Quantcast

Kmitočtový problém pro Kontinent TV

| redakce | tisk

Ruská Státní komise pro rádiové frekvence neschválila kmitočty pro ruskou společnost Orion Express, které již využívá na telekomunikačním satelitu Horizons 2. Problematice kmitočtů pro Orion Express na Horizons 2 se bude komise zabývat na dalším zasedání.

Potvrdili to zástupci Roskosmos. Kmitočty pro Orion Express, provozovatele satelitních platforem Kontinent TV a Telekarta, nebyly schváleny zejména z obavy možného zarušení nového kazašského satelitu Kazsat 2, který pracuje na orbitální pozici 86,5 stupně východně. Nedaleko od tohoto satelitu je na 85°E právě zmíněný americký satelit Horizons 2.

Společnost Orion Express podepsala v září loňského roku smlouvu se satelitním operátorem Intelsat na pronájem kapacity na Horizons 2. Transakce přesáhla hodnotu 100 milionů dolarů.

Kapacitu na Horizons 2 hodlá Orion Express využít k rozšíření nabídky programů - šíření 150 televizních stanic, včetně HD obsahu a expanzi do zemí SNS.

Orion Expres původně poskytovala služby ze satelitu Express AM2 z pozice 80°E. Po havárii družice se rozhodla přesunout své služby a zákazníky na novou pozici 85°E, kde původně pracovala pouze družice Intelsat 15. Rostoucí požadavky ruského zákazníka znamenaly přesunout na tuto pozici další satelit.

Pokud se situace s kmitočty na Horizons 2 nevyřeší, bude muset Orion Express zmrazit původní plány expanze do zemí SNS a rozšíření nabídky. Na konci roku 2011 měla společnost celkem 640 tisíc abonentů. V meziročním srovnání je to více než dvojnásobek.

zdroj: Resiveri.NET





Reklama




Vybrané články