Quantcast

Vodní svět s veškerým komfortem: Můj plovoucí domov na Viasat Explore

| redakce | tisk

Na kanálu Viasat Explore můžete zhlédnout příběhy elitních pracovních skupin stavebníků, kteří v Kanadě, ve Spojených státech i v Evropě budují unikátní „plovoucí domy“ pro rodiny, které se rozhodly, že svůj život stráví na vodě v nádherných přírodních scenériích.

Nejedná se však o klasické hausbóty, jak je známe z našich přehrad, ale o plnohodnotné, velké rodinné domy, které nabízejí veškerý komfort bydlení.

Vodní svět s veškerým komfortem: Můj plovoucí domov na Viasat Explore
▲ Vodní svět s veškerým komfortem: Můj plovoucí domov na Viasat Explore

Seriál sleduje práci stavitelů, kteří pro své klienty budují domy po celém světě - v kanadském Vancouveru, v americkém Seattlu a San Francisku i v Nizozemí nebo britském Londýně. Štáb v každém díle sleduje práci jednoho z týmů, jejichž členům se pod rukama zhmotňují sny jejich klientů. Sny o tom, že budou mít své vlastní, „vodní sídlo.“

A slovo sídlo v mnoha případech vůbec není nadnesené. Zatímco nejlevnější plovoucí bydlení pro jednu až dvě osoby pořídíte už za 50 tisíc dolarů (asi 1,2 milionu korun), můžete si nechat postavit i „zámek“, za který zaplatíte 40x tolik.

Vybudování domu na vodě je velkou technologickou výzvou. Je to úplně jiné, než vybudovat klasický, konvenční dům na zemi. Základy jsou vytvořeny z voděodolného betonu, který je naplněn kostkami polystyrenu, aby se dům nepotopil. Stavebníci musejí přesně navrhnout tvar a umístění zdí, oken i střechy, jakož i dispozici domu.

Vodní svět s veškerým komfortem: Můj plovoucí domov na Viasat Explore
▲ Vodní svět s veškerým komfortem: Můj plovoucí domov na Viasat Explore

Vše včetně osobních věcí majitelů musí být v domě přesně vyváženo, aby se eliminovalo riziko, že by dům mohl jít ke dnu. Jak vidno, život na vodě, jakkoliv krásný, přináší i kompromisy. Aby totiž každý dům ploval rovně, je nutné přesně rozvrhnout, kde se budou nacházet pračka, postele nebo třeba piano. Bydlení na hausbótu tedy není pro každého.

Můj plovoucí domov, seriál o tom, jak si lidé plní sny o vodním bydlení, můžete sledovat na kanálu Viasat Explore od pondělí 25. července do pondělí 17. října ve 21:45 hod.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články