Quantcast

Skylink: Programy v DVB-T2 čekejte v nízké kvalitě

| Tisk

logo Druhá generace pozemního vysílání, která je označovaná zkratkou DVB-T2, přinese televizní programy v nízké kvalitě. Kvalitní televizní signál musí divák hledat u jiných poskytovatelů televizních služeb. Upozorňuje provozovatel platformy Skylink.

Lucemburská společnost M7 Group, operátor česko-slovenské satelitní platformy Skylink, se ohradil proti některým informacím, které se nyní objevují na internetu v souvislosti s probíhajícím přechodem z DVB-T na DVB-T2 v České republice.

V listopadu letošního roku bude v Česku zahájeno vypínání vysílačů původních DVB-T multiplexů. Na tento krok se připravují provozovatelé televizních sítí ale musí se na něj připravit i domácnosti, které přijímají televizní programy na klasickou pozemní anténu. Konec vysílání multiplexů v DVB-T může divák vyřešit pořízením nového televizoru nebo set top boxu ale je to i příležitost se poohlédnout po jiném poskytovateli televizních služeb - ať už se jedná o satelitní, kabelovou nebo internetovou televizi.

Přes pozemní vysílače může divák sledovat řadu programů zdarma. Jejich počet se liší v závislosti na dostupnosti signálů v místě příjmu. Satelitní televize nabízí mnohem pestřejší bezplatnou nabídku programů, která obsahuje stanice nejenom v SD ale i v HD a Ultra HD rozlišení. Pestré nabídce programů ze satelitu nemůže konkurovat pozemní televize s omezenou nabídkou.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Skylink v domácnosti (foto Skylink)

Programy v českých pozemních multiplexech jsou poskytovány zdarma bez poplatků. S přechodem na novou generaci pozemního vysílání DVB-T2 se často hovoří o možnosti vysílat programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Česká televize (ČT) a některé menší komerční stanice (Prima Comedy Central, JOJ Family) své programy v DVB-T2 již vysílají v HD rozlišení. Na bezplatný příjem HD programů od největších komerčních vysílatelů Novy a Primy na klasickou pozemní anténu mohou diváci zapomenout. Provozovatelé obou komerčních televizí opakovaně deklarovali, že své HD signály nebudou poskytovat přes pozemní vysílače zdarma. Buď budou programy jako Nova HD a Prima HD šířeny za poplatek nebo se v pozemním vysílání neobjeví vůbec.

Poplatky již nyní vybírají komerční skupiny Nova a Prima od satelitních či kabelových operátorů. Není důvod, proč by tomu mělo být jinak u pozemního vysílání.



Praxe z okolních zemí ukazuje, že pozemní HD signál se stává součástí nabídek placených služeb. V Německu s přechodem na DVB-T2 zůstaly volné jen veřejnoprávní programy, hlavní komerční stanice jsou poskytovány v rámci placené televize freenet. Podobně i v Rakousku, kde volně je pouze ORF1, ORF2 a ATV v nižším SD kvalitě. Dokonce i HD stanice ORF jsou zde zakódované. Slovensko sice ještě nepřešlo na DVB-T2 ale vše odpovídá trendu - veřejnoprávní RTVS vysílá volně v SD i v HD rozlišení. SD programy komerční skupiny JOJ jsou poskytovány bezplatně, všechny programy skupiny Markíza (Markíza HD, TV Doma, TV Dajto) a JOJ HD jsou v placené televizi Plustelka. Podobně ani Polsko zatím nepřešlo na DVB-T2. V tamních DVB-T multiplexech vysílá volně TVP1 HD, TVP2 HD a další programy TVP v SD, komerční stanice jsou v SD.

Pořízením nového set top boxu za 550 Kč nebo nového televizoru investice do DVB-T2 často nekončí. Většina bytových domů se společnou pozemní anténou bude muset investovat do zesilovače TV signálu. Takový technický zásah přijde bytový dům podle odhadů Skylinku na 15 000 - 20 000 Kč.

redakce





Reklama




Vybrané články