Quantcast

Ruský satelit Express AM2 s technickými problémy

| redakce | tisk

16. června 2008 ruský satelitní operátor Kosmičeskaja Svjaz na 8 hodin odpojil transpondéry satelitu Express AM2 na pozici 80E. Předtím zhruba dva týdny docházelo ke kratším výpadkům transpondérů, které slouží pro VSAT. Ruský operátor satelitu Express AM2 proto může přijít o zákazníky.

Podle informací ComNews, jeden z největších operátorů VSAT na Sibiři měl výluky transpondérů na satelitu Express AM2 ve dnech 31. května a dále 3., 5., 8., 10. a 11. června od 3:00 do 6:00 hodin a 16. června dokonce 8 hodin výluky provozu. V některých částech Ruské federace, např. v okolí Irkutska, je vysílání VSAT jediným způsobem komunikace se světem.

Satelit Express AM2 se během přestávek dostal do stínu na orbitu, což způsobovalo, že jeho sluneční baterie nezískávaly sluneční energii a operátor odpojil vysílání kvůli zamezení ztráty další energie a služby proto nemohly být dostupné.

Problémy se satelitem Express AM2 mohou pokračovat až do konce roku 2009. V té doby je naplánovaný start rakety s novou družicí Express AM44, která nahradí AM2. Výhodou Express AM2 je velmi široký svazek v Ku pásmu pokrývající velké území Ruska. Nové satelity Express AM33 a AM44 budou mít 2 svazky v Ku, které budou mít užší pokrytí než AM2. Operátoři VSAT tvrdí, že kvůli problémům se satelitem, ztratili okolo 30 procent klientů.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články