Quantcast

AB CryptoBox MeTrio 2 - zajímavý měřicí přístroj pro DVB-T2, S2, C2

| Tisk

V dnešní recenzi vám tentokrát představím měřicí přístroj AB CryptoBox MeTrio 2. Jedná se o nástupce modelu AB CryptoBox MeTrio 1, který jsem v minulosti na webu parabola.cz také prezentoval. Dovozce těchto měřících přístrojů je známý distributor satelitní techniky firma AB-COM, s.r.o. Tento přístroj můžeme zařadit do třídy poloprofesionálních měřících přístrojů.


obrázek

▲ Obr č. 1 - AB CryptoBox MeTrio 2, Přední panel

AB CryptoBox MeTrio 2 umožňuje měření satelitního, kabelového a pozemního digitálního vysílání v normách DVB-S/S2, DVB-C/C2 a DVB-T/T2. Přístroj je vybaven 3.5“ TFT LCD displejem, který nám zobrazuje všechny klíčové parametry digitálního vysílání. Přístroj měří hodnoty MER, SNR, úroveň signálu, chybovost BER před a po Viterbi korekci a samozřejmostí je také spektrální analýza signálu a zobrazení konstelačního diagramu.


obrázek

▲ Obr č. 2 - AB CryptoBox MeTrio 2, Pohled z boku

Na obrazovce měřicího přístroje také můžete sledovat obraz naladěného FTA programu. K dispozici je i doprovodný zvuk, jehož úroveň se dá regulovat. Přístroj umožňuje také nahrávání programu na USB flash disk a má také některé multimediální funkce.


obrázek

▲ Obr č. 3 - AB CryptoBox MeTrio 2, Pohled z boku

Popis přístroje

AB CryptoBox MeTrio 2 je vyráběn v umělohmotném provedení v tmavomodré barvě. Rozměry přístroje jsou 105 x 168 x 44 mm (Š x V x H) a hmotnost je cca 0,5 kg. Na předním panelu se nachází pěkný 3,5“ TFT LCD barevný displej a klávesnice pro ovládání přístroje. Tlačítka jsou fosforovaná a je možno zapnout i jejich podsvícení. V dolní části se nachází dva vestavěné reproduktory.

Z boku na přední straně přístroje jsou dva vstupy tunerů (satelitní a kombinovaný terestrický + kabelový tuner) v provedení na F konektory. Jeden vstup slouží pro měření satelitního vysílání, druhý vstup je určen pro měření digitálního pozemního nebo kabelového vysílání. Dále je zde ještě AV vstup.

Z boku na spodní straně je nachází USB2.0 port, HDMI výstup, konektor pro připojení nabíječky a přepínač pro zapnutí/vypnutí přístroje.

Součástí balení je návod k obsluze v češtině, slovenštině a angličtině, nabíječka 15V/2.5A, auto nabíječka, RCA audio/video kabel, F spojka, redukce F / ICE, připevňovací řemen a originální taška na rameno.


obrázek

▲ Obr č. 4 - AB CryptoBox MeTrio 2, Nastavení obrazovky

Chování měřicího přístroje v praxi

V měřicím přístroji jsem měl poslední verzi řídícího softwaru 1.09.16569 z 12.6.2016. Po zapnutí přístroje se objeví úvodní průvodce nastavením přístroje. Menu je k dispozici v několika jazycích včetně češtiny a slovenštiny.

V menu přístroje je možné zvolit video rozlišení až do 1080p a formát obrazu. Velmi příjemná a užitečná je funkce nastavení ostrosti obrazovky a také hodnoty jasu, kontrastu, sytosti a podsvícení obrazovky a ovládacích tlačítek (obrázek č. 4).


obrázek

▲ Obr č. 5 - AB CryptoBox MeTrio 2, Hlavní menu

Hlavní menu (obrázek č. 5) má šest položek. První položka slouží pro měření satelitních signálů, druhá pro měření pozemního signálu a třetí pro měření kabelového signálu. Další položka „Sledovat TV“ slouží pro přepnutí do módu pro sledování TV programů, ale také umí zobrazit různé doplňující technické informace (obrázek č. 6) o vysílaném programu jako je video a audio bitrate, provider, PIDy, video rozlišení, použitý kodek atd.


obrázek

▲ Obr č. 6 - AB CryptoBox MeTrio 2, Analýza přijímaného programu

V režimu „sledování TV“ můžete rovněž veškeré informace na obrazovce vypnout a čistě jen sledovat obraz.

