Quantcast

DTH platformy nabízejí celkem 98 tv v HD ze 250 programů

| Tisk

Satelitní DTH platformy v Česku a na Slovensku nabízejí 98 programů v HD rozlišení z celkového počtu 250 televizních stanic. Většina programů je lokalizována do češtiny nebo slovenštiny a to formou dabingu, komentáře či skrytých nebo otevřených titulků. Vyplývá to z průzkumu, který přichystal web parabola.cz v souvislosti se spuštěním nové interaktivní aplikace TV Srovnávač 2, která se zabývá srovnáním programové nabídky českých a slovenských DTH platforem - konkrétně Skylink, Antik Sat, Flix TV, Nová Digi TV CZ, freeSAT, Magio Sat, Nová Digi TV SK a T-Mobile SAT TV.

Dopočítat se celkového počtu nabízených televizních programů v DTH pay-tv platformách je poměrně komplikované. Na trhu je poskytováno 250 programů bez ohledu na to, zda jsou v SD či HD rozlišení. Celkový počet stanic v DTH platformách je vyšší. S duplicitami, které se liší jen technickou kvalitou, je na trhu poskytováno 310 televizních programů. Duplicity vznikly nejenom souběhem SD a HD distribuce u některých operátorů ale i faktem, že některé platformy nabízejí tentýž program v SD a jiné v HD.

Prakticky všechny DTH platformy u nás uvádějí mezi poskytované programy i některé či všechny volně vysílané programy, které mohou z dané orbitální pozice přijímat.

Na českém a slovenském trhu je poskytováno 143 programů v češtině nebo slovenštině bez ohledu na to, zda jsou stanice v SD nebo v HD. 58 programů je v DTH službách jen v angličtině, 38 stanic v maďarštině. Zbývající stanice jsou v jiných jazycích - norštině, rumunštině, francouzštině či němčině.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Ukázka výstupu z nové aplikace TV Srovnávač 2

Z průzkumu webu parabola.cz dále vyplývá, že nejvíce lokalizovaných programů (71%) poskytuje operátor satelitní platformy Skylink pro diváky v České republice. Skylink zvítězil také v kategorii dětských programů. 72% procent ze všech dětských programů má ve své nabídce právě Skylink.

V prvních třech měsících roku 2018 jsme mohli pozorovat značné změny v rozšiřování ale i redukci počtu HD programů ve všech DTH platformách. Zajímavý je proto i výsledek. Jaká platforma má aktuálně nejvíce HD programů? I po změnách v nabídce poskytuje Skylink nejvíce HD programů (58% ze všech nabízených stanic ve vysokém rozlišení).

Nejvíce dokumentárních programů má ve své nabídce slovenská platforma Magio Sat - 66% ze všech nabízených doku stanic je právě v síti Magio Sat. Tato platforma spolu s Novou Digi TV SK vítezí u sportovních fanoušků, kteří požadují nejžádanější sportovní stanice v HD kvalitě jako Digi Sport 1 až 5, Eurosport 1 a 2, Nova Sport 1 a 2 a Sport 1 a 2. V Česku podobnou nabídku poskytuje Nová Digi TV CZ ale bez čtvrtého a pátého programu Digi Sportu.

Top platformou pro zájemce o maďarské programy je slovenská nabídka freeSATu. 84 procent ze všech maďarských programů poskytuje právě freeSAT SK. Stejná platforma vyhrála i v kategorii největšího počtu zpravodajských kanálů.

Všechna výše uvedená žánrová srovnání jsou jen technickým porovnáním počtu programů v jednotlivých nabídkách poskytovatelů satelitní placené televize. Nemusejí vypovídat o tom, zda bude uživatel s nabídkou dané platformy spokojen. Běžně uživatel nepotřebuje například všechny programy daného žánru ale hledá jen konkrétní stanice, které ho zajímají. Proto další srovnávání necháme zcela na čtenářích webu parabola.cz ve zmíněné aplikaci TV Srovnávač 2, který pomáhá najít čtenáři nejvhodnějšího poskytovatele DTH služeb z pohledu poskytovaných stanic.

Jak nová aplikace funguje: Na stránce TV Srovnávač 2 nejprve zaškrtneme stanice, které nás zajímají (můžeme využít některé z předdefinovaných filtrů, který lze modifikovat) a následně klikneme na tlačítko OK. Aplikace vyhodnotí vybrané stanice a vypíše operátora, který vyhovuje nejvíce našim programovým požadavkům. Platformy, které nejvíce splňují programový výběr uživatele, jsou detailně rozepsány a jsou uvedeny i ty stanice, které případně daná platforma nemá.



Aplikace je poskytována čtenářům webu parabola.cz zdarma. Není vyžadována žádná registrace a ani uvádění e-mailové adresy při hledání operátora.

NAVŠTIVTE TAKÉ:

* TV Srovnávač 2

TV Srovnávač 2 rozšiřuje možnosti porovnání nabídek operátorů z prvního TV Srovnávače, který jsme představili před týdnem.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články