Quantcast

Blíží se konec FTA vysílání ruských TV na 40E?

| redakce | tisk

Na ruském telekomunikačním satelitu Express AM1, orbitální pozice 40 stupně východně, došlo k zakódování několika ruských kanálů v Ku pásmu, které se zde vysílají v rámci distribučních DVB-S platforem v MPEG-4.

Na kmitočtu 10,967 GHz byl systémem Roskrypt zakódován program Pervyj kanal +2h. V rámci stejného multiplexu je systémem BISS nyní kódován program Rossija 1 22h.

Na frekvenci 10,995 GHz byl obdobně zakódován program Pervyj kanal +0h systémem Roskrypt. Ve stejném paketu byly zakódovány stanice Rossija 1, Rossija 2 a Rossija K systémem BISS.

Ostatní programy v rámci obou multiplexů jsou ještě vysílány FTA. Zatím není jasné, zda výše uvedené stanice jsou již zakódovány trvale, nebo jen dočasně v rámci testů, které proběhly s kódováním i dříve.

Oba DVB-S multiplexy šíří ruské národní kanály v kompresním formátu MPEG-4 a proto jsou vyhledávaným místem pro příjem ruských programů. Signál je určen pro kabelové operátory a DVB-T sítě v zemi. S individuálním příjmem se nepočítalo. Stejné programy totiž může divák najít v paketu Trikolor TV na 36°E bez pravidelných měsíčních poplatků.

technické parametry:

• Express AM1 (40°E), freq. 10,967 GHz, pol. V, SR 20000, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, MPEG-4
• Express AM1 (40°E), freq. 10,995 GHz, pol. V, SR 20000, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, MPEG-4

Pro příjem obou multiplexů je v Česku a na Slovensku nutná parabola větších rozměrů (od cca 140 cm) a (nejlépe) HD set top box s podporou MPEG-4.

Televize Pervyj kanal a Rossija 1/2/K byly na pozici 40°E jediným satelitem, kde stanice dlouhodobě vysílaly volně. Na jiných družicích jsou kryptovány stejnými systémy - tedy Roskrypt (Pervyj kanal) a Rossija 1/2/K (BISS). To pochopitelně platí o tzv. distribučních signálech. V pay-tv službách jsou tyto stanice kódovány jinými systémy.

zdroj: sat-digest.com





Reklama




Vybrané články