Quantcast

Discovery: Katastrofa výletní lodi: Na palubě Concordie

| redakce | tisk

Discovery Channel uvede v sobotu 3. března ve 21:55 unikátní dokumentární pořad o ztroskotání výletní lodi Concordia s názvem Katastrofa výletní lodi: Na palubě Concordie. Mimořádné, dosud neodvysílané záběry, přiblíží divákům příčinu neštěstí lodi Concordia prostřednictvím rozhovorů s odborníky a skrze traumatické výpovědi těch, kdo přežili.

Dokument obsahuje také záběry kapitána Francesca Seco Schettina a členů jeho posádky během nejdramatičtějších chvil potápějící se lodi.

Alarmující zmatenost, vzrušené debaty, chaotické jednání - dokument přináší exkluzivní záběry kapitána Francesca Seco Schettina a ostatních členů posádky během osudné plavby. Záběry byly pořízeny přímo na palubě Costa Concordie samotnými cestujícími.

Discovery: Katastrofa výletní lodi: Na palubě Concordie
▲ Discovery: Katastrofa výletní lodi: Na palubě Concordie

V exkluzivních filmových materiálech je například vidět, jak kapitán Schettino mluví po telefonu na můstku, jeho postava je osvětlená pouze nouzovými světly po té, co elektrická energie na lodi přestala úplně fungovat. Kapitán vypadá, že vůbec nereaguje na stupňující se nebezpečí, kterému čelí více než 4 200 cestujících i posádka výletní lodi, která právě vyplula na svoji týdenní plavbu. Jak minuty ubíhají, je slyšet důstojník lodi jak křičí: „Co budeme dělat? Co budeme dělat?“, někdo jiný křičí: „Poplach, poplach!“ Příkaz k opuštění lodi ale kapitán stále nevydal. Místo toho je sylšet, jak kapitán žádá pouze o vlečné lodě.

Sarah Davies, víceprezidentka pro vývoj pořadů Discovery International Networks k dokumentu dodává: „Potopení Costa Concordie se stalo globální zpravodajskou událostí číslo jedna a vyvolalo spoustu otázek, jak se takováto velká výletní loď vůbec mohla potopit. V dokumentu se snaží řada odborníků vysvětlit, co se vlastně stalo v onen osudný den a zároveň se z inženýrského a vědeckého hlediska snaží najít odpovědi na zbývající řadu otázek, které jsou s potopením lodi spojené.“

Dokument Discovery Channel „Katastrofa výletní lodi: Na palubě Concordie“ přiblíží českému divákovi podstatu této námořní tragécie očima specialistů z Námořní akademie v Massachussets. Ti se pokusí vysvětlit, co se v osudný den vlastně stalo. Tým specialistů zkoumá řadu námořních směrnic a porovnává je s rozhodnutími kapitána Schettiho. Revize kapitánových rozhodnutí týmem námořních expertů nakonec ukazuje, že měnící se směr větru zachránil tisícům lidí život, protože obrovskou Concordii posunul více ke břehu.

zdroj: Discovery





Reklama




Vybrané články