Quantcast

AB CryptoBox 700HD - jednoduchý satelitní přijímač s HEVC za zajímavou cenu

| Tisk

Satelitní přijímače značky AB CryptoBox není třeba čtenářům webu parabola.cz nijak zvlášť představovat. Jedná se o jednoduché, spolehlivé a uživatelky příjemné satelitní přijímače za nízké ceny. Přijímače jsou určeny méně náročným zákazníkům, ale i tak dokáží nabídnout řadu zajímavých funkcí, které byste u konkurence v této cenové kategorii jen těžko hledali.

V dnešní recenzi si představíme horkou novinku model AB CryptoBox 700HD. Tento přijímač úspěšně navazuje na předchozí oblíbené přijímače řady AB CryptoBox 6XX. Distributorem přijímačů značky AB CryptoBox je slovenská firma AB-COM, s.r.o., díky které se můžete nyní s přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - AB CryptoBox 700HD, přední panel (foto výrobce)

AB CryptoBox 700HD je jednotunerový satelitní přijímač, který umožňuje příjem SD a HD programů v normách DVB-S a DVB-S2 s kompresí MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově s HEVC/H.265. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p. (nejedná se tedy o 4K přijímač)

Srdcem přijímače je moderní dvoujádrový procesor ALI M3526 s taktovací frekvencí 1GHz a hodnotou 2000 DMIPS. Tento přijímač je ideální pro všechny nenáročné zákazníky a to i satelitních operátorů Skylink nebo freeSAT, kteří nechtějí mít satelitní přijímač Skylink Ready nebo zákaznický box od UPC DTH, které mají řadu omezení.


obrázek

▲ Obr č. 2 - AB CryptoBox 700HD, zadní panel (foto výrobce)

Software přijímačů AB CryptoBox totiž obsahuje funkci Auto FastScan. Pomocí této funkce jednoduše a rychle naladíte nabídku řady satelitních operátorů. Nechybí mezi nimi samozřejmě Skylink, ale je zde i UPC (freeSAT) a ten se moc v satelitních přijímačích s FastScanem nevyskytuje.

Model AB CryptoBox 700HD má vestavěný univerzální dekodér s jednou čtečkou dekódovacích karet. Přijímač je vybaven dvěma USB porty. Jeden je na předním panelu, který je vhodný pro aktualizace firmwaru, zálohy seznamu programů atd. Druhý port nalezneme na zadním panelu přijímače, kam je vhodné připojit záznamové zařízení, např. USB pevný disk.


obrázek

▲ Obr č. 3 - AB CryptoBox 700HD, dálkové ovládání (foto výrobce)

Přijímač má i slušné multimediální funkce. Multimediální přehrávač dokáže přehrát řadu AV formátů. Přístroj disponuje i přehrávačem Youtube a Dailymotion. K dispozici je i řada aplikací jako „počasí“, RSS čtečka, burzový index, Google mapy a Net Photo (Flickr). Pomocí tohoto přijímače lze i přehrávat streamy internetové televize IPTV.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 260 x 40 x 190 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný 7 segmentový displej a základná tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nalezneme čtečku dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru a jeden USB 2.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 4 - AB CryptoBox 700HD, Wi-Fi dongle s 5dBi anténou (foto výrobce)

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru, konektor SCART, optický audio S/PDIF konektor, USB 2.0 konektor, servisní RS232 port a kolébkový vypínač.

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 5 - AB CryptoBox 700HD, pohled pod kapotu

Součástí balení je návod k obsluze v angličtině, češtině a slovenštině, HDMI kabel chybí.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl již nainstalovaný poslední dostupný tovární software verze 1.09.17769 (z 7.1.2017). Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Ke každému přijímači AB CryptoBox existuje i tzv. patch software.


obrázek

▲ Obr č. 6 - AB CryptoBox 700HD, Info lišta

Ten je úplně shodný s továrním softwarem, navíc obsahuje jen funkci emulace kódovaných programů (např. kódovací systém PowerVU) a také funkci sdílení dekódovací karty, z přijímače umožňuje vytvořit plnohodnotný server nebo klient pomocí protokolu newcamd nebo cccam.

