Quantcast

Triple tuner s podporou DVB-S2X v Dreamboxu DM900 ultra HD

| Tisk

Německá firma Dream Property GmbH (dříve Dream Multimedia) přichází na trh s novým triple tunerem Silicon Labs pro přijímače Dreambox. Triple tuner umožňuje příjem satelitního vysílání v normách DVB-S, DVB-S2 a nově v DVB-S2X a také příjem digitálního pozemního vysílání v normách DVB-T a DVB-T2 a digitálního kabelového vysílaní v normě DVB-C.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Triple tuner pro Dreamboxy (foto výrobce)

Díky prodejci těchto tunerů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s tímto tunerem podrobně seznámit.

Na rozdíl od dosavadního duálního satelitního tuneru je zde použitý nový chipset Si21692-C55. Tento tuner je možné použít v následujících modelech přijímačů Dreambox: DM7080 HD, DM820 HD a DM900 ultra HD.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Triple tuner pro Dreamboxy (foto výrobce)

Pro účely testování tohoto nového tuneru jsem měl k dispozici vlakovou loď firmy Dream Property model Dreambox DM900 ultra HD. Firma Dream Property nabízí nyní tento přijímač ve třech variantách: s duálním satelitním DVB-S2 tunerem, s duálním hybridním DVB-T2/C tunerem a s novým triple tunerem.

Továrna změnila i potisk na krabicích s Dreamboxem 900 ultra HD a je zde nyní označeno, jakým typem tuneru je přijímač osazen. Zákazník má tak na výběr ze tří výše uvedených variant.

Dreambox DM900 ultra HD je špičkový satelitní přijímač se super výkonným dvoujádrový procesor Broadcom s hodnotou 12000 DMIPS. Přijímač obsahuje ohromnou paměť Flash 4 GB a RAM 2 GB. Doba startu přijímače z hlubokého spánku je cca 17 sec, což je absolutní jednička na trhu v rychlosti startu mezi linuxovými přijímači. V tomto ohledu ani nejlepší „zbraně“ konkurence, zejména VU+ na Dreambox v nestačí.

Přijímač Dreambox DM900 ultra HD umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Díky použitému triple tuneru, zvládne přijímač i novou normu DVB-S2X. Kromě nedávno představeného Octagonu SF4008 zatím žádný komerční přijímač nedokáže programy v této nové normě přijímat.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Triple tuner v Dreamboxu DM900 Ultra HD

Nutno podotknout, že je to záležitostí použitého chipsetu tuneru a i ostatní výše uvedené přijímače Dreambox si tak díky tomuto triple tuneru s touto normou nově poradí.

Popis tuneru

Tuner se vyrábí jako plug and play, tedy výměnný typ tuneru. Velikostně je o něco málo větší než duální satelitní tuner Dreambox, kde se používal chipset Silicon Labs Si21662-B22. Tuner má k dispozici dva satelitní vstupy a jeden vstup pro pozemní nebo kabelový příjem.

Příjem programů a chování tuneru v praxi

Nejprve je nutné do přijímače nahrát image s kernelem minimálně 4.3.1r1 z 24.3.2017, který obsahuje už ovladače, pro tento nový triple tuner. Takže je na prodejci nebo na samotném zákazníkovi, aby si aktualizaci přijímače provedl.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Triple tuner pro Dreamboxy, Konfigurace tunerů

Pro přijímače Dreambox osobně považuje za nejvhodnější a nejstabilnější používat image tovární s nainstalovaným rozšířením Gemini 3.3 nebo image Merlin 4, který je založen na továrním image a má doplněné některé funkce.

Triple tuner má integrovány dva nezávislé demodulátory. Můžete tak nahrávat satelitní programy ze dvou různých transpondérů nebo ze dvou pozemních multiplexů. Další možností je použít tuner v kombinovaném režimu, tedy nahrávat něco z jednoho pozemního multiplexu a současně sledovat (nahrávat) nějaký program ze satelitu a naopak.

