Quantcast

CS film uvádí: Den s Rudolfem Hrušínským

| redakce | tisk

CS film, televize českých a slovenských filmů, věnuje 18. října své vysílání filmům s Rudolfem Hrušínským (nar. 17. října 1920). Připomene tak nedožité 95. narozeniny tohoto legendárního herce, a to hned šesti snímky a speciálním magazínem Filmových novin.

Velký herec velkých rolí - co k tomu víc dodat. V českém národě není člověka, který by jeho jméno neznal,“ říká v této souvislosti Jan Jurka z Československé filmové společnosti, která CS film provozuje.

CS film připravil K 95. výročí narození Rudolfa Hrušínského na 18. října následující filmy:

Hrdina má strach (1965, režie F. Filip, 12:00 hod.). Málo známá, téměř trezorová komedie, podle brilantního satirického scénáře Jaroslava Dietla. Když je ustrašený úředníček na ministerstvu omylem povýšen, odhaluje se „v celé kráse“ tehdejší byrokratická mašinerie. Dále hrají Ladislav Pešek, Jiří Sovák, Rudolf Deyl ml., Ilja Prachař, Blanka Bohdanová, Vladimír Šmeral, Marie Glázrová, Vladimír Menšík a další.

Magazín Filmových novin: Rudolf Hrušínský (2015, připravil O. Pohl, 13:20 hod)

Poslušně hlásím (1957, režie Karel Steklý, 14:00 hod.). Druhý díl slavného filmu, kdy Josef Švejk v podání R. Hrušínského putuje na frontu a nakonec se ocitne přímo v bojové linii (první díl uvede CS film v neděli 11. října ve stejnou hodinu). Dále hrají Vlastimil Brodský, Josef Bartůněk, Václav Trégl, Miloš Nesvadba, Josef Hlinomaz, Milan Neděla, Eman Fiala a další.

Čest a sláva (1968, režie Hynek Bočan, 16:00 hod.). Historické válečné drama z období třicetileté války, v němž R. Hrušínský skvěle zpodobňuje chudého rytíře, přemlouvaného k boji proti Habsburkům. Dále hrají Karel Höger, Blanka Bohdanová, Josef Kemr, Lubomír Lipský, Iva Janžurová a další.

Magazín Filmových novin: Rudolf Hrušínský (2015, připravil O. Pohl, 13:20 hod)

Sázka na třináctku (1977, režie Dušan Klein, 18:00 hod.) Úspěšné kriminální drama podle scénáře Vladimíra Körnera, Rudolf Hrušínský tentokrát v netypické roli „z druhé strany barikády“. Dále hrají Jaroslav Satoranský, Zuzana Cigánová, Dušan Blaškovič, Zdeněk Řehoř a další.

Tichá bolest (1990, režie Martin Hollý, 20:00 hod.). Film vypráví příběh Janka Kadavého, jehož otec byl v roce 1949 zatčen, odsouzen a popraven jako „třídní nepřítel“. Jediným světlým bodem je pro Janka jeho děda, který jej vychovává v malé valašské vesnici: plně využitá velká herecká příležitost pro Rudolfa Hrušínského. Dále hrají Ivan Jiřík, Vítězslav Jandák, Daniel Landa, Tomáš Vacek, Jiří Langmajer, Marie Durnová-Hynková a další.

Jak se krade milión (1967, Jaroslav Balík, 22:00 hod.). Nenápadný účetní Rudolf Hrušínský, vždy vyhodnocovaný jako nejsvědomitější pracovník, náhodně přijde na způsob, jak zpronevěřovat peníze. Ale jako běžný občan, zvyklý žít skromně, si vůbec neví rady, co si má s nakradenými penězi počít... Dále hrají Slávka Budínová, Ivan Vyskočil, Jitka Zelenohorská a další.

zdroj: ČSFS





Reklama




Vybrané články