Tyto funkce jsou umístěny ve skrytém menu, do kterého se dostanete stisknutím tlačítka MENU, zvolíte nabídku X-tras a zadáte 0000. Na tomto místě vás, ale jako vždy musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.


obrázek

▲ Obr č. 7 - AB CryptoBox 700HD, Single EPG

Přijímač umožňuje uložit do paměti 6000 programů. Umožňuje uložit 4000 transpondérů a 100 družic. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS).

Při prvním spuštění přijímače naskočí na obrazovce průvodce instalací, který je jednoduše a přehledně zpracovaný. Nejprve zvolíme jazyk menu a ponecháme volbu jednoduchého typu instalace, která je určená pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 8 - AB CryptoBox 700HD, Multi EPG

Přijímač nejprve automaticky detekuje polohu DiseqC přepínače pro družici Astra 23,5° východně a Astra 19,2° východně a poté naskočí vyhledávání programů pomocí funkce FastScan. Nyní již stačí jen vložit dekódovací kartu Skylink (chipem dolů) do přijímače a můžeme sledovat programy nabídky Skylink.

Přijímač ve výchozím stavu při rychlém vyhledávání programů pracuje v režimu Auto FastScan, to znamená, že při jakékoliv změně programové nabídky bude nabídka v přijímači aktualizována. Toto chovaní je shodné s přijímači Skylink Ready nebo zákaznickými boxy dodanými UPC. Přijímač tedy neustále udržuje aktuální nabídku programů operátora bez zásahu uživatele. To je jistě velmi příjemné.

Funkci Auto FastScan lze v menu také vypnout nebo ji spustit ručně v případě potřeby.


obrázek

▲ Obr č. 9 - AB CryptoBox 700HD, Podrobné info o pořadu

Vyhledání programů kromě funkce Auto FasScan je možné automatické nebo manuální. Automatika vyhledá všechny zadané transpondéry na družici, seznam transpondéru lze samozřejmě editovat, tak jako celou družici. Druhá možnost je použít ruční vyhledávání transpondéru.

Přijímač podporuje kodek HEVC, to znamená, že je schopen zpracovávat programy v HD a SD rozlišení, které budou v budoucnu s kodekem HEVC vysílány.

Seznam programů lze editovat, programy lze přesouvat, mazat, zamknout a přejmenovat. Dokonce lze manipulovat s bloky programů. Takovýto upravený seznam programů si pak jednoduše můžete zálohovat na USB flash disk.


obrázek

▲ Obr č. 10 - AB CryptoBox 700HD, Seznam programů

Programy lze přidávat do 26 favoritních skupin. Dálkové ovládání se používá stejné jako u předchozích modelů AB CryptoBox. Směrovost dálkového ovládání je užší, tlačítka se dobře mačkají a ovládání je přehledné.

Přepínání mezi programy je standardní (cca 2-3 sec). Obrazová kvalita byla na HD i SD programech velmi dobrá.


obrázek

▲ Obr č. 11 - AB CryptoBox 700HD, Hlavní menu

Po dobu testování se přijímač choval stabilně. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty, ale použité okno, kde se nacházejí, je poměrně malé, zde by to chtělo zvětšit, aby uživatel nemusel přepínat tolik mezi stránkami zobrazující podrobné informace o pořadu.

Elektronický programový průvodce EPG vypadá docela dobře. Je k dispozici klasická mřížka s několika programy v časové ose, tak i EPG samostatného programu na několik dní dopředu. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

▲ Obr č. 12 - AB CryptoBox 700HD, Editace programů

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Titulky lze uložit na předvolbu za předpokladu, že nejprve povolíte zobrazování titulků v hlavním menu (výchozí stav je vypnuto).

