Quantcast

Octagon SF4008 - první linuxový UHD přijímač s podporou DVB-S2X a multistreamů

| Tisk

logo Na náš trh přichází první satelitní UHD přijímač, který dokáže přijímat satelitní vysílání nejen v běžně používané normě DVB-S2, ale také i v nové normě DVB-S2X. Tento přijímač nese označení Octagon SF4008. Norma DVB-S2X umožňuje navýšit celkovou kapacitu multiplexu až o 51 procent ve srovnání s DVB-S2.

Server parabola.cz je prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi této horké novinky. Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Octagon SF4008, přední panel (foto výrobce)

Octagon SF4008 se tak stává prvním stolním přijímačem, který umožňuje příjem normy DVB-S2X. Doposud pro příjem signálů v této nové normě byla třeba speciální satelitní DVB karta v PC nebo ji zvládly zpracovat některé nové moderní televizory.

Tento přijímač má však něco navíc a to je příjem multistreamového vysílání ze satelitu. To bylo doposud doménou pouze některých satelitních DVB karet připojených k PC nebo k vybraným speciálně nakonfigurovaným linuxovým satelitním přijímačům. Omezené možnosti příjmu multistreamů měly některé přijímače Openbox.

Co to vlastně multistream je a kde takové vysílání naladíme a jak si s takovým vysíláním tento přijímač poradil, se dozvíte dále v recenzi.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Octagon SF4008, zadní panel (foto výrobce)

Octagon SF4008 je satelitní linuxový přijímač osazený v základní verzi dvojitým výměnným satelitním DVB-S2X tunerem. Přijímač má však dva volné sloty pro vložení výměnných tunerů. Do druhého slotu můžeme vložit další tuner, např. hybridní, který umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T2/T nebo kabelového digitálního vysílání v normě DVB-C. Získáváme tak třítunerový combo přijímač.

Operačním systémem je oblíbená Enigmu 2. Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom BCM 7251S s hodnotou 12000 DMIPS taktovací frekvencí 1,7 GHz. Přijímač obsahuje ohromnou paměť Flash 4 GB (eMMC) a RAM 1 GB (DDR4).

Přijímač umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265 s možností příjmu norem DVB-S, DVB-S2 a nově v DVB-S2X. Přijímač pracuje ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K).

Octagon SF4008 má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Přijímač umožňuje nahrávání na vestavěný pevný disk, flash disk nebo na vzdálené datové úložiště (NAS).


obrázek

▲ Obr č. 3 - Octagon SF4008, dálkové ovládání (foto výrobce)

Přijímač má podporu pro hybridní televizní vysílání HbbTV a je k dispozici také funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Přístroj umožňuje přehrávání široké škály multimediálních AV souborů včetně videí s vysokým datovým tokem.

Přijímač Octagon SF4008 je napájen externím napájecím adaptérem 12V/3,5A.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s rozměry 260 x 135 x 45 mm (V x Š x H). Na předním panelu se nachází vpravo pod odklopným víčkem čtečka vestavěného univerzálního dekodéru, jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu a jeden USB 2.0 port.

Přijímači vévodí velmi pěkný VFD dot-matrix displej, který zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Displej je 16 místný a jeho jas se dá regulovat v menu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Octagon SF4008, pohled pod kapotu

Nakonec na předním panelu nalezneme svítící dotykové tlačítko sloužícího pro zapnutí a vypnutí přijímače.

Na zadním panelu jsou dva F konektory (vstupy dvojitého satelitního tuneru), dále dva IEC konektory (vstup a výstup hybridního tuneru, pokud je osazen), digitální optický audio výstup S/PDIF, jeden USB 3.0 port, dva USB 2.0 porty, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru. Analogové AV výstupy úplně chybí.

Dále je zde ještě HDMI 2.0 konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps.

