Quantcast

EU: Top fotbalová utkání nesmí být exkluzivně na pay-tv

| redakce | tisk

Důležité fotbalové zápasy se už nebudou moci prodávat výhradně provozovatelům placené televize. Evropská unie (EBU) na exkluzivní prodej práv pro pay-tv uvalila fotbalovým asociacím UEFA a FIFA zákaz. V případě nutnosti je EU připravena zasáhnout.

FIFA a UEFA nemají nárok na výhradní vysílání nejlepších zápasů na placené televizi. Ve čtvrtek o tom rozhodl Evropský soudní dvůr v Lucemburku a potvrdil rozhodnutí Belgie a Velké Británie. Obě země tvrdí, že důležité zápasy se nesmí vysílat pouze na placených kanálech.

V Belgii se to týkalo finále MS ve fotbale, ve Velké Británii ME ve fotbale. Soud potvrdil, že tato utkání se mohou považovat za události zásadního společenského významu. U takových akcí je ve členských státech EU uvalen zákaz na prodej exkluzivních vysílacích práv pro placenou televizi. Kromě důležitých fotbalových utkání se může jednat například i o olympijské hry.

FIFA a UEFA s rozhodnutím nesouhlasí. Prodej exkluzivity pro ně představuje významný zdroj příjmu z prodeje vysílacích práv.

zdroj: Digital Fernsehen





Reklama




Vybrané články