Nelze tedy nahrávat ze tři multiplexů/transpondérů současně, jak by název „triple“ mohl naznačovat! To by musel mít tuner tři nezávislé demodulátory. Výrobce tímto názvem myslí počet přijímaných norem: DVB-S/S2/S2X, DVB-T/T2 a DVB-C. Myslím, že lepší označení by bylo pod pojmem „combo tuner“.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Triple tuner pro Dreamboxy, Seznam programů v Přechodové síti 12

Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné do 2 sekund. Tento tuner dokázal naladit programy v Dreamboxu DM900 ultra HD v rozsahu symbolových rychlostí SR cca 0,2-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK).

Na rozdíl od satelitního duálního tuneru je triple tuner výrazně lepší, protože dokázal naladit i programy pod 1 Msym/s. Transpondéry s přenosovou rychlostí SR 256 kbit/s naladil také. Tohle umí pouze satelitní přijímač Octagon SF4008, který však s posledními drivery naladí programy až od 500 kbit/s. Samozřejmě, že tyto programy jsou určeny spíše pro satelitní nadšence.

Triple tuner naladil vše, co jsem mu zadal, což bylo velmi potěšující. Od Enigma 2 s kernelem verze 4.3.1.r6 z 20.5.2017 je již možné zadat frekvenci transpondéru s přesností na jedno desetinné místo, což je právě velmi vhodné pro rychlejší nalezení programu s extra nízkou přenosovou rychlostí pod 1 Msym/s.

Tuner také podporuje funkci blindscan, tedy hledání kanálů „na slepo“ bez zadání dodatečných technických parametrů. Tato funkce není ještě v Enigmě 2 pro tento tuner implementována.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Triple tuner pro Dreamboxy, Vyhledávání transpondéru s nízkou symbol rate

Citlivost/selektivita triple tuneru byla excelentní. Jednoznačně lepší než u satelitního dual tuneru Dreambox. Triple tuner měl dokonce lepší výsledky než legendární přijímač Dreambox DM8000 s tunery BCM4501, který mi slouží jako „etalon“ pro příjem slabých transpondérů. Měřením jsem zjistil, že alespoň o 0,5 dB je poměr S/N u triple tuneru lepší než u Dreamboxu DM8000.

Triple tuner opticky ukazuje hodnotu S/N nižší než u dual tuneru nebo u tuneru BCM4501/4506 v DM8000, nicméně se tím nenechte zmást. Skoro se mi nechtělo věřit vlastním očím, že triple tuner je opravdu lepší než tuner v DM8000. Testování probíhalo na družici Astra 2 (28,2° východně) na transpondérech v britském svazku a na Badru 6 na pozici 26° východně.

Při minulém testu Dreamboxu DM900 ultra HD jsem narazil na chybu v ovladačích, kde obraz programů se symbolovou rychlostí SR 45 Msym/s v normě DVB-S2 při modulaci 8PSK byl trhaný. Test byl proveden na volných programech ruského paketu MTS na družici ABS-2 na 75° východně. Nyní již byla situace v pořádku.

Dále jsem testoval tuner pro příjem v normě DVB-S2X. Na družici Astra 1 na pozici 19,2° východně bylo testování v DVB-S2X ukončeno, takže jsem musel použít příjem z jiné družice a to Eutelsat 33C na pozici 33° východně. Zde se vysílá multiplex s francouzskými komerčními programy TF1, NT1 a TMC právě v normě DVB-S2X. Programy jsou zde šířeny volně, běžně je najdeme zakódované.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Triple tuner pro Dreamboxy, Příjem TF1 v DVB-S2X multiplexu

Přijímač naladil tento multiplex v normě DVB-S2X zcela bez potíží. Dále jsem se zaměřil na příjem pozemního digitálního vysílání. Tuner nalezl všechny pozemní multiplexy dosažitelné v mé oblasti příjmu. Citlivost tuneru byla výborná, i slabší multiplexy pracovaly bez potíží.

