Quantcast

Satelit KazSat 1 nadále mimo kontrolu

| redakce | tisk

První kazachstánský satelit KazSat 1 je od 8. června 2008 od 5:00 hodin středoevropského času nečekaně mimo provoz z důvodu nedostatku zdrojů v digitálním počítačovém systému (BCWS). Satelit ztratil orientaci a po opakovaných pokusech jej uvést do normálního provozu se nezdařil.

8. června satelit přestal reagovat na příkazy z kosmického centra ve městě Akkole, zodpovídající za správu a provoz transpondérů družice KazSat 1. Družici vynesla raketa Proton z kazašského kosmodromu Bajkonur.

Kazachstán má vážný problém se satelitem KazSat 1, protože na základě smlouvy s ruskou federací centrum v Akkole pro řízení krizových situací nemůže nic provádět, protože technická dokumentace je držena v Rusku. Kazašští specialisté proto ani neví, co se děje a nemají ani právo zasahovat do řízení letu satelitu KazSat 1 v tak vypjaté situaci.

Prognózy pro návrat k normálnímu provozu satelitu nejsou příliš slibné, protože KazSat 1 nepřijímá žádné příkazy. KazSat 1 ztratil orientaci, pohybuje se z východu na západ, cestuje v oblastech, kde pracují jiné satelity z jiných zemí nebo operátorů. Podle kazašských odborníků existuje, i když je to velmi nepravděpodobné, kolize KazSat 1 s jinými satelity v regionu. Kazachstán stále počítá s tím, že satelit nebude plně pracovat až do 15. října. Pak je šance na restart po vyslání speciálních příkazů. BCWS obnoví svoji orientaci a vrátí se k normální práci na pracovní pozici 103E.

Specialisté hovoří o satelitu KazSat 1, že je v klinické smrti na oběžné dráze.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články