Quantcast

Do Prima TV vstupuje strategický partner MTG

| Tisk

logoSkupina GES oznamuje, že GES MEDIA EUROPE B.V. (GME) ve čtvrtek dne 29. září 2005 uzavřela dohodu s MTG Broadcasting AB (MTG) o vstupu MTG do společnosti GES MEDIA HOLDING, a.s. Na základě této dohody se MTG stane majitelem 50% akcií společnosti GES MEDIA HOLDING, a.s., GME zůstává majitelem zbylých 50% akcií společnosti. MTG za 50% podíl ve společnosti GES MEDIA HOLDING, a.s. zaplatí 96 mil. EUR.

Tato transakce, na jejíž realizaci se jako poradce GME podílela londýnská pobočka ABN AMRO Bank N.V., formálně uzavírá proces vytváření strategického partnerství obou akcionářů, přičemž její praktické naplnění ještě podléhá splnění několika podmínek, např. získání souhlasu Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Předmětem transakce je společnost GES MEDIA HOLDING, a.s. a její 4 dceřiné společnosti (FTV Prima, spol. s r.o., TV PRODUKCE a.s., TV Prima Support, s.r.o. a REGIO MEDIA spol. s r.o.), které se podílejí na zajištění vysílání televizní stanice Prima (viz graf). Současně s dokončením transakce bude společnost GES MEDIA HOLDING, a.s. přejmenována na TV Prima Holding, a.s.


Schéma transakce

Schéma transakce

Cílem uzavřené transakce je zejména výrazné posílení pozice TV Prima na českém televizním trhu a vytvoření podmínek pro potvrzení další akcelerace růstu tržního podílu TV Prima v soutěži o přízeň televizního diváka. Nejdůležitějším aspektem tohoto partnerství je využití zkušeností a schopností místního managementu a potenciálu a know-how nadnárodní mediální skupiny. K dalším významným aspektům patří využití synergických efektů v oblasti programingu a maximálního zefektivnění chodu televize Prima.

Oba akcionáři se dohodli na paritním zastoupení ve statutárních orgánech TV Prima Holding, a.s. a jejích dceřiných společností s tím, že pozici generálního ředitele FTV Prima, spol. s r.o. bude nadále zastávat Martin Dvořák, který bude zároveň členem představenstva a výkonným ředitelem TV Prima Holding, a.s.

Po definitivním vypořádání transakce se TV Prima okamžitě zapojí do strategické spolupráce se skupinou MTG v rámci nákupu zahraničních televizních práv a nových televizních formátů. Současně budou přijaty standardy reportingu a controllingu používané ve skupině MTG. Akcionáři se rovněž dohodli, že auditorem společnosti se stane společnost KPMG.

MTG – nový partner
Modern Times Group je mezinárodní skupina působící na poli zábavy v televizním a rozhlasovém vysílání ve více než 30 zemích světa. MTG je největší operátor na poli terestrických a placených televizí ve Skandinávii a Pobaltí a největší provozovatel rozhlasových stanic v severní Evropě. Satelitní TV platforma Viasat DTH nabízí divákům v 19 evropských zemích digitální vícekanálové TV balíčky s 50 zábavními kanály vlastní či externí produkce. Televizní kanály Viasat TV v současné době sleduje denně přes 60 mil. lidí a rozhlasové stanice MTG poslouchá 3 miliony posluchačů.

MTG má přibližné 1,500 zaměstnanců, kteří pracují v těchto čtyřech hlavních oblastech
· Viasat Broadcasting (terestrické a placené televizní kanály),
· Radio (komerční rozhlasové stanice),
· Home Shopping (internetový retailový prodej prostřednictvím CDON a teleshopingový prodej prostřednictvím TV Shop)
· a Modern Studio (výroba a distribuce pořadů).

V roce 2004 dosáhly čisté tržby skupiny 748 milionů EUR a provozní zisk činil 104 milionů EUR.



Akcie Modern Times Group jsou kotovány na stockholmské burze a skupina má tržní kapitalizaci přibližně 2,1 miliardy EUR

Vstupem MTG na český trh pokračuje úspěšná expanze této společnosti na poli terestrických a placených televizí ve střední a východní Evropě, která začala v pobaltských státech před více než 10 lety. V rámci expanze MTG došlo mj. k akvizici podílů v televizních kanálech v Rusku a Maďarsku, zahájení vysílání satelitní placené platformy Viasat v Pobaltí a dynamickému rozvoji aktivit v oblasti placené televize v 15 zemích regionu. Televizní kanály MTG mají vedoucí postavení na trzích tří pobaltských republik, MTG je největším akcionářem (43.1%) v CTC Media, největší ruské soukromé televizní stanici. MTG také vlastní DTV, ruský komerční televizní kanál, a Viasat 3, třetí největší televizní kanál v Maďarsku. MTG je s 9,2 miliony předplatitelů předním poskytovatelem placených televizních kanálů ve střední a východní Evropě.

Strategická akvizice, jejímž předmětem se stává GES MEDIA HOLDING, a.s., odráží odhodlání společnosti MTG k další expanzi v regionu střední a východní Evropy. MTG spatřuje na atraktivním českém televizním trhu velké možnosti a hodlá využít svých bohatých a dlouhodobých zkušeností a svého velkého potenciálu v oblasti programové nabídky. Hodlá tak dále úspěšně rozvíjet TV Prima a využít trvalý růst a dynamické změny trhu.

SKUPINA GES
Jana Adamčíková
tisková mluvčí skupiny GES





Reklama




Vybrané články