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 13 - AB CryptoBox 700HD, Vyhledávání programů

Použitý multimediální přehrávač se docela povedl. Přehraje soubory avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, mp4, flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Rozlišení 4K pochopitelně nepodporuje. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

AB CryptoBox 700HD rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu WAV nebo MP3. I na analogovém výstupu byly fotografie zobrazovány se správným poměrem stran. Načítání obrázků bylo rychlé, jen mi vadily přechodové efekty mezi obrázky, které nelze deaktivovat. DTS audio není podporováno.


obrázek

▲ Obr č. 14 - AB CryptoBox 700HD, Fast Scan

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na testovacím audio streamu Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

V aktuálním továrním softwaru 1.09.17769 je drobná chyba, která způsobuje, že nepracuje tlačítko „audio“ na dálkovém ovládání pro výběr audio stopy. Dovozce byl na tuto skutečnost upozorněn a slíbil rychlou nápravu. Doporučuji nahrát do přijímače „patch“ verzi tohoto softwaru, kde se tato chyba nevyskytuje.


obrázek

▲ Obr č. 15 - AB CryptoBox 700HD, Systémová nastavení

K dispozici je také oblíbený Youtube player. Protože Youtube dělá neustálé změny ve svoji struktuře, rozhodli se vývojáři softwaru AB CryptoBoxu pro netradiční řešení. Při jakékoliv změně na straně Youtube by se musel vydávat opravný software. Aby se tomu předešlo, je vydaný vždy aktuální speciální konfigurační soubor „youtube.cfg“, který si lze i online stáhnout přímo z menu AB CryptoBoxu.

Tento soubor je nutné si vždy nainstalovat do přijímače, aby Youtube player fungoval korektně. Soubor je samozřejmě možné nahrát také přes USB flash disk. Toto řešení se mi velmi libí.


obrázek

▲ Obr č. 16 - AB CryptoBox 700HD, CA menu

Další zajímavou aplikací pro přehrávání videí je Dailymotion player. K dispozici je i řada aplikací jako „počasí“, RSS čtečka, burzový index, Google mapy a Net Photo (Flickr). Dále je zde kalendář a velké množství her.

Přijímač se v provozu jen minimálně zahřívá. Ventilační otvory jsou na všech stranách přijímače. Upgrade přijímače se provádí pomocí USB flash disku. Pro editaci programů je nejlepší použít PC a program STB Channel Editor 1.6.


obrázek

▲ Obr č. 17 - AB CryptoBox 700HD, Vlastní videa na HDD

Doba bootování přijímače je závislá na tom, zda používáte režim hlubokého spánku (úsporný stand-by režim), kde je spotřeba pod 1 W nebo používáte běžný pohotovostní stav. Jak se má přijímač chovat po vypnutí, si může uživatel samozřejmě změnit v menu přijímače. Pokud používáte běžný pohotovostní režim, je start přijímače prakticky okamžitý.

Rovněž v menu si můžete nastavit jas displeje, a zda mají být na displeji v pohotovostním stavu zobrazovány hodiny.


obrázek

▲ Obr č. 18 - AB CryptoBox 700HD, Záznamy na HDD

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. Přijímač má k dispozici dva USB 2.0 porty. Pro účely nahrávání jsem použil rychlý flash disk Kingston DTR 3.0 G2 s kapacitou 32 GB, který jsem připojil k USB 2.0 portu přijímače.

Formátování disku lze provést přímo přijímačem a zvolíte si, jakým souborovým systémem to má být provedeno, k dispozici je FAT32 a NTFS. Přijímač umožňuje také detekci rychlosti disku. Můžete nahrávat jeden kódovaný program a na druhý nekódovaný se dívat nebo ho také nahrávat (omezeni jste jen jedním transpondérem).

