Quantcast

Antik MINI 2S - hybridní satelitní přijímač pro Antik SAT

| Tisk

Společnost Antik Telecom, která ve Slovenské republice provozuje oblíbenou satelitní platformu Antik Sat, dodává pro své zákazníky také hybridní satelitní přijímač, který nese označení MINI 2S a byl vyroben sesternou firmou Antik Technology.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Antik MINI 2S, přední panel (foto výrobce)

Na rozdíl od dodávaných satelitních přijímačů značky Kaon přináší tento přijímač možnost příjmu různých interaktivních a multimediálních služeb. Přijímač MINI 2S je založený na operačním systému Linux a umožňuje příjem nejen satelitní nabídky Antik SAT, ale i příjem internetové televize IPTV, kterou společnost Antik Telecom nabízí svým zákazníkům.

Antik MINI 2S je jednotunerový HD hybridní satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Conax. Přijímač je určen pouze pro příjem satelitních a IPTV programů operátora Antik Telecom, pro jiné operátory nelze použít.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Antik MINI 2S, boční panel (foto výrobce)

Přijímač umožňuje příjem SD a HD kanálů v kompresích MPEG-2 a MPEG-4/H.264 a v normách DVB-S a DVB-S2. Antik MINI 2S pracuje v HD rozlišení 1080i.

Samozřejmostí u tohoto přijímače je funkce automatického ladění programů, ladí se jak programy, které jsou k dispozici na satelitu Eutelsat 16A na pozici 16° východně pro operátora Antik Telecom a také velké množství IPTV programů. Většina programů dostupných na satelitu Eutelsat 16A z nabídky Antik SAT je také dostupná v IPTV verzi. Tedy v případě výpadku satelitního vysílání je možné použít IPTV jako záložní příjem.

Přijímač má k dispozici televizní archív, který je až na 7 dní nazpátek a je k dispozici u většiny slovenských programů. U některých programů je k dispozici archív až na 20 dní. Pro zákazníky služby Antik SAT je také k dispozici online videopůjčovna Banaxi.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Antik MINI 2S, zadní panel (foto výrobce)

IPTV programy jsou k dispozici zdarma všem zákazníkům služby Antik SAT, bez ohledu na to, jaký placený balíček programů mají objednaný. Výjimkou jsou pouze maďarské IPTV programy, které jsou nabízené v extra placeném balíčku. Jediné co potřebujete, je připojení přijímače k internetu. Antik Telecom doporučuje minimální rychlost internetu 5 Mbit/s.

V softwaru přijímače je implementovaný Youtube player, předpověď počasí pro vybrané město a multimediální přehrávač. Přijímač má integrovaný „hub“ pro připojení chytrých zařízení v domácnosti (funkce „Smart Home“).

Antik MINI 2S je možné připojit k síti internet a to jak pomocí LAN 1 Gbps nebo bezdrátově díky vestavěnému WI-FI adaptéru. Napájení je zajištěno externím napájecím adaptérem 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Antik MINI 2S (foto výrobce)

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou 260 x 81 x 190 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze dvoubarevná stavová LED dioda (červená- pohotovostní stav, modrá- provoz), displej chybí. Na pravém boku přijímače jsou tlačítka pro základní obsluhu přijímače a jeden slot pro vložení dekódovací karty Conax.

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru v podobě F konektoru, USB 2.0 port, vstup pro IR čidlo, speciální analogový AV port pro připojení redukce jack - 3x cinch (připojení ke starším CRT TV), audio optický S/PDIF konektor a konektor pro připojením napájecího zdroje. Dále je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 1Gbps.

Součástí balení je také slovenský návod k obsluze, AV redukce jack - 3x cinch, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Antik MINI 2S, dálkové ovládání

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední firmware 3.38.0 ATK, aktualizace probíhá online přes internet. Přijímač byl po dobu testování připojen k internetu s rychlostí 35 Mbps (download). Grafická podoba menu je velmi zdařilá.

