Quantcast

Dreambox DM900 ultra HD - linuxový UHD přijímač s ultrarychlým procesorem

| Tisk

Německá firma Dream Property GmbH (dříve Dream Multimedia) přichází na trh s prvním satelitním přijímačem legendární značky Dreambox, který zpracuje také Ultra HD (UHD) vysílání. Jedná se o model, který nese označení Dreambox DM900 ultra HD.

Server parabola.cz se opět stává prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi tohoto přijímače. Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Dreambox DM900 ultra HD, přední panel (foto výrobce)

Dream Property po změně své cenové politiky ve prospěch zákazníka a uvedením nových modelů Dreambox DM520 S2 a DM525 S2 tento rok se opět vrací do hry. Také nový Dreambox DM900 ultra HD má příznivou cenu i přesto, že se jedná o velmi propracovaný a výkonný moderní satelitní UHD přijímač.

Dreambox DM900 ultra HD je satelitní přijímač osazený dvojitým výměnným tunerem s operačním systémem Dreambox OS, což je označení pro Enigmu 2 tentokrát již ve verzi jádra OE2.5. Srdcem přijímače je super výkonný dvoujádrový procesor Broadcom s hodnotou 12000 DMIPS. Přijímač obsahuje ohromnou paměť Flash 4 GB a RAM 2 GB.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Dreambox DM900 ultra HD, přední panel (foto výrobce)

Továrna opět použila elegantní dizajn jako u předchozích modelů DM520/525 S2, který si uživatelé oblíbili. Vzhled přijímače nejen potěší vaše oči, ale díky perfektní konstrukci s velkým množstvím ventilačních otvorů není třeba žádný aktivní ventilátor.

Přijímač umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Přijímač pracuje ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K).


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dreambox DM900 ultra HD, zadní panel (foto výrobce)

Na trhu je ještě k dispozici ten samý přijímač, který se liší pouze tunerem. V tomto modelu je použitý dvojitý výměnný hybridní tuner, který umožňuje příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T/T2 nebo příjem kabelového digitálního vysílání v normě DVB-C.

Koncem tohoto roku firma Dream Property plánuje uvést na trh ještě kombinovaný výměnný tuner, který bude umožňovat satelitní (dvojitý tuner), pozemní nebo kabelový příjem.

Dreambox DM900 ultra HD má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Přijímač umožňuje nahrávání na vestavěný pevný disk, flash disk nebo na vzdálené datové úložiště (NAS).


obrázek

▲ Obr č. 4 - Dreambox DM900 ultra HD, dálkové ovládání (foto výrobce)

Pevný disk se vkládá do elegantního výměnného šuplíku na zadním panelu přijímače. Zde se firma Dream Property pravděpodobně inspirovala konkurenčním výrobkem VU+ Solo 4K.

V továrním softwaru nechybí nainstalovaná podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV, webový prohlížeč Opera a funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Rovněž je již nainstalována podpora pro komunikaci se zařízeními na protokolu UPnP.

Přijímač Dreambox DM900 ultra HD je napájen externím napájecím adaptérem 12V/5A.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s rozměry 270 x 187 x 60 mm (W x D x H). Na předním panelu se nachází vlevo pod odklopnými víčkem čtečka vestavěného univerzálního dekodéru, jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu, USB 3.0 port a slot pro paměťovou SD kartu.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Dreambox DM900 ultra HD, pohled pod kapotu

Vpravo vévodí přijímači velký 3“ barevný TFT LCD displej, který zobrazuje názvy programů, jejich loga, čas, EPG data a další údaje z menu přijímače. Displej však nepodporuje zobrazení živého vysílání.

Nakonec na předním panelu nalezneme dvoubarevnou stavovou LED diodu v podobě dotykového tlačítka sloužícího pro zapnutí a vypnutí přijímače.

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstupy dvojitého satelitního tuneru), servisní konektor RS 232 je v provedení Mini USB, digitální optický audio výstup S/PDIF, jeden USB 3.0 port, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru. Analogové výstupy úplně chybí.

Dále jsou zde ještě dva HDMI konektory, jeden vstupní (zatím softwarově nepodporovaný) a jeden HDMI konektor výstupní pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps. Nakonec zde nalezneme výměnný šuplík pro instalaci pevného disku.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Dreambox DM900 ultra HD, Info lišta

Součástí balení je také stručný průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel, napájecí adaptér 12V/5A a šroubky pro připevnění pevného disku.