Poslední dvě položky v hlavním menu slouží pro nastavení chování měřicího přístroje a pro přístup na USB disk. Přístroj umožňuje uložit do paměti 8000 televizních a radiových programů. Přehled uložených programů vidíte na obrázku č. 7.


obrázek

▲ Obr č. 7 - AB CryptoBox MeTrio 2, Přehled programů

Nejprve jsem vyzkoušel měření digitálního pozemního signálu. Přístroj mi automaticky naladil všechny multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu. Samozřejmě je možné naladit jenom jediný konkrétní multiplex. Přístroj umožňuje nastavit napájení DVB-T zesilovače 5V nebo 12V pomocí tlačítka F2.


obrázek

▲ Obr č. 8 - AB CryptoBox MeTrio 2, Info lišta DVB-T (51. kanál)

Na obrázku č. 8 vidíte základní parametry signálu, které obsahuje info lišta (tlačítko F3 Info), pro toto měření jsem zvolil příjem kanálu č. 51 – Regionální síť 8. Měřicí přístroj zobrazuje hodnoty MER, SNR, sílu signálu, chybovost BER před a po Virerbi korekci, PIDy daného programu a použitou modulaci.


obrázek

▲ Obr č. 9 - AB CryptoBox MeTrio 2, Konstelační diagram - DVB-T (30. kanál)

Přístroj umí zobrazit konstelační diagram přijímaného multiplexu (obrázek č. 9). Je zde i funkce „Kontrola paketů“, kde si vedle sebe můžete graficky poskládat multiplexy, které vás zajímají (obrázek č. 10). Nechybí zde ani tolik potřebná funkce spektrálního analyzéru.


obrázek

▲ Obr č. 10 - AB CryptoBox MeTrio 2, Kontrola paketů (DVB-T)


obrázek

▲ Obr č. 11 - AB CryptoBox MeTrio 2, Spektrální analýza DVB-T (24. až 51. kanál)

Zde si můžete nastavit kmitočtový rozsah spektra, který chcete zobrazit. Na obrázku č. 11 vidíme zobrazení spektra v celé šířce pásma digitálního pozemního vysílání v mé lokalitě příjmu (24. - 51. kanál).


obrázek

▲ Obr č. 12 - AB CryptoBox MeTrio 2, Rušivé signály CDMA před filtrací

Moje oblast příjmu je charakteristická na značné rušení pozemního vysílání způsobené mobilním internetem využívající technologii CDMA U:Fon (422 MHz) a O2 (463 MHz). Na obrázku č. 12 můžeme sledovat situaci v kmitočtovém rozsahu 400-490 MHz bez použití příslušných CDMA filtrů. Na obrázku č. 13 vidíte situaci s použitím příslušných filtrů na oba rušivé kmitočty. Abych úplně potlačil CDMA O2 tak jsem musel použít dva filtry za sebou.


obrázek

▲ Obr č. 13 - AB CryptoBox MeTrio 2, Rušivé signály CDMA po filtraci

Z obrázků č. 12 a 13 je patrné, že se zde objevil ještě nový rušivý signál kolem frekvence 392 MHz, nicméně ten není tak silný (cca 53 dbuV) a je již hodně daleko od mého prvního televizního signálu na 24. kanále.


obrázek

▲ Obr č. 14 - AB CryptoBox MeTrio 2, Rušivý signál LTE před filtrací

LTE pásmo je zde také aktivní (kanály č. 61 - 69). LTE je technologie určená pro vysokorychlostní Internet v mobilních sítích. Na obrázku č. 14 vidíme situace v kmitočtovém rozsahu 780-830 MHz bez použití příslušného filtru, na obrázku č. 15 s použitím LTE filtru.


obrázek

▲ Obr č. 15 - AB CryptoBox MeTrio 2, Rušivý signál LTE po filtraci

Bez použití měřicího přístroje je odhalení rušivých signálů prakticky nemožné a i když použijete příslušné filtry, musíte mít opět měřicí přístroj, který vám zkontroluje jejich účinek ve vašem konkrétním rozvodu.

Škoda, že přístroj nedisponuje měřením echa a pre-echa (impulsní odezva), ale to je už funkce kterou najdeme u profesionálních přístrojů za desítky tisíc korun.

Poté jsem vyzkoušel měřicí přístroj pro měření satelitního vysílání. Měřicí přístroj disponuje funkci auto diseqc, nicméně nutno poznamenat, že v mém případě automatika selhala na 2 ze 4 družic. Vše ale můžeme jednoduše nastavit ručně. Přístroj umí ovládat i motor pomocí funkce USALS.

