Quantcast

Multiplex 4 skončí z vysílačů Pardubice a Svitavy

| Tisk

logo Staré pozemní vysílání DVB-T již nebude dostupné z dalších vysílačů. V pondělí 31. srpna 2020 bude ukončen provoz DVB-T multiplexu 4 z lokalit Pardubice - Slatiňany a Svitavy - Hřebečov.

Multiplex 4 z vysílače Pardubice - Slatiňany pracuje na 48. kanálu a z vysílače Svitavy - Hřebečov na 45. kanálu. Vypnutím těchto vysílačů bude v pardubickém kraji dokončen přechod z DVB-T multiplexu 4 na DVB-T2 multiplex 24.

Domácnosti, které přijímají některý z těchto vysílačů, by si měli ověřit, zda jsou již připraveni na vypnutí uvedených vysílačů. To poznají například tím, že programy jako Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Prima Comedy Central mají na konci názvu příponu "| T2". V případě, že uvedené stanice divák již přijímá i s rozšířenými názvy (zmíněná přípona), nemusí již provádět žádnou změnu a to ani na přijímací anténě ani set top boxu či televizoru. Pro tyto diváky k žádné změně již nedojde.


ČTĚTE TAKÉ:
* Termíny vypínání DVB-T a zapínání DVB-T2 sítí
* Multiplex 24 během září v dalších regionech Česka

Pro ostatní diváky terestrického vysílání je nejvyšší čas vyřešit příjem pozemního vysílání přechodem na DVB-T2. Oba uvedené vysílače v DVB-T2 pracují na 21. kanálu v rámci jednofrekvenční sítě (SFN) spolu s vysílačem Ústí nad Orlicí. Přijímací anténa musí proto být přizpůsobena na příjem nového vysílacího kanálu. Dále divák potřebuje novější televizor, případně set top box s podporou standardu DVB-T2 a kodeku HEVC (H.265).



Přechod na DVB-T2 měl v Pardubickém kraji proběhnout v plném rozsahu až na konci srpna. S ohledem na změny v polském pozemním vysílání došlo začátkem června k zarušení českého přechodového multiplexu 13 (PS13) na K24 právě multiplexem z Polska. Situaci česká strana vyřešila vypnutím některých vysílačů na 24. kanálu koncem června (vysílače Hradec Králové, Kutná Hora, Náchod, Vrchlabí, Trutnov a Ústí nad Orlicí) a rychlejším spuštěním finálního multiplexu 24.

Ačkoliv přechod na DVB-T2 probíhá postupně po celé České republice, změny v pozemním vysílání v okolí Pardubic mají zvláštní status. Tamní domácnosti mohou doposud přijímat všechny čtyři celoplošné DVB-T sítě - tedy multiplex 1 až 4. V této oblasti zatím nebyl vypnut žádný vysílač. To se ale již brzy změní - ve čtvrtek 27.8.2020 skončí starý DVB-T multiplex 1 s programy České televize v SD rozlišení z vysílače Krásné. Ze stejného vysílače se odmlčí v DVB-T i komerční stanice. Tento krok je naplánován na 22.9.2020.

redakce





Reklama




Vybrané články