Quantcast

Olympiáda na dvou programech ČT v 16/9 a pouze v SD

| Martin Vyleťal | tisk

Česká televize (ČT) nebude vysílat letní olympijské hry (LOH) z čínského Pekingu ve vysokém rozlišení (HDTV). Potvrdila to ČT.

Diváci se ale dočkají vyšší technické kvality digitálního SD signálu programů České televize ze satelitu Astra 3A (23,5°E) v rámci satelitní platformy CS LINK. Od začátku srpna bude ČT využívat navýšenou kapacitu o 6 Mbit/s pro své programy (z 22 na 28 Mbit/s), což v praxi bude představovat kvalitnější obraz na všech 4 programech - ČT1, ČT2, ČT4 Sport a ČT24. Navýšení datového prostoru si povšimnou především majitelé zobrazovacích jednotek větších rozměrů.

Na diváky ČT čeká z LOH her bohatý program, který bude vysílán na dvou programech. "Česká televize bude vysílat z letních olympijských her Peking 2008 dva různé programy (jeden na kanálu ČT2 a druhý na ČT4 SPORT)," uvedl na dotaz serveru parabola.cz Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize a dodává: "Oba budou v rámci veškerých distribučních cest ve formátu SD 16:9".

LOH jsou pro mnohé veřejnoprávní televize v Evropě výzvou k zahájení pravidelného či zkušebního vysílání v high-definition TV. Například v Polsku bude TVP vysílat po celou dobu LOH ve vysokém rozlišení program TVP HD dostupný v digitálních distribučních sítích (DVB-T a satelit Astra). Podobně i rakouská ORF bude olympiádu vysílat v HD kvalitě.





Reklama




Vybrané články