Quantcast

Technické problémy s navigačními satelity Galileo

| redakce | tisk

Evropská kosmická agentura (ESA) informovala, že na satelitech navigačního systému Galileo byly zjištěny anomálie s atomovými hodinami. Problém se týká pěti z osmnácti satelitů na oběžné dráze. Všechny satelity stále pracují správně a potíže je neomezily je v poskytování služeb.

Velmi přesná synchronizace je klíčovou otázkou pro satelitní navigaci. Každá družice Galileo má 4 atomové hodiny, aby zajistily čtyřnásobnou synchronizaci redundance subsystému synchronizace: dvoje hodiny Rubidium Atomic Frequency Standard (RAFS) a dvoje hodiny Passive Hydrogen Maser (PHM). Současná konstelace Galileo se skládá z 18 satelitů na oběžné dráze, takže máme celkem 36 hodin RAFS a 36 PHM.

Hodiny RAFS
V posledních měsících na satelitech Galileo nečekaně přestaly fungovat troje hodiny RAFS - všechny na satelitech Full Operational Capability (FOC) - nejnovějším modelu Galileo. Tato havárie zdá se, že má společnou příčinu - zkrat. Rozsáhlé testování a vyšetřování má zjistit skutečnou příčinu. Žádná havárie hodin RAFS nebyla zjištěna na satelitech In Orbit Validation (IOV) - původním modelu Galilea.

Hodiny PHM
V posledních dvou letech bylo zjištěno pět havárií hodin PHM na satelitech IOV a jedna havárie na družici FOC. Jedním z důvodů byl nízký margines jednoho ze zadaných parametrů.

Opatření
U zbývajících 33 hodin RAFS na orbitě riziko havárie by mělo být nižší z důvodu různých testovacích procedur před vynesením satelitů. Vedle toho byly zavedeny nová opatření k dalším snížení rizik. Všechny tyto aktivity nemají vliv na celkový výkon systému Galileo.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články