Součástí balení je také stručný průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel, napájecí adaptér 12V/3,5A, šroubky pro připevnění pevného disku k přijímači a společný napájecí a datový kabel pro připojení HDD.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Octagon SF4008, info lišta

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední alternativní image Open ATV 6.0. Software z továrny je založený také na tomto image, nicméně nemá takové možnosti využití přijímače jako jakýkoliv alternativní image. Pro tento přijímač, který je horkou novinkou na trhu, jsou k dispozici zatím image Open ATV, OpenEight a HDF.

Pro vlastní testování přijímače jsem použil oblíbený image Open ATV a to jak ve verzi 5.3, tak i v nové verzi 6.0. Nutno upozornit, že verze 6.0 je beta verze a zatím se odlaďuje. Nicméně jsem s ní byl velice spokojený a v podstatě celý test proběhnul s touto verzí. Jedním z hlavních rozdílů mezi verzí Open ATV 6.0 a verzí 5.3 je, že verze 6.0 podporuje příjem multistreamů. U verze 6.0 se používá novější verze jádra, vyšší verze Gstreameru apod.

Tak jako každý UHD přijímač co je zatím na trhu, tak i tento model používá procesor s architekturou ARM. Software Open ATV se postupně pro tento přijímač odlaďuje. Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je cca 2 – 3 sekundy.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Octagon SF4008, single EPG

Ve slotu A jsem měl v přijímači vložený výměnný dvojitý satelitní DVB-S2X tuner z dílny Silicon Labs typ Si21662. Tento tuner dokázal naladit programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK). A nutno podotknout, že to se jen tak běžně nevidí.

Citlivost/selektivita použitého dvojitého satelitního tuneru byla výborná. Porovnávání s referenčním přijímačem Dreambox DM8000 proběhlo na transpondérech britské BBC na družici Astra 2 na pozici 28,2° východně. S tímto tunerem jsem byl velmi spokojen.

Kvalitu signálu S/N nelze zatím zobrazit v decibelech, i když je to v menu nastaveno, stále se zobrazuji procenta. Jedná se bug v driverech, který by měl být v některé z příštích aktualizací firmwaru opraven.

Nalezení transpondérů s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR není pro tento tuner žádný problém. Typickým příkladem takového vysílaní je multiplex BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Octagon SF4008, multi EPG

Také ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo zcela potíží, co jsem přijímači zadal, to také naladil. Tradičně jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, opět bez problémů. Přijímač však umožňuje naladit i programy vysílané v nové normě DVB-S2X.

Norma DVB-S2X se zatím používá zejména pro přenosové kanály. Ale jsou zde i dva transpondéry se stabilním vysíláním a to testovací demo UHD kanál na družici Astra na pozici 19,2° východně a pak multiplex některých francouzských kanálů na družici Eutelsat 33C na pozici 33° východně. Oba transpondéry přijímač hravě naladil. V normě DVB-S2X se používají jiné hodnoty FEC, než které známe z normy DVB-S2.

Tyto nové hodnoty FEC však zatím v menu Open ATV nenaleznete, nejsou třeba, přijímač pracuje v režimu automatického vyhledávání FEC, takže si s tím žádné starosti dělat nemusíte. Rovněž norma DVB-S2X je „schovaná“ v menu pod položkou DVB-S2.

Ve slotu B jsem měl vložený hybridní DVB-T2/C tuner typ Si21682. Hybridní tuner naladil všechny pozemní digitální multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu. Bez problémů naladil také DVB-T2 vysílání rakouské televize ORF. Citlivost hybridního tuneru byla vynikající.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Octagon SF4008, podrobné informace o pořadu

Protože přijímač podporuje kodek HEVC je tak vhodný pro příjem pozemního digitálního vysílání, které se bude používat u nás v normě DVB-T2. Paralelní vysílání by mělo byt zahájeno v prvním kvartále tohoto roku a od roku 2021 bude dostupné již jen pozemní vysílání v normě DVB-T2/HEVC.

Přijímač umožňuje vložení různých kombinací tunerů. Ve slotu A pracuje satelitní nebo hybridní tuner v režimu DUAL, ve slotu B pracuje jakýkoliv tuner vždy (!) v režimu SINGLE (i když do tohoto slotu dáte dvojitý tuner, tak bude pracovat jen jeden tuner).