Menu je k dispozici ve slovenštině, angličtině a češtině. Z levého boku se vkládá dekódovací karta Conax zlatým chipem nahoru. Ladění programů nabídky Antik SAT je automatické. Vlastní programy ze satelitu naladit nelze, přijímač zatím nemá podporu funkce DiseqC. Zákazník musí mít tedy parabolu s konvertorem namířenou na pozici 16° východně připojenou přímo do přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Antik MINI 2S, Info panel

Velikost paraboly se doporučuje minimálně 90 cm, lepší je větší z důvodu signálové rezervy. Já jsem pro příjem používal toroidální parabolu T90 se středem na pozici 13° východně. Příjem všech kmitočtů (transpondérů), kde se vysílají programy pro Antik SAT, byl bezproblémový.

Přijímač si v časných ranních hodinách ověřuje aktuální nabídku programů Antik SATu, pokud je přijímač připojený k internetu automaticky aktualizuje nejen nabídku satelitních programů, ale i internetových televizí IPTV, které jsou operátorem Antik Telecom distribuované. K dispozici je velké množství programů internetové televize IPTV a to zcela zdarma pro všechny zákazníky.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Antik MINI 2S, Podrobné informace o pořadu

Zákazník se tedy nemusí o nic starat. Nicméně přijímač umožňuje naladit ručně satelitní nabídku Antik SAT z družice Eutelsat na pozici 16° východně z menu, je zde k dispozici spuštění automatického ladění. Přijímač aktuálně naladí 76 programů z družice.

Pokud máte přijímač připojený k internetu, lze provést ručně aktualizaci programové nabídky z menu „aktualizace“, zvolit nabídku „obnova zdrojů“, tím se vám stáhne pomocí internetu aktuální nabídka programů dostupná nejen přes satelit, ale také přes internet (IPTV).


obrázek

▲ Obr č. 8 - Antik MINI 2S, Seznam programů

Jaké IPTV programy jsou u Antiku k dispozici? Najdete zde různé regionální slovenské programy a celou řadu zahraničních programů. Samozřejmě nechybí nabídka řady německých programů, které jsou jinak dostupné z družice Astra 19° východně.

Jsou zde i programy z Chorvatska (HRT1, 2, 3), Rakouska (ORF 1, 2), italské programy a řada dalších včetně různých zpravodajských stanic. Z hudebních programů jsou zajímavé Óčko Gold, Óčko Express, Slušnej kanál, Retro, Musicbox atd.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Antik MINI 2S, EPG - TV archív

Kvalita IPTV vysílání je různá. Jak už jsem na začátku uvedl, téměř všechny programy co jsou na satelitu v nabídce Antik SAT, jsou dostupné také v IPTV verzi, zde je přístup závislý samozřejmě na příslušném předplaceném balíčku programů.

Některé IPTV streamy jsou k dispozici v několika verzích, které se odlišují kvalitou přenosu. Můžete si zvolit verzi, která vám bude vyhovovat. Navíc v menu přijímače si můžete nastavit jakou výchozí kvalitu IPTV programů má přijímač automaticky volit. Dále v přijímači si můžete změnit výchozí zdroj programů, tedy zda to má být satelit nebo internet.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Antik MINI 2S, Vybraný pořad z TV archívu

Přijímač lze tedy využívat pouze pro IPTV programy bez využití satelitního tuneru. Vaši dekódovací kartu Conax může váš prodejce napárovat např. s CA modulem Conax, který budete používat v jiné místnosti.

Přijímač má k dispozici díky internetu i zajímavý seznam rádio kanálů a webových kamer. Rychlost přepínání programů je cca 2-4 sec. Přijímač žádný „divočák“ rozhodně není. Pohyb v menu je vždy s prodlevou. Menu je ale zpracováno velmi pěkně a přehledně.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Antik MINI 2S, Hlavní menu

Zvuková stopa se neukládá na danou předvolbu, tak jako titulky. Přijímač podporuje funkci „audio description“ (zvukový komentář pro nevidomé), pokud je ve vysílání k dispozici jako samostatná zvuková stopa.

Kvalita obrazu přes HDMI výstup je vynikající, rovněž jsem prověřil i analogový AV výstup, kde je obraz také velmi pěkný. Přijímač si však u analogového výstupu nepamatuje poměr formátu obrazu a pracuje vždy v režimu „Fullscreen“, to ale platí pouze v případě IPTV programů, u satelitních programů je to v pořádku.

