Quantcast

Havárie satelitu Eutelsat Sesat na 16E

| redakce | tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat má další problém na 16E. Jeho telekomunikační družice Eutelsat Sesat přestala na orbitální pozici 16 stupňů východně poskytovat své služby. Již několik hodin jsou diváci ve střední a východní Evropě bez svých oblíbených programů.

Havárie satelitu Eutelsat SESAT se dotkla řady klientů z regionu střední a východní Evropy - například albánské DigitAlb, srbské platformy Total TV, izraelské společnosti RRsat Global Communications Network, rumunské veřejnoprávní televize TVR, chorvatské Max TV, slovinské platformy STN, dále moldavských, bulharských programů.

Důvod výpadku signálu z jednoho z klíčových satelitů Eutelsatu zatím není oficiálně známý. Faktem je, že Eutelsat Sesat je na konci své životnosti. Družice byla vynesena v roce 2000 s očekávanou životností 10 let! Znamená to, že družice je již dávno za svojí předpokládanou životností. Eutelsat zatím nemá za tento satelit náhradu. Až ve třetím kvartále bude vynesen nosnou raketou Long March 3B družice Eutelsat W3C, která kapacitní problémy vyřeší.

Na pozici 16°E vedle dočasně (?) nedostupného vysílání z Eutelsat Sesat korektně pracují Eurobird 16A a Eutelsat W2M. Společně vytváření důležitou pozici pro rychle se rozvíjející středo-východní region Evropy.

Ze satelitu Eutelsat Sesat byl šířen i jeden distribuční kanál - dětský kanál Nickelodeon, který je nyní distribuován ze satelitu Eurobird 9A (9°E), freq. 11,919 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK.

Není to první havárie Eutelsatu na 16°E. V lednu 2010 došlo k předčasnému ukončení komerčního provozu satelitu Eutelsat W2. Kapacitu za tuto družice společně vytvořily družice Eurobird 16A, Eutelsat W2M a také Eutelsat Sesat.





Reklama




Vybrané články