Bez problémů jsem zachytil i příjem v normě DVB-T2 rakouské televize ORF a také naši DVB-T2 přechodovou sít č.12 Českých Radiokomunikací (v mé lokalitě 28. kanál), kde se používá kodek HEVC. Zde se vysílá 14 našich komerčních programů. Všechny programy naladil přijímač v automatickém režimu ladění.

Naše programy se vysílají v netradičním rozlišení 960 x 540p, audio AAC-HE. Dreambox 900 ultra HD zvládnul příjem těchto programů zcela bez potíží. Pokud si srovnáme obraz ve starém dobrém MPEG-2 v dosavadní DVB-T, tak zde je obraz lepší, ostřejší než v DVB-T2/HEVC. České Radiokomunikace dávají přednost před kvalitou programu jejich kvantitě. Lze jen doufat, že ve finálních DVB-T2 sítích takovéto „mazanice“ nebudou.

Přechodové sítě v DVBT-T2/HEVC plánují letos spustit také společnosti Digital Broadcasting a Česká televize. V přechodové sítí veřejnoprávní ČT, kterou budou s největší pravděpodobností šířit České Radiokomunikace, se budou vysílat všechny programy ČT ve vysokém rozlišení. Od roku 2021 se bude u nás vysílat pozemně jen v DVB-T2/HEVC. Tento tuner tedy představuje budoucnost nejen v satelitním, ale i pozemním digitálním vysílání.

Na některých německých diskusních webech se vedou diskuse, zda tento tuner podporuje příjem multistreamů (MIS), použitý chipset to ale s největší pravděpodobností nepodporuje.

U Dreamboxu 900 ultra HD je příjemné, že pevný disk lze do přijímače zabudovat, bez toho aniž byste museli přijímač rozdělávat. Je zde totiž použita „šuplíková metoda“. Výměnný rámeček naleznete na zadním panelu přijímače. Do něho vložíte pevný disk o velikosti 2,5“.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Triple tuner pro Dreamboxy, Gemini 33

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Kingston HyperX 240 GB vložený do tohoto výměnného rámečku, šroubky pro přichycení disku do rámečku jsou součástí balení přijímače. Spolupráce s diskem byla výborná. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo zcela bez potíží.

Díky použitému triple tuneru, máme mnohem větší možnosti volby programů, které chceme nahrávat.

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače. V tomto případě máme k dispozici dvojitý satelitní tuner. Přijímač se mi nepodařilo „shodit“, přijímač stále vesele nahrával.

U linuxových přijímačů bývá tradiční omezení na 7 nebo 8 kódovaných programů nahrávaných současně podle typu přijímače. Tady tomu je ale jinak. Z jednoho tuneru/transpondéru můžete nahrávat současně 8 kódovaných programů. A protože zde máte tuner s dvěma demodulátory, tak maximum je 16 kódovaných programů současně!! V tomto ohledu je opět tento přijímač na prvním místě před konkurencí.

Použitý triple tuner sice nedisponuje technologii FBC (Full Band Capture), nicméně díky výše uvedené skutečnosti, lze Dreambox DM900 Ultra HD označit za nejvýkonnější přijímač pro nahrávání z kódovaných programů na našem trhu.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Triple tuner pro Dreamboxy, O Dreamboxu

Závěr

Triple tuner pro přijímače Dreambox umožňuje u vybraných modelů tohoto výrobce příjem satelitní, pozemní i kabelové digitální televize. Tuner pracuje v normách DVB-S/S2/S2X, DVB-T/T2 a DVB-C. Vyzdvihnul bych vysokou citlivost tuneru, která byla v satelitní části excelentní.

Ideální je použití tohoto tuneru v high end přijímači Dreambox DM900 ultra HD. Excelentní kvalita obrazu a zvuku je doménou značky Dreambox a nahrávací možnosti jsou u tohoto přijímači díky triple tuneru výborné.



Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač nebo samostatný triple tuner svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu:

* Triple tuner Dreambox - 2990,- CZK

* Dreambox DM900 ultra HD s triple tunerem - 9190,- CZK

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet Skylink ICE,Skylink Irdeto a freeSAT ICE nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru.
Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články