Důvod tohoto HW omezení není známý. Přijímač tedy umožňuje pracovat maximálně se třemi tunery, což byl můj případ, ve slotu A jsem měl vložený dvojitý satelitní DVB-S2X tuner, ve slotu B jsem měl vložený hybridní tuner DVB-T2/C. Všechny možné kombinace tunerů naleznete na webu výrobce zde.

Rád bych čtenáře upozornil na drobnou chybu v popisu u tunerů na zadním panelu přijímače, kde je označení vstupu a výstupu tuneru. Tento popis je však pravdivý pouze pokud je v přijímači vložen dvojitý hybridní tuner DVB-T2/C, v případě dvojitého satelitního tuneru DVB-S2X jsou zde dva vstupy. Typy tunerů z předchozích přijímačů Octagon nelze použít.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Octagon SF4008, seznam buketů

S obrazovou kvalitou na HD, SD i UHD programech jsem byl velmi spokojen. Dálkové ovládání je výborné, používá se stejný typ, co mají satelitní přijímače Formuler F1/F3/F4. Tlačítka se dobře mačkají a dálkové ovládání má velmi široký úhel používání. Navíc je v menu velmi zajímavá funkce na změnu dálkového ovládání, pozitivně jsem vyzkoušel ovladač určený pro přijímače VU+.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, tak jako i znaky ruské a mnohé další, stačí si jen navolit správnou znakovou sadu pro teletext.

Zálohování image celého přijímače pracuje v Open ATV zcela bez potíží a je velmi rychlé, cca 2 minuty! Rovněž flashování přijímače je neuvěřitelně rychlé, zde se projevuje opravdu velmi silný hardware, kterým přijímač disponuje. Obnova přijímače z plné zálohy image trvala cca 55 sekund!

Podpora hybridní televize HbbTV je zatím ve fázi testování, již jsem testoval externí plugin, který skutečně HbbTV zprovoznil. Tradičně zkoušeno na aplikaci „iVysílání“ HbbTV České televize. Přístup je velmi svižný. Plugin má být po fázi testování implementován přímo do image Open ATV.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Octagon SF4008, informace o programu

Plugin pro přehrávání videí z Youtube je k dispozici k online nainstalovaní z menu pluginů. Přehrávání videí bylo zcela bez potíží. Zatím není k dispozici webový prohlížeč. Funkci transcoding bohužel použitý chipset nepodporuje. Plugin na zobrazení live bitrate je plně funkční. Zatím není funkční plugin Archívy CZSK.

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Přijímač přehraje AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 2160p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacími MKV soubory s vysokým datovým tokem jako např. „Jellyfish-60-Mbps 10bit.mkv“ nebo „Samsung Demo Oceanic 40 Mbps“ v rozlišení 1080p.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Prozatím není k dispozici přehrávání DTS audia.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na testovacím audio streamu Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).


obrázek

▲ Obr č. 11 - Octagon SF4008, konfigurace tunerů

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, který se rozhodnete používat.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Pouze je třeba mít aktuální soubor „encoding.conf“, který musí být doplněn o nové transpondéry. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně. Azbuka je více méně také zobrazována správně na displeji přijímače, chybně jsou zobrazeny jen znaky „л“ a „б“.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače. Displej přijímače je velice pěkný a dobře čitelný. 16 míst je plně dostačující. Navíc lze v menu nastavit jas displeje v provozním i pohotovostním stavu.

Přenosová rychlost mezi přijímačem a PC dosahovala na 1 Gbit/s lince přes FTP cca 60 až 70 MB/s, což je výborné. Přijímač v menu chybně ukazuje hodnotu paměti RAM, která je použitá v přijímači. Místo hodnoty 1GB ukazuje pouze 244 MB, jedná se pouze o chybu v zobrazování, která by měla být v novějších ovladačích opravena.