Dálkové ovládání působí solidním dojmem. Tlačítka jsou velká a dobře se mačkají, směrovost dálkového ovládání je ale poměrně úzká. Dálkové ovládání lze naprogramovat i pro ovládání TV. Reakce na povely z dálkového ovládání jsou s mírnou prodlevou.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Antik MINI 2S, Volba jazyka v menu

Elektronický programový průvodce EPG je dobře zpracován a je k dispozici na 14 dní dopředu. Doprovodné obrázky k jednotlivým pořadům působí velmi pěkně. EPG je zobrazováno v režimu „single EPG“ - tedy EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu. Režim „multi EPG“, tedy zobrazení více programů v časové ose není k dispozici.

Pokud je přijímač připojen k internetu stahuje se EPG ze serveru Antik Telecomu, pokud není k dispozici připojení k internetu, načítá se EPG přímo ze satelitu.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Antik MINI 2S, Volba zdroje obrazu

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech. Nicméně teletext je k dispozici pouze u minima programů.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu a informace o dvou pořadech následujících. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. České a slovenské znaky se na programech Antik SAT zobrazovaly v pořádku.

Přijímač se současným řídícím firmwarem neumožňuje ani lokální ani cloudové nahrávání. Funkce Timeshift se připravuje.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Antik MINI 2S, Volba kvality obrazu u vybraných IPTV programů

V menu přijímače můžete také skontrovat aktuální zápisy předplatného na dekódovací kartě. U všech erotických programů Antiku je v systému Conax nadefinováno věkové omezení 18 let. Tedy na všech erotických programech Antiku je vyžadován master PIN karty. Toto omezení lze v přijímači deaktivovat, tak že nastavíme hodnotu věkového hodnocení na dekódovací kartě na hodnotu „X Erotic“.

Každý zákazník se také může přihlásit do zákaznické zóny na webu operátora zde. (https://moj.antik.sk/ ) Přihlašovací údaje si zákazník sám zadá při registraci na webu operátora. Zákaznická zóna je velmi detailně propracovaná. Najdete zde všechny služby a zařízení, které u Antik Telecomu máte připojené. Je zde i možnost live sledování vybraných televizních programů, objednání služeb atd.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Antik MINI 2S, Automatické vyhledávání Antik SAT

Doba bootování přijímače při úplném odpojení z el. sítě je cca 2min 20 sec. Při startu přijímače samozřejmě dochází ke kontrole aktuálnosti nabídky Antik SAT. Z běžného pohotovostního stavu je start prakticky okamžitý.

Zahřívání přijímače je minimální, i když na horním krytu nejsou žádné ventilační otvory. Ty jsou umístěny pouze na spodní straně. Aktualizaci řídícího softwaru přijímače je automatická přes internet, OTA přes satelit se nepoužívá.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Antik MINI 2S, Stav předplatného na kartě Conax

Multimediální využití, interaktivní služby

Pokud máte přijímač připojený k internetu, můžete používat interaktivní služby nabízené společností Antik Telecom. Operátor doporučuje minimální rychlost internetu 5 MB/s. V prvé řadě je zde k dispozici funkce „TV Archív“ a to až 7 dní zpět u vybraných programů. U hlavních 8 slovenských programů (STV1, STV2, Markiza, Doma, Dajto, JOJ, JOJ Plus, Wau) je to dokonce 20 dnů. I u náboženského kanálu TV LUX je k dispozici archív na 20 dní.

Stejně dlouhý archív 20 dnů nazpátek je i u českých programů ČT1 a ČT2. Archív je i u placených programů Jim Jam, AMC, Film+ a JOJ Cinema. Další programy budou následovat. Archív naleznete velmi jednoduše a to tak, že na ovladači stisknete tlačítko EPG.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Antik MINI 2S, Nastavení věkové úrovně na kartě

Archív je totiž integrován do elektronického programového průvodce EPG, stačí se jen přesunout v čase zpět a pokud daný program je archivován, to poznáte podle ikonky „nahrávacího pásku“ zobrazené u konkrétního pořadu, tak si ho můžete přehrát, kolikrát chcete. Kvalita přehrávaných streamů je proměnlivá. V HD kvalitě není dostupné zatím nic.

