Quantcast

Osamělý George a bitva o Galapágy na Viasat Nature

| redakce | tisk

Osamělý George, obří želva poslední svého poddruhu z ostrova Pinta, zemřela. Vědci odhadli jeho věk na 80 až 100 let, což z něj dělalo mladého jedince, jelikož jeho poddruh se může dožít až 200 let.

Podle oficiálních informací z národního parku v Ekvádoru, našel mrtvého George v ohradě jeho strážce Fausto Llerena. Dokument o životě osamělého Georga a bitvě o Galapágy přinese televizní stanice Viasat Nature již 30. června od 16:15 a Viasat Nature HD 1. července od 14:00.

Osamělý George a bitva o Galapágy na Viasat Nature
▲ Osamělý George a bitva o Galapágy na Viasat Nature

Podle BBC se osamělý George, bez potomků a dalších známých jedinců z jeho poddruhů, stal známým nejvzácnějším zvířetem na světě. Po celá desetiletí se ekologové neúspěšně pokoušeli reprodukovat tuto želvu z ostrova Pinta s jiným poddruhem obří želvy z Galapág.

Po 15 letech Georgova života s želvou z nedaleké sopky Wolf došli vědci k závěru, že byl George neplodný.

Vzácná obří želva byla poprvé viděna maďarskými vědci na ostrově Pinta patřícího pod Galapágy v roce 1972. George se stal symbolem Galapág, kam zavítá na 180.000 návštěvníků ročně. Rozdíly ve vzhledu mezi želvami z různých ostrovů Galapág byli důležité pro britského přírodovědce Charlese Darwina pro formulaci teorii evoluce.





Reklama




Vybrané články