V image Open ATV je také k dispozici funkce PIP (obraz v obraze). U HD nebo SD programů není žádné omezení a PIP funguje bezvadně. V případě UHD programů není možné UHD program zobrazit v malém PIP okně, ale pouze v hlavním okně.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Octagon SF4008, Sat finder

Lze nainstalovat také funkci FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink. Tato funkce ale prozatím správně pracuje pouze v image Open ATV 5.3, ve verzi 6.0 je ji třeba odladit.

Doba startu přijímače (bootování) je cca 25 sekund. Na editaci programů v PC lze použít program Dreamset nebo DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox lze použít libovolného FTP klienta.

Ventilačních otvorů na horním krytu přijímače by mohlo být zcela jistě více. Zahřívání přijímače je standardní. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/3,5A. Výkonný procesor je osazen masivním pasivním chladičem, chlazení je tedy zajištěno výhradně pasivní cestou a plně to dostačuje.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Octagon SF4008, ruční vyhledávání programů

Příjem multistreamů (MIS)

Multistream (MIS) umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.

Programy v režimu MIS jsou aktuálně k dispozici na satelitních pozicích 45°E, 13°E, 10°E, 9°E, 4,8°E, 5°W, 12,5°W a 30°W. Pro příjem programů v MIS zadáváme běžné technické parametry transpondéru, ale navíc musíme zvolit správný PLS mód, PLS kód a číslo streamu.

Přijímač nemá podporu vysílací technologie T2-MI, která se také u distribučních linek používá. V Ku pásmu se ale T2-MI moc zatím nepoužívá, pouze na družici Astra 4A na pozici 4,8° východně ji používá ukrajinský operátor ZeonBud a to na 2 transpondérech (na jednom transpondéru zatím pouze u jednoho streamu). Velké využití technologie T2-MI je v C pásmu a to zejména ruskými satelitními operátory RSCC a RTRN.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Octagon SF4008, příjem multiplexu v DVB-S2X na družici Eutelsat 33C

V režimu MIS se programy, které jsou běžně kódované, vysílají zatím volně. Nicméně i zde jsou klasické pay tv programy samozřejmě zakódovány. Volně jsou k dispozici některé zajímavé komerční programy, ale i programy státní televize.

Na pozici 45°E nalezneme multiplex MIS s bulharskými programy, na 5° západně najdeme zase jak italskou státní televizi RAI, tak řadu italských soukromých kanálů. Pro zajímavost jsou zde kanály skupiny Mediaset jako Italia1, Canale 5 a Rete 4 vysílány nekódovaně a v HD kvalitě. Na této pozici najdeme zajímavé francouzské multiplexy, kde je opět řada komerčních kanálů v HD kvalitě nekódovaná.

V Open ATV 6.0 je zatím drobná chyba v driverech, která umožňuje ladění MIS pouze v PLS módu Root. Ostatní PLS módy Gold a Combo zatím nejsou funkční. Na odstranění této chyby se pracuje (*). Není to tak fatální bug, protože všechny MIS, které se vysílají v PLS kódu Gold, jsou současně vysílané v PLS módu Root. Tedy pokud známe správné parametry transpondéru pro Root mód, tak naladíme všechny MIS, co jsou na všech satelitech k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Octagon SF4008, příjem programu Italia 1 HD z multistreamu Mediasetu

Naladěním MIS si tak můžete obohatit nabídku satelitní televize o řadu atraktivních kanálů. Octagon SF4008 s image Open ATV 6.0 je prvním stolním přijímačem, který bez připojení dodatečně satelitní DVB karty, dokáže MIS naladit.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Pevný disk není výrobcem zabudován v přijímači. Vestavění pevného disku je tedy na uživateli nebo na samotném prodejci. Do přijímače lze vestavět pevný disk o velikosti 2,5“. Příslušné šroubky a propojovací datový a napájecí kabel je součástí balení přijímače. Bohužel součástí balení nejsou gumové antivibrační podložky.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Octagon SF4008, programy vysílané z multistreamů Mediaset a RAI na družici Eutelsat 5 West A

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Samsung V-NAND SSD 850 EVO s kapacitou 500 GB. Spolupráce s diskem byla zcela bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo také v pořádku.

