Quantcast

Seriál plný leteckých dobrodružství na Viasat Explorer

| redakce | tisk

V úterý 24. července v 19:30 vezme televizní stanice Viasat Explorer své diváky mezi odvážné pracovníky záložní letky amerického letectva, kterým se říká lovci hurikánů. Přesně tak se jmenuje i nový šestidílný seriál odkrývající zákulisí práce letců, kteří riskují své životy, když se vydávají do středu oka smrtících hurikánů pro cenné meteorologické údaje.

Lovci hurikánů se vydávají za běsnícími hurikány ze základny Biloxi v Mississippi. Jejich prací je vletět do hrozivé větrné bouře a shromáždit co nejvíce klíčových meteorologických údajů. Právě tyto informace pomáhají předpovědět trasu bouří, varovat včas města, vesnice či rezervace před blížícím se nebezpečím a dát tak tamním obyvatelům dostatek času pro evakuaci. Díky odvaze těchto letců nasadit svůj vlastní život jsou chráněny životy ostatních.

Co je to hurikán?
Rychlost větru nad 120 kilometrů za hodinu s charakteristickým okem uprostřed se nejčastěji vyskytuje v období od prvního června do třicátého listopadu. Síla tohoto ničivého přírodního jevu se měří podle tzv. Saffir-Simpsonovy stupnice. Ta pomáhá měřit jednu z největších potíží hurikánů - velké množství vody, jež s sebou přináší. Ničivé hurikány mohou prudkými, vytrvalými dešti a větry ničit města a při větší síle je dokonce srovnat se zemí. Tyto větry také tlačí z moře veliké vlny, které spolu s vyšším přílivem ničí pláže a způsobují záplavy. Na okraji hurikánů navíc velmi často vznikají nebezpečná tornáda. Zajímavé je také to, že se rok od roku jejich počet zvyšuje. Každý z nich je navíc pojmenováván. O jejich jménech dokonce rozhoduje Světová meteorologická organizace.

Seriál plný leteckých dobrodružství na Viasat Explorer
▲ Seriál plný leteckých dobrodružství na Viasat Explorer

Jak vypadají nebezpečné hurikány z cockpitu? Jaké je to vletět do smrtící bouře? Jací jsou lovci hurikánů ve skutečnosti a co obnáší jejich práce? Připoutejte se a držte si klobouky - 24. července ve 19:30 na tyto otázky odpoví seriál Lovci hurikánů, který startuje na televizní stanici Viasat Explorer.





Reklama




Vybrané články