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední oficiální tzv. stable image dostupný na stránkách výrobce (z 9.12.2016). Tento přijímač je horkou novinkou na trhu, navíc s procesorem s ARM architekturou, který firma Dream Property použila poprvé. Takže odladění firmwaru si vyžádá nějaký čas. Nicméně aktualizace jsou velmi časté, továrna na vylepšování firmwaru tvrdě pracuje.

Jen si vzpomeňme, jak začínala konkurenční továrna VU+ se svým prvním UHD přijímačem VU+ Solo 4K s ARM procesorem. Nicméně softwarová podpora je u značky Dreambox dlouhodobě prověřena. Navíc firma Dream Property přešla na novou verzi jádra OE2.5.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Dreambox DM900 ultra HD, Channel list

V době testování tohoto přijímače byly k dispozici první alternativní image od týmů OoZoon, Dream Elite, NewNigma 2 a DMS. Čeká se na plugin Gemini od proslulého týmu IHAD, který je úzce spojený s továrnou. Ten se nainstaluje do čistého oficiálního image z továrny.

Dalším vývojovým týmem, na který se netrpělivě čeká, je Open ATV. Je třeba si ale uvědomit, že programátoři dostali přijímače v těchto dnech, takže si na nové image budeme muset chvíli počkat.

Osobně preferuji Gemini s posledním oficiálním firmwarem nebo osvědčený image Open ATV. Neoficiální image, které jsou zatím k dispozici, se mi příliš nelíbily a spíše přinášely do image zbytečný zmatek v podobě starých pluginů, které nešlo instalovat.

Takže veškeré testování přijímače proběhlo s oficiálním továrním firmware. Na postupném odlaďování firmwaru továrna intenzivně pracuje, změny jsou prakticky každým dnem a do vývoj jde neuvěřitelně rychle dopředu! Prostě tohle je vlajková loď Dream Property na kterou se dlouho čekalo a na kterou se těšila řada programátorů a řada vývojových týmů. Ale již předem mohu prozradit, že většina základních funkcionalit je již v provozu, což mě velmi příjemně potěšilo!


obrázek

▲ Obr č. 8 - Dreambox DM900 ultra HD, Multi EPG

Po prvním spuštění vás přivítá tradiční průvodce v nenáročném HD skinu. Nabízí již pouze jeden video výstup a to HDMI. Animace oken menu je ve výchozím stavu zapnuta, takže můj první krok byl její vypnutí.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je neskutečně rychlé a i přepínání mezi programy je svižné do 2 sekund.

Výměnná dvojitý satelitní tuner Si2166B použitý v tomto přijímači, který vyvinula firma Silicon Labs, jsem již na webu Parabola.cz představil zde. Jedná se o velmi povedený a rychlý tuner. Tento tuner dokázal naladit programy v Dreamboxu DM900 ultra HD v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK).

Nalezení multiplexů s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR není pro přijímač žádný problém. Typickým příkladem takového vysílaní je multiplex BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Dreambox DM900 ultra HD, Single EPG

Je zde ale drobná chyba v ovladačích, tak jako u modelu DM520/525 S2, obraz programů se symbolovou rychlostí SR 45 Msym/s v normě DVB-S2 při modulaci 8PSK byl trhaný. Ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo bez potíží. Tradičně jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, který přijímači nečinil žádné potíže.

Obrazová kvalita na HD, SD a UHD programech je excelentní, to se opět Dreamboxu povedlo. Dálkové ovládání je univerzální a používá se starý známý typ RC10, tak jako u všech přijímačů Dreambox. RC10 má moderní vzhled, boky z leštěného hliníku a na konci dálkového ovládání podsvícený název „dreambox“.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, tak jako i znaky ruské a mnohé další, stačí si jen navolit správnou znakovou sadu pro teletext.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Dreambox DM900 ultra HD, Podrobné informace o pořadu

Plugin pro zálohování celého přijímače „dBackup verze 0.65“ se objevil 10.12. a jede perfekně. Záloha přijímače trvala necelou minutu a měla velikost cca 125 MB. Opět i zde se projevuje neuvěřitelně rychlý hardware tohoto přijímače.

V menu přijímače je nově jedna položka a to tzv. servisní mód. Přijímač po zvolení této volby restartuje do tzv. rescue módu, na displeji svítí v tomto režimu velký vykřičník jako výstraha, že jste v režimu flashování přijímače, na obrazovce se vám vypíše přidělená IP adresa přijímače. Poté zadáte tuto adresu do webového prohlížeče a můžete znovu flashovat přijímač firmwarem, který chcete, aby byl v přijímači.

