Quantcast

Milionová pokuta UPC za klamavou obchodní praktiku

| redakce | tiskobrázek k článku: Milionová pokuta UPC za klamavou obchodní praktiku

Český telekomunikační úřad uložil společnosti UPC Česká republika, s.r.o., pokutu ve výši 1 000 000 Kč za užití klamavé obchodní praktiky. Sankcionovaný subjekt od září 2011 do září 2012 nabízel balíčky svých produktů s uvedením slibu „jedinečná cena, která platí napořád“, přičemž od 1. ledna 2013 je přestal účtovat v původních garantovaných cenách.

Jde o jednu z nejvyšších pokut uloženou ČTÚ podnikateli v elektronických komunikacích za správní delikt na úseku ochrany spotřebitele (porušení zákazu nekalých obchodních praktik). Jednání společnosti UPC Česká republika, s.r.o., úřad vyhodnotil jako zvlášť závažné vzhle-dem k tomu, že uvedla v omyl spotřebitele, který je ve vztahu tou slabší stranou a nemá pro-středky ani možnosti, jak se tomuto klamavému jednání aktivně bránit. Jedinou možností spotřebitele při nedodržení ujednaných podmínek smlouvy je odstoupení od této smlouvy, což je pro spotřebitele tou nejméně vhodnou s ohledem na nutnost zřizování nové služby, možné finanční zatížení např. při vracení zapůjčeného modemu a na časovou náročnost při změně smluvních vztahů u nového poskytovatele.

Společnost se ve správním řízení hájila tvrzením, že svému závazku nemohla dostát vzhle-dem ke stoupajícím nákladům - nárůstu plateb za energie a poklesu ekonomické výkonnosti. Přestože by ani tyto okolnosti nemohly být důvodem k tomu, aby užitou klamavou obchodní praktiku ospravedlnily, ČTÚ v rámci šetření ze statistických dat zjistil, že ceny elektrické energie v roce 2012 naopak klesaly a ekonomické výsledky operátora byly v roce 2012 o 130 milionů korun lepší než v roce předchozím.

Rozhodnutí o pokutě zatím není pravomocné.

zdroj: ČTÚ





Reklama




Vybrané články