Quantcast

Testy Trikolor Sibir na 36E

| redakce | tisk

Ruská platforma Trikolor Sibir, verze paketu Trikolor pro diváky žijící na Sibiři, zahájila technické testy na satelitu Eutelsat W7 (36°E) ve směrovatelném svazku. Ten byl upraven a nyní nasměrován více na východní část Ruska.

V současné době pro tyto testy je využíván jeden transpondér pracující v dolní části pásma (10,7 až 10,95 GHz). Signál všech stanic je ale kryptován systémem DRE Crypt. Krátce zde vysílala volně televize Sojuz.

Služba Trikolor Sibir doposud využívala kapacitu na satelitu Bonum 1 pracující na orbitální pozici 56°E (tři transpondéry). Životnost satelitu je ale u konce.

Bonum 1 byl vynesen 22. listopadu 1998 a jeho životnost byla odhadována na 11 let - tedy do konce roku 2009. Vzhledem k tomu, že na jeho pozici bude Express AT1 vynesen koncem roku 2012, vysílatel služby Trikolor může využívat alternativní kapacity na orbitu, která může zajistit poskytování služby po ukončení provozu Bonum 1.

Trikolor TV využívá kapacity na pozici 36°E pro poskytování svých služeb na evropské části Ruska.

Pro technické testy Trikolor TV Sibir se využívá transpondér na satelitu Eutelsat W7 (36°E), na freq. 10,804 GHz, pol. R, SR 30000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK. Transpondér obsahuje stejné kanály jako na družici Bonum 1 (56°E), na freq. 12,380 GHz, pol. L, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK. Na transpondéru jsou šířeny stanice Domashnyj Magazin, Music Box RU, KHL TV, Sport Plus, Mir (+3h), TNV - Tatarstan Novy Vek, Agro TV, Kuray TV (BST), Katun TV, TDK, TV Club, HD Life, Teleputeshestvija HD

Aktuální mapka pokrytí směrovatelného svazku Eutelsat W7 (36°W).

Testy Trikolor Sibir na 36E
▲ Testy Trikolor Sibir na 36E

Příjem transpondéru z 56°E v sousedním Polsku byl téměř nemožný (nutná parabola od průměru 3 metry). Příjmové podmínky ze směrovatelného svazku na 36°E je o něco příznivější a ve východní části Polska postačuje parabola o průměru kolem 1,8 metru.

zdroj: satkurier.pl, tele-sat.info, sat-digest.com





Reklama




Vybrané články