Podpora hybridní televize HbbTV je již v případě oficiálního softwaru nainstalována a je plně funkční. Otestováno na aplikaci „iVysílání“ HbbTV České televize. Přístup je velmi svižný. Plugin pro přehrávání videí z Youtube je třeba si nainstalovat, opět bez problému funkční.

Přijímač s tovární s firmwarem přehraje AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 2160p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Dreambox DM900 ultra HD, Konfigurace tuneru

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Jellyfish-60-Mbps 10bit.mkv“ 1080p s vysokým datovým tokem 60Mbps, tady je vidět skutečný extrémní výkon přijímače.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Přijímač s originálním firmwarem nemá nainstalovánu podporu přehrávání DTS audia z licenčních důvodů. Na příslušný plugin pro OE 2.5, který nám zprovozní DTS audio, si budeme muset ještě chvíli počkat.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka a také na testovacím audio streamu Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+ ).


obrázek

▲ Obr č. 12 - Dreambox DM900 ultra HD, Vyhledávání transpondéru

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, jaký se rozhodnete používat. Nicméně pro OE 2.5 může být zatím výběr omezen.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Není potřeba doplňovat soubor „encoding.conf“ o nové transpondéry, v novém jádru OE2.5 se o nic starat nemusíte, tak jako v OE2.2. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně. Navíc azbuka je korektně také zobrazována na displeji přijímače.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu (v menu lze aktivovat EPG až na 28 dní), pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Dreambox DM900 ultra HD, Vyhledávání satelitu

Displej přijímače je velice pěkný a dobře čitelný. Při pohledu z boku už se mění barvy a klesá čitelnost. To je díky použité technologii displeje. Místo LED displeje bych čekal u takového high endového přijímače kvalitní OLED displej.

Přenosová rychlost mezi Dreamboxem DM900 ultra HD a PC dosahovala na 1 Gbit/s lince přes FTP kolem 70 až 90 MB/s, což je parádní. V přijímači není zabudovaný žádný WI-FI adaptér, takže v případě potřeby musíte použít externí, který připojíte do jednoho ze dvou USB 3.0 portů přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Dreambox DM900 ultra HD, Hlavní menu

Doba startu přijímače (bootování) je cca 17 sekund!! Tak to už je pořádné letadlo. Na editaci programů v PC lze použít např. DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox lze použít libovolného FTP klienta.

Konstrukční zpracování přijímače je excelentní. Velké množství ventilačních otvorů je po všech stranách přijímače. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/5A. Výkonný procesor je osazen masivním pasivním chladičem, chlazení je tedy zajištěno výhradně pasivní cestou a plně to dostačuje. Zahřívání přijímače je minimální, perfektně odvedená práce.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Dreambox DM900 ultra HD, Nastavení parametrů obrazu

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Pevný disk lze do přijímače zabudovat a to bez toho, abyste museli přijímač rozdělávat. Je zde totiž použita „šuplíková metoda“. Výměnný rámeček naleznete na zadním panelu přijímače. Do něho vložíte pevný disk o velikosti 2,5“.

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Kingston HyperX 240 GB vložený do tohoto výměnného rámečku, šroubky pro přichycení disku do rámečku jsou součástí balení přijímače. Spolupráce s diskem byla výborná. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo zcela bez potíží. To je jistě příjemná zpráva.

Přijímač má k dispozici dva rychlé USB 3.0 porty, takže můžete připojit rychlý flash disk nebo externí pevný disk. Samozřejmostí je nahrávání na externí síťové úložiště NAS. Podporovány jsou formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Rozhraní e-SATA není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Dreambox DM900 ultra HD, Pluginy

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače. V tomto případě máme k dispozici dvojitý satelitní tuner. Přijímač se mi nepodařilo „shodit“, přijímač stále vesele nahrával.

Velké překvapení nastalo u kódovaných programů. Zde je u linuxových přijímačů tradiční omezení na 7 nebo 8 kódovaných programů podle typu přijímače. Tady tomu je ale jinak. Z jednoho tuneru/transpondéru můžete nahrávat současně 8 kódovaných programů. A protože zde máte dvojitý tuner, tak maximum je 16 kódovaných programů současně!! A to už je pořádná palba.

