Quantcast

Express AM7 na 40E s prvním TV vysíláním v Ku pásmu

| redakce | tisk

Ruský satelitní operátor RSCC zahájil poskytování služeb na svém novém telekomunikačním satelitu Express AM7 na pozici 40°E v Ku pásmu a následuje tak spuštění provozu v C pásmu na stejné družici.

Express AM7 šíří první mini paket NNTV s programy NNTV Nižnyj Novgorod / Rossija 24 ( FTA) a GTRK Nižnyj Novgorod (CA BISS). Dále mini paket obsahuje i dvě rozhlasové služby Radio Obraz (FTA) a Radio Rossiji Niznyj Novgorod (CA BISS). Mini paket se nachází na kmitočtu 12,633 GHz, pol. V, SR 6666, FEC 3/4, DVB-S/QPSK.

Express AM7 na 40E s prvním TV vysíláním v Ku pásmu
▲ Express AM7 na 40E s prvním TV vysíláním v Ku pásmu

Mini multiplex se vysílá ve svazku 1, který je nasměrován na západní část Ruské federace a mini hlavní území signál rychle klesá. V Čechách je příjem prakticky nemožný. Důvody jsou dva: použitý svazek 1 (Čechy jsou mimo hlavní zónu) a ten druhý je skutečnost, že podobnou frekvenci používá i sousední družice Hellas Sat 2 (39°E), která má velmi silný signál. Lepší příjmové podmínky jsou východním směrem (Morava, Slovensko).

Zmíněný mini paket se doposud vysílá ze satelitu Intelsat 17 (66°E), kde je příjem na našem území bezproblémový. Lze očekávat, že vysílání zde skončí a bude pokračovat na domácí družici.

technické parametry:

• Express AM7 (40°E), freq. 12,633 GHz, pol. V, SR 6666, FEC 3/4, DVB-S/QPSK

zdroj: flysat + vl.info





Reklama




Vybrané články