijímači proběhlo zcela bez potíží. Přijímač disk formátuje souborovým systémem FAT32, jiný formát přijímač neakceptuje! Přijímač umožňuje jeden HD (SD) program nahrávat a zároveň druhý HD (SD) program sledovat. Podmínkou je, že oba programy musí být z jednoho transpondéru (frekvence).


obrázek

▲ Obr č. 15 - SILVER SKY IRHD, Editor programů

Pokud pro nahrávání chcete používat flash disk, doporučuji nějaký typ s vysokou rychlostí zápisu. Osobně jsem zkoušel flash disk Kingston DTR3.0 G2 s kapacitou 32GB, který s přijímačem pracoval zcela bez potíží.

Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. Nahrávání bylo signalizováno na displeji nápisem „REC“ a v levém horním rohu obrazovky červeným kolečkem, které však svítilo po celou dobu nahrávání, což si výrobce podle mého názoru mohl odpustit. Obdobná signalizace na obrazovce je při přehrávání záznamů.


obrázek

▲ Obr č. 16 - SILVER SKY IRHD, Technické informace o programu

Pokud nahráváte z programu, kde je v systému Irdeto definován věkový limit (pouze erotické programy u Skylinku kromě Leo TV) nebo je použit věkový limit nastaven v EPG, tak tyto nahrávky budou vždy při přehrávání vyžadovat pin (master pin karty nebo uživatelský pin, pokud byl vytvořen).


obrázek

▲ Obr č. 17 - SILVER SKY IRHD, Přehrávání záznamu

Je čistě na výrobci jak si s tímto požadavkem technické specifikace M7 poradí, někteří výrobci mají v menu funkci, aby se nahrávky automaticky nezamykaly, a poté nepotřebujete již žádný pin při přehrávaní nahrávek. Tedy odpovědnost je přenesena na uživatele.


obrázek

▲ Obr č. 18 - SILVER SKY IRHD, Vlastnosti HDD

Výhodou je, že na dálkovém ovládání je speciální tlačítko pro přímý přístup na disk, takže nemusíte složitě procházet přes menu.

Nahrávky z kódovaných programů jsou z licenčních důvodů daných Irdetem šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. na jiném přijímači stejné značky nebo v PC. Nahrávky z nekódovaných programů mohou být nešifrované, to zaleží čistě na výrobci přijímače, v tom případě jsou také šifrované.


obrázek

▲ Obr č. 19 - SILVER SKY IRHD, Záznamy na disku

Záznam je ve formátu „.trp“ a obsahuje všechny vysílané zvukové stopy, titulky a EPG data. Neukládají se teletextová data. Při přehrávání jsem, ale narazil na problém u programu Film Europe HD, kde se používají české DVB titulky u všech pořadů. Přijímač měl při přehrávání záznamů z tohoto programu problémy se zobrazováním titulků, drobný bug ve firmwaru.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x a 16x. Zpomalené převíjení není k dispozici. V záznamech nelze vytvářet záložky, ale přijímač si pamatuje, ve kterém místě jste přehrávání záznamu ukončili. Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv), která se spustí tlačítkem „pauza“ na dálkovém ovládání.


obrázek

▲ Obr č. 20 - SILVER SKY IRHD, Irdeto a rodičovský zámek

Závěr

SILVER SKY IRHD je jedno tunerový FULL HD satelitní přijímač s certifikací Skylink Ready podle nejnovější technické specifikace Skylinku pro nenáročné uživatele. Přijímač má jednoduchou obsluhu a umožňuje jeden HD (SD) program nahrávat a zároveň druhý HD (SD) program sledovat, pokud je ze stejné frekvence.



Dovozce těchto přijímačů firma Systém ABC, s.r.o., nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu zde .


obrázek

▲ Obr č. 21 - SILVER SKY IRHD, Informace o přijímači

Závěrem bych rád poděkoval firmě Systém ABC, s.r.o., za zapůjčení přijímače a technikům firmy E4C Group s.r.o., která zajišťuje technické zázemí pro satelitního operátora Skylink, za vynikající spolupráci při testování přístroje.

Doporučená maloobchodní cena: 79,90 € s DPH.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články