Quantcast

Satelity SES s technickými problémy

| redakce | tisk

Satelitní operátor SES včera oficiálně prohlásil, že došlo k technickým problémům na satelitech dodaných společností Lockheed Martin A2100. Potíže spočívají ve ztrátě výkonu u solárních panelů. Firma dodala satelity i skupině SES Astra - Astra 1KR a Astra 1L (oba 19,2°E) a Astra 4A (4,8°E).

Doposud byly ztráty energie zpozorovány u dvou z devíti satelitů (AMC-4 a AMC-16). Služby zákazníků satelitu AMC-4 v C pásmu byly přesunuté na družici AMC-2, která je umístěna na stejné orbitální pozici jako AMC-4, tj. na 101 st. západně. Technické problémy na satelitu AMC-16 povedou ke snížení celkové možné využitelné kapacity.

V současné době ještě nebyly provedeny důkladné testy a další problémy se mohou objevit v ještě větší míře. SES spolu s Lockheed Martin provádějí studii ohledně možných dopadů na solární baterie v celé flotile. Je zde totiž jistý potenciál pro možné budoucí další degradace. Pravděpodobnost ale je těžké odhadnout. SES má na orbitu záložní kapacitu pro některé satelity. V případě, že budou degradace solárních baterií pokračovat stejným tempem, bude satelitní operátor nucen přesunout služby na jiné satelity nebo nahradit poškozené družice.

Nepochybně to nejsou dobré zprávy pro SES Americom, která může přijít o své zákazníky a mít i finanční problémy. SES Americom si první satelit AMC 1 na bázi A2100 objednal v září 1986. Od té doby bylo společností Lockheed Martin vyrobeno více než 30 satelitů. Společnost se také stará i o další své zákazníky - včetně SES New Skies a SES Astra. Skupina SES provozuje celkem devět družic A2100. Tři z nich patří do flotily SES Astra. Satelit Astra 1KR a Astra 1L jsou umístěné na pozici 19,2°E a šíří přes 140 programů, včetně dvou transpondérů UPC Direct.

Před několika lety firma Lockheed Martin obdržela ocenění Frost and Sullivan za modelovou řadu A2100 jako nejspolehlivější pro satelitní služby.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články