Quantcast

Rada: TV Barrandov porušovala zákon

| redakce | tisk

Český regulátor médií RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) si na posledním zasedání zaměřil na některé pořady na komerční stanici TV Barrandov. Rada konstatovala, že provozovatel v pořadech Aréna Jaromíra Soukupa, Kauzy Jaromíra Soukupa a Duel Jaromíra Soukupa porušovala zákon. Celkem jde o pět případů.

První se týká politicko-publistického pořadu Aréna Jaromíra Soukupa, který se vysílal 5. prosince 2017 ve 21:25 hodin na TV Barrandov. Hostem tohoto pořadu byl mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana, Jiří Ovčáček. Podle názoru RRTV moderátor dostatečným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta a nedocházelo zde ani k „ostrým výměnám názorů mezi hostem a publikem“, jak slibuje anotace pořadu zveřejněná na internetových stránkách provozovatele. Publikum naopak vyjadřovalo hostu, potažmo prezidentu Zemanovi, svojí podporu. Host měl k dispozici prakticky neomezený prostor k tomu, aby prezentoval své postoje a postoje prezidenta Zemana. Vydání, vysílané v období před prezidentskými volbami, bylo koncipováno takovým způsobem, že výrazně zvýhodnilo jednoho z kandidujících, stávajícího prezidenta, Miloše Zemana, nad jeho protikandidáty. Provozovatel se tak dopustil porušení povinnosti, dle které má být v pořadu dbáno zásad objektivity a vyváženosti.

Ve druhém případu RRTV zjistila, že odvysíláním pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa dne 6.12.2017 a 13.12.2017 od 21:25 hodin na TV Barrandov poukazuje na možný únik informací od policie do firmy Tesco SW v kauze údajně zmanipulovaných zakázek, nedostali prostor k vyjádření kritizované osoby a subjekty, a celý případ byl prezentován jednostranně, přičemž nebylo zařazeno žádné relevantní opozitní vyjádření. Pořad prezentoval jasný, předem stanovený postoj a jako takový jej lze považovat za předpojatý a snažící se ovlivnit postoje diváka ve prospěch záměrů tvůrců. Neposkytl tedy objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů.

Regulátor dále zjistil, že pořad Aréna Jaromíra Soukupa dne 16. ledna 2018 od 21:25 hodin na TV Barrandov byl odvysílán v době před konáním druhého kola prezidentských voleb, výrazně zvýhodnilo jednoho z kandidátů, a to stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Divákům byly prezentovány pouze ty názory, které podporovaly volbu M. Zemana, argumenty pro volbu Jiřího Drahoše nezazněly ani od hostů, ani od moderátora pořadu, který v rámci tématu prezidentských voleb žádným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta. Diváci mohli naopak na základě výroků hostů získat mylné a zavádějící informace o politických postojích Jiřího Drahoše. Na základě odvysílaného vydání si tak diváci nemohli utvořit vlastní nezávislý názor na problematiku aktuálních prezidentských voleb. Pořad měl naopak potenciál ovlivnit rozhodování diváků/voličů ve prospěch Miloše Zemana, a to zejména z důvodu zjednodušené, zavádějící a emocionálně zabarvené prezentace otázky migrace a „národních zájmů“ ve vztahu k prezidentským volbám, resp. k osobám jmenovaných kandidátů. Provozovatel se tak dopustil porušení povinnosti, dle které má být v pořadu dbáno zásad objektivity a vyváženosti.

Čtvrté porušení zákona se týká pořadu Duel Jaromíra Soukupa - prezidentského speciálu dne 22. ledna 2018 od 21:25 hodin na TV Barrandov. V rámci uvedeného pořadu, ve kterém byl hostem Miloš Zeman (stávající prezident republiky a současně kandidát na prezidenta ve volbách 2018), moderátor dostatečným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta, naopak vyjadřoval hostu M. Zemanovi svoji názorovou podporu, a to v úvodní monologické řeči i v průběhu diskuze. Host měl k dispozici prakticky neomezený prostor k tomu, aby prezentoval své názory a postoje. Pořad vysílaný v období před druhým kolem prezidentských voleb tak způsobem moderace a volbou diskusních témat výrazně zvýhodnil jednoho z kandidujících, stávajícího prezidenta, Miloše Zemana, nad jeho protikandidátem. Provozovatel se tak dopustil porušení povinnosti dbát zásad objektivity a vyváženosti.

Poslední případ se týká pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa na téma hospodaření ČT dne 28. února 2018 od 21:25 hodin na programu TV Barrandov. Podle názoru RRTV pořad na značné ploše prezentoval výhradně názor jediného účinkujícího na téma hospodaření ČT, aniž by byl dán prostor pro oponentní názor. Neposkytl tedy objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů.

U všech pěti případů regulátor stanovil lhůtu k nápravě 7 dní ode dne doručení upozornění.





Reklama




Vybrané články