Quantcast

30 let satelitní televize v Německu

| Tisk

logo Německo si v minulých dnech připomnělo významné výročí týkající se televizního vysílání. Před 30 lety bylo zahájeno vysílání televizních programů v němčině na tehdejším satelitu Astra 1A.

Psal se 7. prosinec 1989 a na tehdejším satelitu Astra se objevily první čtyři německé programy. Tři byly od bývalé skupiny Kirch a to Sat.1, ProSieben a Teleclub a následovala je konkurenční RTL, která obsadila poslední volný transpondér na satelitu Astra.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Astra 1A (foto SES/Astra)

Lucemburský satelitní operátor SES (Astra) (Société Européenne des Satellites) zahájil svoji činnost před téměř 35 lety. Společnost byla oficiálně založena 1. března 1985 a podepsala dohodu s evropským poskytovatelem raketových služeb Arianespace na vynesení satelitu Astra 1A, která se později stala klíčovým v rozjezdu byznysu společnosti.

O tři roky později byl vypuštěn první telekomunikační satelit Astra 1A. Nabízel celkem 16 transpondérů v Ku pásmu a na orbitální dráhu byl dopraven v roce 1988 a konkrétně na pozici 19,2°E, což se stala důležitou pozicí pro německý či britský trh.

SES (Astra) rozvíjí svoji nabídku a služby svým zákazníkům z řady vysílatelů a koncových diváků. Dnes nabízí přes 1200 programů na čtyřech satelitech umístěných na stejné pozici 19,2°E, z nichž více než polovina je šířena volně ( FTA), z toho 90 televizních programů je poskytováno ve vysokém rozlišení (HDTV). Ze stejné pozice Astra šíří také řadu programů v Ultra HD ve formátu 4K. Některé jsou i FTA. Ze satelitů Astra vysílá i česko-slovenská platforma Skylink lucemburského operátora M7 Group.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Paraboly v sídle SES/Astra v Betzdorfu (foto SES/Astra)



Po celém světě má SES (Astra) v provozu 54 satelitů na geostacionární dráze a poskytuje služby do více než 355 milionů domácností.

Podle nedávného reportu SES šíří celkem 8200 programů přes satelit. Playout SES denně spravuje více než 525 programů a poskytuje více než 8400 hodin online streamovaných videí, včetně více než 620 hodin prémiových sportovních a jiných živých přenosů.

V areálu SES v Betzdorfu se na ploše zhruba 34 tisíc metrů čtverečních nachází více než 44 vysílacích antén o průměrech 5,6 až 13 metrů pro Ku, Ka, K a C pásmo. Všechny anténní systémy jsou k dispozici redundantně. V případě selhání dojde k nahrazení jiným. Zemská stanice je dostupná 99,9998% v roce.

zdroj: infosat.de

redakce





Reklama




Vybrané články