S tímto jsem se zatím u žádného linuxového přijímače nesetkal, tohle skutečně svědčí o ohromném výkonu přijímače, pro tento test jsem nahrával současně 16 HD kódovaných programů ze satelitní platformy Skylink. Samozřejmě, že v praxi tohle asi nikdo nepoužije, ale tato hodnota svědčí o tom, co tento high endový přijímač dokáže.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Dreambox DM900 ultra HD, CAM modul

Co by se dalo vytknout je, že výrobce již nepoužil novou technologii FBC (Full Band Capture) tuneru, kterou používá konkurenční VU+ u svých 4K satelitním přijímačů. Nicméně i tak si myslím, že řada náročných zákazníků bude uspokojena.

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Dreambox DM900 ultra HD, Úložná zařízení

K dispozici je také funkce časového posunu – Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG. Přijímač můžete ovládat přes webové rozhraní, funguje také streamování SD a HD kanálů po síti např. do PC, streamování UHD kanálů ještě nebylo funkční.

V továrním firmwaru je také k dispozici funkce PIP (obraz v obraze). U HD nebo SD programů není žádné omezení a PIP funguje bezvadně. V případě UHD programů není funkce PIP zatím k dispozici. Funkce transcoding není zatím dispozici, nejsou dostupné bližší informace, zda daný hardware tuto funkci podporuje.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Dreambox DM900 ultra HD, Webový prohlížeč

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI slotem

Dreambox DM900 ultra HD disponuje jednou čtečkou dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru. Dekodér je třeba softwarově oživit, tak jako u všech linuxových přijímačů. Pozitivně jsem vyzkoušel manuálně nainstalovat softcam Oscam, který je určený pro VU+ Solo 4K, který také používá ARM architekturu. Softcam Mgcamd pro ARM architektu VU+ nebyl funkční.

Jakmile se objeví nějaký neoficiální image nebo plugin Gemini, bude instalace softcamu mnohem pohodlnější. Dokonce se již objevil speciální plugin pro OE2.5, který nám umožňuje instalaci softcamu do továrního image. Nicméně stále je nutné Oscam správně nakonfigurovat pro používání s konkrétní dekódovací kartou. Navíc ne každá verze Oscamu je bezproblémová. Ale to by měl slušný prodejce hravě zvládnout a zákazníkovi již přijímač nachystat tzv. „na míru“.

Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink, ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto Skylink (do série 4288xx) nebo karty Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Dreambox DM900 ultra HD, YouTube přehrávač

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu tohoto přijímače.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotin DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží. U modulu Neotin DUAL Skylink Ready byla funkční i funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence, tedy jsem mohl nahrávat dva kódované programy např. CT1 HD a CT2 HD. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.

Neopomněl jsem vyzkoušet také nový CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval perfektně. Stejný modul používá i náš satelitní operátor DIGI CZ pro svoji platformu Nová DIGI CZ.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Dreambox DM900 ultra HD, HbbTV ČT app iVysílání

Doba přepínání i u kódovaných programů s modulem byla cca 2 sec., což je velmi slušné. Pro povolení funkce Dualdecrpyt (pokud ji daný modul umožňuje) je nutné v menu „CAM modul - nastavení“ nastavit položku „Rozšířená podpora programů“ na hodnotu „ANO“. Na tento nepřesný překlad si asi v továrním softwaru budeme muset zvyknout.

Firma Dream Property nemá CI+ licenci, tak jako většina výrobců linuxových přijímačů (výjimkou jsou značky Formuler a Mutant). Nicméně lze očekávat, že se podaří i pro prostředí OE2.5 a ARM architekturu odladit plugin, který zprovozní CI+ sběrnici. Pro naše dekódovací moduly Irdeto a Digi Nagra si vystačíme s CI sběrnicí. CI+ sběrnice se bude hodit pro některé zahraniční CI+ dekódovací moduly, které pracují výhradně v CI+ slotu.

Závěr

Dreambox DM900 ultra HD je high endový satelitní přijímač z dílny dnes již legendární firmy Dream Property. Přijímač zaujme opravdu nadupaným hardwarem, který umožňuje využívat přijímač naplno. Excelentní kvalita obrazu a zvuku je doménou značky Dreambox. Softwarová podpora je na nejvyšší úrovni. Přijímač má velmi příznivý poměr výkon/cena.


obrázek



▲ Obr č. 22 - Dreambox DM900 ultra HD, O přijímači

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde.

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet Skylink ICE,Skylink Irdeto a freeSAT ICE nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.
Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Maloobchodní cena pro Dreambox DM900 ultra HD: 8990,- CZK

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články