Quantcast

Satelity Galileo budou zachráněny?

| redakce | tisk

Dne 22. srpna 2014 byly dva nové navigační satelity Galileo umístěny na nesprávnou dráhu. Mezitím izraelská firma navrhla, že může vyrobit mikrosatelit, který bude schopen "zachránit" dva satelity systému Galileo.

Effective Space Solutions se sídlem v Tel Avivu tvrdí, že její satelit DeOrbiter může "zachránit" nejenom dva satelity Galileo, ale také může posloužit pro telekomunikační satelity, které již nemají dostatek paliva nebo jsou na konci své životnosti.

Společnost Effective Space Solutions se v Londýně setkala s předními pojistiteli, kteří tvrdí, že koncept si zřejmě zaslouží podporu. Prezident Effective Space Solutions, Arie Halsband, uvedl, že jeho satelit může být vyroben a vynesen do 18 měsíců.

Zatímco izraelská firma není první, která navrhla tento druh záchranné mise pro "osiřelé" družice Galileo, jsou družice Galileo považovány za ideální pro testování záchranných misí, protože jsou na poměrně nízké orbitální dráze.

250 kg DeOrbiter používá elektrický pohon a má velmi malé množství svého paliva na palubě (proto je tak lehký). Satelit se může opakovaně použít až 20x. Jeho úkolem je připojení k satelitu (mnoho z nich má standardní rozhraní, které to umožňuje) a přesunutí družice zpět na správnou dráhu.

Je třeba poznamenat, že po ztrátě satelitu například z důvodu nesprávné dráhy a nedostatkem možností pro přesun na správnou pozici, se pak satelit stává majetkem pojišťovny. Ale na orbitální pozici je stále ve vlastnictví satelitního operátora. Tím se vytváří problém, který se týká celého kosmického průmyslu.

zdroj: Advanced television, satkurier.pl





Reklama




Vybrané články