Quantcast

Balíček zakázaných kanálů Russia Today opustil 53E

| redakce | tisk | názory

Ruské zpravodajské kanály RT (dříve Russia Today) ukončily volnou ( FTA) distribuci přes domácí (ruský) telekomunikační satelit Express AM6 (53°E).

Stanice se vysílaly v klasickém MCPC multiplexu satelitního operátora RSCC na kmitočtu 11,481 GHz s horizontální polarizací. Transpondér s multiplexem se vysílá v paprsku s pokrytím Evropy a cílem bylo zajistit distribuci k divákům na starém kontinentu. Vypnutí je proto překvapivé. V současné době mux obsahuje jediný televizní program - NTV Mir a také mutace rozhlasové stanice Radio Sputnik.

Původně mux obsahoval také stanice s prokremelským zpravodajstvím RT Arabia, RT DE (RT auf Deutsch), RT English, RT Espaňa a RT France.

S ohledem na parametry multiplexu a paprsku bylo možné programy RT z pozice 53°E přijímat na území EU bez větších problémů.

Kanály RT, podobně jako některé další ruské stanice, jsou na sankčním seznamu EU. Znamená to, že tyto programy nesmí šířit žádný satelitní, kabelový či internetový tv operátor na území EU. Ruské programy tyto restrikce obcházejí distribucí přes vlastní satelity, eventuálně přes neevropské operátory. Příkladem jsou tak zakázané programy Russia 24 a RTR Planeta, veřejnoprávního vysílatele VGTRK, které jsou běžně dostupné FTA přes turecký satelit.

Vysílání kanálů RT English, RT Arabic a RT France je nyní možné přijímat v rámci menšího multiplexu na satelitu Express AM8 (14°W), freq. 11,541 GHz, pol. H, SR 8264, FEC 3/4, DVB-S2/QPSK.

Po ukončení distribuce ruských programů přes evropské satelity dochází velmi často ke změnám vysílacích parametrů, eventuálně přesunu stanic na jiné pozice (přesun ze 14°W na 53°E a naopak).

názory čtenářů




Reklama




Vybrané články