V televizním archívu můžete i vyhledávat pořady podle klíčového slova nebo můžete třídit pořady podle žánrů.

Další interaktivní službou je přístup do videopůjčovny Banaxi, která je v menu pojmenována jako „Antik Kino“. Uživatelům je k dispozici videopůjčovna s až 200 filmovými tituly. Je zde k dispozici také třídění podle žánrů. Přehrávač implementovaný v softwaru se používá nejen pro videopůjčovnu Banaxi, ale také pro Youtube, TV Archív, přehrávač médií atd.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Antik MINI 2S, Aktualizace - Obnova zdrojů

Tento přehrávač je perfektní, umožňuje elegantní převíjení tam i zpět v časové ose, změnu formátu obrazu, přepínání zvukových stop atd. Přesně tahle by to mělo fungovat. Mnohé konkurence mohou tiše závidět.

Z multimediálního využití přijímače určitě stojí za zmínku přístup do Youtube, přehrávání videí bylo bez potíží. K dispozici je i aplikace počasí pro konkrétní město, které si můžete zvolit. K dispozici je multimediální přehrávač. Do USB 2.0 portu na zadním panelu přijímače připojíte pevný disk nebo flash disk, na kterém můžete mít svoje videa, hudbu nebo fotografie.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Antik MINI 2S, Přehrávání programu z TV archívu

Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV (DTS audio nelze přehrát). Tento přijímač umožňuje přehrávat soubory typu avi, mov, mkv, mp4, ts a flv. Videa wmv a divx nelze přehrát. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímač má integrovaný „hub“ pro připojení chytrých zařízení v domácnosti (funkce „Smart Home“). Pomocí přijímače nebo mobilního zařízení, tak můžete ovládat vybraná smart zařízení jako je např. bezdrátová bezpečnostní kamera Antik SmartCam.

Přístup ke kameře máte odkudkoliv, kamera má vestavěný reproduktor a mikrofon a umožňuje obousměrnou komunikaci. Samozřejmostí je ovládání kamery, pořízení fotografii nebo záznam videa na SD kartu vloženou v kameře. Zajímavá je funkce detekce pohybu s alarmem.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Antik MINI 2S, Antik Kino - videopůjčovna Banaxi

Popis jednotlivých smart zařízení najdete na webu operátora zde.

Antik Telecom na propagaci těchto smart zařízení vysílá IPTV program „Bezpečný domov“, který najdete samozřejmě v nabídce programů na tomto přijímači. Zde se popisuje, jak jednotlivá zařízení fungují a jak se zprovozní.

Antik TV GO

Další zajímavou službou, kterou Antik Telecom nabízí je služba Antik TV GO. Tato služba umožňuje přehrávání televizního obsahu na mobilních zařízeních, ať jste kdekoliv. Není zde žádné omezení na jednu lokální síť jako například u konkurenční služby Skylink Live.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Antik MINI 2S, Archív podle žánru

Pokud máte k dispozici mobilní zařízení, kde si nainstalujete aplikaci Antik TV GO, můžete mít nabídku programů Antik Telecomu také zde. Aplikace Antik TV GO je nabízena zcela zdarma pro všechny zákazníky a je určena pro zařízení s operačním systém Android, iOS a Windows.

Nabídka programů ve službě Antik TV GO je mnohem menší než na přijímači Antik MINI 2S. Najdete zde všechny základní slovenské programy a i některé placené a zahraniční programy. Aplikaci Antik TV GO můžete používat až na 4 zařízeních. Antik TV GO je zpracovaný velmi pěkně, sledování programů bylo bez potíží, stabilní.

Kvalitu některých sledovaných streamů si můžete nastavit podle rychlosti připojení vašeho mobilního zařízení k internetu. Elektronický programový průvodce je velmi pěkně zpracovaný, je k dispozici jak režim „multi EPG“, tedy více programů zobrazené v mřížce v časové ose, tak i režim „single EPG“, tedy přehled pořadů jednoho programu na 14 dní dopředu.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Antik MINI 2S, Spuštění filmu v Banaxi

K dispozici je samozřejmě i televizní archív až na 10 dní nazpátek a nechybí ani třídění pořadů podle žánrů nebo jejich vyhledávání podle klíčového slova. Pořadí programů si můžete snadno změnit. K dispozici jsou i některá rádia.