Samozřejmostí je nahrávání na externí zařízení připojené na USB port nebo na síťové úložiště NAS. K dispozici je jeden USB 3.0 port a tři USB 2.0 porty (dva porty na zadním panelu a jeden port na předním panelu přijímače). Přední USB port oceníte při flashování přijímače.

Podporovány jsou formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Rozhraní e-SATA není k dispozici.

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače. V mém případě jsem měl přijímač osazený dvojitým satelitním DVB-S2X tunerem a hybridním DVB-T2/C tunerem. Celkem tedy tři tunery.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Octagon SF4008, rychlé menu

Bez problémů jsem nahrával mix UHD, HD a SD programu ze všech tří tunerů. Strop je kolem 24 programů, pak již došlo ke kolapsu přijímače. Tradiční omezení je u kódovaných programů, kde můžeme v tomto případě nahrávat až 8 kódovaných programů současně.

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Převíjení SD a HD záznamů je v pořádku, potíže jsou pouze u UHD záznamů pokud se použije rychlost 16x a výše, tuto chybu je třeba opravit.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Octagon SF4008, nastavení korekce obrazu

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu – Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG. Přijímač můžete ovládat přes webové rozhraní, funguje také streamování SD, HD a UHD kanálů po síti např. do PC nebo do jiného satelitního přijímače.

Přijímač samozřejmě umožňuje příjem IPTV vysílání. Protože se používá vysoká verze Gstreameru 1.11, tak přijímač nemá problémy ani s IPTV kde se používá proměnlivé video rozlišení. Příjem IPTV programů byl bezproblémový a přepínání a načítání streamů bylo velmi rychlé.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Octagon SF4008, režim PIP

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI slotem

V Octagonu SF4008 je vestavěna jedna čtečka dekódovacích karet univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Dekodér je třeba softwarově oživit, používá se ARM architektura, takže výběr softcamu je omezený. Bez problému funguje softcam OScam, který je však třeba řádně nakonfigurovat.

Softcam Mgcamd pro ARM architektu nebyl v tomto přijímači funkční. Pod vhodnou verzí OScamu fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink, ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto Skylink (do série 4288xx) nebo karty Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Octagon SF4008, nahrávky na HDD

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu tohoto přijímače, který nalezne pod odklopným víčkem na předním m´panelu přijímače.

Zde ale mám drobnou výhradu k provedení odklopného víčka. Aby se odklopné víčko dalo úplně otevřít, musí se přijímač mírně zvednout. Stačilo by použít jen vyšší gumové podložky, na kterých přijímač stojí. Tohle výrobci trochu uteklo.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží. U modulu Neotion DUAL Skylink Ready byla funkční i funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence, tedy jsem mohl nahrávat dva kódované programy např. CT1 HD a CT2 HD. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Octagon SF4008, prohlížeč pluginů

Vyzkoušel jsem také nový CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval perfektně. Stejný modul používá i náš satelitní operátor DIGI CZ pro svoji platformu Nová DIGI CZ.

Pro povolení funkce Dualdecrpyt (pokud ji daný modul umožňuje) je nutné v menu „CI rozhraní“ nastavit položku „Podpora dekódování více programů“ na hodnotu „ANO“.

