Quantcast

16E: A1 Broadcasting převzal transpondér po Orange SK

| Tisk

Jeden z transpondérů na satelitu Eutelsat 16A, který provozovala společnost Orange Slovensko pro svoji placenou satelitní službu Orange TV cez satelit, převzal operátor A1 Broadcasting pro zajištění distribuce služeb pro platformu Antik Sat, košického telekomunikačního operátora Antik Telecom.

Společnost Orange Slovensko se rozhodla uzavřít svoji DTH službu a své zákazníky přesunula na internetovou televizní službu Orange TV cez kábel či Orange TV cez internet. Ostatním klientům, kteří nejsou v dosahu internetové infrastruktury, nabídla novou satelitní službu Skylink TV pre Orange, která vznikla ve spolupráci s M7 Group, provozovatelem česko-slovenských satelitních platforem Skylink a freeSAT.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Satelitní televize Antik Sat (foto: Antik Telecom)

Kapacita původní platformy Orange TV cez satelit byla z části sdílená právě s platformou Antik Sat a bylo proto nutné vyřešit provozovaný simulcrypt programů. V minulých dnech proto společnost A1 Broadcasting přesunula vybrané programy Antik Satu na kmitočty 11,055 a 11,094 GHz a řadu stanic překlopila z kodeku MPEG-4 (H.264) do novějšího HEVC (H.265). Změna kodeku na zákazníky Antik Satu by neměla mít prakticky žádný dopad - od roku 2017 operátor dodává své hybridní set top boxy, které propojují satelitní nabídku s internetovou, již s podporou nového enkódování.

Nový transpondér A1 Broadcasting, původně provozovaný Orange SK, pracuje na kmitočtu 11,324 GHz a šíří především hlavní slovenské veřejnoprávní a komerční programy ve vysokém rozlišení (HDTV). S převzetím transpondéru byly programové služby překlopeny z MPEG-4 do novějšího kodeku HEVC a to beze změny hlavních vysílacích parametrů - přeladění programů proto obvykle není nutné. V HEVC na tomto kmitočtu se nyní vysílají programy Jednotka HD, Dvojka HD, Markíza HD, Dajto HD, Doma HD, JOJ HD, JOJ Plus HD, Óčko TV, Šlágr Originál a TA3 HD. Zachován byl příznivý parametr FEC 2/3.

Antik Sat: Spuštění programů na nových transpondérech Antik Sat: Harmonogram změn migrace programů Antik Sat přechází na HEVC a změní parametry Antik Sat prodloužil smlouvu a zůstane na satelitu Eutelsat 16A

technické parametry:

satelit: Eutelsat 16A (16°E)
frekvence: 11,324 GHz
polarizace: vertikální


SR: 30000
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

šířené programy:

Jednotka HD, Dvojka HD, Markíza HD, Dajto HD, Doma HD, JOJ HD, JOJ Plus HD, Óčko TV, Šlágr Originál a TA3 HD.

Původní transpondér Orange TV cez satelit na kmitočtu 11,366 GHz byl vypnut. Veškeré programy z této kapacity se pro zákazníky Antik Satu vysílají z jiných frekvencí.

redakce





Reklama




Vybrané články