Quantcast

Honba za nefritem na Viasat Explore

| redakce | tisk

Díky raketově rostoucí poptávce po nefritu v Číně se léto stává pro Claudii a Robina Buncovy naprosto bláznivým. Právě tito dva jsou neoficiálními starosty malé vesničky Jade City v Britské Kolumbii.

Společně s obchodním partnerem Alanem Qiao tam totiž vlastní několik nefritových nalezišť a jsou odhodláni najít další - v Číně tak ceněné “zelené zlato“ za to stojí.

Honba za nefritem na Viasat Explore
▲ Honba za nefritem na Viasat Explore

Buncovi si uvědomují, že jejich hon za nefritem je hazard plný výzev. Jen například rozmístit techniku vyžaduje sto dvaceti kilometrový trek prašnými stezkami, řekami, skalami a hlubokým bahnem - to vše bez záruky, že narazí na tu správnou skálu. Napětí stoupá úměrně s náročnou krajinou a drama je v rovnováze s pestrým týmem horníků, rebelujícím synem Joshem, zmenšujícím se rozpočtem, očekáváním čínských investorů a hrstkou cenných nefritových nalezišť. Jedinou věcí, která je zaručena, tak je pouze to, že horníci v Jade City jsou připraveni na bouřlivou sezónu.

Se zeleně pozlacenými vizemi, jak se jednou stanou bohatými, se horníci z Jade City vrhají střemhlav přes nemilosrdný horský terén, aby našli alespoň kousek nefritu. Poptávka po lesklém drahokamu totiž nadále rychle stoupá.

Věděli jste, že:

• Nefrit se skládá ze dvou různých typů metamorfních hornin, které tvoří dvě různé nerostné suroviny: nefrit a jadeit. A nachází se při povrchu zvětralých hnědých, šedých nebo bílých balvanů, který zakrývá zelené nefritové jádro.
• Složitě vyřezaný kus nefritu může mít hodnotu i více než milion dolarů?
• Nárůst poptávky po nefritu žene do nekonečných výšin Čína, kde nefrit znamená bohatství, moc, bezpečnost, dobré zdraví, štěstí a sílu, a to už po více než 5000 let?

Přidejte se k nám v našem vzrušujícím a dramatickém hledání nefritu, kde štěstí visí doslova na vlásku. Na Viasat Explore ve čtvrtek, 13. srpna, ve 21:00 hodin.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články