Nabídka programů Antik SAT

Antik Telecom má pro zákazníky nachystané zajímavé balíčky programů za atraktivní ceny. Na satelitu je k dispozici aktuálně 76 programů. Z toho je 24 v HD kvalitě: STV1 HD, STV 2 HD, Markiza HD, JOJ HD, DAJTO HD, CT1 HD, JOJ Cinema HD, FilmBox Extra HD, HBO HD, Cinemax HD, Cinemax 2 HD, DJAZZ HD, Brava HD, FTV HD Europe, Travel Channel HD, FUEL TV HD, DocuBox HD, Eurosport 1 HD, Eurosport 2 HD, Sport 2 HD, AMS HD, Fast&FunBox HD, FightBox HD, EroXXX HD.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Antik MINI 2S, Přehrávač médií

Plná nabídka programů včetně IPTV byla v době testování přijímače 216 programů.

Mezi základní balíčky patří:

„Pre začiatok“ (104 TV programů, z toho 34 slovenských, jeden dětský) - cena 0,99 € měsíčně

„Rodinná zábava“ (121 TV programů, z toho 36 slovenských, 3 filmové) - cena 7,90 € měsíčně

„Domáca pohoda“ (126 TV programů, z toho 35 slovenských, 7 filmových) - cena 7,90 € měsíčně

„Všetko, čo potrebuješ“ (142 TV programů, z toho 36 slovenských, 10 filmových) - cena 11,90 € měsíčně


obrázek

▲ Obr č. 24 - Antik MINI 2S, Příjem IPTV programu M5

Mezi doplňkové baličky patří:

„Filmový zážitok“ (5 TV programů: HBO HD, HBO 2, HBO 3, Cinemax HD, Cinemax HD 2) - cena 9,40 € měsíčně

„Maďarský balík“ (15 TV programů, z toho 4 filmové) - cena 2,00 € měsíčně

Ke všem základním balíčkům je k dispozici zdarma služba Antik TV GO a přístup do televizního archívu.

Služba „Flimbox Live“ je k dispozici zdarma pro zákazníky, kteří mají předplacený balíček „Domáca pohoda“ nebo „Všetko, čo potrebuješ“. Služba „HBO GO“ je k dispozici zdarma pro zákazníky doplňkového balíčku „Filmový zážitok“.


obrázek

▲ Obr č. 25 - Antik MINI 2S, Aktuální počasí

Antik SAT nabízí některé zajímavé programy, které nejsou u našich konkurenčních satelitních operátorů dostupné jako je Cinemax 1 HD a Cinemax 2 HD, programy společnosti SPI internacional jako Fast&FunBox HD, FilmBox Arthouse, 360 TuneBox, Fashion Box, motoristický program FUEL TV HD, hudební DJAZZ HD apod.

O velmi široké nabídce IPTV programů jsem se již zmínil výše.

Aktuální nabídku balíčků, ceny a obsah jednotlivých balíčků najdete vždy na webu operátora .


obrázek

▲ Obr č. 26 - Antik MINI 2S, YouTube přehrávač

Závěr

Antik MINI 2S je hybridní satelitní přijímač určený pro příjem satelitní televize Antik SAT. Kromě příjmu satelitního vysílání programové nabídky Antik SAT umožňuje přijímač připojený k internetu využívání interaktivních služeb, což znamená přístup do TV Archívu, videopůjčovny Banaxi , připojení smart zařízení apod.



Díky připojení k internetu se dostane k velkému množství televizním programů šířených přes internet IPTV a to nezávisle na tom, jaký balíček programů mate předplacený. Každý zákazník Antiku, má také přístup do služby Antik TV GO, kterou může využívat až na 4 mobilních zařízeních.


obrázek

▲ Obr č. 27 - Antik MINI 2S, Menu Nastavení - O nás

Závěrem bych rád poděkoval za vynikající spolupráci při testování přijímače satelitnímu operátorovi Antik Telecom z Košic. Přijímač lze zakoupit u všech smluvních partnerů společnosti Antik Telecom.

Antik Telecom má velmi pěkný Youtube kanál, kde naleznete zajímavá videa.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články