Přijímač také podporuje funkci timeshift - časový posun. Vytvořené nahrávky jsou s příponou„ts“. Nahrávky lze přenášet do PC. Nahrávky z volných programů lze rovnou přehrávat a dále zpracovávat. Bohužel nahrávky z kódovaných programů jsou šifrované, díky použitému chipsetu ALI. V PC je nutné nejprve takovéto nahrávky dekódovat pomocí speciálního programu “PC Tool ALI“. Poté je již možné tyto nahrávky přehrávat a dále zpracovávat v PC.


obrázek

▲ Obr č. 19 - AB CryptoBox 700HD, Aplikace Google mapy

Pro přehrávání v PC jsem použil program Media Player Classic, lze použít i program VLC media player. Nahrávky obsahují všechny audio stopy, titulky a EPG, chybí TXT data.

Převíjení záznamů na přijímači je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 24x. Převíjení ale není plynulé. Zpomalené převíjení záznamů není k dispozici. Vestavěný přehrávač umožňuje rychlý přesun po časové ose a vytváření záložek v záznamu.

Další multimediální vlastností přijímače je možnost přehrávání některých IPTV streamů - internetové vysílání televizních programů. Úspěšně jsem vyzkoušel přehrát IPTV s protokoly http a rtmp.


obrázek

▲ Obr č. 20 - AB CryptoBox 700HD, Aplikace počasí

Přijímač zvládnul přehrát i IPTV streamy s variabilním video rozlišením. Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps a je možné připojit i WI-Fi dongle (není součástí balení). Jako doporučený WI-Fi adaptér se požívá model WI-FI dongle nebo nově také silnější varianta s 5dBi anténou WI-FI dongle 5dBi

Současný firmware zatím nepodporuje funkci DLNA. Přijímač podporuje streamování live vysílání do mobilního zařízení na bázi Android nebo iOS. Příslušná aplikace se jmenuje „G-MScreen“ a je k dispozici zcela zdarma ke stažení v Google Play Store nebo v App Store. Pomocí mobilního zařízení můžete přijímač také ovládat, naplánovat si nahrávání atd.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

AB CryptoBox má velmi dobře zpracovanou funkci univerzálního dekodéru. Již v továrním softwaru funguje zcela bez závad, bez jakéhokoliv nastavení ze strany uživatele.


obrázek

▲ Obr č. 21 - AB CryptoBox 700HD, Youtube prohlížeč

Bez problémů pracují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink, ICE Irdeto freeSAT, čisté Irdeto Skylink (do série 4288xx) nebo karty Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka.

Dekódovací karta ICE Irdeto Skylink automaticky pracuje v režimu Irdeto, nikoliv v režimu emulovaného Cryptoworksu jako většina levných přijímačů s UNI dekodérem. V souvislosti s plánovaným odpojením emulovaného Cryptoworksu na straně operátora Skylink, nenastanou u přijímačů značky AB CryptoBox žádné problémy. To je jistě dobré vědět.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě!

Závěr

AB CryptoBox 700HD je jednoduchý FULL HD satelitní přijímač určený zejména pro méně náročné zákazníky, kteří požadují bezproblémové sledování nebo případné nahrávání satelitních programů. Přijímač vyniká svou jednoduchou obsluhou a stabilitou provozu.

Předností přijímače je funkce Auto FastScan, která umožňuje rychlé vyhledávání programů satelitních operátorů Skylink a UPC (freeSAT). Aktualizace programů je zajišťována zcela automaticky. Přijímač je také možné ovládat pomocí mobilního zařízení a streamovat do něho live vysílání z přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 22 - AB CryptoBox 700HD, Informace o přijímači

Přijímače AB CryptoBox se vyznačují vysokou softwarovou podporou ze strany dovozce, který úzce spolupracuje na vývoji softwaru s výrobcem.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.



Tento satelitní přijímač je možné zakoupit na e-shopu prodejce zde:

* AB CryptoBox 700HD (pro zákazníky z ČR)

* AB CryptoBox 700HD (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 1749,- CZK s DPH nebo 60,90 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články