Přístroj dokáže naladit programy v rozsahu symbolových rychlostí SR cca 2-45 Msym/s v obou normách DVB-S a DVB-S2. Takže není problém naladit prakticky cokoliv. Pro ověření příjmu SR 45 Msym/s jsem s oblibou použil vysílání ruského paketu MTS na družici ABS-2 (75° východně).


obrázek

▲ Obr č. 16 - AB CryptoBox MeTrio 2, Vyhledávání transpondéru

Jako příklad pro měření satelitního signálu jsem zvolil nejprve družici Astra 2 (jak vypadá menu vyhledávání transpondéru, vidíte na obrázku č. 16), příjem britských programů BBC, to už není v mé lokalitě příjmu žádná hitparáda, situaci na transpondéru 10,773 GHz, pol. H v dopoledních hodinách (signál během dne „dýchá“) vidíte na obrázku č. 17, SNR: 7,7 dB, MER: 7,9 dB. Jak vidíte z obrázku, přístroj umí zobrazit parametry přijímaného signálu nejen v info liště, ale také ve zvětšeném pěkně čitelném okně. Tato možnost je ale pouze při satelitním měření.


obrázek

▲ Obr č. 17 - AB CryptoBox MeTrio 2, Detailní informace - Astra 2 - TP 10773 MHz

MeTrio 2 podporuje nejenom protokol DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS, ale také protokol Unicable. Citlivost měřicího přístroje byla výborná, hodnota SNR se prakticky shodovala až na nějakou desetinu s údajem na mém satelitním přijímači Dreambox DM8000 HD.

Parametry transpondérů se dají editovat, transpondéry lze mazat i přidávat. Lze přidat i novou družici, do názvu ale nelze zadat číslice, ty chybí na virtuální klávesnici, což je škoda. Přístroj má k dispozici rozsáhlý seznam družic a to včetně pozic pro C pásmo.


obrázek

▲ Obr č. 18 - AB CryptoBox MeTrio 2, Detailní informace (C band) - Express AM7 - TP 3675 MHz

Kanály naladěné měřicím přístrojem můžete přesouvat a mazat. Vyzkoušel jsem příjem transpondéru v C pásmu, konkrétně na obrázku č. 18 vidíte příjem transpondéru 3675 R na družici Express AM7 na pozici 40° východně, signál je extrémně silný, SNR: 13,4 dB, MER: 14,6dB.


obrázek

▲ Obr č. 19 - AB CryptoBox MeTrio 2, Detailní informace - Express AMU1 - TP 12418 MHz, pol. L.

Na dalším obrázku č. 19 vidíte situaci na jednom z nejslabších transpondérů ruského paketu Trikolor na družici Express-AMU1 (36° východně), jedna se o transpodér 12418 MHz, pol. L, kde SNR je cca 10,3 dB při normě DVB-S2 a modulaci 8PSK, takže signálová rezerva je cca 2,3 dB. Názvy ruských kanálů jsou vypisovány řádně v azbuce, to se mi líbilo, žádné zkomolené znaky.

HDMI výstup přístroje je možné připojit k TV nebo v mém případě ke grabovací kartě v PC. Do AV vstupu přístroje můžeme připojit externí zařízení, např. pro testování kamerových systémů, domácích AV hlídačů, DVD apod.


obrázek

▲ Obr č. 20 - AB CryptoBox MeTrio 2, Kompas

V přístroji je Li-Ion akumulátor s kapacitou 3000 mAh, nabíječka je součástí balení. Přístroj také umí zobrazit kompas (obrázek č. 20), což se hodí při prvotním nastavení paraboly.

Nahrávání na USB disk, multimédia

Do USB portu jsem připojil rychlý flask disk Kingston DTR3.0 R2 32GB naformátovaný v souborovém systému NTFS. Přístroj umožňuje nahrávání dvou FTA programů současně z jedné frekvence. Nahrávky jsou ve formátu TS a lze je přehrát na PC.

Přístroj má dokonce i funkci Timeshit – nahrávání s časovým posuvem. Přístroj umožňuje přehrávat video formáty AVI, MKV, MP4, MOV a TS. Zobrazuje obrázky ve formátu JPEG a BMP. Také přehraje zvukové soubory MP3. Tyto funkce berte jako doplňkové, jistě u měřicího přístroje nejsou až tak nutné. Výsledek ze spektrálního analyzéru je možné uložit jako obrázek na flash disk.

Závěr

AB CryptoBox MeTrio 2 je výborný měřicí přístroj pro měření satelitního, pozemního a kabelového digitálního vysílání. Určitě dobře poslouží pro běžné poloprofesionální měření. Přístroj měří všechny důležité parametry digitálního televizního vysílání, je zde k dispozici konstelační diagram a spektrální analyzátor.



Za zapůjčení měřicího přístroje děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.

Tento měřicí přístroj je možné zakoupit na e-shopu prodejce zde:

AB CryptoBox MeTrio 2 (pro zákazníky z ČR)
AB CryptoBox MeTrio 2 (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 10990,- CZK s DPH nebo 399,00 € s DPH.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články