Image Open ATV jsou známé tím, že pro některé přijímače umožňují podporu CI+ rozhraní. Bohužel z licenčních důvodů musel vývojový tým Open ATV ke konci minulého roku tuto podporu v image 5.3 vypustit. Je nutno instalovat externí plugin, který opět CI+ zprovozní. Tento plugin ale není dostupný pro přijímače VU+.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Octagon SF4008, přehrávač videí YouTube

V image Open ATV 6.0 pro tento přijímač je CI+ podpora zatím plně funkční bez dodatečné instalace externího pluginu. Zaleží na uživateli, zda si v menu vybere CI nebo CI+ komunikaci. U nás používané CI+ moduly Irdeto Skylink Ready nebo DIGI Nagra jsou zpětně kompatibilní s rozhraním CI. Tedy není důvod CI+ rozhraní používat.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Octagon SF4008, HbbTV ČT - aplikace iVysílání

Nicméně existuje celá řada zahraničních modulů CI+, které pracují výhradně v CI+ slotu, obyčejný CI slot nelze použít. A právě pro tento případ lze využít softwarového oživení CI+ sběrnice. Tradičně jsem vyzkoušel některé zahraniční CI+ dekódovací moduly, které mám k dispozici.

Nejprve jsem vyzkoušel ruský dekódovací modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 pro příjem programů největší satelitní platformy v Evropě ruské Trikolor TV na pozici 36° východně. Modul pracoval s přijímačem bez potíží. Mohl jsem tak sledovat programy vysílané v HD/HEVC a samozřejmě programy v UHD/HEVC.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Octagon SF4008, CI rozhraní

Bohužel většina linuxových přijímače v této době není zcela kompatibilní s vysílacím video standardem u HD programů platformy Trikolor TV. Tato nekompatibilita se projevuje občasným trháním HD obrazu v dynamických scénách nebo při živém přenosu. U SD a UHD programů Trikolor TV je vše v pořádku. Jediným řešením pro tuto velmi specifickou situaci je použití abonentského přijímače Trikolor TV nebo v případě linuxového přijímače značku Dreambox.

Ruský modul MTS Irdeto CI+ 1.3 pro příjem ruské placené televize MTS na pozici 75° východně byl také funkční, ale většina linuxových přijímačů včetně značky Octagon má problém s dekódováním kódovaných programů s velmi vysokou symbolovou rychlostí 45 Msym/s, která se u satelitního operátora MTS používá.


obrázek

▲ Obr č. 25 - Octagon SF4008, autentifikace CI+ modulu Nagra DIGI

Dále jsem vyzkoušel francouzský modul Neotion Fransat CI+ 1.3 pro příjem platformy Fransat z Eutelsatu 5 West A na pozici 5° západně. Příjem byl zcela bez potíží. Další francouzský modul Aston Minisat HD, který také slouží pro příjem Fransat nahlásil chybu v komunikaci.

Závěr

Octagon SF4008 je high endový UHD satelitní přijímač, který jako první stolní přijímač umožňuje příjem programů v nové normě DVB-S2X a také příjem programů vysílaných v multistreamech. Přijímač má velmi příznivý poměr výkon/cena. Octagon SF4008 umožňuje současné nahrávání několika programů na vestavěný pevný disk, přehrává širokou škálu multimediálních souborů včetně videí s vysokým datovým tokem.


obrázek

▲ Obr č. 26 - Octagon SF4008, info o systému

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu v těchto variantách:

* Octagon SF4008 (2x DVB-S2X)

* Octagon SF4008 (2x DVB-S2X, 1x DVB-T2/C)

* Octagon SF4008 (2x DVB-T2/C, 1x DVB-S2X)



Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet Skylink ICE, Skylink Irdeto a freeSAT ICE nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru.
Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Maloobchodní cena základní varianty přijímače (2x DVB-S2X): 6290,- Kč

Přijímač vzbudil mezi uživateli velký zájem a tak první várka přijímačů byla ihned vyprodána. Další várka přijímačů se očekává během týdne a prodejce přijímá zatím předobjednávky.

(*) Aktualizováno 22.1.2017: Dne 21.1.2017 byl vydán nový image Open ATV 6.0, který obsahuje opravené ovladače, které řeší chybu příjmů multistreamů (MIS) v PLS módu Gold a Combo. Příjem MIS je nyní všech PLS módech bezproblémový. Je potěšitelné, že náprava byla zjednána tak rychle po mém nahlášení problému vývojovému týmu Open ATV, který je v úzkém kontaktu s výrobcem.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články